Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2890, Did:0, useCase: 3

Latvijas vēstnieks ANO: "Porziņģis padarījis manu darbu daudz vieglāku"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Latvijas vēstnieks ANO: "Porziņģis padarījis manu darbu daudz vieglāku"
Kristaps Porziņģis 24. novembrī Atlantā
Foto: EPA/Scanpix

"Ko Latvijas brīvvalsts diplomāti (Tautu Savienības mītnē) Ženēvā sasnieguši 15 gados, to jūs pārsniedzāt dažās dienās," pēc latviešu basketbolistu triumfa pirmajās Eiropas meistarsacīkstēs teica Latvijas sūtnis Šveicē Jūlijs Feldmanis (Vēsturiskā uzvara Ženēvā: Latvijas sporta leģendas).

Astoņdesmit gadus vēlāk līdzīgus panākumus ANO galvaspilsētā Ņujorkā guvis Latvijas valstsvienības spēlētājs Kristaps Porziņģis. Jānis Mažeiks, Latvijas vēstnieks Apvienotajās Nācijās, dzird par viņu frizētavā un no mājas durvju sarga. Bijusī ASV vēstniece ANO, Samanta Pauera (Samantha Power), reiz ielūdza viņu uz "Knicks" spēli, lai klātienē jūsmotu par tautieti.

“Porziņģa klātbūtne Ņujorkā padarījusi manu darbu daudz vieglāku. Pirms trīs gadiem neviens nezināja, kur Latvija atrodas un kas tā ir,” teica Mažeiks. “Tagad, katru reizi, kad ieminos par Latviju, bieži vien ir otrādi. “O, tā ir vieta, no kurienes nāk Kristaps Porziņģis.” Pēdējos gados valsts kļuvusi daudz atpazīstamāka.”

Liepājnieka paveiktais Latvijas labā var būt tikai iesildīšanās tam, ko viņš cenšas izdarīt Ņujorkā. Sagādāt “Knicks” lietpratību un panākumus ir, iespējams, grūtākais uzdevums līgā. Pagaidām, 21 spēli pēc sezonas sākuma (raksts publicēts 1. decembrī), “Knicks” ir pozitīva bilance un skatāma komandas spēle.

“Knicks” Porziņģa dēļ vairāk neatrodas brīvā peldējumā, jo savā trešajā sezonā viņš parādījis, ka gatavs uzņemties līdera lomu. Spēlētājs apvieno trīs grūti savienojamas lietas: rezultativitāti – vidēji spēlē 25,8 gūtie punkti ir piektais rādītājs līgā – izmērus – ar 2,1 bloku spēlē viņš ir pirmajā vietā NBA – un prasmes – 40% precizitāti no tālmetienu līnijas.

"Viņš ir nezvērs," saka Losandželosas "Clippers" treneris Doks Riverss. "Viņš būs – vai jau ir – viens no izcilajiem spēlētājiem. Viņš cenšas kļūt vēl labāks. Paskaties uz viņa cipariem un aizmirsti viņa vecumu, tā ir tikai virskārta. Viņš kļūs arvien labāks un labāks. Pārējiem tas ir biedējoši."

Ņujorkas klubu vairāk nekā 10 gadus raksturojis haoss un ego sadursmes – mazāk komanda, vairāk bulvārpreses pēdējo lappušu iemītniece. Pēdējās 16 sezonās komanda tikai trīsreiz izcīnījusi 50% un vairāk uzvaru. “Knicks” četras reizes iekļuva izslēgšanas spēlēs, taču pat tad komandu apvija skandāli.

Ņujorkieši spēlēja “play-off” 2004. gadā – sezonā, kurā nomainījās trīs treneri. “Knicks” 2012. gadā tika tālāk, taču tikai pēc tam, kad Karmelo Entonija sarīkotā apvērsuma rezultātā darbu zaudēja galvenais treneris Maiks D`Antoni. Maiks Vudsons nākamajā sezonā sasniedza labāko bilanci kopš 1997. gada – 54 uzvaras, bet nākamajā aprīlī jau tika atlaists.

Ziepju operas ir NBA dzinējspēks, norāda žurnālists un izceļ latvieša lomu. “Bez Porziņģa “Knicks” būtu no dažādām sastāvdaļām izveidota komanda, kura joprojām meklētu savu vērtīgāko īpašumu – franšīzes spēlētāju.

Entonija aiztirgošana septembrī uz Oklahomsitiju uzkrāva Porziņģim atbildību, kurai viņš gatavojās visu vasaru – viņa lietderība ir augstāka kā jebkurā, izņemot vienu no Entonija sezonām Ņujorkā. Ar latvieti laukumā “Knicks” spēlē kā 55 uzvaru komanda, bez viņa kā 22 panākumu vienība, konstatē “Cleaning the Glass” .

“Porziņģis ir izcils talants. Man patīk viņa aizrautība un entuziasms pret spēli,” teica Slavas zāles dalībnieks, “Knicks” leģenda Patriks Jūings. “Jāizaudzē bieza āda, lai tiktu galā ar Ņujorkas spiedienu. Izskatās, ka viņam tas sanāk labi.

“Domāju, ka ikviens bija (pārsteigts),” par Porziņģa neierašanos aprīlī uz sezonas noslēguma sarunu ar kluba vadību teica bijušais “Knicks” spēlētājs Deriks Rouzs. “Nezinājām, ko viņš domā. Viņš dažreiz paturēja sakāmo pie sevis, taču nekad neizrādīja, ka būtu neieinteresēts klubā notiekošajā. Tas bija savādi. Izskatījās, ka viņš ir iesaistīts visā, izskatījās, ka viss bija kārtībā, tāpēc viņa neierašanās bija savā ziņā dīvaina.”

Porziņģis visu vasaru pavadīja, trenējoties Latvijā. Kad sākās treniņnometne, joprojām nebija skaidrs, vai viņš un organizācija panākuši izlīgumu. Un neskaidrība var izpausties joprojām. Viņa brālis Jānis pastāstīja Latvijas vietnei Sportacentrs.com, ka komandai nevajadzētu mēģināt viņu sāpināt, citādi riskējot ar iespējamu Porziņģa izstumšanu no Ņujorkas.

Porziņģis nav daudz stāstījis par vasaras treniņiem, izņemot glancētus ierakstus “Instagramā”. Spēlētāja pārstāvji iniciēja divu nedēļu trenēšanos Liepājā ar WBC čempionu Mairi Briedi. Tur viņš strādāja Brieža treniņrežīmā – boksējās, peldēja, skrēja, attīstīja spēku un izturību. Vasaras nogali Porziņģis pavadīja Latvijas valstsvienībā, aizvedot to līdz piektajai vietai Eiropas čempionātā.

“Viņš ir ļoti talantīgs,” Briedis e-pastā raksturoja savu treniņpartneri. “Visu, ko viņam stāstīju, viņš uztvēra ļoti ātri. Viņa darba ētika ir augstākajā līmenī. Ticu – ja viņš nebūtu basketbolists, ar savu talantu un fiziskajām spēlējām viņš spētu nodarboties ar jebkuru sporta veidu un gūt panākumus.

Pagātnē “Knicks” bijuši viltus glābēji, taču šoreiz organizācija varētu izvēlēties pakāpenisku izaugsmi, nevis izmisīgi dzīties pakaļ īslaicīgai slavai. “Knicks”, iespējams, vēl nav laba komanda, taču tā vairs nav apmaldījusies un Porziņģis apzinās savu vietu.

“Vienmēr gribu vairāk,” viņš teica. “Apetīte rodas ēdot. Viena lieta ir būt līderim, taču beigu beigās jāspēj arī uzvarēt. Būt līderim un uzvarēt – tas ir īstais mērķis.

Izmantotie resursi:
https://sports.vice.com/en_us/artic...

 +11 [+] [-]

, 2017-12-06 00:35, pirms 6 gadiem
Labs raksts. Pilns ar interesantiem faktiem un citātiem. Paldies!

  -3 [+] [-]

, 2017-12-06 07:26, pirms 6 gadiem
Vai tad Ņujorkā ikdienā nerunā par renes sporta veidiem, skeletoniem, bobiem u.tml.? LV mediji tā sakot...

  +1 [+] [-]

, 2017-12-06 08:05, pirms 6 gadiem
Onslovs rakstīja: Vai tad Ņujorkā ikdienā nerunā par renes sporta veidiem, skeletoniem, bobiem u.tml.? LV mediji tā sakot...
Amerika dzīvo savā burbulī..Es neuztraucos par to,ka viņi runā vai nē.Te drīzāk,vai viņi vispār zin,kas ir tādi renes sporti

  +5 [+] [-]

, 2017-12-06 08:31, pirms 6 gadiem
Kurš pateiks Sandrai Veinbergai?

  +2 [+] [-]

, 2017-12-06 10:18, pirms 6 gadiem
kungs rakstīja: Kurš pateiks Sandrai Veinbergai?
Viņai neviens neko nevar iedzīt, viņa labāk piešķir imigrantiem pabalstu nekā KP apdrošināšanu!

  +1 [+] [-]

, 2017-12-06 20:00, pirms 6 gadiem
Sandriņa var apšaubīt visu pēc kārtas, ne tā viņas nauda, ne lemšana... Es katru gadu algas nodokļos samaksāju 1/6 no KP apdrošināšanas. Ja pieskaita PVN, akcīzes nodokļus u.c. Latvijas ekonomiku veicinošus faktorus, tad sanāktu tuvu 1/4. Es atbalstu KP apdrošināšanu arī neizmantojot bezmaksas medicīnu (ja tāda eksistē), neprasot pabalstus un pat policistiem neliku meklēt nozagto vello...

  +4 [+] [-]

, 2017-12-06 23:15, pirms 6 gadiem
kungs rakstīja: Kurš pateiks Sandrai Veinbergai?
Kas tā tāda un ar ko viņa slavena?

  +5 [+] [-]

, 2017-12-07 15:58, pirms 6 gadiem
elmurcis rakstīja: Kas tā tāda un ar ko viņa slavena?
Slavena pamatā ar savu stulbumu un šauro domāšanu.

  +2 [+] [-]

, 2017-12-09 22:47, pirms 6 gadiem
Novikam aliņš no manis - labs darbiņš padarīts. Priekā!