Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:282, Did:0, useCase: 3

Florbolistēm jāizvairās no vīru rūgtās pieredzes

Dāvis Dedumets
Dāvis Dedumets

Florbolistēm jāizvairās no vīru rūgtās pieredzes
Iepriekš Zeltīte Bankava pret dānietēm ir spēlējusi gana rezultatīvi
Foto: Ritvars Raits, Floorball.lv

Ja vakardienas mačs pret Somijas valstsvienību Latvijas florbola izlasei no sportiskā viedokļa neko neizšķīra, tad kvalifikācijas cīņa pret Dāniju būs ārkārtīgi svarīga. Cīņas sākums pulksten 14:00 un maču būs iespējams vērot arī LTV7.

Latvijas sieviešu valstsvienība Bratislavā notiekošajā turnīrā pašlaik aizvadījusi trīs cīņas, visās piedzīvojot neveiksmes un A apakšgrupā ierindojās pēdējā ceturtajā pozīcijā. Tikmēr dānietes startēja nomināli otrā ešelona grupā, kur tika pie vieglām uzvarām pār Taizemi (11:2) un Japānu (11:3), kā arī izšķirošajā grupu turnīra mačā pieveica ASV (6:2). Komandas neapšaubāmā līdere ir Sesīlija di Nardo, kura pēc vakardienas cīņām arī kļuvusi par pasaules čempionātu visu laiku otro labāko vārtu guvēju pasaules čempionātu vēsturē, apsteidzot tādas leģendāras spēlētājas kā Anna Vijka, Korina Rūtimana un daudzas citas. Cerams, ka mačs pret latvietēm nekļūs viņai par vēsturisku šajā ziņā. Šajā čempionātā starp turnīra desmit rezultatīvākajām ir ne vien di Nardo (8+1), bet arī Emma Vistisena (1+9). Salīdzinājumam, rezultatīvākās Latvijas izlases spēlētājas ir Diāna Isjomina, Evelīna Garbare un Paula Egle, kura katra guvusi pa vieniem vārtiem un izdarījusi vienu rezultatīvu piespēli, atrodoties uz rezultatīvāko spēlētāju TOP-100 robežas. Šeit gan jāsaprot, ka līdzšinējās pretinieces abām nācijām ir bijušas no diametrāli pretējiem "plauktiem".

Latvijas un Dānijas sieviešu valstsvienības savā starpā līdz šim aizvadījušas vien trīs cīņas. Pirmā tika izspēlēta 2007. gada pasaules čempionātā, kas notika tieši Dānijā. Toreiz pēc diviem periodiem latvietes atradās iedzinējos ar 1:3, taču trešajā periodā ātri izdevās Zeltītei Bankavai ar diviem precīziem metieniem izlīdzināt rezultātu, bet 58.minūtē pa vārtiem guva Liene Adamane un Signe Ose, nodrošinot latvietēm vietu čempionāta pusfinālā. Vēl divas reizes abas izlases spēkojušās Valmierā pasaules čempionātu kvalifikācijas turnīrā. 2013. gada februārī di Nardo piektajā minūtē izvirzīja vadībā dānietes bet mača turpinājumā mūsējās atbildēja ar sešiem bezatbildes vārtu guvumiem. Divas reizes izcēlās mūsu pašreizējā kapteine Gunita Kārkliņa, tikpat reizes precīzi meta arī Luīze Biļinska, kura pēdējos gados gan izlasē nav spēlējusi. Divus gadus vēlāk atkal abas izlases Valmierā cīnījās par vietu 2015. gada pasaules čempionātā, šoreiz spēlei noslēdzoties ar neizšķirtu 3:3 rezultātu, latvietēm izlīdzinājumu panākot 11 minūtes pirms cīņas beigām, kad precīza bija Elīza Elizabete Bērziņa. Viņa, tāpat kā Kārkliņa un Līga Garklāva, kuras arī guva vārtus tajā mačā, spēlēs arī šovakar.

Mūsu dāmu valstsvienībai jāņem vērā gadu seni notikumi, kad pasaules vīriešu čempionāts norisinājās Arēnā Rīga. Arī toreiz mūsu kungu komanda grupu turnīru nospēlēja ne sevišķi sekmīgi, bet kvalifikācijas cīņā, kaut arī latviešiem piederēja teritoriālais pārsvars laukumā, nekā neizdevās to apliecināt arī uz rezultāta tablo, beigās piedzīvojot šokējošu neveiksmi pēcspēles metienu sērijā, kas mūsējos aizsūtīja uz cīņām par 9. līdz 12. vietu. Dāmas tik zemu nav bijušas nekad un šodienas cīņā nepieciešams apliecināt savu piederību pasaules TOP-8 līmenim.

Dānijas valstsvienība allaž balansējusi uz labākā desmitnieka robežas, augstvērtīgāko sasniegumu uzrādot jau iepriekš pieminētajā 2007.gada čempionātā savās mājās, izcīnot sesto vietu. Pēdējos četros turnīros tikai reizi (2011.gadā) izdevies iekļūt ceturtdaļfinālā, bet pirms diviem gadiem Tamperē nācās samierināties ar desmito vietu, pēdējā mačā zaudējot norvēģietēm.

Latvijas izlases sākumsastāvs spēlē pret Dānijas valstsvienību:
1.maiņa: Edīte Bankava (U) – Zeltīte Bankava (U) – Laura Gaugere (U); Gundega Vancāne (A) – Elīza Elizabete Bērziņa (A).
2.maiņa: Līga Garklāva (U) – Evelīna Garbare (U) – Diāna Isjomina (U); Elizabete Pavlovska (A) – Gunita Kārkliņa (A).
3.maiņa: Lība Daija Mikova (U) – Paula Egle (U) – Anna Ankudinova (U); Madara Adamane (A) – Paula Sloģe (A).
Vārtos: Lauma Višņevska.
Rezervē: Kristīne Kirilova, Evita Rudzīte, Monika Džigure, Ieva Priede.

Igaunietes grūta uzdevuma priekšā
Igaunijas izlase startēja savā sestajā pasaules čempionātā, bet vienīgi Bratislavā izdevās kvalificēties turnīra finālposmam, proti, iekļūt starp 16 labākajām pasaules nācijām. Arī tie vēl nebija komandas spēju griesti, jo jau čempionāta ievadā izdevās tikt galā ar austrālietēm, kas lielā mērā ieveda komandu TOP-12. Tur gan pretim stāsies polietes, kuras pēdējos četros čempionātos allaž spēlējušas ceturtdaļfinālā un arī šajā čempionātā noteikti tāds ir komandas mērķis. Par to varējām pārliecināties, ka komanda labi apzinājās, ka pret Šveici un Zviedriju cīnīties nevar, spēles zaudējot bez variantiem, taču izšķirošajā mačā par trešo vietu grupā spēja atstāt sausā vācietes. Šajā cīņā polietes būs izteiktas favorītes, turpretim igaunietēm šī būs laba spēku pārbaude.

Mājinieces gatavas turpināt savu skrējienu
Pasaules čempionāta saimnieces slovākietes grupu turnīram cauri izskrēja vienā elpas vilcienā, izcīnot trīs pārliecinošas uzvaras ar kopējo vārtu attiecību 43:6. Ne Igaunijas, ne Singapūras un vēl jo vairāk Austrālijas izlases nespēja izrādīt vērā ņemamu pretestību. Slovākietes pēdējos divos čempionātos izcīnījušas savus labākos rezultātus (devīto un astoto vietu) un skaidrs, ka savā laukumā mērķis ir tikai un vienīgi TOP-8. Domājams, ka kvalifikācijas turnīra mačs pret nepārliecinoši sacensībās startējušo Vāciju slovākietes būs gatavas tikt pie panākuma, lai turpinātu cīņu par savu labāko rezultātu nācijas vēsturē. Vienlaikus jāizceļ, ka pirms diviem gadiem vācietes ierindojās sestajā vietā, tādējādi atkārtojot 1999.gadā sasniegto visu laiku augstāko vietu.

Norvēģija un ASV uz vienas laipas
Norvēģijas florbolistes pirms diviem gadiem Tamperē pirmo reizi vēsturē palika ārpus labāko astotnieka, tādēļ Slovākijā ir noskaņojušās tajā atkal atgriezties. Lai to paveiktu, būs nepieciešams pieveikt ASV valstsvienību, kura 2007. un 2011. gadā ierindojās devītajā vietā, kas ir labākie sasniegumi. Vēl divus gadus vēlāk amerikānietes finālturnīram nekvalificējās, jo palaida priekšā kanādietes. Savukārt pirms diviem gadiem neizdevās kvalificēties TOP-12, nākot samierināties ar 13.vietu. Norvēģietes būs šīs cīņas favorītes, taču dānietes pierādīja, ka var izrādīt gana nopietnu pretestību tādai izlasei kā Dānija, kas liek domāt, ka arī norvēģietēm viegla pastaiga nebūs.

Āzijas un Okeānijas reģions šoreiz nespēja konkurēt
Ārpus labāko komandu divpadsmitnieka palika visas četras komandas no Āzijas un Okeānijas reģiona, kuras tādējādi sadalīs pozīcijas no 13. līdz 16. Par izteiktām favorītēm šajā kvartetā uzskatāmas austrālietes, kuras pēdējos divos čempionātos ierindojās 12. vietā, bet šogad būs spiestas atkāpties vismaz pozīciju zemāk. Austrālietēm nosacītajā pusfinālā būs jātiekas ar Japānu, kas pirms 12 gadiem pasaules čempionātā ierindojās astotajā vietā, taču turpinājumā ne reizi nav bijuši augstāk par 15.vietu, kurā finišēja arī pirms diviem gadiem. Otrajā pārī sacentīsies Singapūras un Taizemes valstsvienības. Singapūras florbolistes nav piedalījušas vien pašā pirmajā pasaules čempionātā, turpinājumā ilgstoši atrodoties ranga otrā desmitnieka pašā sākumā, turklāt viens pasaules čempionāts noticis šajā valstī. Pēdējos gados gan sekmes nav bijušas tik sekmīgas, jo 2011. un 2013. gadā finālturnīram nemaz neizdevās kvalificēties, bet pirms diviem gadiem nācās samierināties ar pēdējo vietu. Tikmēr taizemietes aizvada debijas čempionātu un ir gatavas parūpēties, lai jau tajā kļūtu par labāko reģiona valstsvienību.

Latvijas un Dānijas sieviešu izlašu savstarpējās cīņas

DatumsVietaSacensībasRezultāts
05.02.2015.Valmiera; LatvijaPasaules čempionāta kvalifikācija3:3 (1:1; 1:2; 1:0)
01.02.2013.Valmiera; LatvijaPasaules čempionāta kvalifikācija6:1 (2:1; 1:0; 3:0)
16.05.2007.Fredrikshavna; DānijaPasaules čempionāts5:3 (0:1; 1:2; 4:0)

5.decembra spēļu kalendārs

LaiksSpēleTurnīra stadija
11:00Polija – Igaunijaastotdaļfināls
12:30Japāna – AustrālijaSpēle par 13.-16.vietu
14:00Latvija – Dānijaastotdaļfināls
16:30Singapūra – TaizemeSpēle par 13.-16.vietu
17:00Vācija – Slovākijaastotdaļfināls
20:00Norvēģija – ASVastotdaļfināls
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja