Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:132, Did:0, useCase: 3

Tairons Lū: "Būt "Cavaliers" trenerim ir smagākais darbs NBA"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Tairons Lū: "Būt "Cavaliers" trenerim ir smagākais darbs NBA"
Tairons Lū 2017. gada 1. maijā Klīvlendā
Foto: EPA/Scanpix

"Man nepatīk mediju uzmanība. Tas ir iemesls, kāpēc šis darbs ir tik ļoti grūts, jo visu laiku atrodies uzmanības centrā," atzīmējot savu 40. dzimšanas dienu, trešdien, 3. maijā, sarunā ar ESPN atzina NBA kluba "Cleveland Cavaliers" galvenais treneris Tairons Lū (Tyronn Lue).

Lū 2016. gada janvārī kļuva par Austrumu konferences līdervienības galveno treneri brīdī, kad kluba vadība no darba padzina Deividu Blatu (David Blatt). Jaunajam trenerim smaidīja veiksme – “Cavaliers” finālā pret “Warriors” atspēlējās no 1-3 un izcīnīja pirmo titulu kluba vēsturē.

Neraugoties uz faktu, ka trenera rīcībā ir trīs "All Star" spēlētāji – Lebrons Džeimss, Kevins Lavs un Kairijs Ērvings, Lū uzskata, ka trenēt "Cavaliers" nav vienkārši. "Tas ir pats smagākais darbs, ar lielu atrāvienu. Tas ir vissmagākais darbs. Dzīvē tāpat esmu daudz pieredzējis un vienkārši cenšos neklausīties ārpuses troksnī – tajā, ko saceļ mediji."

Lū galvenais ir vietējās basketbola sabiedrības atbalsts. “Tik ilgi, kamēr mani atbalstīs (“Cavaliers” ģenerālmenedžeris) Deivids Grifins, (īpašnieks) Dens Džilberts, mani spēlētāji, Klīvlendas pilsēta un Ohaio pavalsts, tas ir vienīgais, kam ir nozīme.”

Grūtības sagādā nevis centieni uzvarēt spēles, bet ar procesu saistītā rutīna. “Pirms septiņiem vai astoņiem gadiem, kad vēl biju spēlētājs, centos asi reaģēt uz katra reportiera teikto. Tagad esmu sapratis, ka tas nav tā vērts. Cilvēki teiks, ko vēlas teikt – viņiem jāpārdod grāmatas vai stāsti. Viņiem tas jādara. Tas ir viņu darbs.”

“Taču man nepatīk, kad viņi izdomā lietas. ...Ja es nerīkojos labi vai pareizi, tad to saprotu. Tas ir jūsu darbs. Jums par to jāraksta. Taču, kad sākat izdomāt lietas, es to vairāk nesaprotu, tas mani padara traku.”

"Šis ir smags darbs, jo, lai ko tu pateiktu, ja pasaki vienu lietu nepareizi – īpaši trenējot šo komandu – tā izplatās visur. Tas ir būtiski. Šī iemesla dēļ reizēs, kad komanda sakļaujas kopā vai blakus ir mikrofoni, nekad neko nesaku. Kad tuvojas kamera, viņi domā, ka man jāuzrunā komanda. Mūsu komanda? Viņi tāpat nevēlas to dzirdēt."

Iespējams, ka Lū pretrunīgākais sezonas lēmums bija “Cavaliers” zvaigžņu – Džeimsa, Ērvinga un Lava – vienlaicīga atpūtināšana vairākās spēlēs. Treneris saņēma kritiku arī par 32 gadus vecā Džeimsa pārāk ilgu turēšanu laukumā.

"Kad viņu atpūtini, mediji brēc "Ak nē, viņam jāspēlē! (Maikls) Džordans nekad tādā situācijā nespēlētu. Un, kad viņš spēlē 42 minūtes: "Viņš spēlē pārāk ilgi!"" teica Lū. "Ko lai dara? Ja nespēlē, slikti. Ja spēlē ilgi, slikti. ...Esmu sapratis, ka jāpieņem visu, kā ir. Šī iemesla dēļ cenšos norobežoties no ārā valdošā trokšņa."

Lū teica, ka sadarbība ar palīgu Leriju Drū (Larry Drew), kurš agrāk veica Atlantas “Hawks” un Milvokī “Bucks” galvenā trenera pienākumus, palīdzējusi viņam tikt galā ar mediju radīto spiedienu.

“Pērn un gadu iepriekš, kad šeit bija treneris (Deivids) Blats, tik ļoti centos būt perfekts un izdarīt visu pareizi, ka nekad neatstāju laiku sev un neizbaudīju notiekošo. Domāju, ka šogad ir savādāk. Vairāk izbaudu notiekošo. Cenšos vairāk izbaudīt un neļaut troksnim mani ietekmēt. Drū man iemācīja, kā pakāpties soli atpakaļ. Ka jādzīvo, ka jāvelta laiks sev un tas jāizbauda. Un, ja to nedarīsi, tas tevi nogalinās.”

Ātrā kļūšana par galveno treneri kļuvusi par vēl vienu izaicinājumu. "Tiku iemests ugunī, nezinot, kā gribētu trenēt. Man bija iecere, ko vēlos darīt kā treneris, taču, kad spiediena apstākļos trenē Lebronu Džeimsu, Kairiju Ērvingu un Kevinu Lavu, tas ir pavisam savādāk."

“Man nebija iespējas sākt no zemāka punkta un pakāpeniski ar darbu veikt ceļu līdz virsotnei. Es uzreiz uzlēcu virsotnē, tieši ugunī un tas bija smagi. Tā bija pati grūtākā daļa, jo netiku pie izaugsmes iespējas. Man pat nebija laika sagatavoties. Tā bija smaga situācija un talkā nāca Dievs. Domāju, ka Dievs palīdzēja man tikt galā un uzvarēt čempionātā, atspēlējoties no 1-3. Tas bija taisnīgi, tā bija kā debesu dāvana.”

Izmantotie resursi:
Tyronn Lue calls coaching Cleveland Cavaliers...

  +3 [+] [-]

, 2017-05-05 19:08, pirms 7 gadiem
Taironam Lū smagākais dzīves moments, kad fināla pret 76ers Iversons parkāpa pāri viņam.
https://www.youtube.com/watch?v=NAZ...

  -1 [+] [-]

, 2017-05-05 19:39, pirms 7 gadiem
Kads vinu tur ari klausa komanda ? Vai ka James pasaka, ta notiek. Izkartnite ne treneris.

  +2 [+] [-]

, 2017-05-05 19:47, pirms 7 gadiem
Aha, tik smagi, kad nekas nav jādara, jo īstais treneris ir Lebrons

     [+] [-]

, 2017-05-05 21:04, pirms 7 gadiem
KevinDurant#35 rakstīja: Taironam Lū smagākais dzīves moments, kad fināla pret 76ers Iversons parkāpa pāri viņam.
https://www.youtube.com/watch?v=NAZvvaT79g8
Ko tas dod, ja tā pat zaudē finālu..

     [+] [-]

, 2017-05-06 09:56, pirms 7 gadiem
KevinDurant#35 rakstīja: Taironam Lū smagākais dzīves moments, kad fināla pret 76ers Iversons parkāpa pāri viņam.
https://www.youtube.com/watch?v=NAZvvaT79g8
viena Aiversona zvaigzņu sekunde, pēc tās visā pārējā sērijā Lū viņu izģērba pēc visām notīm un sixeriem gāja labāk, kad Aiversons bija uz soliņa nekā laukumā, jo no viņa nebija nekādas jēgas laukumā.