Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:376, Did:0, useCase: 3

Mūžībā aizgājis motosportists un burātājs Ēriks Tauniņš

Juris Grīns
Juris Grīns

Mūžībā aizgājis motosportists un burātājs Ēriks Tauniņš
Ēriks Tauniņš (1938-2018)

79 gadu vecumā mūžībā aizgāja izcils amatnieks un sava amata pratējs, meistars ar zelta rokām, motosportists un burātājs Ēriks Tauniņš.

Ē.Tauniņš dzimis 1938.gada 8.decembrī Rīgā, mājsaimnieces Emīlijas Tauniņas (dzim. Melkertes) un atslēdznieka Reinholda Jēkaba Tauniņa ģimenē. 1943.gada 14.martā ģimenē piedzima brālis Zigurds Tauniņš. Ē.Tauniņš skolas gaitas uzsāka Rīgas Kārļa Videnieka 36.pamatskolā, vēlāk arodu apguva Valsts tehnikumā un visus darba gadus strādājis rūpnīcā “VEF”. Darba mūžu Ēriks veltījis tehnisko sporta veidu attīstībai, taisot virzuļus, zobratus un ātrumkārbas.

Ēriks bija mērķtiecīgs, taisnīgs un talantīgs, stiprs savā garā, kas ļāva īstenot viņa ieceres. Darbs un atpūta, ko papildināja profesionālas sporta gaitas burāšanā un motosportā pagājušā gadsimta 50 gadu beigās un 70 gadu sākumā un viņa vaļasprieki, makšķerēšana un kalnu slēpošana, bija viņa mērķu piepildījums.

Sporta gaitas Ēriks sāka 1956.gadā Republikas Centrālajā jahtklubā, kur viņš sāka burāt uz tā laika populārās švertlaivas “M” klasē, Finn klasē, bet ziemā vadīja 12m2ledusjahtu, kuru pats uzbūvēja un sašpleisēja savā Rīgas dzīvokļa koridorā. Izcilākos panākumus sasniedza 1961.gadā, piedaloties PSRS meistarsacīkstēs ledusjahtu burāšanā Alūksnē, izcīnot sesto vietu un tiesības uz sporta meistara titulu. 1965.gadā Tauniņš negaidīti izcīnīja PSRS meistarsacīkšu sudraba medaļu, piekāpjoties vien burāšanas leģendai Jevgenijam Kanskim.

Vēlāk Ēriks savām rokām uztaisīja sacīkšu šosejas motociklu 125m3 klasē. Vecmeistaru, tostarp Kārļa Ošiņa iedvesmots, Ē.Tauniņš piedalījies jaunatklātās Biķernieku trases meistarsacīkstēs, izpildot sporta meistara normu prasības. Spilgtākais karjeras sasniegums ir PSRS vicečempiona tituls. Ē.Tauniņš rotā 100 motosporta personību galeriju.

Jaunības sasniegumi un darba mīlestība ļāva Ērikam dzīvot pilnvērtīgu un piesātinātu dzīvi. Neskatoties uz pieredzes trūkumu kreiserjahtu burāšanā, 1999.gadā viņš nopirka savu ķīļjahtu “Pampula”, vēlāk jahtu “Ventoux Deux”. Ēriks krāja pieredzi ne tikai ceļojot, bet arī aktīvi piedaloties sacensību burāšanā.

Atvadīšanās no Ērika Tauniņa notiks 2018.gada 5.jūlijā plkst. 14.00 Krematorija Lielajā zālē Rīgā, Varoņu ielā 3a. Viņa pīšļi tiks guldīti zemes klēpī Katlakalna kapos.

Izmantotie resursi:
LaMSF.lv – Latvijas Motosporta federācija