Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

Peiners: "Mudināju Trinkjēri uzņemties valstsvienības vadīšanu"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Peiners: "Mudināju Trinkjēri uzņemties valstsvienības vadīšanu"
Žanis Peiners valstsvienības treniņā 2019. gada 5. augustā. Foto: Ģirts Ozoliņš, f64

"Belgradas fani ir nereāli – jau pirmajās dienās saņēmu apmēram 1000 vēstules. Pagāja daudz laika, kamēr visiem atbildēju," vīriešu basketbola valstsvienības uzbrucējs Žanis Peiners pirmdien, 5. augustā, atcerējās pirmos kontaktus ar "Partizan" atbalstītājiem un pastāstīja, ko iemācījies pie Roberta Štelmahera.

Rēzeknes basketbola lepnums ir fanu sapnis. Vienmēr pieklājīgs, ieinteresēts un korekts – ar Žani ir patīkami pārmīt pat dažus vārdus. Ceļš no Latvijas Universitātes līdz Stambulas un Belgradas klubiem nav mainījis viņa brīnišķīgo personību.

Pērn uzbrucējs piepildīja vienu no saviem mērķiem, Stambulas “Darussafaka” rindās debitējot “Turkish Airlines” Eirolīgā. Bosfora krastos pavadītais laiks viņam atvēra jaunas durvis, ļaujot nokļūt citā karstā Eiropas basketbola pilsētā. Vasarā ieguldīts krietns darbs – Peiners kļuvis atlētiskāks un spēcīgāks.

Pie trenera Štelmahera spēlēji 2015. gada sezonā Ventspilī. Kāds ir Tavs vērtējums par viņu kā treneri un cilvēku?
Domāju, ka no Latvijas treneriem viņš ir šobrīd labākais speciālists (valstsvienības vadīšanai). Tā teicu arī iepriekš. Ventspilī pie viņa man nebija pati labākā sezona, taču pārliecinājos, ka Štelmahers ir gudrs treneris. Teicams aizsardzībā. Strikts, taču saprot basketbolu. Tagad esmu vairāk gatavs labi nospēlēt pie viņa.

Ko treneris Štelmahers var uzlabot valstsvienības basketbola mehānismā?
Viņš ir prasīgāks, ar striktākiem noteikumiem – ceru, ka tas dos rezultātu.

Vai Ventspilī izjuti viņa stingrību?
Man bija grūti pierast – tobrīd vēl nebiju gatavs tādām prasībām. Pēc Latvijas Universitātes un vienas sezonas Nikolajevā (2013-2014) tā bija pirmā reize, kad no manis prasīja konkrētas lietas. Pagāja laiks, kamēr pielāgojos. No otras puses, vairākas lietas palikušas atmiņā un noder.

Kas ir Štelmahera skolas daļas?
Visvairāk – spēle aizsardzībā. Kā labāk nospēlēt postā pie saņemšanas. Labas nianses, kā garajam spēlētājam nospēlēt aizsardzībā un atvieglot darbu mazajiem.

Jāapsveic Tevi ar pāreju uz vienu no trīs niknākajiem pilsētu derbijiem pasaulē (Starpkontinentālie derbiji Stambulā, Mūžīgo ienaidnieku derbijs Atēnās un “Partizan” – “Crvena Zvezda” derbijs Belgradā). Kurā brīdī nokļuvi Belgradā?
Pārrunas turpinājās apmēram divas nedēļas. Prieks, ka izdevās vienoties. Belgradas fani ir nereāli – jau pirmajās dienās saņēmu apmēram 1000 vēstules. Dzimšanas dienā (2. augustā) – saņēmu 500 apsveikumus. Būs jāpavada daudz laika, komunicējot ar faniem (smaida). Tas dod motivāciju vasarā strādāt un gatavoties sezonai.

Vai 1000 vēstuļu vidū bija arī “Crvena Zvezda” fanu rakstu darbi?
Bija gan – apmēram pieci procenti. Daudzi no viņiem izturējās adekvāti. “Sveicināts Belgradā, tu neizvēlējies pareizo komandu!” Vai, “sekojam Tev līdzi, tu esi labs spēlētājs, žēl, ka nepārnāci pie mums”. Protams, bija arī vēstules ar necenzētiem vārdiem.

Tavs Stambulas klubs – “Darussafaka” – vēl bija pārāk jauns Starpkontinentālajiem derbijiem. Vai līgumā ar “Partizan” bija kāds punkts, ka jāuzmanās no pretējās nometnes atbalstītājiem?
Nē, tāda punkta nebija. Domāju, ka ierodoties Belgradā, uzzināšu vairāk. Dzirdēts, ka vienu no “Partizan” spēlētājiem restorānā ielenca “Crvena zvezda” fani – nācās zvanīt policijai, lai varētu nokļūt mājās. Nevajag pāriet no viena Belgradas kluba uz otru.

Vai pārmiji vārdus ar treneri Trinkjēri par Latvijas izlases iespējamo trenēšanu?
Pārmiju. Tobrīd šķita, ka viņš būs Latvijas izlases vadītājs. Nezinu, kas nojuka – pēc tam neesam runājuši un īstos iemeslus nezinu (oficiālā versija – klubs nevēlas, lai treneris savienotu divus amatus – Sportacentrs.com).

Ko Trinkjēri teica tajā brīdī?
Nedaudz piesardzīgi teica, ka grib būt Latvijas valstsvienības treneris. Mudināju viņu, jo domāju, ka man tas būtu izdevīgi. Trinkjēri ir speciālists ar labu vārdu. Šķita daudzsološi.

Kad jābūt Belgradā?
Augusta otrajā pusē, bet precīzu datumu vēl nezinu. Rēķinos ar 17.-18. augustu.

Liepājā ieliki fizisko bāzi?
Nedēļu patrenējos ar Kristapu Porziņģi un viņa fizioterapeitu Manolo Valdivjeso. Izvērtās laba sacensība. Vingrinājumos, kuri man labāk padevās, motivēju viņu un otrādi. Kristaps ļoti labi pielicis kāju darbībā – kājās augšā man gāja ļoti grūti. Arī augšā viņš pielicis.

Sacenšoties skrējām sprintus Liepājas Olimpiskā centra vieglatlētikas manēžā. Gāja līdzīgi. Kristaps teica, ka darbs divatā devis viņam papildu impulsu. Motivējām viens otru – abiem sanāca produktīva nedēļa.

Simtiņu uzskrējāt?
Divdesmit trīsdesmit metrus. Nevis atspoles skrējienus, bet starta uzrāvienu. Kurš labāk noreaģē, tas parasti uzvar. Bija jautri!

Kā esi apmierināts ar iepriekšējo sezonu Stambulā?
Sezonas sākums pie trenera Ahmeta Džaki bija ļoti labs (Žanis sekmīgi debitēja Eirolīgā – Sportacentrs.com). Viņš mani parakstīja, bet jaunais treneris (Seldžuks Ernaks) ar mani nerēķinājās no paša sākuma. Centos sevi pierādīt, bet līdz galam nesanāca mainīt viņa domas. Ja paliktu Džaki, mana sezona būtu bijusi daudz labāka. Nācās pielāgoties situācijai.

Pērn “Darussafaka” tika pie jauna sponsora un vairāk nebija atkarīga no “Fenerbahce”. Algas maksāja laikā, taču divreiz novilka nost. Pagaidām nav skaidrs – tas notika legāli vai nelegāli. Klubs nav komentējis, vai atdos atvilkto naudu.

  +4 [+] [-]

, 2019-08-06 14:25, pirms 5 gadiem
Žanis ir vispusīgākais spēlētājs Latvijas izlasē. Joprojām atceros kā viņš pagājušajā sezonā burtiski atnesa uzvaru Dačkai pret Budučnost - viņš ar bumbu kamēr rit pēdējā minūte 1vs1 un pārējie četri melnie leģionāri pa stūriem tik noskatās. Izskatās, ka ir pielicis fiziskajā - nākamai sezonai jābūt lieliskai! Žēl ka intervija tik īsa...

     [+] [-]

, 2019-08-06 20:01, pirms 5 gadiem
Mūsu basketa mākslinieks