Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2923, Did:0, useCase: 3

14. maijs: Bičevska karjeras vārti, Baldera meistarstiķis, Nolana "sausā" sērija

14. maijs: Bičevska karjeras vārti, Baldera meistarstiķis, Nolana "sausā" sērija
Māris Bičevskis priecājās par uzvaras vārtiem mačā pret Kazahstānu. Foto: Romāns Kokšarovs/f64

Pasaules čempionāta laikā atskatīsimies uz katras dienas spilgtākajiem notikumiem turnīra vēsturē. Protams, visupirms koncentrēsimies uz Latvijas valstsvienību un Latvijas hokejistiem, taču neaizmirsīsim arī par citām izlasēm. Šodien atminēsimies 14. maija notikumus.

2016. gads. LATVIJA – KAZAHSTĀNA 2:1

Latvijas izlase turnīru iesāka cerīgi, atņemot punktu gan Zviedrijai, gan Čehijai, bet tad sekoja zaudējumi Krievijai, Šveicei un „bullīšos” arī Dānijai, tādējādi mačs pret Kazahstānu bija izšķirošs cīņā par vietas saglabāšanu elitē. Jau spēles 4. minūtē Ņikita Ivanovs pārspēja Elvi Merzļikinu, kuram šajā mačā bija uzticēta vārtu drošība, lai gan uz čempionātu kā pirmais numurs devās Edgars Masaļskis. Kazahstāna vadību saglabā līdz pat 36. minūtei, kad, izmantojot pretinieku kļūdu savā zonā, neizšķirtu panāca Kaspars Daugaviņš. Rezultāts joprojām bija slidens, jo ar vienu punktu Latvijai varēja nepietikt, bet piecas minūtes un 11 sekundes līdz spēles beigām, izslidojot no aizvārtes, savus karjeras vārtus izlasē (vismaz pagaidām) iemeta Māris Bičevskis. Trīs punkti pret kazahiem garantēja Latvijai palikšanu augstākajā divīzijā.

1978. gads. PSRS – ČEHOSLOVĀKIJA 3:1

Pateicoties pārliecinošām uzvarām finālposma pirmajās spēlēs pret Kanādu (5:1) un Zviedriju (7:1), PSRS izlasei pēdējā mačā pret mājinieci Čehoslovākiju derēja uzvara ar divu vārtu pārsvaru. Pirmajā trešdaļā metienu attiecība bija 15:3 padomju hokejistiem par labu, taču vārtus izdevās gūt tikai pēdējā minūtē, kad izcēlās neviens cits kā Helmuts Balderis, kurš izspraucās caur diviem aizsargiem un, knapi saglabājot līdzsvaru, pārspēja Jirži Holečeku. Iepriekšējo divu čempionātu uzvarētāji Čehoslovākijas hokejisti, vairāk nekā 14 tūkstošu līdzjutēju uzmundrināti, izlīdzināja cīņas gaitu, taču otrā perioda beigās ielaida vārtus, spēlējot vairākumā, kad izcēlās Valdimirs Petrovs. Pēdējās trešdaļas 7. minūtē Vladimirs Goļikovs panāca jau 3:0, tomēr drīz pēc tam Vladislavu Tretjaku pārspēja Ivans Hlinka. Atlikušajās desmit minūtēs mājiniekiem tomēr neizdevās gūt vēl vienus vārtus, kas ļāva PSRS izcīnīt uzvaru ar divu vārtu pārsvaru un iegūt zelta medaļas. Starp citu, Balderim šī bija pirmā no trim zelta godalgām pasaules čempionātos, jo 1976. un 1977. gadā viņš un PSRS izlase bija spiesta samierināties attiecīgi ar sudrabu un bronzu. Pirmo zeltu ar PSRS izlasi izcīnīja arī treneris Viktors Tihonovs.

2012. gads. LATVIJA – DĀNIJA 0:2

Teda Nolana debijas čempionāts sākās ar zaudējumu Krievijai, kam sekoja uzvaras pār Vāciju (3:2) un Itāliju (5:0), taču tie arī palika vienīgie punkti turnīrā. Pret Čehiju Latvija iemeta tikai vienus vārtus (1:3), bet pret Norvēģiju (0:3) un 14. maijā arī pret Dāniju (0:2) palika tukšā. Otrajā trešdaļā Edgaru Masaļski pārspēja Mortens Grēns un Mortens Madsens, bet trešajā periodā debiju pasaules čempionātā piedzīvoja Māris Jučers. Jāpiebilst, ka arī pēdējā mačā pret Zviedriju (0:4) vārtus gūt neizdevās, tādējādi bez rezultatīva metiena Latvija nospēlēja 216 minūtes un piecas sekundes…

1997. gads. KANĀDA – ZVIEDRIJA 2:1

Šajā čempionātā vienīgo reizi finālā uzvarētājs tika noteikts sērijā līdz divām uzvarām. Pirmajā mačā ar 3:2 uzvarēja Zviedrija, bet otrajā spēlē Kanāda revanšējās ar 3:1. 14. maijā notika izšķirošā spēle, kas bija šo komandu ceturtā tikšanās šajā čempionātā, jo grupu turnīrā Zviedrija bija sagrāvusi Kanādu ar 7:2. Pirmās trešdaļas izskaņā kanādiešus vadībā izvirzīja Dīns Evasons, bet otrā perioda sākumā Ouvens Nolans. Pirmspēdējā minūtē Mīkaels Nīlanders vienus vārtus atspēlēja, taču "kļavas lapas" zelta medaļas nosargāja.

2018. gads. LATVIJA – KANĀDA 1:2 (P)

Pēdējā pārbaudes spēlē pirms pasaules čempionāta Latvijas izlase kapitulēja Kanādai ar 1:6, noslēdzot pārbaudes spēļu ciklu ar devīto zaudējumu deviņos mačos. Pasaules čempionātā neglītais pīlēns pārvērtās par gulbi un prata atņemt punktus arī zvaigžņotajai Kanādas izlasei. Lai gan jau nākamajā dienā bija paredzēta izšķirošā spēle pret mājinieci Dāniju, Latvijas hokejisti kanādiešiem ceļu negrieza. Jau 3. minūtē Antonī Boviljē raidīja ripu Kristera Gudļevska cietoksnī, bet izlīdzinājumu Kristiāns Rubīns panāca trešā perioda sākumā. Gudļevskis šajā spēlē atvairīja 31 no 33 metieniem, tomēr papildlaika 46. sekundē Konors Makdeivids izrāva uzvaru kanādiešiem.

PIEMINĒŠANAS VĒRTI FAKTI

Latvijas izlase 2013. gadā šajā datumā čempionātu pabeidza, atņemot punktu Somijai – zaudējums papildlaikā ar 2:3. Bet 2010. gadā Latvija, neskatoties uz Mārtiņa Karsuma diviem vārtiem, ar 2:4 atzina Zviedrijas pārākumu.

Pirms trim gadiem pasaules čempionātā negaidītu panākumu izcīnīja Ungārija, kas ar 5:2 uzvarēja Baltkrieviju, taču ungāriem ar to izrādījās par maz, lai saglabātu vietu elitē. Gadu iepriekš baltkrievi pasaules čempionāta ceturtdaļfinālā piedzīvoja pamatīgu sakāvi pret dominējošo Kanādu (0:9).

2010. gadā Kanāda šajā datumā guva vēl vienu pārliecinošu uzvaru, ar 12:1 sakaujot Norvēģiju, bet tajā pat gadā plosījās Dānijas valstsvienība, kas 14. maijā izrēķinājās ar Slovākiju (6:0). Dāņi turnīru bija sākuši ar uzvaru pār Somiju (4:1) un ASV (2:1 papildlaikā), kam sekoja zaudējums Vācijai (1:3), tādēļ sešas bezatbildes ripas slovāku vārtos tikai nostiprināja komandas vietu ceturtdaļfinālā pirmoreiz vēsturē.

2005. gadā turpinājās NHL lokauts, kas ļāva izlasēm sapulcēt ļoti spēcīgus sastāvus, tādēļ pusfināls Kanāda pret Krieviju tika gaidīts ar nepacietību. Līdz spēles 22. minūtei kanādieši bija panākuši 4:0, tomēr trešā perioda 7. minūtē Aleksandrs Ovečkins samazināja rezultāta starpību līdz minimumam. Atlikušajā laikā Kanāda uzvaru tomēr nosargāja un iekļuva finālā. 2000. gadā finālā tikās divas izlases, kas vēl pirms nepilniem desmit gadiem pārstāvēja vienu valsti – Čehija un Slovākija. Čehi ātri ieguva trīs vārtu pārsvaru, mača beigās slovāki parūpējās par intrigu, tomēr Čehija nosargāja otro zeltu pēc kārtas.

  -1 [+] [-]

, 2019-05-14 09:41, pirms 5 gadiem
1976. PSRS palika trešie