Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:4, Did:0, useCase: 3

Latvija Tokijas olimpiskajās spēlēs: sporta veidi, uzvārdi, cerības

Latvija Tokijas olimpiskajās spēlēs: sporta veidi, uzvārdi, cerības
Tokijas olimpisko spēļu medaļu komplekts.
Foto: EPA/Scanpix

Pirms trim gadiem, dažas nedēļas pēc Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm ābolu sulas nogulsnēs centāmies sazīmēt 2020. gada Tokijas olimpisko spēļu sastāvu. Laipojot starp optimismu un skepticismu, toreiz izdevās saskaitīt 42 Latvijas sportistus. Šovasar Latvijas Olimpiskās komitejas prezidents Aldons Vrubļevskis piesauca skaitli 35. Līdz Tokijas olimpiādei atlicis mazāk par gadu, tādēļ centāmies saprast, kas pārstāvēs Latviju XXXII olimpiskajās spēlēs. Jāņem vērā, ka šai četrgadei raksturīga Starptautiskās olimpiskās komitejas prezidenta Tomasa Baha patrulētā, taču bieži vien mākslīgi radītā dzimumu līdztiesība, kas palielinājusi konkurenci vīriešu sacensībās.

AIRĒŠANA

Prognoze: 0 (Rio - 0)

Augusta beigās notikušais pasaules čempionāts Austrijā apstiprināja bažas, ka Latvija arī 2020. gada olimpiskajās spēlēs airēšanā, visticamāk, nebūs pārstāvēta. Gadu pēc kļūšanas par māmiņu 2013. gada Eiropas U23 čempionāta bronzas medaļniece Elza Gulbe vietējā atlasē piekāpās gados jaunākajai Jeļizavetai Simačevai, kura gan vēl nav konkurētspējīga pasaules līmenī (33. vieta no 37). Pati Gulbe šogad Eiropas čempionātā ierindojās 16. vietā 17 sportistu konkurencē...

3x3 BASKETBOLS

Prognoze: 4 (Rio - nebija OS programmā)

Pretendēt uz vietu nacionālo federāciju reitinga trijniekā Latvijai nav reāli, tādēļ puiši visus spēkus koncentrēs olimpiskajam kvalifikācijas turnīram 2020. gada pavasarī. Šajā turnīrā piedalīsies 20 komandas, kuras nebūs kvalificējušās olimpiādei pēc pasaules ranga, bet ceļazīmes uz Tokiju nopelnīs trīs stiprākās komandas. Ja nu tomēr neizdosies kvalificēties arī šajā turnīrā, tad jūnijā paredzēts universālais kvalifikācijas turnīrs, kurā sešas komandas sadalīs pēdējo ceļazīmi uz olimpiskajām spēlēm. Ja netiks piedzīvota liela neveiksme, tad Nauris Miezis, Kārlis Pauls Lasmanis, Agnis Čavars un Edgars Krūmiņš savu piederību pasaules 3x3 basketbola elitei apliecinās un Tokijā pārstāvēs Latviju. Ja runājam par nule kā bronzas medaļas Eiropas kausa izcīņā ieguvušo meiteņu komandu, tad olimpiskās spēles vismaz pagaidām dāmām (37. vieta pasaules rangā) tomēr ir pārāk augsta latiņa.

BOKSS

Prognoze: 0 (Rio - 0)

Olimpiskās kvaifikācicjas noteikumi tiks paziņoti vien 16. septembrī, bet pagaidām ir zināmas tikai svara kategorijas. Atkarībā no kategorijas Eiropas zonas olimpiskajā kvalifikācijas turnīrā (janvāris-aprīlis) tiks sadalītas četras līdz astoņas ceļazīmes, bet maijā pasaules kvalifikācijas turnīrā atkarībā no kategorijas tiks sadalītas vēl trīs līdz piecas ceļazīmes. Ik pa laikam Latvijas Olimpiskās vienības sarakstos uzrodas pa kādam bokserim vai bokserei, taču šobrīd ir maz ticams, ka kādam vai kādai izdosies aizbraukt uz olimpisko Tokiju. Ja nu vienīgi kāda meitene, jo sieviešu booksā konkurence ir ievērojami mazāka. Nav arī skaidrības par to, cik boksa sabiedrību vispār uzrunā piecu apļu simbolika.

CĪŅA

Prognoze: 1 (Rio - 1)

Pavisam drīz Kazahstānā notiks pasaules čempionāts, kurā pirmo sešu vietu ieguvēji automātiski kvalificēsies olimpiskajām spēlēm. Viņu vidū noteikti grib būt arī šīgada Eiropas spēļu čempione Anastasija Grigorjeva. Gadu pirms Rio olimpiādes Nastja ceļazīmi uz olimpiskajām spēlēm nopelnīja ar piekto vietu pasaules čempionātā. Ja pasaules čempionātā tomēr nesekmēsies, tad atliks iespēja Eiropas zonas un olimpiskās kvalifikācijas turnīros pavasarī. Grieķu-romiešu cīņas puiši - Ņikita Masjuks un Aleksandrs Jurkjans - Grigorjevas stabilitātei līdzi netur, tādēļ māc šaubas, vai Latvijas cīņas sportu Tokijā pārstāvēs vairāk par vienu dalībnieku.

DŽUDO

Prognoze: 0 (Rio - 2)

Svara kategorijā līdz 100 kilogramiem Jevgeņijs Borodavko pašlaik ir 30. vietā, bet svara kategorijā līdz 90 kilogramiem pasaules ranga simtniekā ir Dāvis Dūda. Pārējie lielajos "Grand Slam" mačos sevi vēl nav pieteikuši. Borodavko sezonas sākumā ieguva trešo vietu Eiropas kausa posmā, bet "Grand Slam" posmos ieguva divas septītās vietas, taču pēdējos mēnešos atkārtot sasniegto nav izdevies. Tā vien šķiet, ka paaudžu maiņa šajā sporta veidā Latvijā nenotiek bez sāpēm.

JĀTNIEKU SPORTS

Prognoze: 1 (Rio - 0)

Starptautiskās jātnieku sporta federācijas olimpiskajā rangā Centrālās un Austrumeiropas, kā arī Centrālās Āzijas grupā Kristaps Neretnieks ar Moon Ray pašlaik ieņem stabilu pirmo pozīciju, bet olimpiskajām spēlēm kvalificēsies divi labākie jātnieki no šīs grupas (OS ranga punkti tiek vākti līdz 2020. gada 1. jūnijam). Tas vieš optimismu, ka Latvija pirmoreiz zem sarkanbaltsarkanā karoga būs pārstāvēta jātnieku sportā. Tuvu tam Latvija bija jau 1992. gadā, taču juku laikā neizdevās atrisināt loģistikas jautājumus, lai Seulas olimpisko spēļu dalībnieks Sergejs Šakurovs aizbrauktu arī uz Barselonu. Tomēr jāņem vērā, ka šajā sporta veidā nozīme ir ne tikai jātnieka, bet arī zirga veselības stāvoklim. Svarīga loma ir arī apkārt esošajai komandai, kas Neretnieka gadījumā ir.

KANOE UN SMAIĻOŠANA

Prognoze: 1 (Rio - 2)

Pasaules čempionātā augusta beigās Ungārijā smaiļotājiem bija iespēja nodrošināt ceļazīmi uz Tokiju, taču četrinieks - Aleksejs Rumjancevs, Kaspars Tīklenieks, Deniss Volkovs un Aldis Artūrs Vilde - 500 metros nespēja iekļūt desmitniekā (15. vieta no 36), bet Roberts Akmens 200 metru sprintā nespēja iekļūt pieciniekā (19. vieta no 55). Iespējas iegūt ceļazīmi uz Tokiju vēl būs maijā, kad risināsies attiecīgi Eiropas zonas kvalifikācija Račicē (pirmās divas vietas) un Pasaules kausa posms Duisburgā (pirmā vieta). Iespējams, smaiļotāji būs kļūdījušies aprēķinos, jo pērn kvarteta cerības tikt uz olimpiskajām spēlēm tika vērtētas augstāk. Kvalificējoties četriniekam, viens no tā dalībniekiem varētu startēt arī vieniniekā. Rēķināt māk ne tikai Latvijā, tādēļ četriniekos konkurence gada laikā pieauga no 22 līdz 36 laivām. Parasti Latvijas sportisti olimpiādei ir kvalificējušies caur Eiropas zonas kvalifikācijas sacensībām - tā pie ceļazīmes savulaik tikuši arī kanoe sportisti. Ja runājam par kanoe sportistiem, tad stūrgalvīgi olimpiādē mēģina nokļūt Aivis Tints un Gatis Pranks (17. vieta PČ, vajadzēja tikt astotniekā), taču māc šaubas, vai šoreiz beidzot uzsmaidīs veiksme. Tikmēr pārējie kanoe sportisti vēl ir pārāk jauni, lai pretendētu uz vietu olimpiskajās spēlēs.

KARATĒ

Prognoze: 1 (Rio - nebija OS programmā)

Olimpiskajās spēlēs karatē debitēs četrās svara kategorijās, un katrā no tām piedalīsies tikai desmit sportisti. Eiropas spēļu čempions svara kategorijā līdz 60 kilogramiem ir latvietis Kalvis Kalniņš, taču problēma tāda, ka olimpiskajās spēlēs šādas svara kategorijas nav, tādēļ nākas konkurēt ar svara kategoriju līdz 67 kilogramiem. Zelta medaļa Eiropas spēlēs šķietami uzlaboja izredzes aizbraukt uz Tokiju, ja neizdotos kvalificēties pēc ranga, taču šobrīd nav saprotams, vai pirmā vieta kontinentā attiecas uz abām kategorijām (līdz 60 kg un līdz 67 kg). Maijā vēl būs olimpiskās kvalifikācijas turnīrs Parīzē, kur tiks izcīnīta vēl viena ceļazīme uz Tokiju.

KĀPŠANAS SPORTS

Prognoze: 0 (Rio - nebija OS programmā)

Pērn Pasaules kausa posmā Šveicē 11. vietu kāpšanas sporta boulderinga disciplīnā ieguva Rolands Ruģēns. Taču šobrīd nav pamata cerēt, ka viņš vai kāds cits Latvijas sportists varētu kvalificēties Tokijas olimpiskajām spēlēm.

MODERNĀ PIECCĪŅA

Prognoze: 1 (Rio - 1)

Pasaules čempionātā Budapeštā no Latvijas sportistiem startēja tikai naturalizētie Ruslans Nakoņečnijs un Oleksandrs Pinčuks, kamēr Pāvels Švecovs turpina atlabt pēc treniņā gūtā ribu plīsuma. Taču tieši viņam ir visreālākās izredzes kvalificēties olimpiskajām spēlēm. Patiesībā Pāvelam tas bija jāpaveic jau augustā Eiropas čempionātā, taču pēc kritiena no zirga tika zaudēta jau gandrīz nopelnītā ceļazīme. Švecovs gana veiksmīgi nostartēja Pasaules kausa posmos pavasarī un kā vienīgais no Latvijas sportistiem kvalificējās finālposmam Tokijā, kur ieguva 19. vietu. Pasaules rangā viņš pašlaik ir 33. vietā (Nakoņečnijs ir 76. vietā), bet olimpiādē startēs 36 sportisti. Ja vēl izdosies uzlabot skriešanu, tad Švecovam nevajadzētu būt problēmām aizbraukt uz Tokiju. Teorētiski varētu kvalificēties arī Nakoņečnijs, bet viņam ļoti jāuzlabo sniegums.

PELDĒŠANA

Prognoze: 1 (Rio - 2)

Kvalificēšanās sistēma olimpiskajām spēlēm peldēšanā mainījās jau pirms 2012. gada Londonā, kur ūdens sporta veidu pārstāvju skaits saruka no 1200 līdz 900. Ja tas nebūtu noticis, Riodežaneiro Latviju pārstāvētu pat astoņi peldētāji, taču aizbrauca tikai divi. A normatīvu, kas garantētu dalību Tokijas olimpiskajās spēlēs, visticamāk, neviens no Latvijas peldētājiem neizpildīs, bet šobrīd divas sportistes - Ieva Maļuka (100 metru brīvajā stilā) un Kristīna Šteins (100 un 200 metros peldējumā uz muguras) - ir sasniegušas B normatīvu jeb, tā saukto, uzaicinājuma rezultātu. Saskaitot A normatīvu izpildījušos sportistus, kļūs zināms, cik vietas atlikušas B normatīvu sasniegušajiem, kuri olimpiādei kvalificēsies arī pēc ģeogrāfiskā principa, lai baseinā sapulcinātu pēc iespējas vairāk valstu pārstāvjus. Taču jāņem vērā, ka uz Tokiju ar B normatīvu varēs aizbraukt tikai viena peldētāja. Neviens no puišiem B normatīvu nav izpildījis, taču, ja kāda no meitenēm izpildīs A normatīvu, kas gan ir maz ticams, tad vienu vietu olimpiskajā baseinā iegūs arī pretējā dzimuma pārstāvis.

PLUDMALES VOLEJBOLS

Prognoze: 6 (Rio - 2)

No 18. līdz 22. septembrim Ķīnā risināsies olimpiskais kvalifikācijas turnīrs, kurā finālisti automātiski iegūs ceļazīmi uz Tokiju, tādējādi pievienojoties šīgada pasaules čempioniem, krieviem Stojanovskim un Krasiļņikovam. Kvalifikācijas turnīrā no katras valsts drīkst piedalīties tikai viens pāris, un Latvijas gadījumā tas būs Mārtiņš Pļaviņš/Edgars Točs, kuri bija pārāki iekšējā atlasē. Taču saprotams, ka visreālākās izredzes kvalificēties olimpiādei ir pēc ranga, kurā virs svītras (Top 15) pašlaik ir gan Pļaviņš/Točs (10. vieta) un Aleksandrs Samoilovs/Jānis Šmēdiņš (14. vieta), gan Eiropas čempiones Tīna Graudiņa/Anastasija Kravčenoka (13. vieta).

RITEŅBRAUKŠANA

Prognoze: 3 (Rio - 4)

Šosejas riteņbraukšanā oktobra beigās tiks publicēts rangs, bet jau novembrī kļūs zināms, cik Latvijas sportistu varēs braukt uz Tokiju. Pašlaik Latvija šajā rangā ieņem 31. vietu, kas dod divas dalībnieku vietas, bet konkrētos sportistus pēc iekšējiem atlases noteikumiem noteiks Latvijas Riteņbraukšanas federācija. Kalnu divriteņu Pasaules kausa apritē regulāri apgrozās tikai Mārtiņš Blūms, taču vienatnē izcīnīt Latvijai ceļazīmi uz olimpiādi ir praktiski neiespējami. Tikmēr BMX, kur Latvijai Pekinā un Londonā bija zelta medaļas, šoreiz varētu palikt bez pārstāvjiem. Vīriešu konkurencē Latvija Nāciju rangā ir atkāpusies uz 20. vietu, bet sieviešu konkurencē ieņem 16. vietu - šīs vietas nedod nevienu ceļazīmi. Tomēr teorētiskas iespējas kādam BMX sportistam aizbraukt uz olimpiskajām spēlēm gan vēl pastāv.

SKEITBORDS

Prognoze: 0 (Rio - nebija OS programmā)

Skeitbords olimpiskajās spēlēs debitēs ar divām disciplīnām - ielas un parka. Taču šajās disciplīnās Latvijai ne vēsturiski, ne šobrīd nav tādu panākumu kā sportiskākajā slalomā, kur Jānis Kuzmins uzstādījis Ginesa rekordu.

SVARCELŠANA

Prognoze: 3 (Rio - 2)

Uz pasaules čempionātu, kas septembra beigās risināsies Taizemē, brauks visi labākie Latvijas svarcēlāji - Rebeka Koha, Artūrs Plēsnieks, Ritvars Suharevs un Vadims Koževņikovs, kuri cīnīsies par vērtīgajiem ranga punktiem. Latvijas svarcēlājiem jau ierasts veids kā kvalificēties olimpiādei ir individuālais rangs. Taču šoreiz lielvalstu sportisti vairs nekvalificēsies olimpiādei pēc komandu vērtējuma. Tā vietā savā svara kategorijā būs jātiek absolūtā ranga astotniekā pēc pasaulē izcīnītajiem punktiem vai pieciniekā pēc kontinentā izcīnītajiem punktiem. Lielākās izredzes aizbraukt uz Tokiju ir Kohai, Plēsniekam un Suharevam.

ŠAUŠANA

Prognoze: 1 (Rio - 1)

Agatei Rašmanei vēl atlikušas trīs sacensības, kurās var izcīnīt ceļazīmi uz olimpiskajām spēlēm. Pirmās no tām - Eiropas čempionāts Boloņā, kas sāksies jau drīzumā. Kopumā kvalificēšanās sistēma ir arī laimes spēle. Piemēram, izvēloties braukt uz Pasaules kausa posmu Brazīlijā, nevis Indijā, Agate, iespējams, zaudēja iespēju izcīnīt ceļazīmi jau tagad. Jo Indijas posmā olimpisko ceļazīmi izcīnīja pat devītās vietas ieguvēja (finālā startē astoņas), bet Rio latvietei bija par īsu ar piekto vietu. Viss atkarīgs no tā, kādas konkurentes kurā posmā startēs. Ļoti tuvu ceļazīmei uz Tokiju bija arī Lauris Strautmanis, kurš Eiropas spēļu finālā ukrainim piekāpās tikai tādēļ, ka desmitniekā bija trāpījis ne tik precīzi kā viņa konkurents (10-1 pret 10-2). Laurim atlikušas vēl divas iespējas kvalificēties olimpiskajām spēlēm. Rašmanei un Strautmanim ir labas izredzes kvalificēties olimpiādei arī jaukto komandu disciplīnā 10 metru šaušanā ar gaisa pistoli. Aizmirst nevajadzētu arī par stenda šāvēju Daini Upelnieku, kurš šajās dienās startēs Eiropas čempionātā Lonato.

TAEKVONDO

Prognoze: 1 (Rio - 0)

Reālāka pretendente uz dalību olimpiskajās spēlēs ir vecākā no māsām Inese Tarvida, kura šosezon startē arī māsas Jolantas Tarvidas svara kategorijā līdz 57 kilogramiem, kas atšķirībā no svara kategorijas līdz 53 kilogramiem būs olimpisko spēļu programmā. Līdz 9. decembrim olimpiādei var kvalificēties olimpiskā ranga pirmās piecas sportistes (Inese pašlaik ir 11. vietā, bet Jolanta - 23. vietā). Viena ceļazīme janvārī tiks sadalīta "Grand Slam" čempionu sērijā, bet vēl divas - Eiropas kvalifikācijas turnīrā. Kopumā svara kategorijās startēs tikai 16 sportistes.

TENISS

Prognoze: 2 (Rio - 1)

Olimpiskajām spēlēm kvalificēsies pasaules ranga 1. līdz 56. vietas īpašnieki un īpašnieces uz 2020. gada 8. jūniju, taču jāņem vērā, ka vienu valsti varēs pārstāvēt ne vairāk par četriem tenisistiem un četrām tenisistēm. Anastasija Sevastova pašlaik ieņem 18. vietu, bet Aļona Ostapenko ir 75. vietā. Abas ir spēlējušas arī Federācijas kausa izcīņā, kas ir obligāts nosacījums dalībai olimpiskajās spēlēs. Starp citu, Ostapenko olimpiādei varētu kvalificēties arī kā "Grand Slam" turnīra uzvarētāja, jo viena vieta atvēlēta olimpiskajai čempionei vai "Grand Slam" čempionei, kas nav kvalificējusies pēc ranga, bet tajā atrodas trīssimtniekā.

VIEGLATLĒTIKA

Prognoze: 12 (Rio - 14)

Olimpisko spēļu normatīvus jau ir izpildījušas septiņcīņniece Laura Ikauniece, vesera metēja Laura Igaune un šķēpa metēja Līna Mūze. Kopumā olimpiskie normatīvi vieglatlētikā ir ļoti augsti. Piemēram, šķēpmešanā tie ir 64 metri sievietēm un 85 metri vīriešiem. Tiem, kuriem neizdosies šos normatīvus izpildīt, būs iespēja kvalificēties startam Tokijā pēc rangā iegūtās vietas. Jau minētajā šķēpmešanā gan sievietēm, gan vīriešiem kopumā sacensībās piedalīsies pa 32 sportistiem, bet 100 un 200 metru distancēs - pa 56 sportistiem. Šobrīd rangā 20. vietā ir Rolands Štrobinders, bet 24. vietā ir Gatis Čakšs. Tikmēr dāmu konkurencē Mūze ir astotā, Madara Palameika - 14., bet Anete Kociņa tikai 69. vietā. 800 metru skrējēja Līga Velvere ir 20. vietā, Gunta Vaičule 400 metros - 33. vietā, Elvijs Misāns trīssoļlēkšanā - 58. vietā. Kas vēl? Varbūt sprintere Sindija Bukša (79. vieta 200 metros) vai 400 metru barjerskrējējs Maksims Sinčukovs (77.)... Taču jāņem vērā, ka katrā disciplīnā varēs startēt tikai trīs sportisti no vienas valsts, kas ļaus pakāpties augstāk. Vienlaikus septembra beigās un oktobra sākumā pasaules čempionātā Dohā Latvijas vieglatlētiem jānostartē maksimāli labi. Ar rezultātu pasaules čempionātam kvalificējās tikai deviņi vieglatlēti (Ikauniece, Igaune, Mūze, Palameika, Štrobinders, Čakšs, Arnis Rumbenieks, Ruslans Smolonskis un Dmitrijs Serjogins), kas aptuveni ieskicē arī pārstāvniecības kvantitāti Tokijā.

VINGROŠANA

Prognoze: 0 (Rio - 0)

Pasaules čempionātā kā pirmā iespēja kvalificēties olimpiskajām spēlēm ar komandu, taču Latvijas gadījumā tas nav aktuāli. Olimpiskā čempiona Igora Vihrova meitai Elīnai Vihrovai oktobrī pasaules čempionātā pēc iespējas labāk jānostartē daudzcīņā. Konkrētu vietu šobrīd prognozēt ir grūti, jo tas atkarīgs no tā, kuras sportistes kvalificēsies olimpiādei pēc komandu rezultātiem. Pavasarī Eiropas čempionātā viņa brīvajās kustības ieguva desmito vietu 83 sportistu konkurencē, bet daudzcīņā bija 31. vietā no 76. Cerību maz, bet nav bezcerīgi.

Latvijas delegācija vasaras olimpiskajās spēlēs

GadsSportistu skaitsSporta veidiMedaļu skaits
Parīze '19244160
Amsterdama '19281450
Losandželosa '1932211
Berlīne '19362452
Barselona ‘199234133
Atlanta ‘199647141
Sidneja ‘200045133
Atēnas ‘200431114
Pekina ‘200848113
Londona ‘201246122
Riodežaneiro '201633120
Tokija '20203814?

Kuri Latvijas sportisti Tokijas olimpiskajās spēlēs varētu izcīnīt kādu no godalgām?

  • 223

  • 55

  • 184

  • 39

  • 14

  • 15

  • 23

  • 94

  • 47


     [+] [-]

, 2019-09-10 20:23, pirms 5 gadiem
"Tomasa Baha patrulētā, taču bieži vien mākslīgi radītā dzimumu līdztiesība"
----------------------
Te droši vien bija domāts kāds cits vārds, jo ar patruļām nekādu sakaru neredzu?

     [+] [-]

, 2019-09-10 22:27, pirms 5 gadiem
šosejas riteņbraukšanā Latvija jau gadu nav izkritusi no TOP 30.