Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:229, Did:0, useCase: 3

Fogelis par Kohas lēmumu pamest sportu: "Vissāpīgāk ir treneriem"

Fogelis par Kohas lēmumu pamest sportu: "Vissāpīgāk ir treneriem"
Einars Fogelis. Foto: Vladislavs Proškins/F64

Šodien par sportistes karjeras pārtraukšanu Latvijas Olimpisko komiteju (LOK) informēja 22 gadus vecā Rebeka Koha. Portāls Sportacentrs.com sazinājās ar Latvijas Olimpiskās vienības (LOV) valdes priekšsēdētāju Einaru Fogeli, kurš atklāja, ka pēc pēdējā laika notikumiem bija nojautis par šādu pavērsienu.

Fogelis atzina, ka ar Kohu sazināties nav bijis problēmu. "Rebeka uzreiz atsaucās, mēs vienojāmies par šo dienu, un šodien paredzātajā laikā notika video konference, tajā piedaloties gan kolēģiem no LOV, gan kolēģiem no LOK, gan Rebekas abiem treneriem - Viktoram Ščerbatiham un Eduardam Andruškevičam. Lūdzu Rebekai nodefinēt viņas tālākos mērķus, un viņa ļoti atklāti pateica, ka šie 12 mēneši - Tokijas olimpisko spēļu pārcelšana uz 2021. gadu - ir ieviesuši korekcijas dzīves plānos. Viņa šobrīd sevi vairs neredz Tokijā. Faktiski viņa liek punktu svarcelšanai," teic Fogelis.

"Mums jau iepriekš bija plānota šī video konference. Mēs vispirms lūdzām atlētus, kas ir Latvijas Olimpiskās vienības A sastāvā un citos sastāvos, kuri gatavojas Tokijas olimpiskajām spēlēm. Šobrīd ar katru atlētu runājām individuāli un lūdzām viņus precizēt un "apdeitot" plānus nākamajam periodam. Arī lūdzām precizēt mērķus attiecībā uz nākamajā gadā paredzētajām Tokijas olimpiskajām spēlēm. Izejot no tā, mēs runājām tālāk par to, kādā veidā mēs viens otram varēsim palīdzēt - protams, vispirms palīdzēt no LOV puses, ja šie mērķi ir saglabājušies. Ja mērķi ir mainījušies, jo nenoliedzami šie 12 mēneši vairāku atlētu dzīvēs ir ievusuši korekcijas, tad šāds bija šodienas sarunas mērķis ar Rebeku."

"Es apmēram nojautu, ka process tā varētu attīstīties. Bet manā gadījumā vienmēr ļoti cienu šīs sarunas. Vienmēr cienu, ja sportisti ir atklāti - skaidri un gaiši pasaka, ka šobrīd viņu prioritātes un mērķi ir mainījušies. Tas, manuprāt, ir ļoti civilizēts un korekts process," atklāj Fogelis.

"Šī saruna izvērtās ļoti normāla. Rebeka pateica paldies visiem, kas viņai ir palīdzējuši - tajā skaitā LOV, treneriem un LOK. Pateicās par atbalstu, ko viņa ir saņēmusi kopš 2013. gada, kad pirmoreiz U15 Eiropas čempionātā izcīnīja titulu un kad nonāca LOV paspārnē līdz pat šai dienai. Panākumu saraksts Rebekai ir ļoti garš."

Ņemot vērā, ka Koha, visticamāk, bija reālākais kandidāts uz medaļu olimpiskajās spēlēs, šāds lēmums varētu būt sāpīgs gan viņas treneriem, gan LOK. "Emocionāli, protams, vissāpīgāk ir treneriem, jo kādā brīdī sadarbība beidzas. Sadarbība var beigties dažādās formās. Nereti gadās situācijas, kad sportists dažādu iemeslu dēļ ir pieņēmis lēmumu vairs neziedot sevi sportam un nodarboties ar citām lietām - mācības, darbs, cita karjera, ģimene. Tāds mirklis pienāk vienmēr. Jebkura šķiršanas man personīgi pirmajā brīdī bijusi vairāk bēdīga nekā priecīga," saka Fogelis.

"Tik izteikta precedenta [Latvijas sportā] līdz šim nav bijis, bet, ņemot vērā, to, cik agrā vecumā Rebeka nonāca nopietnā sporta zenītā, tad es pilnībā respektēju viņas lēmumu. Mēs runājām par to, ka tas būtībā ir pēdējā laika jautājums. Rebeka, analizējot savas iekšējās sajūtas un to, kā viņai tas liekas, pieņēma lēmumu, bet detaļās mēs tālāk neaizgājām."

  +1 [+] [-]

, 2020-08-05 14:59, pirms 4 gadiem
Sūds ar visiem treneriem! Vissāpīgāk ir Rebekas vecākiem! Ceru, ka nekad nebūšu viņu vietā...

  +3 [+] [-]

, 2020-08-05 15:02, pirms 4 gadiem
reālākā medaļas pretendente? Ja tā tiešam ir, tad jau mums medaļas čista nespīdēja, jo viņas rezultāti neliecināja, ka pat pie veiksmes varētu iekļūt medaļās. Un faktiski - tā būtu nevis veiksme, bet pretinieču neveiksmes.

  +1 [+] [-]

, 2020-08-05 15:10, pirms 4 gadiem
berimors rakstīja: Sūds ar visiem treneriem! Vissāpīgāk ir Rebekas vecākiem! Ceru, ka nekad nebūšu viņu vietā...
Vecākiem galvenais ir tas, lai viņu bērni būtu laimīgi. Rebeka šobrīd ir laimīga, tātad arī vecākiem nav iemesla bēdāties.

  +4 [+] [-]

, 2020-08-05 15:34, pirms 4 gadiem
Nekomentēšu ticību. Tikai par sporta pusi.

Sievietei visu dzīvi veltīt svarcelšanai ir liels upuris. Un vēl ar visu kovid, nekādas skaidrības nav, kas būs tālāk, vai vispār būs olimpiāde nākamgad.
Tā, ka ļoti saprotami.

  +3 [+] [-]

, 2020-08-05 15:40, pirms 4 gadiem
berimors rakstīja: Sūds ar visiem treneriem! Vissāpīgāk ir Rebekas vecākiem! Ceru, ka nekad nebūšu viņu vietā...
Vai tu viņus tik labi personīgi pazīsti, ka tik droši projicē savas sirdssāpes uz viņiem? Pieņemu, viņi labāk par tevi zina, vai meita ir laimīga un ko viņa no dzīves ir gaidījusi.

  +5 [+] [-]

, 2020-08-05 15:45, pirms 4 gadiem
Didziz rakstīja: Nekomentēšu ticību. Tikai par sporta pusi.

Sievietei visu dzīvi veltīt svarcelšanai ir liels upuris. Un vēl ar visu kovid, nekādas skaidrības nav, kas būs tālāk, vai vispār būs olimpiāde nākamgad.
Tā, ka ļoti saprotami.
Ja pieņemam, ka nav nekādi zemūdens akmeņi apakšā (piemēram, traumas vai smagi konflikti ar sporta sabiedrību), viņa vienalga bija vēl tik jauna, ka varēja droši startēt kā šajā, tā nākamajā olimpiādē. Varbūt pat vēl pēc četriem gadiem un beigt karjeru 30 gadu vecumā. Ģimenes veidošanai, izglītības iegūšanai un visam pārējam, kam sporta gaitās mēdz pietrūkt laika, tas mūsdienās vēl nav nekāds vecums. Kā līdzjutējam tieši par perspektīvās karjeras apraušanos ir vislielākā škrobe.

  +1 [+] [-]

, 2020-08-05 15:57, pirms 4 gadiem
Pax vobiscum... Aizmirstam.

  +1 [+] [-]

, 2020-08-05 16:16, pirms 4 gadiem
Par lielu Latviju! rakstīja: Viņas izgājiens ir spļāviens sejā normālajam. Dūra
Kas ir tas "normālais" kam viņa iespļāvusi sejā? Un ko viņa dūra?

  +1 [+] [-]

, 2020-08-05 17:13, pirms 4 gadiem
Da pilna Latvija ar tadām, kas meklē laimi pie allahveidigajiem. Koha vnk ir visiem zināma, tapēc tāda cepšanās. Jācer tik ka tad , kad ,princis beigs zeltu karināt un aplidot viņu un parādīsies īstā dzīve islāmā, tad vina nebrēks un nemekle vainigos

  -2 [+] [-]

, 2020-08-05 17:24, pirms 4 gadiem
markkomartins rakstīja: Da pilna Latvija ar tadām, kas meklē laimi pie allahveidigajiem. Koha vnk ir visiem zināma, tapēc tāda cepšanās. Jācer tik ka tad , kad ,princis beigs zeltu karināt un aplidot viņu un parādīsies īstā dzīve islāmā, tad vina nebrēks un nemekle vainigos
kada tas ruksim tur zinama? itka baiga mega zvaigne, kautkada neslavana sporta veida cinijas , par 5-10 vietam, nu ta zvaignze

  +1 [+] [-]

, 2020-08-05 18:47, pirms 4 gadiem
Baraks Osama rakstīja: Vai tu viņus tik labi personīgi pazīsti, ka tik droši projicē savas sirdssāpes uz viņiem? Pieņemu, viņi labāk par tevi zina, vai meita ir laimīga un ko viņa no dzīves ir gaidījusi.
Laimīga... Protams, ka laimīga! Vai tad kāds to pašlaika apšauba? Jautājums jau ir par perspektīvu. Bet tur noteikti parādās bažas. Sveša kultūra, tālu prom... Kā būs, kā sadzīvos...? Redzēs varbūt pāris reizes gadā... Jebkuram vecākam šādā situācjā būtu šaubu uguntiņa sirdī. Visādi jau var būt, nevar 100% apgalvot, ka tā būs kārtējā salauztā dzīve. Bet bažas noteikti ir lielākas, nekā, ja būtu precējusies ar savu tautieti, vai vismaz ne-musulmani.

     [+] [-]

, 2020-08-05 20:15, pirms 4 gadiem
Prieks par meiteni,kura vēlas kļūt laimīga. Tas,ko viņa izjūt,nav lemts mums visiem uzzināt.
Tas,ka jau padsmit gadu vecumā viņas dzīves nozīmīga daļa veidojusies no smagiem treniņiem ar treneru(dzelžu cēlāju) spēcīgu ietekmi,ir fakts.
Rebeka izvēlējās būt sieviete un ar to ari viņu sveicu.

  -1 [+] [-]

, 2020-08-05 22:33, pirms 4 gadiem
striker rakstīja: Prieks par meiteni,kura vēlas kļūt laimīga. Tas,ko viņa izjūt,nav lemts mums visiem uzzināt.
Tas,ka jau padsmit gadu vecumā viņas dzīves nozīmīga daļa veidojusies no smagiem treniņiem ar treneru(dzelžu cēlāju) spēcīgu ietekmi,ir fakts.
Rebeka izvēlējās būt sieviete un ar to ari viņu sveicu.
Viņa izvēlējās būt par sievieti bez balsstiesīgam, ka vīrs teiks tā bus. Protams ka tā ir bērnības trauma un treniņu sekas, kur teikšana bija trenerim un pašai galva salmi, taču tas ir ari ļoti atkarīgs no paša cilvēka intelekta kurs šeit ka teikt iespējams...

  +2 [+] [-]

, 2020-08-05 23:24, pirms 4 gadiem
Nav salmi Rebekai. Paskaties Skuteļa sarunu TV pirms gada diviem. Tā cirta pretī.

  +1 [+] [-]

, 2020-08-05 23:41, pirms 4 gadiem
Zombijs rakstīja: Viņa izvēlējās būt par sievieti bez balsstiesīgam, ka vīrs teiks tā bus. Protams ka tā ir bērnības trauma un treniņu sekas, kur teikšana bija trenerim un pašai galva salmi, taču tas ir ari ļoti atkarīgs no paša cilvēka intelekta kurs šeit ka teikt iespējams...
Kas tu tāds,ka zini ko meitenei vīrs teiks ? Kāda tev dala par divu cilvēku kopdzīvi? Rupucis ņedobitij!

     [+] [-]

, 2020-08-06 09:29, pirms 4 gadiem
LOV pateikties vari TU Fogeli, ka vari kā žurka sierā dzīvot.
A šeit cilvēks smagi strādājis lai būtu fin.atbalsts.
Veiksmi Rebekai.

     [+] [-]

, 2020-08-06 17:25, pirms 4 gadiem
Būtu interesanti uzzināt kāda reliģiskā (islamiskā) pārbēdzēja pārdomas par to, kāpēc viņš (-a) šādu soli veicis, kas viņu uz to pamudinājis utt. Protams, ja runājam par normāliem cilvēkiem, nevis radikālajiem islamistiem jeb teroristiem. Kādai jābūt cilvēka vilšanās pakāpei esošajā dzīvē un pasaules uzskatā, lai sevi labprātīgi mestu islāma žņaugos? Tur ir tik daudz visādu priekšrakstu, nosacījumu, aizliegumu, ka mūsdienu cilvēkam no mūsu pasaules daļas šķiet neiespējami to visu ievērot... Var jau būt, ka eksistē arī liberālākas islāma versijas, bet jau tradicionālais islāms man šķiet brīvību nenormāli ierobežojoša reliģija, kas prasa no saviem ticīgajiem visu ziedošanos un atteikšanos no brīvībām. Nemaz nerunājot par t.s. fundamentālistu piekoptajiem šīs reliģijas traktējumiem.

Rebekas gadījumā lielāko lomu, šķiet, spēlē mīlestība (vai iemīlēšanās, aizraušanās - laiks rādīs). Bet varbūt viņa bija totāli nogurusi no svarcelšanas, no pastāvīgajiem treniņiem daudzu gadu garumā, varbūt treneri viņu pārāk "izspieda", neļaujot brīvu dzīvi dzīvot?