Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:9, Did:0, useCase: 3

Startējot no 20. vietas, Takuma Sato uzvar Portlendas "Grand Prix"

Juris Miņins
Juris Miņins

Startējot no 20. vietas, Takuma Sato uzvar Portlendas "Grand Prix"
Takuma Sato
Foto: AP/Scanpix

Vakardien Portlendas starptautiskajā trasē norisinājās vienas no "IndyCar" šīs sezonas aizraujošākajām sacīkstēm, kuru izskaņā par uzvarētāju, startējot no 20. vietas, kļuva japāņu autosporta veterāns Takuma Sato.

Portlendas trase Ziemeļamerikas spēcīgāko formulu čempionātu nebija uzņēmusi 11 sezonas, kas nozīmēja to, ka lielākajai daļai esošo "IndyCar" seriāla pilotu šī trase ir diezgan maz zināma un tas solīja interesantu spēkošanos un tieši tā arī notika.

Jau kvalifikācijā kļuva zināms, ka sacīkstes būs interesantas, tā kā čempionāta līderis Skots Diksons spēja kvalificēties vien 11. pozīcijā, kamēr viņa tiešie konkurenti cīņā par titulu, Aleksandrs Rosi, Vils Pauerss un Džozefs Ņūgārdens starta režģī aizņēma pirmās trīs vietas.

Jāsaka, ka pats starts Jaunzēlandes pilotam Diksonam izvērtās teju katastrofāls, jo viņš iekļuva masveida avārijā, kuras rezultātā Marko Andreti pat pārbrauca pāri diviem saviem konkurentiem, beigu beigās piezemējoties ar galvu uz leju. Diksons arī iekļuva šajā negadījumā taču, kaut kādā brīnumainā veidā viņa auto nebija nopietni cietusi un pēc īsas pauzes viņš, lai arī bija zaudējis daudz laika, atgriezās trasē.

Ar to gan Diksona problēmas nebeidzās, jo pēc incidenta viņš nolēma iegriezties pie saviem mehāniķiem, taču steigā viņš pārsniedza pitleinā atļauto ātrumu, par ko tika sodīts ar vēl vienu izbraukšanu caur boksiem.

Likās, ka Diksonam šis posms rādīsies ļaunos murgos, taču, kā izrādījās vēlāk, tas bija tikai sākums aizraujošai un pavisam neparedzamai sacīkstei.

Vils Pauers, kurš tobrīd atradās pirmajā vietā, vienā no pagriezieniem saprata, ka viņa mašīnai ir problēmas ar ātrumkārbu kā rezultātā viņš palika pagalam lēns un Aleksandrs Rosi tikai par mata tiesu izvairījās no sadursmes. Par laimi, viss iztika bez incidentiem un arī pārējie piloti prata izvairīties no Pauersa mašīnas, taču bijušais līderis zaudēja ļoti daudz pozīcijas un, pat neskatoties uz to, ka vienu brīdi auto atkal sāka darboties kā vajag, Pauerss bija izkritis no cīņas par uzvaru. Beigu beigās, problēmas ar pārnesumiem atkal parādījās un pilots vienkārši nobrauca sacīkstes līdz beigām.

Tikmēr par uzvaru cīnījās Aleksandrs Rosi un Džozefs Ņūgārdens, taču pāris drošības mašīnas un neveiksmīga pitstopu stratēģija ne tikai atmeta viņus uz pirmā desmitnieka beigām, bet arī ļāva Skotam Diksonam viņus apsteigt.

Beigu beigās, padsmit apļus pirms finiša sacīkstes vadībā, pateicoties tam, ka pie mehāniķiem izdevās iebraukt pāris apļus pirms dzelteno karogu izkāršanas, kad no trases izslīdēja Santino Feruči, izvirzījās Takuma Sato, kuram pār otrā vietā esošo Raienu Hanteru-Reju bija vairāk kā sekundes pārsvars. Brauciena izskaņā gan Hanters-Rejs šo atstarpi gandrīz sadeldēja, taču japānis, kurš startēja tikai no 20. pozīcijas, vienalga bija pārāk tālu, lai viņu mēģinātu apdzīt.

Rezultātā 41 gadu vecais Takuma Sato tika pie savas trešās uzvaras "IndyCar" čempionātā, kas arī ir viņa trešā uzvara kādā no galvenajiem pasaules formulu čempionātiem. Raiens Hanters-Rejs palika otrais, bet trijnieku noslēdza vēl viens bijušais F1 pilots, Sebastjans Burdē.

Runājot par čempionāta kopvērtējumu, tad, neskatoties uz katastrofālo sacīkstes sākumu, Skots Diksons finišēja piektajā vietā, kas ir labs sasniegums, bet vēl labāku to padara apstāklis, ka visi viņa tiešie konkurenti finišu sasniedza aiz viņa. Aleksandrs Rosi palika astotais, Džozefs Ņūgārdens ieņēma desmito vietu, bet Vils Pauerss beigu klasifikācijā tika ierakstīts 21. vietā.

Līdz ar to, uz pēdējo posmu, kas pēc divām nedēļām norisināsies Kalifornijā, Sonomas trasē un kurā, kā "IndyCar" čempionātā pieņemts, piloti varēs saņemt dubultus punktus, par titulu cīnīsies četri piloti – Skots Diksons, Aleksandrs Rosi, Vils Pauerss un Džozefs Ņūgārdens. Tiesa, diviem pēdējiem ir jācer uz diezgan lielu veiksmi un izdošanos, jo pašlaik viņi no līdera atpaliek par 87 punktiem, kas nozīmē, ka, lai tiktu pie titula, viņiem vajag uzvarēt sacīkstes, bet Diksonam jāfinišē pēdējās pozīcijās.

"IndyCar Series", 2018. gada sezona

#PilotsPunkti
1.Skots Diksons598
2.Aleksandrs Rosi569
3.Vils Pauerss511
4.Džozefs Ņūgārdens511
5.Raiens Hanters-Rejs462
6.Simons Paženo428
7.Roberts Vikenss391
8.Greiems Reihals378
9.Sebastjans Burdē369
10.Džeimss Hinčklifs361
.........

Izmantotie resursi:
https://www.indycar.com/