Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

Tokijas olimpiskajās spēlēs cīņā ar svelmi tiks izmantots mākslīgais sniegs

Rolands Eliņš

Tokijas olimpiskajās spēlēs cīņā ar svelmi tiks izmantots mākslīgais sniegs
Tokijā sabiedriskās vietās jau izvietoti gaisa mitrinātāji. Foto: AFP/Scanpix

LETA--AFP. Ņemot vērā pēdējo gadu neizturamo svelmi Japānas galvaspilsētā Tokijā, kas nākamgad būs Olimpiādes mājvieta, četrgades lielākā sporta notikuma organizatori nolēmuši izmantot mākslīgo sniegu, lai atdzesētu sakarsušo sacensību infrastruktūru.

Organizatori jau iepriekš pauda, ka Olimpiādes laikā teritorijā atradīsies daudz puķes un augu, kas it kā nedaudz palīdzēšot dzesēt gaisa temperatūru. Taču tagad viņi jau paziņojuši, ka drīzumā plāno izmēģināt mākslīgo sniegu kā videi saudzīgu līdzekli, kas, iespējams, varētu palīdzēt atdzesēt sakarsušo infrastruktūru.

"Ar mākslīgo sniegu tiks noklātas skatītāju tribīnes airēšanas sacensību norises vietā. Dažas no šīm tribīnēm ir pakļautas tiešiem saules stariem," sarunā ar aģentūru AFP teica Tokijas Olimpiādes pārstāve.

13.septembrī Tokijas airēšanas sacensību norises vietā tiks aizvadītas sacensības, kas kalpos kā izmēģinājums pēc mazāk nekā gada gaidāmajām olimpiskajām spēlēm.

"Neesam nolēmuši, ka noteikti lietosim mākslīgo sniegu nākamā gada Olimpiādē, tomēr vēlamies pārbaudīt šo līdzekli, lai redzētu, cik efektīvs tas ir," piebilda pārstāve. "Vēlamies izmēģināt visas potenciālās iespējas."

Tikmēr vietējais medijs NHK vēstīja, ka sniega izkaisīšanai un ražošanai tiks izmantota tikai viena mehāniskā ierīce, kas dienas laikā spējot saražot tonnu sniega. Vēl medijs ziņoja, ka sniega efektivitāti, sēžot tribīnēs, uz savas ādas pārbaudīšot organizatoru komiteja.

Olimpiādes rīkotāji jau labu laiku prāto, kā aizvadīt četrgades nozīmīgāko notikumu, ja gaisa temperatūra Tokijā šajā laika posmā sasniedz +35 grādus pēc Celsija, bet gaisa mitrums nereti ir 80% robežās.

Rīkotāji jau iepriekš izmēģinājuši ūdens laistīšanas sistēmas un gaisa kondicionieru teltis. Tikmēr aizvadītajā mēnesī burāšanas sacensībās, dalībniekiem tika atļauts novilkt drošības vestes, jo tās veicināja pārkaršanas risku, kamēr viena no Francijas triatlonistēm vēl iepriekš tika nogādāta slimnīcā. Viņa pārcietusi sirdstrieku.

Olimpiāde Tokijā pēdējo reizi notika 1964.gadā, bet sacensības togad notika oktobrī, lai izvairītos no nepanesamā karstuma.

Izmantotie resursi:
LETA