Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:370, Did:0, useCase: 3

"Patriots" pret "Eagles" – "Super Bowl" revanša cīņa pēc 13 gadiem

Juris Miņins
Juris Miņins

"Patriots" pret "Eagles" – "Super Bowl" revanša cīņa pēc 13 gadiem
"US Bank Stadium" arēna
Foto: AFP/Scanpix

Šonakt ASV Minesotas štata Mineopoles pilsētā tiks izspēlets 52. "Super Bowl" jeb Nacionālās futbola līgas (NFL) finālmačs, kurā šoreiz tiksies Jaunanglijas "Patriots" un Filadelfijas "Eagles".

Ik gadu februāra sākumā par NFL notikumiem sāk interesēties arī tie, kas šo līgu un visu amerikāņu futbolu ikdienā ja ne ignorē, tad nevelta tai pietiekoši daudz uzmanības. Iemesls tam ir pavisam vienkāršs – notiek gatavošanās "Super Bowl" un attiecīgi arī pats finālmačs.

Kāpēc NFL fināls rada šādu interesi? Jāsāk ar to, ka tas viss jau sen kā nav vairs tikai divu spēcīgāko NFL komandu tikšanās, lai cīnītos par kādu kausu, medaļām vai gredzeniem. Tas ir kultūras pasākums – ar pasaules mēroga mūzikas zvaigžņu koncertiem spēles puslaika pārtraukumā, speciāli šim gadījumam veidotām reklāmām, kuras līdz ekrāniem tiek par ļoti brangu naudu un par kurām pēc tam runā ļoti ilgi gan mājsaimniecību virtuvēs, gan nozares ekspertu vidē. Savukārt paši spēles notikumi pēc tam ilgi tiek apspriesti un apspēlēti ne vienā vien popkultūras darbā.

Šī gada finālmačs, kā jau minēts, tiks izspēlēts Mineopolē, "US Bank Stadium" arēnā, kas savas durvis vēra vien 2016. gada vasarā. Šajā arēnā var ietilpināt līdz pat 73 tūkstošiem skatītāju, un ikdienā te savus mačus aizvada Minesotas "Vikings".

Tiesa, lielā arēna nenozīmē to, ka biļetes uz šo spēli ir kļuvušas lētākas. Gluži otrādi, šogad vidējā biļešu cena ir pati augstākā visā "Super Bowl" vēsturē – aptuveni 3900 ASV dolāri. Jāpiebilst, ka šobrīd, dienu pirms pašas spēles, Interneta biļešu tirdzniecības servisos lētākās biļetes ir iespēja iegādāties par 2.8 tūkstošiem ASV dolāru. Nav lēti, taču tās varēja būt vēl dārgākas, ja līdz finālam būtu tikuši "Vikings" futbolisti, jo fināla mājvietas komanda bija tikusi līdz NFC konferences finālam un tās līdzjutēji jau bija masveidā sākuši iegādāties ieejas kartes arī uz NFL finālu. Tiesa, tā kā minesotiešiem neizdevās aizsniegties līdz sezonas izšķirošajai cīņai, daudzas biļetes tādējādi nonāca otrreizējā tirgū, un tas noveda pie cenu krituma.

Savukārt kur cena noteikti nekrita, tā bija reklāma spēles laikā. Ik gadu gan NFL fani, gan pārējā sabiedrība tiek pārsteigta ar cenām, ko lielās kompānijas izliek par 30 sekunžu reklāmu "Super Bowl" laikā. Iepriekšējos gados pusminūte komerciālā ziņojuma maksāja 5 miljoni ASV dolāru, bet šogad, pēc neoficiālas informācijas, 30 sekundes ētera laika ir novērtētas uz 7.7 miljoniem.

Kāpēc uzņēmēji ir gatavi maksāt šādu naudu? Futbola līgas finālspēle ir skatītākais sporta notikums ASV, un vidēji to noskatās katrs trešais ASV iedzīvotājs. Tāpat tas ir otrais skatītākais ikgadējais sporta notikums pasaulē, priekšā palaižot vien UEFA Čempionu līgas finālu, kas, protams, arī dod papildu auditoriju. Turklāt, kā rāda socioloģiskie pētījumi, teju piektdaļai spēles vērotāju, kuri to skatās pie ekrāniem, iecienītākā spēles daļa ir tieši reklāmas.

Vai uzņēmumiem atmaksājas šie tēriņi? Mārketinga eksperti un sociologi teju vienbalsīgi atzīst – reklamēties "Super Bowl" mačā patiesībā ir ļoti izdevīgi un iespaids, ko reklāmas atstāj uz patērētāju, ir vairākas reizes lielāks nekā no parastas reklāmas.

Atgriežoties pie spēles muzikālā noformējuma, – tāpat kā spēles dalībnieku sastāva ziņā, arī te būs vērojama atgriešanās, jo puslaika pārtraukumā visus skatītājus izklaidēs Džastins Timberleiks. Viņa pirmā uzstāšanās, kas norisinājās 2004. gada finālā, gan neiztika bez visu laiku lielākā "Super Bowl" puslaika šova skandāla, proti, priekšnesuma beigās viņš atkailināja Dženetas Džeksones krūti. Savukārt pirmsspēles himnas izpildījums ir uzticēts dziedātājai Pink.

Pievēršoties pašai spēlei, jāsaka, ka tās dalībnieku sastāvs gan ir, gan nav pārsteigums, proti, Jaunanglijas "Patriots" dalība finālmačā 21. gadsimtā vairs nav nekāds pārsteigums, un arī tas, ka viņi jau ceturto reizi pēdējo astoņu gadu laikā cīnās par Vinsa Lombardi trofeju, ir ierasta lieta. Savukārt Filadelfijas "Eagles" vienībai, kurai gan ir trīs NFL čempionu tituli, šī ir pirmā dalība "Super Bowl". Turklāt arī pirms sezonas, lai arī daudzi atzina Pensilvānijas komandu par gana talantīgu, vien retais viņus redzēja, cīnoties sezonas finālā.

Mēs sakām "Patriots", bet domājam par Beidiju un Beličeku, mēs sakām Breidijs un Beličeks, bet domājam "Patriots" – tik cieši ir saistīti šie divi, nebaidīšos teikt, izcilākie futbola prāti un viņu zīmols. Par Jaunanglijas komandu ir rakstīts gana daudz gan labā, gan sliktā, taču nevar noliegt, ka šī komanda trenera Bila Beličeka laikā ir kļuvusi par vienu no visu laiku izcilākajām vienībām ne tikai futbolā, bet visā profesionālajā sportā, jo gadu no gada tā spēj iekļūt izslēgšanas mačos (kur iekļūt ir daudz grūtāk nekā NHL vai NBA) un tāpat katru gadu pretendē uz čempionu titulu.

Atslēgas spēlētājs komandai ir Toms Breidijs, kurš pat 40 gadu vecumā (viņš būs vecākais saspēles vadītājs, kurš spēlēs sezonas izšķirošajā mačā) spēj vest vienību pretī uzvarām. Pārējie? "Patriots" ir sistēmas komanda, kur svarīgs ir nevis katra spēlētāja individuālais potenciāls, bet gan spēja iekļauties sistēmā. "Pats" tādā veidā ir spējusi iegūt daudzus spēlētājus, kas nav īsti novērtēti vai kuriem ir bijušas problēmas citās vienībās, bet Jaunanglijā sākuši spēlēt.

Šogad gan "Patriots" bija jāsadzīvo ar faktu, ka ne visi vienības labākie spēlētāji varēs palīdzēt sezonas beigās, jo savainojumus guva gan uzbrucēji Džulians Edelmans, Marteluss Benets un Malkolms Mičels, gan aizsargs Donta Haitauers, gan sākumsastāva uzbrukuma līnijas spēlētājs Markuss Kenons, gan arī brīvais aizsargs Neits Ebners. Cik smagi ir šie zaudējumi? Uzbrukumā tos tā īsti nejūt, jo Breidijs ir atradis sev jaunus mērķus, turklāt komandu ir papildinājis Brandins Kuks, bet aizsardzībā, kas, teiksim tā, šogad nav no spēcīgākajām, gan Haitauera klātbūtne būtu ļoti noderīga.

Kas tikmēr notiek Filadelfijā? Arī viņiem ir bijušas savas problēmas. Pirmkārt, komanda sezonas otrajā pusē palika bez sava sākumsastāva saspēlnieka Kārsona Ventza, kurš guva ceļgala savainojumu. Tobrīd likās, ka līdz ar saspēles vadītāja zaudējumu zudusi ir arī "Eagles" sezona, taču otrais numurs Niks Foulss prata izdarīt visu, lai Filadelfijas vienība ne tikai noslēdz regulāro sezonu uz pozitīvas nots, bet arī tiek līdz sezonas galvenajam mačam.

Jāpiebilst gan, ka Foulss, lai arī ir otrais numurs, nav tipisks dublieris, jo viņš iepriekš bija piedalījies 49 mačos, no kuriem 39 reizes laukumā devās sākumsastāvā. Kā saka – ne tas sliktākais gadījums. Tāpat ir jāizceļ Pensilvānijas komandas veiksmīgie pirkumi brīvo aģentu tirgū un maiņas darījumos, jo, lai arī par komandas labāko piespēļu ķērāju ir kļuvis Zaks Ertzs (824 jardi, 8 piezemējumi), virkne ar vasarā nolīgtajiem spēlētājiem ir tie, kas arī veido uzbrukumu, – Elšons Džefrijs un Nelsons Agalors katrs ir guvis vismaz 700 jardus un 8 piezemējumus, un arī Torijs Smits ar 11.9 jardiem vidēji izspēlē cenšas turēt līdzi. Savukārt uzbrukumos pa zemi bīstamu duetu veido no Maiami iemainītais Džejs Adžaji un Legarets Blants, kurš vēl pagājušsezon aizstāvēja "Patriots" krāsas un intereses.

Tiesa, lai arī "Eagles" nevar sūdzēties par vāju uzbrukumu, tās galvenais spēks ir aizsardzība, kas ir viena no labākajām līgā (4. labākā kopumā un 1. labākā, aizsargājoties pret skrējieniem). Tieši tāpēc ir acīmredzami, ka šogad "Super Bowl" būs klasisks fināls, kurā viena izcila aizsardzība mēģinās pārspēt ne mazāk izcilu uzbrukumu.

Kā jau šādos gadījumos bieži notiek, pirms mača statistiķi cenšas atrast kādas kopsakarības – sākot no tā, kādas krāsas formās spēlē komandas un kā viņiem konkrētās krāsas kreklos ir veicies iepriekš, līdz tam, ka līdz šim neviens saspēlnieks, kurš ir guvis visvairāk jardus regulārajā sezonā, nav ticis pie čempiona gredzena, taču tas viss ir tikai intereses "uzsildīšanai".

Ir acīmredzami, ka gan viena, gan otra komanda tiksies ar pretiniekiem, kuri piedāvās grūti atrisināmus uzdevumus. "Patriots" jau ne pārāk veiksmīgi darbojās pret "Jaguars", un maz trūka, lai tieši Džeksonvila spēlētu šīgada finālā, bet "Eagles" sakarā daudzi vēl aizvien netic Foulsa meistarībai un spējām.

Viens gan ir skaidrs – lai vai kāds būs mača iznākums, šī spēle ieies vēsturē, un tam nevajadzēs pat tik episku atspēlēšanos kā pirms gada. Pietiks vien ar to, ka, ja uzvarēs "Patriots", tad tā vēl vairāk nostiprinās savu vārdu kā viena no visu laiku labākajām komandām, ja "Eagles" – tas būs viens no interesantākajiem "Pelnrušķītes stāstiem" NFL vēsturē.

"Super Bowl" mačs sāksies naktī uz pirmdienu, plkst. 1:30 pēc Latvijas laika.

Visi 21. gadsimta "Super Bowl" uzvarētāji

GadsUzvarētājsFinālists
2000.Sentluisas "Rams"Tenesī "Titans"
2001.Baltimoras "Ravens"Ņujorkas "Giants"
2002.Jaunanglijas "Patriots"Sentluisas "Rams"
2003.Tampabejas "Buccaneers"Oklendas "Raiders"
2004.Jaunanglijas "Patriots"Karolīnas "Panthers"
2005.Jaunanglijas "Patriots"Filadelfijas "Eagles"
2006.Pitsburgas "Steelers"Sietlas "Seahawks"
2007.Indianapolisas "Colts"Čikāgas "Bears"
2008.Ņujorkas "Giants"Jaunanglijas "Patriots"
2009.Pitsburgas "Steelers"Arzionas "Cardinals"
2010.Ņūorleānas "Saints"Indianapolisas "Colts"
2011.Grīnbejas "Packers"Pitsburgas "Steelers"
2012.Ņujorkas "Giants"Jaunanglijas "Patriots"
2013.Baltimoras "Ravens"Sanfrancisko "49ers"
2014.Sietlas "Seahawks"Denveras "Broncos"
2015.Jaunanglijas "Patriots"Sietlas "Seahawks"
2016.Denveras "Broncos"Karolīnas "Panthers"
2017.Jaunanglijas "Patriots"Atlantas "Falcons"

Kura komanda uzvarēs 2018. gada

  • 94

  • 33


  +3 [+] [-]

, 2018-02-04 11:57, pirms 6 gadiem
Nesekoju līdzi amerikāņu futbolam, bet klau, stadioni ir zem klajas debess, vai šis ir ar jumtu? Jo Mineapolisā taču savi -20°

     [+] [-]

, 2018-02-04 12:21, pirms 6 gadiem
Viss tur notiek telpās

  +2 [+] [-]

, 2018-02-04 12:29, pirms 6 gadiem
Kaarels rakstīja: Nesekoju līdzi amerikāņu futbolam, bet klau, stadioni ir zem klajas debess, vai šis ir ar jumtu? Jo Mineapolisā taču savi -20°
Jā, kā jau minēts, Minesotas komandai tagad arēna ir ar jumtu, tāpēc arī Boulu viņiem atļāva rīkot.

Iepriekš Minesotā tiešām bija mači, ko aizvadīja pie -20, kas ar vēju kopā deva sajūtas kā pie -30. Turklāt, paši Vikings fani nebūt nebija baigi priecīgi, ka tagad visas spēles zem jumta būs, jo tos mīnusus daži uzskatīja par priekšrocību vietējai komandai (paši spēlētāji gan tā nedomāja).

     [+] [-]

, 2018-02-04 13:34, pirms 6 gadiem
OHO!! Juris ir mūs pagodinājis ar NFL rakstu!!!
Šķiet, ka Gronkovskis arī nespēlēs. Skatījos spēli, kurā viņu normāli nonesa. Tik neatceros traumas nopietnību!
Un es ceru uz Philī uzvaru.

     [+] [-]

, 2018-02-04 13:38, pirms 6 gadiem
EUcerin rakstīja: OHO!! Juris ir mūs pagodinājis ar NFL rakstu!!!
Šķiet, ka Gronkovskis arī nespēlēs. Skatījos spēli, kurā viņu normāli nonesa. Tik neatceros traumas nopietnību!
Un es ceru uz Philī uzvaru.
Nu kā, uz SB par NFL raksta visi, pat tie, kas par NFL neraksta.

     [+] [-]

, 2018-02-04 14:08, pirms 6 gadiem
EUcerin rakstīja: OHO!! Juris ir mūs pagodinājis ar NFL rakstu!!!
Šķiet, ka Gronkovskis arī nespēlēs. Skatījos spēli, kurā viņu normāli nonesa. Tik neatceros traumas nopietnību!
Un es ceru uz Philī uzvaru.
Un, jā, Gronks spēlēs, viņam bija satricinājums, taču nu ir atļauts spēlēt.

     [+] [-]

, 2018-02-04 14:49, pirms 6 gadiem
Juris Miņins rakstīja: Un, jā, Gronks spēlēs, viņam bija satricinājums, taču nu ir atļauts spēlēt.
O, tad jau Fildelfijai viena lieta par ko vairāk uztraukties!!

     [+] [-]

, 2018-02-04 15:45, pirms 6 gadiem
EUcerin rakstīja: O, tad jau Fildelfijai viena lieta par ko vairāk uztraukties!!
Ar vai bez Gronka Patriotu sistēma tāpat ir konkurētspējīga. Iepriekšējo Superbowlu un šī gada AFC čempionāta spēli viņi uzvarēja bez viņa

     [+] [-]

, 2018-02-04 15:56, pirms 6 gadiem
kristaps24 rakstīja: Ar vai bez Gronka Patriotu sistēma tāpat ir konkurētspējīga. Iepriekšējo Superbowlu un šī gada AFC čempionāta spēli viņi uzvarēja bez viņa
Neiet runa par patriotu sistēmas konkurētspējīgajiem čaliem. Vienkārši Gronka pienesums ir lieeeeels un sagadās vel lielākas problēmas Filadelfijai.

     [+] [-]

, 2018-02-04 16:22, pirms 6 gadiem
Nu ko, bērni, esam gatavi skatīties reklāmas?

  +1 [+] [-]

, 2018-02-04 16:22, pirms 6 gadiem
EUcerin rakstīja: Neiet runa par patriotu sistēmas konkurētspējīgajiem čaliem. Vienkārši Gronka pienesums ir lieeeeels un sagadās vel lielākas problēmas Filadelfijai.
Te tikai jāpiebilst, ka Gronkovska vērtība Pats sistēmā ir nevis/ne tikai viņa ķērieni, jardi un tačdauni, bet pati būšana uz laukuma un savu maršrutu skriešana.
Viņš ir spēlētājs, kuru jāpieskata un dažreiz drošāk ir viņu pieskatīt pat divatā, kas, protams, ļauj pārējiem spēlēt brīvāk un tieši tur un tieši tad parādās brīvi piespēļu logi Breidijam.

  -3 [+] [-]

, 2018-02-04 16:31, pirms 6 gadiem
Ņūinglenda ne Jaunanglija, bet labi.

  -1 [+] [-]

, 2018-02-04 16:45, pirms 6 gadiem
rudy_Latvija rakstīja: Ņūinglenda ne Jaunanglija, bet labi.
Jā, tas ir tas pats kā nosaukt New Mexico par Jaunmeksiku

     [+] [-]

, 2018-02-04 17:00, pirms 6 gadiem
Ja SB nespēlē Giants, vēsture rāda, ka pret Breidiju likt nav prāta lieta. Pie tam Breidija izcilība jau ir Džordana līmenī un ar 6. gredzenu daži jau teiks, ka lielāka.

  -2 [+] [-]

, 2018-02-04 17:53, pirms 6 gadiem
rudy_Latvija rakstīja: Ņūinglenda ne Jaunanglija, bet labi.
Jaunieši, šis ir tas gadījums, kad ģeogrāfijas stundas varēja būt noderīgas. Proti, ASV ir šāds vēsturiskais Jaunanglijas reģions, ko "Patriots" arī izmanto savā nosaukumā.

https://lv.wikipedia.org/wiki/Jauna...

     [+] [-]

, 2018-02-05 02:32, pirms 6 gadiem
Sāk palikt interesanti

     [+] [-]

, 2018-02-05 03:11, pirms 6 gadiem
Spēle aizraujoša!!!!

     [+] [-]

, 2018-02-05 03:14, pirms 6 gadiem
Ja Patrioti zaudēs, tad realizācijas sitiena izspēle būs spēles hailaits

     [+] [-]

, 2018-02-05 03:27, pirms 6 gadiem
NE ne jau pirmo reizi atbildīgās spēles spēlē no iedzinēju pozīcijām un vēl puslaiks priekšā, taču Eagles rāda, ka viņi gan aizsardzību tur līmenī, gan uzbrukumā ir spējīgi ne tikai pārsteigt un gūt punktus, bet darīt to teju katrā uzbrukumā.

     [+] [-]

, 2018-02-05 03:37, pirms 6 gadiem
Jā, Eagles pagaidām viss sanāk!! Atliek tikai nesastrādāt muļķības kā to izdarīja Falcons un trofeja ceļo uz PHI.

     [+] [-]

, 2018-02-05 06:22, pirms 6 gadiem
Kas par spēli!!!! Filadelfija izturēja un pirmo reizi tiek pie trofejas!!!

     [+] [-]

, 2018-02-05 06:27, pirms 6 gadiem
Ps. Nick Foles no gribēšanas mest mieru futbolam, līdz tomēr rezerves QB iekš PHI un beigu beigās izmantojot iespēju tiek pie MVP parādot fantastisku sniegumu!!