Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Tracis Losandželosas ģērbtuvē: "2019. gadā spēlētājām nedrīkst teikt tādus vārdus"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Tracis Losandželosas ģērbtuvē: "2019. gadā spēlētājām nedrīkst teikt tādus vārdus"
Penija Tolere un Kendisa Pārkere trenera Derika Fišera pirmajā preses konferencē 2018. gada 7. decembrī. Foto: AP/Scanpix

"Los Angeles Sparks" kluba vadība piektdien, 4. oktobrī, atlaida ģenerālmenedžeri Peniju Toleri (Penny Toler), kura sieviešu basketbola komandas priekšgalā atradās no 1999. gada. Šķiršanās iegansts – 19. septembrī ģērbtuvē notikušais incidents Konektikutā.

Jaunā trenera Dereka Fišera vadībā “dzirksteles” regulārajā sezonā sasniedza bilanci 22-12 un ierindojās trešajā vietā. Pusfināla sērijā līdz trīs uzvarām Losandželosa ar 0-3 zaudēja “Connecticut Sun” vienībai.

Ceturtdien, 19. septembrī, “Sparks” izbraukumā piedzīvoja sakāvi ar 68:94, nonākot iedzinēju lomā ar 0-2. Trīs dienas vēlāk sekoja trešā neveiksme. Komandas ilggadējā līdere Kendisa Pārkere laukumā atradās tikai 11 minūtes, bet viņas kolēģes nespēja aizķerties – 56:78.

Sākumā kritikas bultas lidoja galvenā trenera virzienā, taču 3. oktobrī atklātībā nonāca ziņas par ģenerālmenedžeres rīcību. Tolere pēc otrā zaudējuma Konektikutā ienāca ģērbtuvē un teica asu runu, lietojot necenzētus un jūtīgus vārdus.

Vairākas vārdos neminētas “Sparks” spēlētājas ESPN pastāstīja, ka runā izrādīta pilnīga necieņa – Tolere nosaukusi viņas par “m---f---s” un ierosinājusi 0-3 sakāves gadījumā nākamgad nomainīt ar citām spēlētājām. Runā izskanējis arī Ziemeļamerikā jūtīgais “N-vārds”.

“Nav pieņemami 2019. gadā lietot tādus vārdus,” viena no spēlētājām teica ESPN.

Bijušās “Sparks” spēlētājas sarunās ar ESPN izteicās, ka Tolere līdzīgus vārdus lietojusi jau iepriekš, tādēļ viņas nav pārsteigtas par notikušo. “Penijai piemīt sacensību gars, taču nav labi tā runāt.”

Afroamerikāniete Tolere teica, ka tikusi pārprasta. “Nekādā ziņā nenosaucu manas spēlētājas N-vārdā. Nesaku, ka nevarētu to izmantot konteksta raksturošanai, taču tas nebija vērsts ne pret vienu spēlētāju.”

“Diemžēl lietoju šo vārdu. Nevajadzēja. Nevienam nevajadzētu. Bet – neesmu šeit, lai atminētos, ko teicu vārdu pa vārdam. Zinu, ka daži vārdi, par kuru lietošanu tieku vainota, ir pārprasti,” teica Tolere. “Vai teicu uzrunu, cerot, ka komanda pamodīsies? Jā. Domāju, ka manis teiktais izrauts no konteksta. Kad zaudējam, valda emocijas un cilvēki jūtas aizskarti.

Tolere par “Sparks” ģenerālmenedžeri kļuva 1999. gadā. Viņas darbības laikā komanda izcīnīja trīs WNBA titulus (2001, 2002, 2016). Tolere izteicās, ka vairākas spēlētājas pēc uzrunas viņai pateikušās, taču nesauca viņas vārdā.

“Esmu bijusi sportā visu mūžu,” teica Tolere, kura 1997. gadā, pārstāvot “Sparks”, guva pirmo grozu WNBA vēsturē. “Tas nebija par zaudēšanu. Tas bija par veidu, kādā zaudējām, zinot, ka bija vajadzīga lielāka pašatdeve. Tādēļ devos uz ģērbtuvi un centos iedvesmot komandu.

“Ja kādu aizskāru, nebiju domājusi nevienu aizskart. Teicu, ko domāju. Un kā ģenerālmenedžerei man ir tiesības to darīt. Esmu bijusi ģenerālmenedžere 20 gadus un tā noticis pirmo reizi. Daži cilvēki jutās aizskarti, bet tā nebija mana vēsts. Un tas nav iemesls, kādēļ zaudējām trešo spēli. Ja tas bija iemesls, kādēļ zaudējām pirmajās divās? Tolaik neuzkavējos komandas ģērbtuvē.”

Losandželosas spēlētājas publiski visu sezonu atbalstīja galveno treneri. Daudzas juta, ka viņš varētu kļūt par sekmīgu WNBA treneri, taču aizkulisēs klīda runas, ka Fišeram vēl daudz jāiemācās par sieviešu basketbolu. “Sparks” spēlētājas bieži vēlējās treniņos spēlēt pret vīriešiem, taču Fišers šajā ziņā nejutās pārāk ērti.

Spēlētājas arī gribēja, lai tiktu iespēlētas jaunas sadarbības, kamēr treneris taktikas vietā pievērsa lielāku uzmanību viņu piepūlei un izpildījumam. Vairākas spēlētājas izteicās, ka Fišers šādos gadījumos ieņēmis “aizsardzības” pozu, ne īpaši vēloties reaģēt.

“Tam nevajadzētu būt nekam īpašam,” teica cits spēlētāja. “Tu paud savus argumentus un viss. Pielāgošanās situācijai parasti neievaino. Taču viņš izskatījās aizvainots.”

Neraugoties uz to, izskatījās, ka Fišeram izveidojās labas attiecības ar Pārkeri. Spēlētāja slavēja viņa apņēmību un titulēto pieredzi. Arī Fišers pirms izslēgšanas spēlēm izteicās, ka pazinis Pārkeri jau sen. Abi strādāja TNT un NBA TV, bet basketbolista karjeras laikā Fišers spēlēja pret Pārkeres brāli Entoniju.

Pirmajā pusfināla spēlē Pārkere izcēlās ar 24 punktiem un 10 izcīnītām bumbām zem groziem. Nākamajā cīņā viņa 25 minūtēs izdarīja tikai trīs metienus un guva trīs punktus. Avoti vēsta, ka Tolere uzrunā minējusi Pārkeres vājo sniegumu.

Fišers pirms nākamā treniņa atsaucies uz Toleres uzrunu. Pēc vienas spēlētājas teiktā, viņš izteicies, ka Konektikutā “valdījušas emocijas” un paudis nožēlu, ka basketbolistēm nācās to dzirdēt.

Dienu pirms trešās spēles Fišers esot diskutējis ar Nneku Ogvumīki un Pārkeri par stratēģiju trešajai spēlei. Ogvumīke ierosinājusi izmantot vienu agrāk sekmīgi izmantotu sadarbību. Fišers ieklausījies, bet attraucis, ka otrajā spēlē komanda izcīnījusi par 22 atlēkušajām bumbām mazāk. Viņš uzsvēris, ka pie zaudējuma novedusi nepietiekamā piepūle un izpildījums, nevis stratēģija.

Kad Pārkere ierosinājusi izspēli, kuru “Sparks” iepriekšējās sezonās izmantoja, lai pārvarētu saspēles vadītājām izliktos slazdus, Fišers iejaucies un teicis, “D..., vai tāpēc zaudējām?” Spēlētājām tādi izteicieni nāca kā nepatīkams pārsteigums, jo iepriekš treneris bija savaldīgāks.

Trešajā cīņā Pārkere spēlēja septiņas minūtes pirmajā ceturtdaļā un četras minūtes trešajā ceturtdaļā. Fišers neesot paskaidrojis spēlētājai savus lēmumus pārējā laikā turēt viņu uz soliņa. Vairākas spēlētājas izskaidroja notikušo kā reakciju uz Toleres teikto ģērbtuvē, kā arī Fišera domstarpībām ar Ogvumīki un Pārkeri dienu pirms spēles.

Piektdien Tolere tika atlaista. Gaidāms, ka Fišers būs “Sparks” galvenais treneris arī 2020. gada sezonā.

Izmantotie resursi:
https://www.espn.com/wnba/story/_/i...
https://www.espn.com/wnba/story/_/i...

  +2 [+] [-]

, 2019-10-05 15:12, pirms 5 gadiem
Prasīja pašatdevi un piepūli? Atlaist psiholoģisko varmāku

  +2 [+] [-]

, 2019-10-05 15:51, pirms 5 gadiem
N-vārds? Kas tas tāds? Vai Latvijā arī kaut kādi modernie tabu salikti?

  +2 [+] [-]

, 2019-10-05 17:02, pirms 5 gadiem
denebs rakstīja: N-vārds? Kas tas tāds? Vai Latvijā arī kaut kādi modernie tabu salikti?
nigga