Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:261, Did:0, useCase: 3

Somijas ietekmīgākais laikraksts: "Helsinku "Jokerit" atlika, nevis atrisināja problēmu"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Somijas ietekmīgākais laikraksts: "Helsinku "Jokerit" atlika, nevis atrisināja problēmu"
Kolāža: "Helsingin Sanomat"

Kontinentālās hokeja līgas 3. septembra spēle Minskā būtu hiperpolitisks akts, taču cīņas atcelšana tikai atliek problēmu uz vēlāku laiku, piektdien, 4. septembrī, rakstīja ietekmīgais Somijas laikraksts "Helsingin Sanomat" (tirāža 2019. gadā – 339 437 eksemplāri). Sportacentrs.com publicē rakstu pilnā garumā.

““Hokejs ir ārpus politikas,” KHL vadītājs Aleksejs Morozovs trešdien pauda jau dzirdētu paziņojumu. Tagad apgalvojumam, cerams, pielikts punkts. Hokejs ir politika un īpaši tādā “kontinentālā hokeja līgā” kā KHL.

Krievijas prezidenta Vladimira Putina izgudrotā līga ir caurcaurēm politisks projekts. “Es nevis vienkārši atbalstu KHL, bet biju tās iniciators,” Putins teica 2009. gadā. “Ierosināju ideju, jo, domāju, ka sporta veids daudz zaudēja pēc Ziemeļamerikas un padomju hokeja pretstāves beigām.”

Citā intervijā Putins izteicās, ka “KHL ir projekts, kurš atļaus mums nopietni pārdomāt vienotas humanitārās telpas atjaunošanu bijušās Padomju Savienības teritorijā”.

Tas ir jautājums par tā dēvētās “maigās varas izmantošanu, taču Krievija atguvusi spēku tās vecajā impērijā arī ar skarbākām metodēm. Kamēr “padomju Sarkanā mašīna” bija valsts pārvaldīts sporta monstrs, KHL ir mūsdienu Krievijas imitācija, kas cenšas atdarināt komerciālo NHL.

No otras puses, biļešu pārdošana, reklāmas un TV līgumi nedod pietiekami daudz ienākumu, lai nosegtu līgas milzīgos izdevumus. KHL klubi tikai formāli atrodas privātīpašnieku rokās, jo tos atbalsta no valsts atkarīgi oligarhi.

“Jokerit” ir lielisks piemērs. Sešu gadu laikā kluba zaudējumi pārsniedz 70 miljonus eiro. Ilgu laiku tā īpašnieki bija Somijas un Krievijas miljardieri Genādijs Timčenko un Rotenbergu ģimene.

Pašlaik 40% kluba pieder “Norilsk Nickel Harjavalta”. Varētu pajautāt, kāds sakars niķeļa iegūšanai ar hokeja komandu. Šis jautājums jāuzdod “Norilsk Nickel” galvenajam īpašniekam Vladimiram Potaņinam. Viņš bija viens no galvenajiem Soču spēļu sponsoriem un, būdams “labais oligarhs”, nav pakļauts sankcijām.

KHL galvenais sponsors ir “Sogaz”, kura lielākais īpašnieks ir Putina draugs Jurijs Kovaļčuks. Timčenko, Arkādijs un Romāns Rotenbergi, kā arī bijušais “Gazprom” šefs Aleksandrs Medvedevs KHL valdē sēž kopā ar Jari Kurri.

Putins šogad apstiprināja bijušo KHL vadītāju Dmitriju Černišenko par Krievijas premjerministra vietnieku. Izklausās pēc politiska norīkojuma.

Putins izteicās tieši, ka KHL mērķis ir izplesties Eiropā. Līga cita starpā gribēja piesaistīt Zviedrijas klubus. Krimas okupācija 2014. gadā un sekojošā Krievijas ārpolitikas izolācija mainīja visu. Līgu atstāja klubi no Horvātijas, Čehijas un Slovākijas.

No Eiropas Savienības valstīm līgā palikusi tikai “Jokerit” un Rīgas “Dinamo”, kura pieder bijušajam KGB aģentam Jurim Savickim.

Tā vietā līga paplašinājusies uz austrumiem – 2016. gadā tai pievienojas Pekinas komanda “Kunlun Red Star”. Vienošanās tika parakstīta Putina un Ķīnas prezidenta Ksi Jiņpina klātbūtnē, kas neliecina par hokeja apolitisko raksturu. Komandā nav ķīniešu spēlētāju.

Baltkrievijā hokejam ir ļoti īpaša loma, jo tas atrodas valsts vadītāja Aleksandra Lukašenko aizsardzībā. Kad 2014. gadā Minskā notika pasaules čempionāts, Starptautiskā ledus hokeja federācija aizliedza tribīnēs izmantot Baltkrievijas vēsturisko balti-sarkani-balto karogu, kurš kļuvis par protestu simbolu. Organizācija domāja, ka karogs iemieso politiku.

Tagad Latvija atsakās no tās plāna rīkot 2021. gada pasaules čempionātu kopā ar Baltkrieviju, atkal politisku iemeslu dēļ. Protams, KHL spēlēs netiek atskaņotas Putina vai Lukašenko uzrunas, taču tas nav vajadzīgs.

Pat “Jokerit” un (Minskas) “Dynamo” mača norises fakts Lukašenko būtu pietiekams, lai norādītu, ka Baltkrievijā viss notiek, kā ierasts. Kas zina, varbūt Lukašenko piedalītos pirmsspēles iemetienā, bet Krievijas premjers Mihails Mišustins, kurš šonedēļ viesojās Minskā, būtu skatītāju vidū.

Tajā pašā laikā tūkstošiem cilvēku tika arestēti. Aizvadītajā otrdienā “Dynamo” ledus arēnas priekšā tika aizturēti septiņi žurnālisti. Minskas “Dynamo” vadītājs Dmitrijs Baskovs ir viens no redzamākajiem Lukašenko atbalstītājiem. Viņš solīja “vienmēr” atbalstīt līderi. “Sumbru” fani tā rezultātā paziņoja par spēļu boikotu.

Vairāk nekā 400 Baltkrievijas sportisti un amatpersonas atklātā vēsturē pieprasīja brīvas vēlēšanas un ieslodzīto atbrīvošanu. Parakstītāju vidū ir Olimpisko spēļu medaļnieki, taču tikai nedaudzi hokejisti.

Hokejs ir pārāk pietuvināts.”

Izmantotie resursi:
https://www.hs.fi/urheilu/art-20000...

 +10 [+] [-]

, 2020-09-06 00:28, pirms 4 gadiem
Viss kā ar āmuru naglai pa galvu.
Protams, pat šis raksts neliegs daudziem Rīgas ''Aklo zarnu'' faniem bļaut-nejauciet sportu ar politiku.

 +10 [+] [-]

, 2020-09-06 00:43, pirms 4 gadiem
Precīzs apkopojums par šo projektu, varētu šo to vēl pielikt, bet dažiem šo pašu ir grūti sagremot..

  +5 [+] [-]

, 2020-09-06 07:08, pirms 4 gadiem
Izģērēja pēc pilnas programmas!

  +8 [+] [-]

, 2020-09-06 08:48, pirms 4 gadiem
šo vajadzētu izlasīt visiem Ģinama spēlētājiem....

  +7 [+] [-]

, 2020-09-06 09:02, pirms 4 gadiem
To tak visi ,kuri seko tam ,kas notiek pasaulē zin jau sen.Bet daudziem hokeja faniem un hokeja sabiedrībai tas pie vienas vietas.Jo faniem redz svarīgi esot laba līmeņa hokejs sezonas garumā.Spēlētājiem un treneriem nopelnīt vairāk kā viņi ir pelnījuši,bet kluba vadībai lepni dzīvot un iegrābt piķi.Un piemēram Ābols arī nevis domā kā uzlabot darbu un izaudzināt labus spēlētājus Latvijā sapņo par VHL komandu.Daļa hokeja sabiedrības tak nespēj atrauties no krievijas pupa.

  +2 [+] [-]

, 2020-09-06 09:42, pirms 4 gadiem
Abrags rakstīja: šo vajadzētu izlasīt visiem Ģinama spēlētājiem....
A tolks? Pjotrs pateiks "braucam un viss" ta visi arī brauks. Kas nebrauks tam "paldies un sveiki"! Hokejistu vidū tas "es nejaucu sportu ar politiku" motīvs arī ir gana izplatīts.

     [+] [-]

, 2020-09-06 09:44, pirms 4 gadiem
faktu apkopojums lielisks, analīze nepilnīga, piem., Rīgas gadījumā..

  -3 [+] [-]

, 2020-09-06 10:39, pirms 4 gadiem
Interesanti, vai šajā portālā, vēl joprojām ir cilvēki, kas tic maigās varas rezultatīvai iedarbībai, caur KHL projektu?
Vecie marazmātiķi čekisti izdomāja, tādi paši veci mūsu marazmātiķi noticēja, ka tas var nostrādāt 21 g.s.

  +1 [+] [-]

, 2020-09-06 11:29, pirms 4 gadiem
coffijs rakstīja: To tak visi ,kuri seko tam ,kas notiek pasaulē zin jau sen.Bet daudziem hokeja faniem un hokeja sabiedrībai tas pie vienas vietas.Jo faniem redz svarīgi esot laba līmeņa hokejs sezonas garumā.Spēlētājiem un treneriem nopelnīt vairāk kā viņi ir pelnījuši,bet kluba vadībai lepni dzīvot un iegrābt piķi.Un piemēram Ābols arī nevis domā kā uzlabot darbu un izaudzināt labus spēlētājus Latvijā sapņo par VHL komandu.Daļa hokeja sabiedrības tak nespēj atrauties no krievijas pupa.
Jā, tiešām zin, bet....... visam jābūt, vismaz, līdzsvarā. Ja mums no visiem portāliem, ne tikai sporta, pretī dveš Rīgas ''Aklo zarnu'' slavinoša reklāma, tad pretī tam jānostāda reklāma, vai informācija, par šī projekta patieso būtību.
Es saprotu, ka tas viss maksā reālu naudu, un kādam tā ir jāziedo.
Tāpēc atliek tikai viens variants u.t.i. būt mums, tiem, kuri saprot, kas Rīgas ''Aklās zarnas'' ir par projektu, pašiem būt aktīviem, un no visiem stūriem dot info kas šai gadījumā ir kas. Nebaidoties no vateņu troļļu utt. uzbraucieniem.

  +2 [+] [-]

, 2020-09-06 11:37, pirms 4 gadiem
Precīzi uzrakstīts. Tur nav ko piebilst.

  -1 [+] [-]

, 2020-09-06 13:59, pirms 4 gadiem
NAMEJS 9999 rakstīja: Jā, tiešām zin, bet....... visam jābūt, vismaz, līdzsvarā. Ja mums no visiem portāliem, ne tikai sporta, pretī dveš Rīgas ''Aklo zarnu'' slavinoša reklāma, tad pretī tam jānostāda reklāma, vai informācija, par šī projekta patieso būtību.
Es saprotu, ka tas viss maksā reālu naudu, un kādam tā ir jāziedo.
Tāpēc atliek tikai viens variants u.t.i. būt mums, tiem, kuri saprot, kas Rīgas ''Aklās zarnas'' ir par projektu, pašiem būt aktīviem, un no visiem stūriem dot info kas šai gadījumā ir kas. Nebaidoties no vateņu troļļu utt. uzbraucieniem.
RD faniem, (cik nu viņi vispār vairs ir palikuši), būtu jāņem piemērs no tevis? Jāskatās gandrīz visas RD spēles, plus jāseko līdzi arī citām spēlēm un notikumiem KHL?

  +2 [+] [-]

, 2020-09-06 16:46, pirms 4 gadiem
Ceru, ka tie Latvijas hokejisti, kas aizbrauks uz Minsku vairs netiks aicināti uz izlasi. Nevajag jaukt naudu ar patriotismu.

     [+] [-]

, 2020-09-06 18:57, pirms 4 gadiem
Dinamo nedrīkst braukt uz Minsku.