Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:229, Did:0, useCase: 3

Krievijai atņemta jau 26. olimpiskā medaļa no Pekinas un Londonas spēlēm

Rolands Eliņš

Krievijai atņemta jau 26. olimpiskā medaļa no Pekinas un Londonas spēlēm
Svetlana Carukajeva
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Starptautiskā olimpiskā komiteja (SOK) šodien paziņoja savu lēmumu trīs sportistu dopinga lietās, atņemot viņiem iegūtās olimpiskās medaļas. Diskvalificēti tika sportisti no Ukrainas, Uzbekistānas un Krievijas, kurai tā ir jau 26. atņemtā medaļa no Pekinas un Londonas olimpiskajām spēlēm.

29 gadus vecā Svetlana Carukajeva profesionālās sportistes karjeru beidza jau pirms gada kā pasaules čempione svara kategorijā līdz 63 kilogramiem un trīskārtēja pasaules vicečempione. Neilgi pēc paziņojuma par karjeras beigām viņas atkārtotajās dopinga pārbaudēs no Londonas olimpiskajām spēlēm tika konstatētas aizliegto steroīdu pēdas.

Tāpat atkārtotajās pārbaudēs tika fiksētas aizliegto vielu pēdas Uzbekistānas cīkstonim Arturam Taimazovam, kurš 2008. gadā kļuva par olimpisko čempionu brīvajā cīņā svara kategorijā līdz 120 kilogramiem. Tāds pats liktenis piemeklēja šī sporta veida pārstāvi no Ukrainas Vasilu Fedorišinu, kurš piedalījās Pekinas OS brīvās cīņas sacensībās līdz 60kg un ieguva otro vietu.

Šodien SOK oficiāli paziņoja, ka pēc papildu pārbaužu un izmeklēšanas veikšanas visi trīs sportisti atzīti par vainīgu aizliegto vielu lietošanā. Līdz ar to Carukajeva diskvalificēta no Londonas olimpiādes, kurā viņa izcīnīja sudraba medaļu, Ferodišinam atņemta Pekinas sudraba medaļa, bet Tajmazocam būs jāatdod Pekinas zelta medaļa.

Londonā svarcelšanā svara kategorijā līdz 63 kilogramiem zeltu toreiz izcīnīja Kazahstānas sportise Maija Maneza, taču arī viņa vēlāk tika diskvalificēta par dopinga lietošanu, tāpat kā sākotnējā ceturtās vietas ieguvēja Sibela Simseka no Turcijas. No labāko četrinieka vienīgā sportiste, kurai šajās sacensībās netika veiktas pozitīvas dopinga analīzes, ir uz zemākā goda pjedestāla pakāpiena stāvējusī kanādiete Kristina Žirāra.

Olimpisko medaļu atņemšana Krievijas sportistiem gan nav nekāds retums. SOK pēc atkārtoto dopinga pārbaužu veikšanas oficiāli atņēmusi 13 Krievijas sportistu izcīnītās medaļas Pekinas olimpiādē (vienu zeltu, sešus sudrabus un sešas bronzas), kā arī tagad jau deviņas medaļas no 2012. gada olimpiādes (trīs zeltus un sešus sudrabus). Tāpat Krievijas sportisti cita veida anti-dopinga programmas pārkāpumu dēļ zaudējuši tiesībās uz četrām medaļām no Londonas OS. Kopumā tās ir veselas 26 ar aizliegto vielu palīdzību iegūtas medaļas pēdējās divās vasaras olimpiskajās spēlēs.

Izmantotie resursi:
https://www.olympic.org/news/ioc-sa...

  +3 [+] [-]

, 2017-04-05 20:05, pirms 7 gadiem
Nekad neesmu sapratis tos, kuri apzināti lieto dopingu.
Nu un būs slavas mirklis, bet tomēr prātā ir apziņa, ka Tev tas nepienākas. Labāk zaudēt godīgā cīņā, nevis uzvarēt netīri.
Saprotu, ka Krievijas sportistiem ir milzīgs spiediens, medaļas pieprasa. Bet kāda jēga no tā visa ilgtermiņā? Tagad paši to redzam.

     [+] [-]

, 2017-04-05 20:27, pirms 7 gadiem
Interesanti - nez, tie pieķertie sportisti labprātīgi atdod savas medaļas? Jeb nākas izgatavot jaunas, ko nosūtīt tiem, kam tagad medaļas pienākas?

     [+] [-]

, 2017-04-05 20:33, pirms 7 gadiem
escada rakstīja: Interesanti - nez, tie pieķertie sportisti labprātīgi atdod savas medaļas? Jeb nākas izgatavot jaunas, ko nosūtīt tiem, kam tagad medaļas pienākas?
Nezinu kā tagad, bet iepriekš lasīju, ka tikai 1 medaļa atdota...

  -2 [+] [-]

, 2017-04-05 20:34, pirms 7 gadiem
@rihardilio

jēziņ. tu stāsti it kā lieto tikai tie, kurus pieķer. lieto gandrīz VISI. pieķer tos, kurus 1) grib pieķert, kuri 2) bezatbildīgi, nepārdomāti lieto. Ja lieto pareizi, lieto pareizās vielas un plāno attiecīgi, tad asinis būs tīras uz testu. Tie paši visi mūsu latvieši olimpiskajās arī lieto. Bez tā tev nav ko darīt tik augstas klases sacensībās. Neesi naivs.

  -3 [+] [-]

, 2017-04-05 20:40, pirms 7 gadiem
Tas pats ar kaut kādu NBA vai NFL (u.c.). Viņi varētu būt stingrāki uz testiem, bet kādēļ? Skatītājiem patīk redzēt kā spēlētāji brutāli plosās un danko un bloķē. Raisa vairāk interesi. Vairāk interese, vairāk skatītāju. Vairāk skatītāju, vairāk skanošais. Tas arī viss.

Par olimpiskajām. Domā tāds Bolts nelieto palīg līdzekļus? Darbs ko viņš iegulda ir milzīgs, talants un ģenētika viņam ir top top, taču pat viņam, bez palīglīdzekļiem tur nav ko darīt. Viņš nefinišētu pat 10niekā.

     [+] [-]

, 2017-04-05 20:59, pirms 7 gadiem
escada rakstīja: Interesanti - nez, tie pieķertie sportisti labprātīgi atdod savas medaļas? Jeb nākas izgatavot jaunas, ko nosūtīt tiem, kam tagad medaļas pienākas?
Ja ar labu neatdod,tad sabrauc pilns pagalms ar milichiem un iedod bietee Un medalja veiksmiigi atdota

     [+] [-]

, 2017-04-05 21:06, pirms 7 gadiem
elfs rakstīja: Nezinu kā tagad, bet iepriekš lasīju, ka tikai 1 medaļa atdota...
Galvenais ka atdeva stafetes skrejeja kura bija tira,parejas negrib atdot!

     [+] [-]

, 2017-04-05 21:24, pirms 7 gadiem
rihardilio rakstīja: Nekad neesmu sapratis tos, kuri apzināti lieto dopingu.
Nu un būs slavas mirklis, bet tomēr prātā ir apziņa, ka Tev tas nepienākas. Labāk zaudēt godīgā cīņā, nevis uzvarēt netīri.
Tas jau jautājums - cik vispār paši apzināti lieto?
Individuāli sportistam lietot (atrast, nopirkt, noslēpt) būtu ļoti grūti. Ko treneris noliek priekšā, to ēd.
Iedomājies kaut vai mūsu svarcēlāju - ja pēkšņi izdomātu ka kaut ko vajag - ļoti neliela iespēja tikt klāt manta, nav ne zināšanu, ne naudas. Tie jaunieši dzīvo sporta bāzēs un ārpusē vieni paši pat uz tualeti īsti nemāk aiziet ..

  +2 [+] [-]

, 2017-04-05 21:31, pirms 7 gadiem
atkal jāierēc par krieviem - pieņēmuši likumu, kurā noteikta atbildība par dopingu un kas vispār ir dopings - bet daudzus WADA vispasaules līmenī atzītos dopingus nav iekļāvuši sarakstā

Россия придумала свое определение допинга ....

     [+] [-]

, 2017-04-06 00:36, pirms 7 gadiem
Eu, Autor, Tu laikam dzīvo 2016. gada pavasarī? Londona un Pekina nav pēdējās divas Olimpiskās Spēles ( un par Olimpiādi sauc periodu starp Olimpiskajām spēlēm) Atmosties, jo pēc Londonas jau bijusi ir RIO 2016