Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:115, Did:0, useCase: 3

Virslīgas klubu gatavošanās sezonai (2. daļa)

Agris Suveizda

Virslīgas klubu gatavošanās sezonai (2. daļa)
Mindaugs Kalons
Foto: ve.lt

Līdz SMScredit.lv Virslīgas atklāšanas spēlei starp "Liepāju" un Rīgas "Skonto" palikušas vairs tikai astoņas stundas. Piedāvājam Virslīgas klubu apskata otro daļu. Šoreiz zem lupas pagājušās sezonas devītās vietas ieguvēja "Metta"/LU, piektās vietas īpašnieks Jūrmalas "Spartaks", bronzas medaļniece "Jelgava" un vicečempione "Skonto".

FK "Spartaks Jūrmala"

Šī ir pirmā starpsezona kopš iekļūšanas Virslīgā, kad "Spartaks" nav mainījis galveno treneri. Tomēr sastāva ziņā gan tradīcijas turpinās, un izmaiņas ir milzīgas. No leģionāriem palicis tikai Mena un Tufors, bet no vietējiem spēlētājiem jāizceļ aizsargs Šlampe, centra pussargs Kazačoks (viņam gan ir savainojums) un uzbrucēji Stuglis un Punculs. Abiem pēdējiem spēles laiks šosezon gan, domājams, kritīsies. Nav palicis perspektīvais Somijas pussargs Jagubi, kuram ar "Spartaku" vēl bija spēkā līgums uz diviem gadiem. Pats spēlētājs somu medijos sacīja, ka četrus mēnešus nav saņēmis algu un vēlas lauzt līgumu. Acīmredzot viņam izdevās to izdarīt, jo Jagubi marta sākumā panāca vienošanos ar Rovaniemi komandu.

No klāt nākušajiem Latvijas spēlētājiem kā vērtīgākos papildinājumus var minēt centra aizsargus Bulvīti un Mežu un pussargus Romanu Bespalovu un Ulimbaševu. Meļņičenko prombūtnē par pirmo vārtsargu varētu kļūt Grigorjevs, kuram savulaik pirmais numurs jau tika piedāvāts "Jelgavā", taču viņš to iemainīja pret rezervista vietu "Skonto". Savukārt no leģionāriem "Spartakam" pievienojies Latvijā labi zināmais nigērietis Ahmeds, kurš šoziem neveiksmīgi mēģināja atrādīties Harkivas "Metalist". No ukraiņu armādas – Turcijā kopumā tika pārbaudīti gandrīz desmit spēlētāji – palikuši trīs, no kuriem pussargs Nazarenko var lepoties ar ilggadēju pieredzi Ukrainas Premjerlīgā. Zinot Menas hroniskās realizācijas problēmas, priekšējā līnijā jūrmalnieki varētu cerēt uz bijušo Kazahstānas izlases uzbrucēju Gridinu.

Galvenais treneris: Romāns Piļipčuks

Pārbaudes spēles: Zugdidi (Gruzija) 0:3, Bansko (Bulgārija) 1:2, Spartacus (Ungārija) 0:0, Ordabasy (Kazahstāna) 0:1, Klagenfurt (Austrija) 3:1 (spēli pārtrauca 80. minūtē), Metalurh Z (Ukraina) 0:2, Vindbjart (Norvēģija) 1:3, Skonto-2 1:1

Prom: Smirnovs, I. Kozlovs (abi Skonto), Krjauklis, Meļņičenko (abi Ventspils), Jagubi (RoPS, Somija), Daņilovs, Lemptijs, Arhins+Fedorivs (Hoverla, Ukraina), Kravčenko, kuri nespēlēja kopš septembra

Klāt: Bulvītis (Aarau, Šveice), Grigorjevs (Skonto), Mežs (Liepāja), Nazarenko, Maksimenko (abi Stal Alchevsk, Ukraina II), Bespalovs (Jelgava), Siļuks (Araz, Azerbaidžāna), Gridins (Ordabasy, Kazahstāna), Ahmeds, Ulimbaševs (abi Ventspils), Vītolnieks (Rīgas Daugava), Vivakva (Taranto, Itālija V)

Lielākais zaudējums: Meļņičenko (vārtsargs)

Lielākais ieguvums: Bulvītis (centra aizsargs)

Komplektācijas vērtējums:

Vērojot pārbaudes spēli pret "Skonto", bija jūtams, ka trūkst augsta līmeņa uzbrucēja un centra pussarga. Ja šīs figūras atradīsies leģionāros, kuri vēl nespēlēja, "Spartakam" vajadzētu iesaistīties cīņā par medaļām. Ar tādu budžetu īstenībā citādi nemaz nedrīkstētu būt. Ja ne, tad... Sastāva dziļums un kvalitāte ir pieklājīga, taču izredzes tabulas augšgalā droši vien izšķirs divi faktori - vai komandā atradīsies tāds līderis kā Gauračs un kā "Spartaks" pārdzīvos vasaru, kad daudzi gan jau mēģinās iekārtoties ārzemēs. Pieredze māca, ka "Spartaks" uz papīra un laukumā var būt divas pavisam dažādas komandas.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

FS "Metta"/LU

Ziemas pirmajās nedēļās notika tas, kam agri vai vēlu bija jānotiek – virkne spēlētāju mēģināja spert soli uz priekšu. Ingars Sarmis Stuglis, Milašēvičs, Pallo un Māris Riherts trenējās ar "Skonto", Vardanjans atrādījās "Jelgavā" un Dānijā, bet Tarasovs atkal devās uz Grodņu. Lielākā daļa no viņiem gan atgriezās atpakaļ, tādējādi iztrūkumu sastāvā ir daudz mazāk, nekā sākumā varēja prognozēt. Milašēvičs un Pallo palika "Skonto", Kalns kļuva par "Audas" galveno treneri, bet Vapne beidza karjeru.

Toties ir daudz jaunpienācēju, kuri atgriezušies no ārzemēm, maz spēlēja iepriekšējās komandās vai šo klubu Virslīgā vairs nebūs vispār, kā Ševeļova un Joksta gadījumā. Vairāki spēlētāji Latvijas līmenim ir pat ļoti pieklājīgi papildinājumi, bet nedaudz tālākā perspektīvā ļoti vērtīgi ieguvumi var būt Uldriķis un Juhņevičs. Robertu Uldriķi, vienu no lielākajiem – gan tiešā, gan pārnestā nozīmē - "Skonto" akadēmijas talantiem un "Skonto" direktora Askolda Uldriķa dēlu, var uzskatīt par vienu no savdabīgākajiem transfēriem visā starpsezonā. "Skonto" esot piedāvājusi parakstīt ilgtermiņa līgumu, kas spēlētāja pusi neapmierināja. Starp citu, "Mettā" trenējas vēl viens Askolda dēls Normunds Uldriķis, kurš kopā ar mettiešiem kļuva par Latvijas U13 čempionu.

"Metta"/LU mainījusies ne tikai sastāva, bet arī "izskata" ziņā. Starpsezonā kā balsta pussargs tika iespēlēts pieredzējušais uzbrucējs Kalniņš, savukārt Kristaps Priedēns, kuru iepriekšējā sezonā bijām pieraduši redzēt kā balsta pussargu vai centra aizsargu, darbojās kā uzbrūkošais pussargs. Līdz ar Stugļa un Vardanjana atgriešanos "Mettai"/LU centru pussargu gan netrūkst, līdz ar to lūkosim, vai eksperiments ar Kalniņa jauno pozīciju turpināsies.

Galvenais treneris: Andris Riherts

Pārbaudes spēles: Ventspils 1:5, Skonto 1:5, Daugavpils 2:3, Nomme Kalju (Igaunija) 1:4, Caramba/Dinamo Rīga 1:1, Liepāja 2:3

Labākais vārtu guvējs: Loginovs - 3

Prom: Pallo, Milašēvičs (abi Skonto), Kalns (Auda, treneris), Vapne, Putāns

Klāt: Ševeļovs (Daugava D), Giļņičs, M. Daņilovs, Pētersons (abi Jelgava), Siņicins (Trans), Joksts (Daugava R), Uldriķis (Skonto), Juhņevičs (SFK United)

Lielākais zaudējums: Pallo (malējais pussargs)

Lielākais ieguvums: Giļņičs (malējais aizsargs)

Komplektācijas vērtējums:

Šajā sezonā pilnīgi noteikti redzēsim pavisam citādu "Mettu"/LU, taču, kas galvenais, domājams, arī spēcīgāku. Bez minētajiem jaunpienācējiem šīs sezonas lielākais paslēptais trumpis varētu būt Deniss Tarasovs, kurš iepriekšējā gadā rīdzinieku kreklā tā arī praktiski neuzspēlēja. Ja jaunieguvumi un Tarasovs būs labā formā, šī varētu būt stiprākā "Metta"/LU kopš ienākšanas Virslīgā, taču tajā pašā laikā ir kāds paradokss - mettiešu likteni tabulā, visticamāk, izšķirs nevis pašu sniegums, bet gan tas, cik labus leģionārus būs atradusi "Gulbene".

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

FK "Jelgava"

Ziemas sākumā komplektācija šķita ļoti perspektīva. Tika izpildīts galvenais uzdevums – noturēt Latvijas izlases kandidātus Lazdiņu, Freimani un Ikstenu. Komandā palika arī Eriba un Latka, aizsardzības centru pastiprināja Diallo, un likās, ka, pievienojoties vēl dažiem spēlētājiem, sastāvs jau varētu būt gatavs. Tomēr komplektācija marta sākumā vēl ne tuvu nebija beigusies, un pāreju perioda pēdējā nedēļā tā bija jāveic steigā – ar attiecīgu risku, ka izvēlētie spēlētāji sezonā var izrādīties nederīgi.

Paturot prātā, ka Vladislavs Kozlovs varētu nepalikt komandā - kā arī beigās notika -, galvenā prioritāte bija centra uzbrucēju atrašana. Taču, tuvojoties sezonai, situācija priekšējā līnijā nemainījās. Pret U18 izlasi tika pārbaudīts Latvijā labi zināmais Turkovs, bet jau dienu vēlāk Daniils atgriezās Ventspilī. Nepalika arī bijušais ventspilnieks un gulbenietis Saito, līdz ar to papildinājums ir pieticīgāks, nekā gaidīts - viens pats ārzemnieks Musa un pēdējā brīdī iegūtais Edgars Kārkliņš.

Starpsezonas gaitā gan izkristalizējās vēl viens potenciālais Ahileja papēdis - vidējās līnijas centrs, kas vēl ziemas sākumā šķita, ka varētu būt pati konkurētspējīgākā pozīcija komandā. Bespalova algu pārsolīja "Spartaks", talantīgais Kiriļins negaidīti devās uz Slovākiju, Vardanjans atgriezās "Mettā"/LU, bet Lazdiņu regulāri moka veselības problēmas. Sastāvu gan papildināja Starkova laikā izlasē debitējušais Kļuškins, taču pēc iepriekšējā sezonā pārciestās smagās traumas grūti prognozēt, cik ātri viņš atgriezīsies iepriekšējā līmenī.

Galvenais treneris: Vitālijs Astafjevs

Pārbaudes spēles: Skonto 2:0, Liepāja 1:1, Rēzekne 5:1, Daugavpils 0:2, Levadia (Igaunija) 1:0, Gulbene 4:2, Valmiera 3:3, Daugavpils 3:0, Latvijas U18 izlase 2:1

Labākie vārtu guvēji: Eriba, Ošs - pa 4

Prom: V. Kozlovs (Infonet, Igaunija), Kiriļins (Zlate Moravce, Slovākija), R. Bespalovs (Spartaks), M. Daņilovs, Pētersons (abi Metta/LU), Medeckis (Khayr Vahdat, Tadžikistāna)

Klāt: Diallo (Casa Sports, Senegāla), Sosranovs (Minsk, Baltkrievija), Musa, Kļuškins, E. Kārkliņš (abi Daugava R), Abdalla (OPS, Somija)

Lielākais zaudējums: Kozlovs (centra uzbrucējs)

Lielākais ieguvums: Diallo (centra aizsargs)

Komplektācijas vērtējums:

Labi nokomplektēta aizsardzības līnija, pārprodukcija flangos un resursu trūkums tik svarīgās pozīcijās kā centra pussargs un centra uzbrucējs. Ļoti līdzīgi kā gandrīz visām konkurentēm - vidējā kvalitāte ir augusi, taču sastāvā ir ļoti būtiski robi, kas var dārgi maksāt. Astafjeva galvenais uzdevums šajā sezonā - atrast bombardieri. Malašenoks? Varbūt par uzbrucēju tiks pārkvalificēts Eriba?

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"Skonto" FC

Pazudušo dēlu atgriešanās – šādi varētu raksturot "Skonto" starpsezonu. Atgriezās tādi kādreizējie "Skonto" futbolisti kā Māliņš, Aleksejs Višņakovs, Igors Kozlovs, Smirnovs, Rode un Usanovs, bet kopā ar komandu palika arī Isajevs un Karašausks, kurus Pertija vēl rudenī teicās vairs nevēlamies redzēt spēlējam viņa vadībā. Karašausku gan izskatās, ka arī neredzēsim… "Skonto" ieguva ne tikai ļoti laba līmeņa vietējos spēlētājus, bet visai nopietna ir arī leģionāru atlase. Īpaši, protams, izceļas Lietuvas izlases pussargs Kalons, kurš 2005. gadā konkurenta "Metalurga" rindās kļuva par Latvijas čempionu.

Tik daudz jaunpienācēju gan ir arī tādēļ, ka "Skonto" rindās ir arī ļoti daudz zaudējumu. Šajā sezonā nāksies iztikt bez tāda līdera kā Gabovs, uz Turcijas Superlīgu pārcēlās Gruzijas izlases aizsargs Dvali, bet vidējās līnija būs mainījusies pilnībā. Komandu pametis Rugins un Klimiašvili, bet Viktors Morozs iedzīvojās nopietnā savainojumā un jau šobrīd pieteikumā ir ierakstīts ne tikai kā spēlētājs, bet arī kā trenera asistents. Pārmaiņu netrūkst arī vadības apcirkņos – par kluba prezidentu kļuvis Kārlis Villerušs, mainījies fizioterapeits, pieteikumā klāt nācis administrators, bet sporta direktora amatu ieņems pazīstamais Mihails Ļebedevs. Acīmredzot tas nozīmē, ka FIFA aģenta pienākumi likti pie malas, citādi tas būtu pretrunā ar noteikumiem.

Galvenais treneris: Tamazs Pertija

Pārbaudes spēles: Jelgava 0:2, Rīgas Daugava 2:0, Daugavpils 6:0, Ventspils 5:0, Metta/LU 5:1, Flora (Igaunija) 3:4, Liepāja 3:1, Baltika (Krievija) 1:1

Labākais vārtu guvējs: Karašausks - 11

Prom: Gabovs (Sokol, Krievija II), Rugins (Ventspils), Dvali (Kasimpasa, Turcija), Klimiašvili (Torpedo Kutaisi, Gruzija), Grigorjevs (Spartaks)+Karašausks, kurš iepriekšējā sezonā nespēlēja

Klāt: Māliņš (BATE, Baltkrievija), Smirnovs (Spartaks), Rode (Ventspils), Usanovs (Banants, Armēnija), Timofejevs (Ventspils), I. Kozlovs (Spartaks), Kalons (Hapoel Haifa, Izraēla), Pallo, Milašēvičs (abi Metta/LU), A. Višņakovs (Zimbru, Moldova), Maharadze (Illichivets U21, Ukraina), I. Mena (Envigado B, Kolumbija), Vasko, Palasioss, Dērs

Lielākais zaudējums: Gabovs (labās malas aizsargs)

Lielākais ieguvums: Kalons (uzbrūkošais pussargs)

Komplektācijas vērtējums:

Spēcīgs pamatsastāvs, milzīga konkurence visās līnijās, bagātīgi vietējo spēlētāju resursi, kas leģionāru ierobežojuma apstākļos ir ļoti svarīgi. Pat neskatoties uz potenciālās vārtu mašīnas zaudēšanu, kandidāte numur viens uz čempiones titulu. Līdz piecām ballēm trūkst Gabova, Karašauska, vārtsargu trenera, preses sekretāra un skaidrības par parādu atdošanu. Citādi uz iepriekšējās sezonas fona līdz šim paveiktais izskatās pat ļoti iespaidīgi. Tagad viss atkarīgs no Pertijas - lai saliktu figuras savās vietās - un vadības - lai vasarā pusei sastāva nebūtu jādomā par cita kluba meklēšanu.

     [+] [-]

, 2015-03-13 12:32, pirms 9 gadiem
Tikai kads mums ir tas nolikums, esam pargajusi uz 8 komandu virsligu, vai ari sogad neviens nekritis ara, bet nakosgad pacels 2 labakas komandas no 1.ligas uz virsligu? Par so temu neatradu nevienu rakstu.

     [+] [-]

, 2015-03-13 13:36, pirms 9 gadiem
Skonto šogad ievērojams spēks,ņemot vērā šī brīža Latvijas virslīgas līmeni.Metta ar Gulbeni varēs spēkoties par palikšanu ,bet Spartaks,kā vienmēr pirms sezonas,tumšais zirdziņš.Mani tomēr dara uzmanīgu tas fakts,ka šoreiz Spartaku pārstāv leģionāri no"tuvām ārzemēm"ar ievērojamu spēļu praksi Ukrainas un Kazahijas čempionātos,kas varētu nozīmēt to,ka šogad Spartaks nolēmis cīnīties par medaļām un iespēju piedalīties eirokausos.Par Jelgavu šobrīd grūti spriest,bet atkārtot pērnā gada sasniegumu nebūs viegli,ja spēcīgāks būs Spartaks,Liepāja un Daugavpils.

     [+] [-]

, 2015-03-13 13:40, pirms 9 gadiem
Nebūs brīnums, ja Skonto būs čempions, bet pagaidām neprognozēsim.

     [+] [-]

, 2015-03-13 15:53, pirms 9 gadiem
Ja algun Skoķikiem nenoņems punktus

  +2 [+] [-]

, 2015-03-13 16:23, pirms 9 gadiem
>>>Otelo
Vai tā būtu FK Ventspils problēma?Domāju,ka sacensību reglaments arī šajā sezonā būs vienāds visiem klubiem.Punktu noņemšana nav par labu kādam citam klubam,bet ir sods tam klubam,kurš nevēlās ievērot pašu pieņemtos likumus.Un būtu ļoti dīvaini,ja būtu savādāk.

     [+] [-]

, 2015-03-13 22:52, pirms 9 gadiem
Smieklīgi Uldriķi nosaukt par vienu no lielākajiem talantiem. Varēja jau iztikt bez izdabāšanas.