Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2912, Did:0, useCase: 3

Portugāle vai Šveice – kura spēlēs Nāciju līgas pirmajā finālā?

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Portugāle vai Šveice – kura spēlēs Nāciju līgas pirmajā finālā?
Krištianu Ronaldu. Foto: EPA/Scanpix

Jaunizveidotajā UEFA Nāciju līgā šovakar tiks aizvadīts pirmais pusfināls. Pulksten 21:45 laukumā dosies pašreizējā Eiropas čempione Portugāle, kas uzņems Šveices izlasi. Fināls notiks pēc četrām dienām.

Nāciju līga tika izveidota kā jauns turnīrs, lai aizstātu pārbaudes spēles. Ņemot vērā izlašu spēku, tās tika sadalītas četrās atsevišķās līgās, un par turnīra uzvarētāju var kļūt tikai komanda, kas spēlē pašā spēcīgākajā līgā. Savukārt zemākajos līmeņos spēlējošās valstsvienības cīnās par kāpšanu augšup vai nenokrišanu zemāk. Starp izlasēm, kas sacensības sāka ceturtajā līgā, bija arī Latvija, kas četras reizes spēlēja neizšķirti un piedzīvoja divus zaudējumus, apsteidzot Andoru, bet paliekot aiz Gruzijas un Kazahstānas. Tādējādi mūsējiem pacelties augstāk nebija pa spēkam.

Spēcīgākajā līgā tika ieļautas 12 labākās Eiropas izlases – Vācija, Portugāle, Beļģija, Spānija (visas bija pirmajā grozā), Francija, Anglija, Šveice, Itālija (otrais grozs), kā arī Polija, Islande, Horvātija un Nīderlande (trešais grozs). Komandas tika sadalītas četrās apakšgrupās, un to uzvarētājas nopelnīja tiesības piedalīties finālturnīrā, kas šajā nedēļā notiks Portugālē. Vispirms tiks aizvadīti divi pusfināli, kam sekos spēle par trešo vietu un fināls.

Vienīgā pirmā groza komanda, kas uzvarēja savā grupā, bija Portugāle. Tā izcīnīja divas uzvaras – 1:0 pret Itāliju un 3:2 pret Poliju –, bet vēl divas reizes cīnījās neizšķirti. Tādējādi Krištianu Ronaldu komanda savāca astoņus punktus, bet itāļi palika aiz muguras ar pieciem. Pusfinālā Portugālei pretī stāsies Šveice, kas finišēja ar deviņiem punktiem – tikpat, cik grupas otrajā vietā palikušajai Beļģijai. Tikmēr Islande bija trešā, paliekot bez punktiem. Šveice uzvaru izcīnīja, jo mājās beļģus pārspēja ar 5:2, bet izbraukumā zaudēja ar 1:2, tātad bija labāka vārtu bilance savstarpējos mačos.

Ar pieciem vārtiem par spēcīgākās līgas labāko snaiperi kļuva Šveices izlases uzbrucējs Hariss Seferovičs. Zīmīgi, ka ikdienā viņš spēlē tieši Portugālē, kopš 2017. gada pārstāvot Lisabonas "Benfica". Šveicei ierindā būs arī nule Čempionu līgā triumfējušās "Liverpool" uzbrūkošais spēlētājs Džerdans Šačiri. No izsauktajiem spēlētājiem tieši viņš ar 22 vārtiem ir izlases labākais vārtu guvējs, bet Seferovičam ir par pieciem rezultatīviem sitieniem mazāk. Šveices izlasē visplašāk pārstāvēti Vācijas Bundeslīgas klubi, kamēr mājās spēlē seši futbolisti, kuri kopā valstsvienībā aizvadījuši tikai 18 mačus.

Protams, Portugāles lielākā zvaigzne ir Ronaldu, kuram aiz muguras pirmā sezona Turīnas "Juventus" rindās. Viņš grupu turnīru izlaida, kamēr komandas labākais vārtu guvējs ar trim precīziem sitieniem bija "Sevilla" uzbrucējs Andrē Silva, bet viņš izšķirošajiem mačiem nav iekļauts sastāvā. Savukārt diskvalifikācijas dēļ šovakar nespēlēs "Porto" pussargs Danilu Pereira.

"Laukumā tiksies divas komandas, kurām patīk pieturēt bumbu, kurām patīk kontrolēt spēli. Šveicei pie sirds iet arī tālās piespēles, lai izmantotu Seferoviču, bet komandā ir Šačiri, kuram patīk būt ar bumbu. Viņiem sastāvā ir kvalitatīvi spēlētāji, tomēr mūsu uzdevums ir domāt par savu spēli un uzspiest to. Mājās spēlējoša Portugāles izlase vienmēr grib iepriecināt fanus," teica komandas galvenais treneris Fernandu Santušs. Portugāle oficiālu spēli mājās nav zaudējusi kopš 2014. gada. 12 spēļu sērija sākās pēc 0:1 zaudējuma pret Albāniju.

Otrs pusfināls tiks aizvadīts rītvakar, kad tiksies Nīderlande un Anglija.

UEFA Nāciju līgas finālturnīrs

DatumsLaiksSpēle
5. jūnijs21:45Portugāle – Šveice
6. jūnijs21:45Nīderlande – Anglija
9. jūnijs16:00Par 3. vietu
9. jūnijs21:45Fināls

     [+] [-]

, 2019-06-05 12:02, pirms 5 gadiem
ta kāda starpība, kura
svarīgākais, lai Nāciju līgu paņem kāda no rītdienas pusfināla pārstāvēm !!!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2019-06-05 12:19, pirms 5 gadiem
Ja jau rakstā pieminēja Seferoviču, tad kāpēc netika pieminēts tas, ka viņš aizvadītajā sezonā kļuva par Portugāles līgas labāko snaiperi ar 23 vārtiem?

  -1 [+] [-]

, 2019-06-05 12:57, pirms 5 gadiem
Cerams ka kristīne šodien raudās un finālā netiks!!

  +1 [+] [-]

, 2019-06-05 13:01, pirms 5 gadiem
Tie futbolisti ir viena tēlotāju un raudātāju banda

     [+] [-]

, 2019-06-05 13:46, pirms 5 gadiem
Gribētos redzēt finālu Anglija- Portugāle. Viņu savstarpējās spēles lielajos turnīros bieži ir dramatiskas.

  -1 [+] [-]

, 2019-06-05 16:25, pirms 5 gadiem
Dāvis_P rakstīja: Gribētos redzēt finālu Anglija- Portugāle. Viņu savstarpējās spēles lielajos turnīros bieži ir dramatiskas.
Ļoti ceru ka tāds fināls nebūs!!!

  +1 [+] [-]

, 2019-06-05 23:43, pirms 5 gadiem
zaxx rakstīja: Cerams ka kristīne šodien raudās un finālā netiks!!
Labi paraudaaja?