Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:115, Did:0, useCase: 3

Riherts: "Pirmo reizi mūžā redzu, ka skatītājs veic spēlētāju maiņas"

Edmunds Novickis
Edmunds Novickis @EdmundsN

Riherts: "Pirmo reizi mūžā redzu, ka skatītājs veic spēlētāju maiņas"
Andris Riherts

Ļoti karsta šodien izvērtās SMScredit.lv Virslīgas 32.kārtas spēle starp "Mettu/Latvijas Universitāti" un Rīgas "Daugavu" (1:2). Piedāvājam galveno treneru Andra Riherta un Armanda Zeiberliņa pēcspēles komentārus.

Armands Zeiberliņš, Rīgas "Daugavas" galvenais treneris: "Zinājām, ka šodien spēle būs ļoti grūta, jo "Mettai" ir mazāk punktu, un tā var atstāt Virslīgu. Viņi gribēja vinnēt, lai varētu mierīgi pabeigt šo čempionātu. Ar "Jūrmalu" viņiem starpība divi punkti. Mēs ar treneri jau runājām - mums ļoti patika šī spēle. Bija laba cīņa gan no "Mettas", gan mūsu puses. Man šāds futbols ļoti imponē. Cīņa, cīņa, cīņa - bija labi! Mums pirms tam bija divi zaudējumi, šodien uzvarējām - apsveicu puišus."

Andris Riherts, "Mettas"/LU galvenais treneris: "Paldies puišiem par cīņassparu visas spēles garumā. Žēl, ka mēs pašā sākumā to niknumu neparādījām - jau no pirmajām minūtēm. Pretinieks bija agresīvāks, it sevišķi tādās individuālās divcīņās, un viņi tika pie trim standartsituācijām jau pašā spēles sākumā. Mēs ielaidām un tad sapratām, ka jākļūst agresīvākiem, jācenšas iet uz priekšu un pārvedām spēli uz otru pusi. Meistarības drusciņ pietrūkst iedot to piespēli un noslēgumā nospēlēt veiksmīgāk. 2.puslaikā bija tāda cīņa - neatlaidīga no abu komandu puses, bet šodien, man liekas, diemžēl ne futbolisti izšķīra cīņu laukumā. Vismaz man tā likās."

Tad laikam konkrētāk jārunā par tiesnešu lēmumiem - vispirms pendeli par labu Rīgas "Daugavai" (vai tas bija pirms vai pēc soda laukuma?) un neiedoto pendeli "Mettai" beigās, kad krita Jurģis Kalns. Lūgums abiem treneriem nokomentēt - kā jums izskatījās?
Zeiberliņš: "Grūti pateikt. Tu skaties no malas, bet, domāju, to izšķir tiesnesis. Ir pieci tiesneši, viņiem ir mikrofoni, viņi var paprasīt viens otram - bija vai nebija. Citādi jāskatās video - es tagad tā nevaru pateikt, bija vai nebija."

Andrim arī video vajag?
Riherts: "Man nevajag. Varu izstāstīt, kā tas notika - pirmajā epizodē [kad tika piešķirta pendele uz "Mettas" vārtiem - aut.] tiesnesim vajadzēja asistenta [Vadima Direktorenko - aut.] palīdzību, un viņš pieņēma lēmumu, ka ir 11 metru soda sitiens, bet šeit [runā par Kalna kritienu un neiedoto pendeli - aut.] asistents bija krietni jaunāks un mazpieredzējušāks [Edgars Maļcevs - aut.], un viņš nevarēja neko viņam [galvenajam tiesnesim Aleksandram Anufrijevam - aut.]. Tiesnesis pieņēma lēmumu uz otru pusi, ka nebija pendele. Bet es domāju, ka situācijas bija identiskas. Žēl, protams, ka Jurģis... es viņam prasīju, vai viņš varēja noturēties [kājās] un uzsist pa vārtiem - viņš principā teica, ka varēja arī uzsist pats. Bet nu - celis priekšā bija, kontakts bija, nedaudz ātrāk viņam vienkārši to vajadzēja darīt.

Šodien spēli apkalpoja astoņas iesaistītās personas - inspektors [Vladimirs Osipovs - aut.], viņam ir asesors [Miķelis Rubenis - aut.], un tad vēl pieci asistenti galvenajam tiesnesim [divi asistenti uz līnijas, divi papildus tiesneši pie vārtiem un ceturtais tiesnesis - aut.]. Ņemot vērā kartiņu gūzmu un visu pārējo, manuprāt, viņi tomēr nesaprot tās funkcijas, kas viņiem jādara. Tik daudz tiesnešu sanāk kopā - tā atbildība ir sadalīta, bet tā nestrādā, manuprāt, kā vienots mehānisms. Varbūt tas attīstīsies un nesīs rezultātus nākotnē."

Galvenajam tiesnesim pārmeti arī par laika vilcināšanu... Tavuprāt, Rīgas "Daugava" ļaunprātīgi izmantoja to, ka tiesnesis nesteidzina?
Riherts: "Bet tas jau notiek katrā spēlē. Laukumā ir 11 spēlētāji, bet Savens no viena laukuma gala iet uz otru, lai celtu stūra sitienus. Tiesnesis, kurš ir principiāls, noteikti pasaka, ka ir cits spēlētājs laukumā. Nav jau noteikumos ierakstīts, ka Savenam ir jāceļ stūra sitiens. Ja vien nav kādas izmaiņas - tiesnešiem arī sezonas laikā vienmēr ir kādas maiņas, viņi diemžēl mums par to nesaka. Jā, viņš 95.gadam iedeva kartiņu, bet 82.gadam viņš pabaidījās iedot kartiņu. Viņš [domāts 1982.gadā dzimušais Savens, kurš, tobrīd nomainīts, pēc komandas ielaistajiem vārtiem aiz dusmām izsita inventāru laukumā - aut.] visu inventāru, kas bija pieejams, izsita laukumā."

Cik saprotu, tevi arī neapmierināja, ka 4.tiesnesis visu laiku tevi kontrolēja, kamēr diskvalificētais Skrupskis no tribīnēm brīvi diriģēja komandu?
Riherts: "Bet protams. Es pirmo reizi dzīvē redzu, ka skatītājs [ironizē par Skrupski - aut.] maiņas veic. Pirmo reizi dzīvē es ko tādu dzirdu! Skatītājs veic maiņas, regulē spēli, un sestais tiesnesis [domāts Eduards Borisevičs - aut.] ar to ir apmierināts. Un inspektors un asesors. Kaut gan skaidri un gaiši ir ierakstīts - dis-kva-li-fi-cēts. Protams, tas spēli neizšķir, laukumā ir futbolisti, kas izšķir spēli, bet tai pašā laikā - kāda jēga likt kaut kādas diskvalifikācijas. Priekš kam vajag ASTOŅUS cilvēkus uz spēli, kuri kontrolē, iespējams, mani? Visdrīzāk, jo man uzmanība ir pievērsta ļoti liela. Man par to ir liels prieks, jo es jūtos visu laiku drošībā. Tai pašā laikā cits var darīt, ko grib, kad grib. Sodi visiem pa lielam vienaldzīgi. Laikam ir jāpieņem stingrāki lēmumi un vispār jāizskaidro cilvēkam, ka viņš ir skatītājs, kurš ir mazaktīvs bez iespējām veikt maiņas un tā tālāk."

Vai tava komanda, rezervisti, personāls nepārkāpa sarkano līniju, pēc nepiešķirtās pendeles izskrienot laukumā?
Riherts: "Protams. Tās bija emocijas, un tas nebija pareizi."

Armand, vai piekrītat, ka šodien komandu vairāk vadīja jūsu palīgs Skrupskis?
Zeiberliņš: "Viņš ir tāds emocionāls, viņš pārdzīvo par komandu. Tagad viņš nedrīkst sēdēt uz mūsu soliņa, tāpēc viņš kaut ko regulē, jā. Viņš katru spēli ir emocionāls. Ir cilvēki, kuri kliedz un ir mierīgie. Ziniet, manā laikā bija Lobanovskis - viņš tikai sēdēja un ar galvu tā darīja [rāda galvas kustību - aut.]. Viņš nevienu vārdu nevienam cilvēkam neteica. Ja slikti spēlē, tu nākamajā spēlē vienkārši nespēlēsi. Pēc tam viņš treniņā pateiks, ko nepareizi esi izdarījis. Ja treniņā darbosies labi, spēlēsi pamatsastāvā."

Skrupskis pārtraukumā bija jūsu ģērbtuvē?
Zeiberliņš: "Nē. Viņš nedrīkst."

Bet jūs aprunājāties pārtraukumā?
Zeiberliņš: "Pa telefonu mēs parunājām un viss."

Kāpēc Savens tik emocionāli reaģēja, lai gan arī pēc ielaistajiem vārtiem jūs saglabājāt vadību un bija palicis maz laika, un uzvarējāt tik un tā?
Zeiberliņš: "Es saku, katram cilvēkam savs raksturs. Viens tāds, cits tāds. Viņš nogāja no laukuma, nospēlējis 89 minūtes. Kad es biju spēlētājs, man arī bija brīdinājumi, sarkanās kartītes. Ir brīži, kad tu nevari savaldīt emocijas. Spēlē tu kaut ko izdari un atvainojies pēc tam, kad esi "atgājis"."

Jūs ar tiesāšanu pilnībā esat apmierināts?
Zeiberliņš: "Nebija tā, ka viņš kaut ko nepareizi darītu, viss bija kārtībā. Ir tāds teiciens, ka tiesnesim savās rokās jātur spēles groži - parādi vienu dzelteno, sarkano, trenerim. Lai nekas netraucētu spēlēt. Tad būs kārtība laukumā. Ja spēlētājs izdara kaut ko laukumā - dzelteno. Kaut kas nepatīk - sarkano. Un viss - tad futbolā viss būs kārtībā. Citādi ja treneris no turienes kliedz, cits no turienes, tad nevis spēle, bet kaut kāds balagāns."

Vārtu guvums pēc stūra sitiena bija kombinācija vai tā vienkārši sanāca?
Zeiberliņš: "Jā, mēs treniņā tā darījām. Tas bija sagatavots mājas darbs.

Andri, sezonas laikā daudz kas redzēts - zinājāt šādu "Daugavas" sagatavi?
Riherts: "Tur jau pat nav būtiski, kurš skrien - ir būtiski, kurš veic soda sitienu. Skaidrs, ka Savens ir labākais meistars. Viņš pirmajā mūsu spēlē izšķīra spēli ar standartsituācijām, šeit divas bija. Skaidrs, ka to zinājām - jā, protams."

Vai šī tev bija viena no emocionālākajām spēlēm šai sezonā?
Riherts: "Pati, pati emocionālākā noteikti nē. Domāju, ka "pati, pati" vēl ir priekšā. Skaidrs, ka emociju bija daudz, bet tagad spēle ir beigusies. Skatīsimies, cik lieli profesionāļi mēs būsim tālāk."

Kāpēc 1.puslaikā samainīji Ostrovski un Pallo vietām malās?
Riherts: "Artis biškiņ niknāks ir. Kā spēlētājs. Viņi spēles laikā var mainīties - tas nav nekas tāds. Šodien iemesls bija Blanks - viņš tai malā bija ļoti aktīvs. Viņš arī beigās 11 metru soda sitienu tai malā it kā nopelnīja."

Zinu, ka teiksi, ka jūs cīnīsieties līdz beigām, bet tomēr - pie scenārija, ka izkrītat uz 1.līgu, vai paliek spēkā pirms pusotra gada tevis teiktais, ka "Metta" var attīstīties tikai Virslīgā? Vai, nonākot 1.līgā, tas būs zaudēts gads?
Riherts: "Mums ir klubs, mums nav komanda. Visu cieņu Rīgas "Daugavai", bet viņi ir Virslīgas komanda. Mēs esam klubs un, ja arī mēs 1.līgā spēlēsim, mums ar to nebūs problēmas. Mums ir, ko attīstīt. Mums ir vesela piramīda - spēlētāji, kuriem jāspēlē un jāattīstās. Bet šobrīd mums ir jāspēlē Virslīgā. "Metta" ir ļoti nepieciešama Virslīgai."

Armands piekrīt un labāk vēlas izkrītam "Jūrmalu"?
Zeiberliņš: "Būs cīņa - nevar pateikt, kas būs. "Jūrmala" tagad ir tādā situācijā... viņiem viss ir kārtībā. "Mettai" ir struktūra - viena no labākajām mūsu pilsētā. Domāju, par 99% "Metta" paliks Virslīgā."

Atgriezīsimies pie tiesāšanas. Jūs spēles beigās tiesnešu brigādi nosaucāt, citēšu: "Tiesneši ir urļiku bars." Vai izlases trenerim, kaut vai emociju uzplūdā, ir ētiski tā pateikt [tas nebija šo rindu rakstītāja jautājums - aut.]?
Riherts: "Pirmkārt, es tā neteicu. Mēs varam visus ierakstus noklausīties un ja jūs atradīsiet kaut vai vienu reizi, ka es tā pateicu, tad mēs tiksimies citā vietā - tiesā. Sarunāts? Jūs noteikti atradāties ļoti tālu. Es tā neesmu teicis. BET! Mēs pie šī jautājuma noteikti atgriezīsimies, satiksimies un izrunāsim - lūdzu, izrakstiet visas epizodes, kur es to esmu teicis: "urļiku bars". Atceraties, ko jūs teicāt, ja? Un tad mēs noteikti satiksimies, un mēs stāsimies jau citā jautājumā. No sākuma ir jābūt korektam jums un pēc tam man. Diemžēl feils." [pēc preses konferences noslēguma Riherts sacīja, ka ir izkliedzis "žuļiku bars" - aut.]

Jums noteikti būs jāmaksā naudas sodi. Kādas sankcijas varētu būt par izskriešanu laukumā?
Riherts: "Skatīsimies. Viņš jau tur viens neizskrēja. Skaidrs, ka tā ir mūsu kopējā atbildība."

Kurš spēles nogrieznis šķita kvalitatīvākais bija, sadalot spēli nosacītos 20 minūšu nogriežņiem?
Riherts: "Pēc ielaistajiem vārtiem. Mēs tad centāmies vairāk bumbu kontrolēt un bija gars, tas tvaiks bija nogājis nost. Mēs radījām vārtu gūšanas momentus un arī nokļuvām pie standartiem pretinieka laukuma pusē."

Cik momentus, tavuprāt, "Metta" šodien izveidoja?
Riherts: "Tikpat, cik pretinieki. Viņiem bija viens ļoti labs moments, kad bija jāsit tukšos vārtos - tur bija jāsoda mūs pie 0:2. Bet tā... mums bija reālais moments Jurģim 94.minūtē."

Lūgums nosaukt pa vienam labākajam spēlētājam pretinieku sastāvā.
Zeiberliņš: "Centrā viņiem... armēnis... [Riherts pasaka priekšā: "Vardanjans" - aut.]. Jā, Vardanjans - viņš spēlē ar bumbiņu, man patīk tādi spēlētāji, kas ar bumbu spēlē. Virza bumbu uz priekšu, kontrolē to, atdod pa labi, pa kreisi. Nevis, ka bumba atlec un volejbolu spēlē. No mūsu komandas, domāju, kapteinis - Mants Savens. Viņam arī vecums tāds. Iet uz priekšu, palīdz ar savu meistarību. Līderis. Ļoti liels līderis."

Riherts: "Savens. Piespēle, gols."

  -4 [+] [-]

, 2014-10-04 00:40, pirms 9 gadiem
Turpinam preses konferenci:
jautājums Armandam:
Par Jums baumo, ka 90 gadu vidū pazudat ar savu pārošanas transvēru ceļā no vien Krievijas kluba uz citu, cik tur daļas taisnība?

Andri:
Ja jūs būtu tiesnesis, vai Jums neriebtos tādi treneri kā Jūs?
Un ko no šīs Jusu ''čīkstēšanas'' mācīsies Jūsu sistēmas jaunie futbolisti?

  +2 [+] [-]

, 2014-10-04 03:55, pirms 9 gadiem
Turpinām prese konferenci.
Andri, vai tas nebijāt Jūs, kurš aizvadītās sezonas otrajā pārspēlē ar Gulbeni, būdams diskvalificēts, kopā ar spēles inspektoru(!), sēdot 5 m no savas komandas rezervistiem, vadījāt spēli, veicot arī spēlētāju maiņas?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2014-10-04 08:47, pirms 9 gadiem
Pīļu dīķī kārtējie satraukumi.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2014-10-04 09:46, pirms 9 gadiem
icichs rakstīja: Tiesnesis vājš ,vāji treneri. Spēle tāda it kā starp kolhoza divu iecirkņu komandām.
Tiesneši bija ietekmēti,stropel!

  -2 [+] [-]

, 2014-10-04 10:11, pirms 9 gadiem
Kopumā tiesnesis kļūdījās vairākas reizes, pie 0:2 jau bija jānoraida Ostrovskis, kas ar rokām sāka mahāties. Riherts tiešām nav optimālais Mettas treneris un šobrīd jau gribas, lai Metta tomēr izkrīt un saprot, ka kaut kas neiet.

  +2 [+] [-]

, 2014-10-04 10:20, pirms 9 gadiem
Futbolizators rakstīja: Kopumā tiesnesis kļūdījās vairākas reizes, pie 0:2 jau bija jānoraida Ostrovskis, kas ar rokām sāka mahāties. Riherts tiešām nav optimālais Mettas treneris un šobrīd jau gribas, lai Metta tomēr izkrīt un saprot, ka kaut kas neiet.
Es maču skatījos stropel!Tiesnesis nozaga vismaz vienu punktu Mettai bet varbūt pat vairāk!.....
Tavi n.tie profili kolhozniek nelīdzēs lai attaisnotu tavējos soģus!Un spēle bija laba no abu komandu puses,sabojaja visu vakaru anufrijevs!

     [+] [-]

, 2014-10-04 10:40, pirms 9 gadiem
Andris5 rakstīja: Es maču skatījos stropel!Tiesnesis nozaga vismaz vienu punktu Mettai bet varbūt pat vairāk!.....
Tavi n.tie profili kolhozniek nelīdzēs lai attaisnotu tavējos soģus!Un spēle bija laba no abu komandu puses,sabojaja visu vakaru anufrijevs!
kur Tu redzēji? Man 411. rādīja kaut kādas intervijas, lai ganr programma vēstīja, ka jabūt Mettai
Slēpts komentārs: T.G.H.

  +3 [+] [-]

, 2014-10-04 11:06, pirms 9 gadiem
sasperjods-k rakstīja: kur Tu redzēji? Man 411. rādīja kaut kādas intervijas, lai ganr programma vēstīja, ka jabūt Mettai
sportacentrā!droši vien ar virslīgas majas lapa varēja skatīt!
411 jā tur nekā nerādīja vakar!Kaut kādus atkārtojumus no citiem mačiem(mača sākumā pēc tam varbūt ar vecas intervijas no aizvēsturiskiem periodiem ieblieza! )!

  +1 [+] [-]

, 2014-10-04 11:47, pirms 9 gadiem
T.G.H. rakstīja: Tam nav starpības, Metta lidos lauka no Virslīgas ! Tās izslavetās latviešu futbola skolas nekadu rezultatu nedod, tad lai sēž lecīgais Riherts bikses, un trene savus kursabiedrus 2. līgā, nav ko futbola līmeni gremdet !
žēl, ka Tu nepiedzīvosi patiesi produktīvākās latviešu futbolskolas - Liepājas izzušanu

  +1 [+] [-]

, 2014-10-04 12:24, pirms 9 gadiem
"Pirmo reizi mūžā redzu, ka skatītājs veic spēlētāju maiņas"

Pirmo reizi muza redzu ka statijais apspele treneri (2:1)

  +1 [+] [-]

, 2014-10-04 12:33, pirms 9 gadiem
Adblock_Plus-ja_negribi_reklamu_pirms_video rakstīja: "Pirmo reizi mūžā redzu, ka skatītājs veic spēlētāju maiņas"

Pirmo reizi muza redzu ka statijais apspele treneri (2:1)
Piebremzē!
Tiesnesis apspēlēja!Ta notiek ka nejēgam iedod svilpi un palaiž uz zālāja!

  -4 [+] [-]

, 2014-10-04 12:46, pirms 9 gadiem
Riherts,atkapies!

  +3 [+] [-]

, 2014-10-04 22:36, pirms 9 gadiem
Man šķiet, ka Riherts jau ieiet tajā stadijā, kad viņš jau pirms spēles vairāk sāk uztraukties, kā gudri un skandalozi papļūtīt preses konferencē, nevis kā iemācīt savai komandai spēlēt un beidzot izcīnīt arī kādu punktu.

     [+] [-]

, 2014-10-05 22:31, pirms 9 gadiem
vot es vecā dura nesaprotu, tik visu zinošs un gudris tas treneris, bet komanda kā zaudē ta zaudē. rodas jautājums, varbūt tam tipiņam vaina sevī jāmeklē?