Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:7, Did:0, useCase: 3

Vīru volejbola izlasei cīņā pret igauņiem derēs tikai uzvara

Jānis Celmiņš

Vīru volejbola izlasei cīņā pret igauņiem derēs tikai uzvara
Deniss Petrovs. Foto: LVF

Latvijas vīriešu volejbola izlase šovakar Igaunijas pilsētā Tartu aizvadīs savu trešo spēli Eiropas 2019. gada čempionāta kvalifikācijas turnīrā, tiekoties ar mājiniekiem igauņiem. Cīņas, kurā Latvijai derēs tikai uzvara, sākums plkst. 19.00.

Latvijas izlase kvalifikācijas ciklu uzsāka augustā ar diviem zaudējumiem. Dzīvi sev mūsu izlase sarežģīja jau turnīra pirmajā spēlē, viesos piekāpjoties Izraēlas volejbolistiem (0:3). Tam sekoja neveiksme arī pret igauņiem (1:3). Lai gan šo zaudējumu varēja paredzēt, pirms divām atlikušajām B apakšgrupas spēlēm situācija ir vienkārša. Latvijai nepieciešamas divas uzvaras atbildes spēlēs gan pret igauņiem šovakar, gan Izraēlu 9. janvāra cīņā Jelgavā. Pirmais solis jāsper šovakar pret komandu, kuru pēdējos gados izdevies apspēlēt ļoti reti. Jāatgādina, ka tieši igauņi bija tie, kuri kā pēdējie aizšķērsoja ceļu mūsu izlasei pēdējā EČ kvalifikācijas ciklā pirms diviem gadiem, un pēdējos kontinenta čempionāta finālturnīros spēlējuši regulāri, kamēr Latvijai pēc neatkarības atgūšanas starp labākajām 16 Eiropas komandām vietu izdevies garantēt tikai reizi.

Uz finālturnīru dosies 24 komandas

Lai gan situācija šoreiz ir vienkāršāka, jo finālturnīrā (tas risināsies četrās valstīs: Beļģijā, Francijā, Nīderlandē un Slovēnijā) šogad pirmo reizi startēs 24 labākās kontinenta komandas, situācija Latvijai pirms divām atlikušajām spēlēm, iespējams, pat ir smagāka, nekā pēdējos gados, kad mūsu vīri palika par mata tiesu no finālturnīra. Vietas finālturnīra jau iepriekš bija garantējušas turnīra saimnieces Francija, Slovēnija, Beļģija un Nīderlande, kā arī vēl astoņas izlases, kuras bija sējušas iekļūt labāko komandu skaitā pirms diviem gadiem notikušajā kontinenta čempionātā: Krievija, Vācija, Serbija, Itālija, Bulgārija, Čehija, Polija un Turcija. Pateicoties pārliecinošam sniegumam kvalifikācijas turnīrā vietu starp 24 labākajām valstu izlasēm priekšlaicīgi jau garantējusi arī mūsu ziemeļu kaimiņiene Igaunija, kā arī Slovākija, Grieķija, Rumānija un arī Uģa Krastiņa vadītā Ukraina. Vakantas šobrīd palikušas vien astoņas EČ finālturnīra ceļazīmes.

Kvalifikācijas turnīra noteikumi paredz, ka uz finālturnīru dodas septiņas apakšgrupu uzvarētājas, kā arī piecas labākās otrās vietas ieguvušās vietas. Latvija šobrīd saglabā cerības uz otro vietu B apakšgrupā, un, lai to izcīnītu, nepieciešams ne tikai pašiem izcīnīt divas uzvaras, bet arī cerēt uz pateicīgiem rezultātiem citās grupās. Šobrīd smalkākiem matemātiskiem aprēķiniem gan vēl nav pienācis īstais laiks. To varēs darīt pirms spēles ar Izraēlu, ja šovakar tiks apspēlēti igauņi.

Uz Igauniju ar ļoti plānu sastāvu…

Jau labu brīdi pirms atlikušajām divām spēlēm kvalifikācijas turnīrā kļuva zināms, ka pret Igauniju nevarēs spēlēt ne Hermans Egleskalns (savainojums), ne Romāns Saušs (aizņemts klubā), kuri pēdējos gados bijuši ļoti redzami mūsu izlases modelī. Tāpat kopā ar izlasi nav gados jaunais “Jēkabpils Lūšu” cēlājs Edvīns Skrūders, kurš arī iedzīvojies nelielā savainojumā un Somijā spēlējošais Edvarts Buivids (arī savainots).

Nepatīkami notikumi izlases nometnē norisinājās pāris dienas pirms spēles ar igauņiem. Dienu pirms došanās uz Tartu no izlases sastāva nācās svītrot Tomu Vanagu, kurš iedzīvojies visai ziemīgā saslimšanā. Viņam piektdienas vakarā fiksēta stipri paaugstināta ķermeņa temperatūra (virs 38 grādiem). Avo Kēls tādejādi pieņēma lēmumu uz Igauniju doties 12 vīru sastāvā, no kandidātu loka mājās atstājot arī Vladimiru Visocki un gados jauno Renāru Paulu Jansonu (16 gadi).

Vakar no rīta sāpes vēdera rajonā sajutis Edgars Šimanskis. Pēc komandas fizioterapeita ieteikuma volejbolists tika nogādās Tartu slimnīcā, kur viņam konstatēts apendicīts sākuma stadijā. Edgars jau atgriezies Latvijā, kur viņam tiks veikta operācija, bet izlase palikusi vien 11 spēlētāju sastāvā, lai gan vēl piektdienas rītā Avo Kēls sarunā ar portālu Sportacentrs.com neslēpa, ka gatavojas spēlei pieteikt divus libero pozīcijas spēlētājus, lai pieteikumā varētu aizpildīt maksimāli pieļaujamo spēlētāju skatu – 14… Ja Šimanskis, visticamāk, būtu spēlējis vien epizodiski, tad Vanaga loma Romāna Sauša prombūtnē varētu būt krietni lielāka.

Otrā tempa uzbrucēji – labs jautājums

Lai gan sastāvs ir ļoti plāns, šobrīd prognozēt izlases sākumsastāvu nav vienkārši. Skaidrs, ka saspēles vadītāja (cēlāja) funkcijas pildīs viens no komandas līderiem Deniss Petrovs, pirmā tempa uzbrucēji, visticamāk, būs Toms Švāns un Andrejs Zavorotnijs, libero darbu darīs Ingars Ivanovs, bet diagonāles pozīcijā spēlēs Reinis Pekmans. Uz divām otrā tempa uzbrucēju vietām paliek četri kandidāti – Aleksandrs Avdejevs, Armands Āboliņš, Atvars Ozoliņš un Aleksandrs Kudrjašovs. Domājams, ka arī igaunim Avo Kēlam, kurš Latvijas izlases galvenā trenera pienākumus pilda kopš aizvadītās ziemas, un viņam līgums beigsies pēc šī kvalifikācijas cikla beigām, pirms kaujas pret tautiešiem otro tempu jautājums ir neskaidrākais.

Igaunijā volejbolu mīl!

Arī Igaunijas izlase šovakar nebūs savā labākajā sastāvā, taču mūsu ziemeļu kaimiņu rezerves ir plašākas. Kā sarunā ar portālu Sportacentrs.com atzīst Kēls, viena vai otra spēlētāja trūkums igauņiem nav tik sāpīgs, kā Latvijai. Jāpiekrīt! Turklāt igauņiem ceļazīme uz EČ finālturnīru jau kabatā un šīvakara spēlē nav vajadzīgs gandrīz nekas. Uz spēles būs “tikai” pašu gods, jo Igaunijā volejbolu mīl. 2500 biļetes mājīgajā Tartu Universitātes sporta kompleksā izpārdotas labu laiku pirms spēles. Uz Tartu plāno doties arī saujiņa Latvijas izlases līdzjutēju, taču viņiem cīnīties ar igauņiem tribīnēs būs grūti. Vai tas izdosies mūsu vīriem laukumā, rādīs spēle, kuras sākums šovakar plkst. 19.00, tiešraide LTV7.

B apakšgrupas turnīra tabula:

VietaIzlaseU-ZSeti
1.Igaunija3-09:2
2.Izraēla1-24:6
3.Latvija0-21:6

Latvijas izlases sastāvs spēlei ar Igauniju:

Vārds un uzvārdsDz. gadsPozīcijaKlubsLīga
Jānis Jansons2000.CēlājsOC “Limbaži”/MSĢBaltijas līga
Deniss Petrovs1986.Cēlājs“Dinamo-ĻO”Krievijas superlīga
Aleksandrs Avdejevs1995.2. tempsRTU/“Robežsardze”Baltijas līga
Armands Āboliņš1992.2. tempsRTU/“Robežsardze”Baltijas līga
Aleksandrs Kudrjašovs1988.2. temps“Kokkolan Tiikerit”Somijas meistarlīga
Atvars Ozoliņš1998.2. temps“Parnu VC”Baltijas līga
Reinis Pekmans1993.Diagonāle“Martigues”Francijas B līga
Andis Cimoška1991.1. tempsRTU/“Robežsardze”Baltijas līga
Toms Švans1993.1. temps“Parnu VC”Baltijas līga
Andrejs Zavorotnijs1985.1. tempsRTU/“Robežsardze”Baltijas līga
Ingars Ivanovs1987.LiberoOC “Limbaži”/MSĢBaltijas līga

  +1 [+] [-]

, 2019-01-06 10:56, pirms 5 gadiem
Kas tas par niķi rakstos par volejbolu pieminēt uzvaras, ja reālais iznākums ir 0:3 un -20?!

  +2 [+] [-]

, 2019-01-06 12:03, pirms 5 gadiem
Damokla zobens rakstīja: Kas tas par niķi rakstos par volejbolu pieminēt uzvaras, ja reālais iznākums ir 0:3 un -20?!
Tu jau ar visu uzreiz pareizi pateici un pa plauktiņiem saliki vienā teikumā! Jāņa Celmiņa kungs saglabā toleranci!

  +1 [+] [-]

, 2019-01-06 12:41, pirms 5 gadiem
Beigās būs tāda škrobe, ja izrādīsies, ka tikšanai uz f-turnīru vajadzēja tikai abās spēlēs pieveikt Izraēlu.

  -2 [+] [-]

, 2019-01-06 12:54, pirms 5 gadiem
Kāds koefs uz ESTIEM 3:0 ?

  -2 [+] [-]

, 2019-01-06 14:03, pirms 5 gadiem
H.E.N.R.Y. rakstīja: Beigās būs tāda škrobe, ja izrādīsies, ka tikšanai uz f-turnīru vajadzēja tikai abās spēlēs pieveikt Izraēlu.
Pagaidām gan žīdi nav pieveikti nevienā ...

  -2 [+] [-]

, 2019-01-06 15:30, pirms 5 gadiem
Atkal bez līderiem- viegls 0:3, ja vinnēs vismaz 1 setu- molodčiki/ ģērētāji

     [+] [-]

, 2019-01-06 16:46, pirms 5 gadiem
eevelee rakstīja: Kāds koefs uz ESTIEM 3:0 ?
1.33

  +2 [+] [-]

, 2019-01-06 17:10, pirms 5 gadiem
Būsim reāli,ja paņems kaut setu, tas jau būs mega sasniegums

     [+] [-]

, 2019-01-09 19:21, pirms 5 gadiem
Volejbols galīgā pakaļā, bet kādas cerības bija pirms atlases turnīra - sliktais Vilde ir NOST, būs rihtīga cīņa ar igām, Izraēla tas tikai tā - noformējumam, bet tagad skaties - līderi (ja tā patiešām sauc "līderus") jau filonē un nebrauc uz Izlasi.