Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:133, Did:0, useCase: 3

Žans Tabaks: "Tonijs Kukočs ir visu laiku labākais Eiropas spēlētājs"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Žans Tabaks: "Tonijs Kukočs ir visu laiku labākais Eiropas spēlētājs"
Žans Tabaks: Barselonas spēļu vicečempions un NBA čempions. Foto: VTB līga

"Domāju, ka manai paaudzei motivācija nekad nebija problēma. Mums ar to nebija tādu attiecību kā mūsdienu basketbolistiem. Iespējams, ka mūsu dzīves bija grūtākas, mums bija cita mentalitāte un bijām vairāk nobrieduši," Polijas kluba "Zielona Gora" galvenais treneris Žans Tabaks atskatījās uz spožo 20. gadsimta 80.-90. gadu paaudzi.

Tabaks ir viens no cilvēkiem, kurš veido dzīvu tiltu starp serbu-horvātu “zelta paaudzi” (1988-1995) un mūsdienām. Izcils basketbols toreiz mijās ar personīgām traģēdijām – Dienvidslāvijas armija 10 dienas karoja Slovēnijā un 1991. gada otrajā pusē izvērsa agresiju pret Horvātiju, bet daudzi bijušie komandas biedri novērsās viens no otra.

Īsu brīdi pēc kara Horvātijas valstsvienība sasniedza Barselonas spēļu finālu un spēlēja pret ASV “Sapņu komandu”. Šim startam bija dziļi simboliski nozīme, domā Tabaks. “Tās Olimpiskās spēles nebija parastas, gribējām parādīt vairāk nekā labu spēli. Horvātija tikko ieguva neatkarību, tāpēc 1992. gadā mums bija ļoti svarīgi pārstāvēt mūsu valsti. Zinājām, ka esam viena no stiprākajām komandām.”

Horvātijas līderis Barselonā bija “basketbola Mocarts” – leģendārais Dražens Petrovičs. “Viņš neapšaubāmi bija pacietīgākais un smagāk strādājošais spēlētājs. Viņš zālē pavadīja visvairāk stundu un bija īsts basketbola fans. Nekad pirms un pēc tam neesmu redzējis tādu spēlētāju kā viņš. Kad šīs kvalitātes apvieno ar izcilu talantu, iegūsti neticamu basketbola spēlētāju, vienu no labākajiem. Man personīgi visu laiku labākais Eiropas spēlētājs ir Tonijs Kukočs.”

Splitā dzimušais Tabaks pārstāvēja dzimtās pilsētas klubu “Jugoplastika”, vēl pirms Barselonas spēlēm kopā ar Kukoču un Dino Radžu kļūstot par trīskārtēju Eirolīgas komandu. “Jugoplastika” kļuva par pirmo vīriešu komandu kopš Rīgas ASK, kurai izdevās trīs gadus pēc kārtas triumfēt Eiropas spēcīgāko klubu turnīrā (1989-1991).

Tabaks 1994. gada 5. novembrī debitēja NBA, pārstāvot Hjūstonas “Rockets” vienību. Spēlējot kopā ar Hakīmu Oladžuvonu, viņš 1995. gada vasarā kļuva par līgas čempionu. Horvāti tika pie NBA gredzeniem arī nākamajās trīs sezonās – Kukočs bija Maikla Džordana komandas biedrs otrajā “three-peat” ceļojumā ar Čikāgas “Bulls” (1996-1998).

“Kad ierodies NBA un izcīni titulu pirmajā sezonā, esi priecīgs. Tā bija neticama pieredze. Kad kļuvu par NBA čempionu, pat nerunāju angliski. Viss notika tik ātri, pietrūka laika to izbaudīt. Runājot par citiem brīžiem, visvairāk atceros savas meitas piedzimšanu Hjūstonā.”

Tabaks neraujas salīdzināt sudraba medaļu Barselonā un NBA čempiona gredzenu. “Tas nav taisnīgs jautājums. Vienā gadījumā runājām par individuālu sasniegumu, otrajā – par patriotisku uzvaru. Domāju, ka man kā cilvēkam, kurš pārstāvēja Horvātijas valstsvienību laikā, kad mana valsts karoja, kurš gribēja pārstāvēt savu valsti starptautiskajā arēnā, olimpiskā medaļa ir vērtīgāka.

Jāņa Bērziņa un Rolanda Freimaņa treneris uzskata Hakīmu Oladžuvonu par visu laiku labāko centra spēlētāju. “Neticams spēlētājs un skolotājs. Esmu spēlējis ar daudziem slaveniem basketbolistiem, taču Oladžuvons bija mans labākais aizgādnis. Katru dienu pirms un pēc treniņa viņš veltīja laiku, lai spēlētu ar mani viens pret vienu. Un dara to joprojām.”

Tabaks atzīst, ka, sākot karjeru, nav izvirzījis mērķus. “Sāku spēlēt basketbolu, jo mīlēju spēli. Turpināju to darīt tā paša iemesla dēļ. Viss atnāca ar laiku, pateicoties kaislībai un smagam darbam. Taču man nebija mērķu. Tagad, pēc spēlētāja karjeras beigām, ir ļoti viegli gudri izteikties, tāpēc, protams, teikšu, ka bija noteikti mērķi, kurus man bija jāsasniedz.”

Treneris ir priecīgs, ka strādājis ar daudziem izciliem speciālistiem. “Spēlēju pie Božidara Maļkoviča, Rika Pitino, Lerija Bērda, Aizejas Tomasa, Aito Renesesa, Serdžo Skariolo. Negribu aizmirst kādu pieminēt, jo izcilu treneru manā karjerā bijis ļoti daudz. Centos paņemt no katra. Kad biju spēlētājs, nedomāju, ka kļūšu par treneri, taču tagad cenšos atcerēties, kā darīja viņi.”

Izmantotie resursi:
https://www.vtb-league.com/en/news/...

  +2 [+] [-]

, 2020-11-06 07:42, pirms 3 gadiem
Dirks

     [+] [-]

, 2020-11-06 07:58, pirms 3 gadiem
Doncics! Spriežot pēc viena no iepriekšējiem rakstiem, labākais spēlētājs var būt tikai tas, pie kura visilgāk ir bumba, ja jau pat grieķu friks būtu Doncica ēnā, ja spēlētu Dalasā, tad Kukocs vispār ir nulle

  +2 [+] [-]

, 2020-11-06 10:04, pirms 3 gadiem
Dirks

     [+] [-]

, 2020-11-06 11:55, pirms 3 gadiem
Dirks, Kukočs Top5...

     [+] [-]

, 2020-11-07 00:45, pirms 3 gadiem
A.Sabonis!