Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2407, Did:0, useCase: 3

48 Latvijas studējošie sportisti tiek pie LSFP stipendijas

Gatis Druvietis
Gatis Druvietis

48 Latvijas studējošie sportisti tiek pie LSFP stipendijas
Sporta stipendiāti
Foto: Latvijas Sporta federāciju padome

Latvijas Sporta federāciju padomes (LSFP) šodien valdes sēdē apstiprināja Sporta stipendijas saņēmēju sarakstu 2017./2018. studiju gadam. Lielākās summas saņems vieglatlēte Gunta Latiševa-Čudare, cīkstone Anastastija Grigorjeva un pludmales volejboliste Anastasija Kravčenoka.

LSFP prezidents Einars Fogelis: "Esam gandarīti, ka jau desmito gadu Latvijā tiek piešķirtas stipendijas tiem, kas uzrāda augstus rezultātus sportā un studijās, rosinot augstas klases sportistus domāt par duālo karjeru. Materiālajam atbalstam no valsts puses ir arī psiholoģiska nozīme. Tas parāda, ka Latvija ir valsts, kurā rūpējamies par sportistiem gan ceļā uz augstākajiem sasniegumiem sportā, gan par viņu iespējām attīstīt sevi un dzīvot kvalitatīvu dzīvi arī pēc tam, kad viņi bijuši pasaules uzmanības centrā, un ar saviem panākumiem nesuši Latvijas vārdu pasaulē."

LSFP Sporta stipendiju nākamajam mācību gadam saņems 25 Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmijas, 14 Latvijas Universitātes, 12 Rīgas Tehniskās universitātes, 6 Latvijas Lauksaimniecības universitātes, 5 Rīgas Stradiņa universitātes, 3 Daugavpils Universitātes un 2 Biznesa augstskolas “Turība” studenti, kā arī – pa vienam studentam no Vidzemes Augstskolas, Rēzeknes Augstskolas un Banku Augstskolas. Tāpat kā pērn, arī šogad stipendiju komisija saņēma 81 pieteikumu, no kuriem stipendija piešķirta 48 pretendentiem. Kopumā pieteikumi saņemti no 20 sporta veidu pārstāvjiem, viņu vidū – 6 vieglatlēti, 6 orientieristi un 5 pludmales volejbolisti. Aktīvi sevi pieteica arī basketbolisti, florbolisti un cīņu sporta veidu pārstāvji.

LSFP Sporta stipendijas no valsts budžeta līdzekļiem tiek piešķirtas kopš 2007. gada, lai sekmētu studējošo augstas klases sportistu iespējas apvienot studijas ar sportiskās meistarības izaugsmi, kā arī, lai popularizētu studentu, sportu un veicinātu rezervju sagatavošanu Latvijas izlašu komandām. Stipendija paredzēta tieši stipendiātu akadēmiskās un sportiskās izaugsmes sekmēšanai.

Šogad pirmo reizi uz stipendiju varēja kandidēt tie Latvijas izlašu dalībnieki un kandidāti, kuri sekmīgi studē augstskolās Eiropas Savienības valstīs un šo iespēju izmantoja orientierists Rūdolfs Zērnis, kurš studē Zviedrijā.
Pieteikties stipendijai tika aicināti visu Latvijas izlašu sportisti, kuri studē akreditētā augstākās izglītības iestādē, un startē sporta veidos, kuru starptautiskās federācijas ir Starptautisko sporta federāciju ģenerālās asociācijas biedri, vai atzītas Starptautiskajā Olimpiskajā komitejā. Stipendiju piešķiršanas kritēriji nenodala budžeta vai maksas, pilna vai nepilna laika studiju programma, tomēr studiju ilgums nedrīkst pārsniegt studiju programmas apguvei paredzēto laika periodu.

Lēmuma pieņemšanā valde pamatojas uz Sporta stipendiju komisijas rekomendāciju, kas izstrādāta, vērtējot sportistu sekmes un sportiskos sasniegumus pēdējā gada laikā. LSFP Sporta stipendiju komisijas sastāvā pārstāvji no Latvijas Izglītības un zinātnes ministrijas, Latvijas Sporta federāciju padomes, Latvijas Olimpiskās komitejas, Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmijas un Latvijas Olimpiskās vienības sadarbojas, lai palīdzētu augsta līmeņa sportistiem, kuri mērķtiecīgi domā arī par karjeru pēc sporta gaitu beigšanas.

LSFP Sporta stipendiju ieguvēji


1500 eiro vieglatlētei Guntai Latiševai-Čudarei un cīkstonei Anastastijai Grigorjevai.

1400 eiro pludmales volejbolistei Anastasijai Kravčenokai.

1200 eiro pludmales volejbolistam Aleksandram Samoilovam, cīkstonim Aleksandram Jurkjanam, basketbolistiem Renāram Birkānam un Linardam Jaunzemam, kalnu slēpotājam Kristapam Zvejniekam, sporta deju dejotājai Danai Jākobsonei un orientieristei Sandrai Grosbergai.

1000 eiro pludmales volejbolistiem Mārtiņam Pļaviņam, Mihailam Samoilovam un Kristapam Šmitam, orientieristam Raivo Kivleniekam, peldētājam Ģirtam Feldbergam, vieglatlētei Sindijai Bukšai, džudo cīkstonim Dāvim Dūdam, grieķu-romiešu cīkstonim Ņikitam Masjukam, smaiļotājam Aldim Artūram Vildem un basketbolistei Ievai Krastiņai.

800 eiro MTB riteņbraucējam Mārtiņam Blūmam, šāvējai Agatei Rašmanei, florbolistam Jānim Salcevičam, paukotājam Vitālijam Kucebam, orientieristam Uldim Upītim.

700 eiro vieglatlētei Anetei Kociņai.

600 eiro kalnu slēpotājām Lienei Bondarei un Agnesei Āboltiņai, džudo cīkstoņiem Dmitrijam Fedosejenkovam un Filipam Mikuckim, handbolistam Igoram Ignatjevam, florbolistiem Krišam Lužinskim un Ivo Popovam, orientieristiem Matīsam Slikšjānim, Endijam Titomeram un Alvim Reinsonam un basketbolistei Sindijai Kudulei.

500 eiro vieglatlētam Jānim Viščeram, vieglatlētei Annai Paulai Auziņai, pludmales volejbolistei Alisei Lecei, galda tenisistei Viktorijai Majorovai, vieglatlētam Paulam Ārentam, autosportistam Jānim Baumanim, florbolistam Tomam Bitmanim, skeletonistiem Ivo Šteinbergam un Endijai Lāsmai Tēraudai, vieglatlētei Gundegai Grīvai.

400 eiro BMX riteņbraucējam Helvijam Babrim un orientieristam Rūdolfam Zērnim.

Izmantotie resursi:
Latvijas Sporta federāciju padome