Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:274, Did:0, useCase: 3

Igaunijas Olimpiskās komitejas prezidents aicina Vērpalu skaidrot dopinga skandālu

Ints Megnis
Ints Megnis

Igaunijas Olimpiskās komitejas prezidents aicina Vērpalu skaidrot dopinga skandālu
Igaunijas Olimpiskās komitejas prezidents Urmass Sērumā. Foto: Priit Mürk/ERR

Nedēļu pēc Igauniju pārņēmušā dopinga skandāla, kad Austrijā pasaules čempionāta laikā tika arestēti divi šīs valsts slēpotāji, Igaunijas Olimpiskās komitejas prezidents Urmass Sērumā aicinājis olimpisko medaļnieku Andrusu Vērpalu, kura dēls bija starp arestētajiem, sākt publiski runāt, jo viņam vēl ir iespēja vērst situāciju par labu.

Pirms nedēļas pasaules čempionāta laikā tika arestēti deviņi cilvēki, kuru vidū bija arī pieci distanču slēpotāji, diviem no viņiem esot mūsu ziemeļu kaimiņvalsts pārstāvjiem - Karelam Tammjervam un Andreasam Vērpalu. Abi igauņi tika atbrīvoti kā pēdējie ceturtdienas vakarā un piektdien Tammjervs piekrita piedalīties preses konferencē, kamēr no Vērpalu ģimenes līdz šim bijušas vien pāris īsas preses relīzes. Abi sportisti pārstāvēja Andrusa Vērpalu komandu "Team Haanja", turklāt arī Andruss Vērpalu savulaik ticis saistīts ar dopinga lietošanu.

"Viņi ir sabojājuši mūsu reputāciju, turklāt nav snieguši nekādus paskaidrojumus, lai palīdzētu mums," izteicies Sērumā, aicinot Andrusu Vērpalu sākt runāt. "Ticu, ka ne tikai es, bet daudzi ir līdzjūtīgi un saprotoši. "Ja kāds iekļūst šādā ķibelē, vienmēr ir iespējams situāciju atrisināt."

Otrdien uz sēdi sanāca Igaunijas Olimpiskās komitejas izpildkomiteja, kas aicinās skandālā iesaistīto treneri Mati Alaveru atbrīvot no amata izpildkomitejā, kā arī Alaveram un Vērpalu atņemt Olimpiskās komitejas biedra statusu. Tāpat tiks aicināts viņiem abiem atņemt trenera sertifikātus, savukārt Andrusa Vērpalu trīs olimpiskās medaļas, kuras viņš nopelnīja 2002. gadā Soltleiksitijā un 2006. gadā Turīnā, vismaz pašlaik ir drošībā.

"Pašlaik mums nav nekādu pierādījumu, lai atņemtu Andrusam Vērpalu viņa olimpiskās medaļas," saka Igaunijas Olimpiskās komitejas ģenerālsekretārs Sīms Sukless. Turklāt viņš uzsvēra, ka šādu darbību var veikt vienīgi Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) nevis nacionālā komiteja.

"Ceru, ka kādā brīdī tuvā nākotnē viņš iznāks publiski un pastāstīs to, kas viņam ir sakāms," arī Sukless aicināja Andrusu Vērpalu sākt runāt.

"Vēlos vērsties pie Igaunijas tautas, lai izskaidrotu, kas notika, jo esmu apsūdzēts bēgšanā no sabiedrības," pirms vairākām dienām paziņojumā teica Andreass Vērpalu. "Mans mērķis nebija bēgt, bet gan vienkārši nokļūt mājās pie ģimenes. Esmu policijai godīgi atzinis savu vainu antidopinga noteikumu pārkāpšanā, bet nevēlos runāt ar presi."

"Man ir kauns par notikušo un atvainojos visiem, kurus ar savu rīcību esmu sāpinājis," bija teikts slēpotāja paziņojumā.

Otrdien arī cits Igaunijas slēpotājs Algo Kerps atzinās, ka pagātnē ir veicis šādus pat dopinga pārkāpumus.

Izmantotie resursi:
https://news.err.ee/917036/doping-s...
https://news.err.ee/916223/andreas-...

  -1 [+] [-]

, 2019-03-06 16:04, pirms 5 gadiem
Lūk kāpēc igauņi ir daudz labāki slēpošanā nekā mēs.