Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Regbija Superlīgas vadītājs: "Atļaut slēgt līgumu ar Folau bija liela kļūda"

Juris Miņins
Juris Miņins

Regbija Superlīgas vadītājs: "Atļaut slēgt līgumu ar Folau bija liela kļūda"
Israels Folau
Foto: PA Images/Scanpix

Regbija Superlīgas vadītājs Roberts Elstons vienā no nesenajām intervijām ir atzinis, ka viņa organizācijas lēmums atļaut "Catalan Dragons" vienībai noslēgt līgumu ar austrālieti Israelu Folau, ir bijusi liela kļūda.

Austrālietis Israels Folau 2019. gadā bija viens no pasaules apspriestākajiem regbistiem, taču iemesls šai popularitātei nebija vis viņa sniegums laukumā, kas, jāpiebilst, vienmēr ir bijis visaugstākajā līmenī, bet gan tas, ka Austrālijas regbija savienība lauza līgumu ar spēlētāju, tādējādi svītrojot viņu gan no izlases kandidātu saraksta, gan liedzot viņam spēlēt jebkurā no organizācijas komandām.

Iemesls tam bija Israela Folau reliģijā balstītie radikāli negatīvie uzskati par viendzimuma laulībām un cilvēkiem ar netradicionālu seksuālo orientāciju, kurus spēlētājs arī vairākkārtēji tika paudis. Pēc pirmajiem šādiem paziņojumiem Austrālijas regbija savienība stingrā formā brīdināja spēlētāju, bet beigās arī nolēma lauzt līgumu ar 30 gadus veco regbistu, tādējādi neļaujot viņam piedalīties arī 2019. gada Pasaules kausā.

Protams, ka visa šī situācija izraisīja plašu rezonansi sabiedrībā, jo tā, kā jau ierasts, sadalījās divās pretējās nometnēs, viena no kurām atbalstīja, bet otra – nosodīja Folau izteikumus.

Pats spēlētājs gan šiem notikumiem piegāja no praktiskās puses, proti, lauztais līgums, pirmkārt, nozīmēja, ka tā bija iespēja sākt tiesvedību par diskrimināciju reliģisko uzskatu dēļ, bet, otrkārt, tā arī bija iespēja brīvi meklēt darba vietu nākotnei, jo viņu vairs nesaistīja līgumattiecības ar savas valsts regbija savienību.

Tiesvedību Folau patiešām uzsāka (tai viņš sarīkoja arī līdzekļu vākšanas akciju) un, lai arī sākumā summa bija mazāka, beigu beigās regbists no Austrālijas regbija savienības vēlējās piedzīt summu, kas ekvivalenta 14 miljoniem ASV dolāru. Regbija pasaulē tā ir liela nauda un, ja vien spēlētājs uzvarētu, tad austrāliešu regbija savienībai būtu pamatīgas finansiālās problēmas. Tiesa, beigu beigās, kā jau varēja paredzēt, viss beidzās ar mierizlīgumu par kura detaļām neviena no pusēm nav sniegusi komentārus.

Ar jaunas darbavietas atrašanu gan tik labi vis neveicās, jo Nacionālā regbija līga (NRL), kurā Folau jau spēlēja, noraidīja iespēju, ka pēc visiem izteikumiem regbists varētu atgriezties šajā čempionātā un līdzīgus paziņojumus izplatīja arī citas organizācijas. Beigu beigās, īsi pirms 2020. gada regbija Superlīgas sezonas starta, vienīgā šajā turnīrā spēlējošā Francijas komanda, Perpiņānas "Catalan Dragons", paziņoja, ka noslēdz līgumu ar Israelu Folau, taču distancējas no viņa uzskatiem.

Jāsaka, ka katalāņi šo soli veica ne no labas dzīves, jo komandu bija pametuši vairāki Folau iespējamajā pozīcijā (iekšējā aizsarga) spēlējošie regbisti, tāpēc bija jāatrod kvalitatīvi aizstājēji un Israels Folau, lai arī jau 10 mēnešus nav spēlējis nevienu no regbija spēles veidiem, noteikti varētu komandai palīdzēt.

Tiesa, pirms paša darījuma "Catalan Dragons" bija jāsaņem Superlīgas vadības atļauja slēgt līgumu ar skandalozo austrālieti. Tā arī tika saņemta, taču pašlaik, kā izrādās, Superlīgas vadība nožēlo savu lēmumu.

"Tā bija ļoti bēdīga diena Superlīgas vēsturē," sacīja turnīra vadītājs Roberts Īlstons, "šī man bija ļoti smaga nedēļa ar vairākām negulētām naktīm, jo domāju, ka mēs nonācām pie nepareizā lēmuma."

Jāsaka, ka arī pašā Superlīgā Israela Folau atnākšanu, pretēji tam kā tika uzņemta ziņa par Sonija Bila Viljamsa atgriešanos pie regbija-13, vērtē diezgan negatīvi. Vairāku klubu pārstāvji ir norādījuši, ka, lai arī viņiem ir savs viedoklis, viņi ir saņēmuši norādījumus no Superlīgas vadības situāciju nekomentēt.

Tiesa, klubi ir atraduši veidu kā izteikt savu viedokli, proti, "Hull KR" vēlas sākt tiesvedību pret Superlīgu, jo uzskata, ka, atļaujot Folau spēlēt čempionātā, viņi ir atbaidījuši daudzus sponsorus, bet tā ir līgas un klubu neiegūtā peļņa, bet, piemēram, Varingtonas "Wolves" komanda dienā, kad "Catalan Dragons" viesosies pie viņiem mājas spēlē, ir izsludinājusi "Priada dienu", kurā tiks pausts atbalsts LGBTQ+ kustībai.

Pastāv liela iespēja, ka Israels Folau savu debiju Superlīgā piedzīvos jau šajā nedēļā, kad "Catalan Dragons" tiksies ar Veikfīldas "Trinity" komandu. Zīmīgi ir arī tas, ka Veikfīldas komandā spēlēja Kīgans Hērsts, pirmais britu regbija līgas spēlētājs, kurš atklāja, ka ir gejs. Viņš, starp citu, arī nosodīja "Catalan Dragons" noslēgto līgumu.

Atgādināsim, ka Israels Folau savu karjeru sāka kā regbija-13 spēlētājs, tiekot līdz prestižajam NRL turnīram, kur saņēma "All-Stars" atzinību, kā arī spēlēja Austrālijas un Kvīnslendas izlasēs. Pēc tam viņš divas sezonas veltīja austrāliešu futbolam, kur arī spēlēja visaugstākajā iespējamajā līmenī, AFL, bet kopš 2012. gada izskaņas viņš savus talantus demonstrēja klasiskajā regbijā.

Austrālijas nacionālās izlases sastāvā viņš ir aizvadījis 73 mačus, kuros guvis 37 piezemējumus, kas ir ceturtais visu laiku labākais rādītājs "Valabiju" rindās un dod 21. vietu visu laiku produktīvāko testu regbija piezemētāju sarakstā.

Izmantotie resursi:
https://www.bbc.com/

     [+] [-]

, 2020-02-06 23:19, pirms 4 gadiem
Tātad mūsu tik brīvajā Rietumu sabiedrībā ar vārda brīvību ir atsevišķas lietas, ko tev jāpieņem kā aksioma, ko tu nedrīksti apšaubīt vai kritizēt... Tabu 21.gadsimta gaumē. Nožēlojami.

     [+] [-]

, 2020-02-06 23:34, pirms 4 gadiem
Bet ko pozitivu var paust par viendzimuma attiecibam?!