Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:544, Did:0, useCase: 3

Pirms 10 gadiem. Guntis Indriksons grib pirkt Anglijas futbola komandu!

Kas bija aktuāls Latvijas sportā pirms apaļiem desmit gadiem – reizi nedēļā atbildi uz šo jautājumu Sportacentrs.com meklē, pārlapojot vecās „Sporta Avīzes”, un interesantākos to dienu faktus, domu graudus un citātus piedāvājot arī jums.

Daudziem no mums, pārcilājot rakstāmgalda atvilkņu saturu vai, piemēram, atritinot kādu pieliekamajā rūpīgāk noglabātu ievārījuma burciņu, kādreiz rokās trāpījusies kāda vecāka un varbūt jau iedzeltējusi laikraksta lappuse, kas momentā nozog visu uzmanību. Pastāsts, kas uzjundī senas atmiņas, fotoattēls, kurā smaidu izraisa kāda mūsdienu varoņa vien ar grūtībām atpazīstamās formas vai frizūra - bieži vien tas izrādās daudz interesantāk, nekā kārtējās šā brīža peripetijas. Kas bija aktuāls Latvijas sportā pirms apaļiem desmit gadiem - turpmāk reizi nedēļā ieskatīsimies vecajās „Sporta Avīzēs”. Iepriekšējo nedēļu apskati atrodami sadaļā „Pirms 10 gadiem”.

”Sporta Avīze” Nr. 287 (2001. gada 28. maijs – 3. jūnijs)

Pēc spēlētāju eksporta kluba iegāde?

Indriksons pēc omulīgā brita Gerija Džonsona viesošanās Latvijā ne tikai spēja pārdot vairāk kā pusi „Skonto” pamatsastāva dažādu līgu Anglijas klubiem, bet arī notēmēja uz kāda kluba pirkšanu. Pietiekams iemesls, lai „Sporta Avīze” ietu ciemos pie Indriksona uz garāku sarunu.

- Cik nopietnas un pamatotas ir ziņas par to, ka tu esi gatavs jau tuvākajā laikā nopirkt kādu Anglijas futbola komandu?
- Tas vēl ir jautājums - vai šo klubu pirks Indriksons vai "Skonto". Skaidrs ir viens, ka Indriksons varētu būt viens no pircējiem, un jācer, ka būs vēl kāds pircējs. Ja ne, tad es būšu viens pats. Jā, nevaru noliegt, ka šāda ideja pastāv, un tā nemaz nav tik jauna. Jau kādu gadu es ievācu informāciju, man sūta piedāvājumus, man palīdz tos izskatīt. Intensīvi domāju par šādu pirkumu, un visticamāk, ka šī ideja drīzumā tiks realizēta.
- Kad tu varētu kļūt par kāda Anglijas kluba īpašnieku?
- Ne agrāk, pirms būšu sakārtojis visas futbola lietas šeit, Latvijā. Tas varētu notikt pēc diviem vai trim gadiem.
- Kāpēc tieši Anglijas klubs?
- Biznesā ir tā: ja kaut ko dara aiz valsts robežas, tad tikai tajā valstī, kurā ir labi kontakti, kurā tev ir uzticami cilvēki, kuri grib strādāt tavā labā, kuri tic šai lietai un kuri paši grib iesaistīties šādā projektā. Tas gan nenozīmē, ka, nopērkot angļu klubu, es jau nākamajā dienā pārvākšos uz dzīvi Anglijā. Nopirkt klubu visā šajā lietā ir pats vienkāršākais. Sarežģītākais ir pēc pirkuma izveidot sakarīgu sistēmu. Šaubos, vai man ir pa spēkam nopirkt klubu, kurā jau ir izveidota stabila sistēma, jo tas ir ārprātīgi dārgi. Pareizāk būs, ja iegādāsimies klubu, kuram kaut kas ir, bet daudz kā vēl nav. Galvenais nav pat tas, lai šai komandai būtu savs stadions. Svarīgi, lai šim klubam būtu savs statuss, lai tas spēlētu kādā no Anglijas līgām.
- Vai vari atklāt, kāda līmeņa klubu esi iecerējis pirkt un cik tas varētu maksāt?
- Par cenu šodien nerunāsim, jo no rīta var būt viena summa, bet nākamajā dienā - pavisam cita. Visticamāk, ka tas būs otrās vai pat trešās līgas klubs. Vēl jau jāiepazīstas ar visiem piedāvājumiem. Man ir svarīgi, lai šī komanda atrastos pēc iespējas lielākā pilsētā, lai šai komandai jau būtu pēc iespējas ilgākas tradīcijas, man jāzina, cik daudz skatītāju nāk uz mājas spēlēm. Tie visi ir sīkumi, taču bez tiem lielajā biznesā nevar iztikt.
- Cik tev ir bijis piedāvājumu iegādāties angļu klubus?
- Pagājušajā nedēļā izskatīju jau piekto variantu. Vēl nepaspēju pamatīgi tajā iedziļināties, taču drīz to rūpīgi izpētīsim. Es jau neesmu vienīgais, kurš skatās Anglijas virzienā.
- Vai, pērkot klubu, tu vispirms domā par personīgo biznesu vai atceries arī Latvijas futbola intereses?
- Nē, es nedomāju, ka tikai biznesa dēļ esmu sācis domāt par kluba iegādi ārpus Latvijas. Jau daudzus gadus mēģinu taisīt biznesu ar futbolu Latvijā un esmu sapratis, ka šeit to izdarīt nav iespējams. Anglijā futbolam ir pavisam cita aura, tur ir pavisam citas iespējas - un kāpēc lai es savas idejas necenstos realizēt tur?
- Tas taču nenozīmē, ka, nopircis Anglijas klubu, tu novārtā atstāsi "Skonto" komandu?
- Nekādā gadījumā. Pastāv vairāki varianti, kā savā starpā varēs sadarboties šie klubu. Viens no tiem: "Skonto" ir sadarbības partneris Latvijā. "Skonto" var kļūt par spilgtu rezervju kalvi Anglijas komandai. Savukārt angļu klubs var kļūt par atspēriena punktu Latvijas futbolistiem tālākai pārdošanai uz bagātajiem un augstāka līmeņa klubiem.
- Ja tu būsi prezidents tur, vai tad tu pirksi spēlētājus no "Skonto" kluba, kura prezidents ir Indriksons?
- Kāpēc man viņi būtu jāpērk? Man tas nebūs jādara - man būs vajadzīgi spēlētāji, un es viņus paņemšu uz Angliju. ..
- Vai tava iecere pirkt tieši Anglijas klubu ir loģisks turpinājums pirms pāris gadiem iesāktajai sadarbībai ar šo valsti, konkrēti - ar Gariju Džonsonu?
- Tas ir loģisks turpinājums, jo nekad neesmu slēpis: ja kaut ko gribam sasniegt, tad mums pēc iespējas ātrāk jāiekļūst Eiropas vai pasaules apritē. .. Mēs nevaram šeit noturēt tādus spēlētājus kā Stepanovs, Astafjevs vai Pahars. Viņi tur pelna daudz vairāk - un kāpēc lai mēs viņiem liegtu šo iespēju? .. Angliju es neizvēlējos tāpēc, ka tur bija Džonsons. Un viņš mani nesameklēja, Džonsonu atradu es, bet arī ne tāpēc man Anglija likās pievilcīgākā zeme. Angliju izvēlējos tāpēc, ka šajā valstī par spēlētāju pārejām tiek maksātas vislielākās summas. Kad man kļuva skaidrs, ka Anglija ir īstā zeme, tikai tad es atradu Džonsonu. ..
- Tev taču bija visas iespējas, lai Džonsons saglabātu savu vietu izlasē. Kāpēc neizmantoji savas pilnvaras?
- Jā, varēju, bet, ja tu pārliecinies, ka mums ir tik sekla tauta, ka visi Latvijas treneri ir gudrāki par visiem, tad man ir jāsaka: parādiet man cilvēku, kurš Anglijā par Latviju ir stāstījis tik daudz, kā Džonsons! .. Kas ir Sanmarīno? Vai jūs lasījāt Skotijas izlases galvenā trenera Kreiga Brauna vēstuli? Es tagad braukšu uz Čempionu līgas finālu, tur noteikti satikšu Braunu, un visticamāk, ka viņš man paprasīs, vai es esmu dulls, ka atstādināju Džonsonu. Diemžēl man jāsaka, ka dulli ir mani kolēģi. Brauns nav redzējis Latvijas un Skotijas spēli, bet viņš uzsver, ka viņi pret Sanmarīno līdz pat 75. minūtei nav spējuši gūt vārtus. Brauns uzsver, ka gūtie vārti nav bijuši loģiski. Mēs varam paskatīties Latvijas un Sanmarīno spēli un saprastu, ka abiem neieskaitītajiem vārtiem bija jābūt ieskaitītiem. Nu, būtu tie ieskaitīti, rezultāts būtu 3:1. Šodien Džonsons turpinātu darbu.”

Sportacentrs.com atkāpe: Indriksonam vienmēr ir bijis savs un bieži – no citiem atšķirīgs viedoklis. Pie kluba gan viņam pirmajam Anglijā tikt neizdevās. Par pirmatklājēju kļuva Valerijs Belokoņs, kura „Blackpool” veica elpu aizraujošu ceļojumu līdz pat premjerlīgai.

Ēdi? Diskvalifikācija!

Ne jau tikai airētājs Andris Reinholds Sidnejas olimpiskajās spēlēs tika pieķerts dopinga lietošanā. Neatkarīgās Latvijas vēsturē pa desmit gadiem bija sakrājušies arī citi.

Vēl nebija Latvija, kā nākas, atguvusi neatkarību, kad „1992. gadā tolaik vēl ļoti populārajās un prestižajās vieglatlētikas sacīkstēs "Rīgas kausi" ieradās Maskavas dopinga laboratorijas pārstāvji, par kuru upuri krita lodes grūdējs Māris Petraško, kurš būtu varējis kravāt ceļasomas uz Barselonas olimpiādi, ja vien dopinga tests nebūtu izrādījies pozitīvs.” Atlēts iestājās par savu nevainību un nespēja saprast, kā analīzēs varējis parādīties nandrolons. „Pēc garām diskusijām Latvijas Vieglatlētikas savienība sportista argumentus neuzskatīja par vērā ņemamiem un diskvalificēja Petraško uz četriem gadiem.” Petraško pēc piespiedu dīkstāves atgriezās sportā un pirms 10 gadiem joprojām bija Latvijas labākais lodes grūdējs.

Par Maskavas "melno roku" baumoja arī tad, kad 1989. gadā par psihostimulatora sidnokarba lietošanu divu gadu diskvalifikāciju saņēma 400 metru skrējējs Sergejs Iļjušins, kurš pirms tam PSRS armijnieku čempionātā uzrādīja labāko rezultātu Savienībā (45,71; tas būtu Latvijas rekords).

Airēšanā par aizliegto preparātu lietošanu ir viens soda mērs - mūža diskvalifikācija. Līdz ar to Sidnejas grēkāža Andra Reinholda izredzes tikt attaisnotam bija pavisam niecīgas. Pēc olimpiādes Maskavas Antidopinga laboratorijā veiktie pētījumi atklāja, ka Reinholdam attiecīgo fizisko slodžu gadījumā organisms saražo dabīgo dopingu, un it kā deva atbildi uz jautājumu, kāpēc pozitīvajā Sidnejas testā nandrolona līmenis tikai četras reizes pārsniedza pieļaujamo normu, kamēr īstiem dopingotājiem tas ir tūkstoškārt lielāks. Tomēr šiem izmeklējumiem nav juridiska spēka, kas Starptautiskajai airēšanas federācijai, izskatot Reinholda lietu, nebija jāņem vērā.

Reinholds visus papīrus no savas lietas nosūtīja uz Starptautisko sporta arbitrāžas tiesu Lozannā, cerot, ka tiks atcelts Starptautiskā airēšanas federācijas divu mēnešu vecais lēmums. Cīņa par sava nevainīguma pierādīšanu jau bija sasnieguši apmēram 1500 latu... „Interesanti, ka zināmu finansiālu palīdzību Reinholdam ir sniegusi Latvijas Olimpiskā vienība, kura acīmredzot vai nu jūtas līdzvainīga notikušajā, vai arī tic sportista nevainībai.”

Arī Latvijas rekordistei trīssoļlēkšanā Gundegai Sproģei 1999. gadā ņemto analīžu prove uzrādīja, ka aizliegtais preparāts noradrostendiols tikai par nieka tiesu pārsniedzis pieļaujamo normu. Sproģe tika apstādināta pāris dienu pirms pasaules čempionāta Seviļā priekšsacīkstēm. Sportiste medikamentu, kas saturēja aizliegto vielu, lietoja ātrstnieciskos nolūkos, bet pirms liktenīgās dopinga kontroles bija aizmirsusi to ierakstīt speciālā veidlapā. Turklāt šī viela tikai pirms kāda laika tika iekļauta aizliegto sarakstā, un Gundegu par to neviens nebija informējis... „Sportiste uzskatīja, ka LVS neizmanto visas iespējas viņu aizstāvēt un, strikti vadoties pēc Starptautiskās vieglatlētikas federācijas noteikumiem (piespriežot sportistei divu gadu diskvalifikāciju), no viņas "atkratījās", lai izvairītos no liekām galvassāpēm. To, ka Sproģes lietā bija iespējams pacīkstēties, parādīja šā gada sākumā no IAAF saņemtais dokuments, kurā bija izteikts tāds kā piedāvājums vai ieteikums pamēģināt panākt Sproģes priekšlaicīgu rehabilitāciju. .. Sproģe tomēr nolēma sportistes karjerai pielikt punktu un tāpēc šo iespēju neizmantoja.”

1995. gadā pēc pasaules junioru čempionāta mūža diskvalifikāciju saņēma svarcēlājs Sergejs Lazovskis, kurš bija grēkojis ar metabolu grupas preparātu. Taču tai pašā gadā Starptautiskā svarcelšanas federācija pieņēma jaunus soda mērus, un Lazovskim bija "jāsēž" tikai divi gadi. Arī divus gadus iepriekš Rīgā sarīkotajā Eiropas jauniešu čempionātā boksā Jevgeņija Rimšas uzvara pārvērtās diskusijās par to, kā viņa analīžu paraugos varēja parādīties aizliegtā preparāta furazemīta pēdas, sekmē svara samazināšanos. Starptautiskā boksa federācija Rīgā veikto analīžu rezultātus neatzina par oficiāliem, pamatojoties uz to, ka tā nebija sankcionējusi šo dopinga kontroli un tāpēc atbildību par kontroles kvalitāti uzņemties nevarēja. Zelta medaļa palika Latvijas sportista īpašumā.

Sportacentrs.com atkāpe: Kāpēc dopings Latvijā skar tikai sportistus ar vārdu un panākumiem? Pirmkārt, viņi biežāk pakļauti dopinga kontrolei. Otrkārt, lai sasniegtu izcilus rezultātus, bieži ar paša spēkiem nepietiek. Treškārt, pat it kā atļautās vielās un zālēs atrodas neatļauti komponenti... Cik ataust atmiņā, Gundega Sproģe joprojām ir vienīgā, kura ir bijusi maksimāli godīga. Iespējams, ka arī citiem ar apzinātu dopinga lietošanu nav nekāda sakara, taču tad jācitē kāds draugs: "Biški ticu, biški nē"...

Kam ir izdevīga haļļu būvēšana Latvijā?

Kā viens no mājasdarbiem pirms 2006. gadā Latvijā paredzētā pasaules hokeja čempionāta bija spēļu vietu jeb hokeja haļļu uzsliešana. Ap šo uzdevumu sākās riņķa dancis...

Jau pirms IIHF kongresa balsojuma jaunizveidotais Hokeja halles būves atbalsta fonds martā Somijas sabiedrībai "Multiarena" (tobrīd cēla arēnu Prāgā, kur pasaules čempionātam hokejā bija jānotiek 2004. gadā) uzticēja izpētīt iespējamās arēnas atrašanās vietas. Tādu bija četras: vecā hipodroma teritorija netālu no "Skonto" futbola stadiona, Ķīpsala, Saliena (netālu no šosejas starp Jūrmalu un Rīgu), kā arī ostas teritorija. Katrai no šīm četrām vietām tika nosauktas gan pozitīvās, gan negatīvās īpašības. Pētījums tika balstīts uz pieņēmumu, ka halles ietilpība būs 12 000 vietu, un šīs būves izmaksas – 23 miljoni latu. Turklāt nebija skaidrības, kā tiks meklēti investori. Fonda direktors Viesturs Koziols apgalvoja, ka Latvijā šādus investorus diezin vai atradīsim." Kā iespējami īsāko termiņu, kad varētu pabeigt halles būvniecību, somi minēja 2004. gadu, bet pēc „Multiarena” aprēķiniem maksimālais termiņš, kurā halle varētu atpelnīties, būtu 25, minimālais – 5 gadi.

Savs funktieris arī "Skonto" prezidentam Guntim Indriksonam, kuram jau pirms diviem gadiem bija skaidrs, ka šāda superhalle Rīgā būs un ka tā tiks celta somu atzītajā vecā hipodroma teritorijā, jo „lielākā daļa vecā hipodroma zemes pieder "Skonto", un .. Rīgai sen ir vajadzīga šāda halle, .. lai Rīgā ar laiku varētu rīkot basketbola, volejbola, handbola un arī hokeja čempionātus. Hallē tika solīti 12 000 skatītāju vietu.

Sportacentrs.com atkāpe: Komisijas ilgi braukāja apkārt, un nekas nenotika, kamēr nebija saņemts valsts galvojums. Pārāk labi atmiņā bija krievu zaudējumi hallei Sanktpēterburgā pēc 2000. gada pasaules čempionāta... Hokeja čempionātam vēl jau bija vajadzīga arī mazā halle, uz kuras nodrošināšanu posās vecās Rīgas sporta pils saimnieks Helmuts Balderis...

Pārējās tēmas

Hokejs. Herberts Vasiļjevs (Orlando "Solar Bears") kļuvis par Tērnera kausa ieguvēju, kas pienākas IHL labākajai komandai.

Futbols. Par Latvijas kausa ieguvējiem futbolā kļuvuši Rīgas "Skonto" futbolisti, kas izšķirīgajā mačā pieveica Daugavpils „Dinaburg” (2:0). "Dinaburg" futbolists Genadijs Prihodjko, kad rezultāts bija 0:0, neguva vārtus no 11 m soda sitiena... Pēc 25 gadu pārtraukuma par Čempionu līgas uzvarētājiem kļuvuši Minhenes „Bayern” futbolisti tikai soda sitienos ar 5:4 (pēc papildlaika 1:1) pieveicot Spānijas „Valencia” vienību. Ar Aleksandra Starkova stāšanos pie valstsvienības stūres pamatsastāvā tiek plānota aizsarga Aleksandra Isakova parādīšanās, bet vieta izlasē pirms spēlēm ar Beļģiju un Horvātiju nav atradusies trim Gerija Džonsona „mīluļiem” – Igoram Troickim, Vita Rimkum un Mārim Smirnovam.

Basketbols. BK "Ventspils" otro gadu pēc kārtas kļuvuši par Latvijas Basketbola līgas čempioniem, apspēlējot LMT basketbolistus. Pēc finālsērijas tika paziņots, ka par ventspilnieku jauno treneri nākamajā sezonā strādās Kārlis Muižnieks. „SA” izskaitļojusi uzvaras formulu – finansiālā aizmugure, kad komandu var sākt lipināt kopā jau vasaras sākumā, „Ventspils” spēlēja ar vieniem un tiem pašiem, kamēr „Skonto” Šķēli, Blūmu un Janičenoku sezonas sākumā nomainīja melnis un lietuvietis tās beigās, turklāt LMT „idejiskais tēvs deklarēja: „Es zinu, kā spēlēt pret Krauliņa komandām!”” Ievērojamu palīdzību „Ventspils” vienībai sniedza veiksmīgi iegādātie leģionāri Stīvs Ričs un Kips Stouns. Stounam tā bija pirmā sezona kopš 1996. gada, ko viņš pavadīja vienā klubā, bet Ričam sezona devusi daudz „lielisku džeku” komandā un iespēju saņemt labu darba piedāvājumu nākamajai sezonai. Pirms NBA drafta ievērojami samazinājušās Kaspara Kambalas iespējas tikt izvēlētam, jo daudzi ASV jaunie basketbolisti atteikušies no iespējas absolvēt koledžu un pieteikušies draftam pirms augstskolas izglītības dokumenta saņemšanas.

Citi sporta veidi. Svarcēlājam Viktoram Ščerbatiham par uzvaru Eiropas čempionātā valdība piešķīra prēmiju 10 000 latu apmērā. Svarcelšanas federācija uz šā rēķina no valsts dabūja 15 000 latu, kamēr visi pārējie lūgumi par prēmēšanu no valsts puses tikšot izskatīti tikai novembrī... Motokrosists Lauris Freibergs pasaules čempionāta sestajā posmā Beļģijā izcīnīja augsto devīto vietu, iegūdams septiņus kvalifikācijas punktus. Latvijas dāmu florbola izlase savās mājās pasaules čempionātā ieguva augsto sesto vietu, kas bija šā sporta veida visu laiku labākais sasniegums. Latvijas junioru izlases volejbolā nekvalificējās pasaules čempionāta finālturnīram, savukārt Eiropas meistarsacīkšu ietvaros līdzīgu zaudējumu piedzīvoja volejbola juniores. Valmieras motokrosa sacensību laikā pēc kāda sportista kritiena tika savainoti četri skatītāji. Pirms 10 gadiem pasaules „golfa karaļa” Taigera Vudsa troni sāka apdraudēt spāņu „El Ninjo”, 21 gadu vecais Serhio Garsija. „Laureus World Sports” balvu par sasniegumiem sportā aizvadītajā gadā izcīnījuši golferis Vudss, vieglatlēte Ketija Frīmena, bet par labāko komandu atzīta Francijas futbola izlase.

     [+] [-]

, 2011-07-05 12:19, pirms 13 gadiem
Ko ta par šumi nekas nav pieminēts?

     [+] [-]

, 2011-07-05 15:56, pirms 13 gadiem
Indriksons vienmēr grib ,bet nopirka Belokoņs.Latviešiem ir teiciens-Pie irs bikses izmazgā,lielīb naudu nemaksā