Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:376, Did:0, useCase: 3

Latvijas izlase paziņo spēcīgu sastāvu Nāciju kausam enduro

Juris Grīns
Juris Grīns

Latvijas izlase paziņo spēcīgu sastāvu Nāciju kausam enduro
Andris Grīnfelds.

Šajā nedēļas nogalē, no 6. līdz 8. septembrim, Somijas pilsētā Heinolā notiks 2019. gada Eiropas čempionāta noslēguma ceturtais posms enduro un paralēli Eiropas Nāciju kauss komandu vērtējumā, kurā startēs Latvijas izlase. Šogad Eiropas Nāciju kausā enduro Latviju pārstāvēs trīs labākie un spēcīgākie sportisti no trim dažādiem motosporta veidiem – pieredzējušais enduro sportists Edgars Siliņš, motokrosa meistars Gints Filipsons un labākais moto triālists Andris Grīnfelds, kuri nu jau otro gadu veiksmīgi startē enduro sacensībās.

Eiropas Nāciju kausā enduro piedalās komandas, kuras sastāv no trim vai četriem dalībniekiem. Trīs labākos un ātrākos apļa laikus ieskaita komandu vērtējumā. Sacensības norisināsies trīs dienas. Piektdien un sestdien sportistiem, kā ierasts, būs jābrauc enduro sacensības, kur katrā aplī jāveic trīs ātruma testi. Trešajā sacensību dienā būs pārbrauciens līdz krosa trasei un tad, pēc nāciju kausa principa, – kross, kurā visi sportisti pa klasēm startēs no kopējās starta barjeras. Būs jānobrauc noteikts apļu skaits, līdzīgi kā motokrosā.

Pirms sacensībām, sarunā ar 250 4T klases sportistu Edgaru Siliņu („Motosports RT”), viņš pastāstīja, ka pagaidām atrodas otrajā vietā Eiropā savā klasē. „Es teiktu, ka šogad esam spēcīga Latvijas izlases komanda, kas brauc uz Somiju. Visi trīs braukšanas ziņā esam ļoti līdzīgi, jo laiki ir gandrīz vienādi. Tas tā „forši”,” saka Edgars. Somijā sacensības nebūs vieglas, jo reljefs, trases segums ir savādāks kā pie mums ierasts. Tur ir dolomīta kalni, akmeņi, oļi, celmi. „ Pirms trim gadiem biju Somijā sacensībās, daudzi braucēji izstājās, jo trase bija fiziski grūta. Somi rīko augsta līmeņa sacensības, viņi paši ir ļoti labi braucēji, kā arī trases segums – akmeņi, kalni, upes, meži – tas viss tur ir „trakā” līmenī, tad arī sacensības ir atbilstošas. Šogad sacensības norisināsies citā vietā, ceru, ka būs vieglāk. Brauksim, redzēsim, cīnīsimies.” Runājot par rezultātu, „kamēr sacensības nav beigušās, tikmēr nekas vēl nav zināms. Mēģināšu otro vietu klasē noturēt. Jābrauc,” tā Edgars Siliņš.

Gints Filipsons („CEC I.S.Racing”), kurš ar Edgaru Siliņu startēs vienā klasē – 250 4T, atklāja, ka „viennozīmīgi būs akmeņi, no tā, protams, neizbēgsim. Domāju, ka tas arī būs galvenais pārbaudījums. Pie mums īsti nav tādas trases, kur pa šādu segumu varētu patrenēties. Tas būs lielākais un interesantākais izaicinājums – adaptēties, saprast, cik ātri un kā pa tiem braukt.” Skandināvijas sportisti ir pieraduši braukt pa šādu segumu, tāpēc mūsu sportistiem, iespējams šis adaptēšanās process varētu būt ilgāks, nekā citās trasēs. „Savā ziņā akmeņu trase ir bīstamāka. Parunāju ar igauņu sportistu, viņš pastāstīja, ka izbraukt var, bet, kad saprot, kādā ātrumā brauc somi un citi skandināvu sportisti, tad paliek nedaudz bailīgi. Jābrauc ātri, bet kļūdas nedrīkst pieļaut. Mazākā kļūda un kritiens. Taču par to nedomāju, tad jau redzēšu, kā būs. Esmu gatavs startam, un būs labi,” pozitīvs ir Gints Filipsons un pateicas Latvijas motosporta federācijai par atbalstu.

Juniori E2/3 klases sportists Andris Grīnfelds („CEC I.S.Racing”): „Somijā, protams, reljefs ir savādāks kā Latvijā. Ļoti iespējams, ka trasē būs ļoti daudz akmeņu un trases segums būs stipri savādāks kā ierasts pie mums. To redzēsim, kad nokļūsim tur un sāksim lūkot testus,” stāsta sportists, kuram šīs būs pirmās Eiropas Nāciju kausa sacensības. „Esmu priecīgs, ka man ir iespēja uz tām aizbraukt. Es darīšu visu iespējamo, katrs izdarīs, ko varēs, un tad rezultāts kopā izveidosies. Akmeņi mani nebiedē, tikai nezinu kā jutīšos uz tiem, braucot ar enduro motociklu. Ja tie būs lieli akmeņi un stāvi uzbraucieni, tas man patiktu. Grūti pateikt, kā tur būs, savā ziņā tas ir neparedzami, bet būs interesanti, un es gūšu jaunu pieredzi,” teic Andris Grīnfelds.

Latvijas motosporta federācijas Enduro komisijas vadītājs Kaspars Ērkulis: „Man ir liels prieks, ka šogad izdevās izveidot Latvijas izlases komandu. Tas notika arī pateicoties sportistu iniciatīvai. Cik varējām, finansiāli palīdzējām. Paldies sportistiem un viņu motoklubiem, kas viņus atbalsta un rada iespēju doties uz šīm sacensībām,” saka Kaspars Ērkulis, kurš ir gandarīts par to, ka izlase ir konkurētspējīga. „To arī parādīja trīs iepriekšējie Eiropas čempionāta posmi, kuros startēja Edgars Siliņš un guva augstus panākumus. Arī Gints Filipsons un Andris Grīnfelds brauca Eiropas čempionātā enduro Madonā un guva atzinīgus rezultātus. Es domāju, ka mūsu sportistiem ir lielas izredzes gūt augstus sasniegumus šajā Eiropas Nāciju kausā enduro Somijā. Novēlu mūsu sportistiem izturību, veiksmi un labus rezultātus!” tā Kaspars Ērkulis.

Informāciju sagatavoja:
Luīze Vīksna