Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:115, Did:0, useCase: 3

Riherts: "Lai Pertija neskaita izlases kandidātus!"

Edmunds Novickis
Edmunds Novickis @EdmundsN

Riherts: "Lai Pertija neskaita izlases kandidātus!"
Andris Riherts
Foto: Nora Krevņeva-Baibakova

Piektdien "SynotTip" futbola Virslīgas 11. kārtas spēlē "Metta"/LU un "Riga" izspēlēja neizšķirtu 0:0. Piedāvājam abu komandu galveno treneru Andra Riherta un Jevgeņija Perevertailo sacīto pēc cīņas.

Jevgeņijs Perevertailo, "Riga" galvenais treneris: "Man bija skaidrs, kā aptuveni veidosies spēle, jo "Mettai" ir noturīgs stils un tas ir labi, ja komandai ir savs stils. Maniem puišiem bija noteikti uzdevumi - gan uzbrukuma, gan aizsardzības ziņā. Un uzskatu, ka viņi tika galā - atskaitot gūtos vārtus. Puiši centās iegūt iniciatīvu, viņi tiecās dominēt. Ne visu laiku tas sanāca, taču lielākoties izdevās tikt galā ar uzdevumiem. Protams, neesmu apmierināts ar rezultātu, jo uzdevums ir uzvarēt katrā spēlē. Domāju, šāds uzdevums ir katrai komandai. Protams, korekcijas ieviesa laika apstākļi - vējš ir sliktākie laika apstākļi futbolam, labāk lietus nekā vējš. Priekšā daudz darba un tagad mums būs laiks, lai ar to nodarbotos - nākamā spēle mums tikai 17. jūnijā. Tā ka tagad atrotīsim piedurknes un izsmērēsim tās ar netīrumiem [smaida]. Jāstrādā!"

Andris Riherts, "Mettas"/LU galvenais treneris: "Šodien aizsargam Kirilam Ševeļovam dzimšanas diena - beidzot mēs tāpēc laikam arī uz nulles aizsardzībā nospēlējām. Pirmā šāda spēle 11 kārtās... Taču principā spēles gaita neliecināja, ka būs 0:0 - futbols bija diezgan aktīvs, abām komandām bija momenti. Varbūt "Riga" kādā brīdī bija izteiksmīgāka un tika tuvāk vārtiem. Spēlētāji bez maiņām nospēlēja visu 91 minūti - esmu priecīgs, ka nevienu mirkli šajā spēlē neatslābām. Laika apstākļi bija mūsējie - ne jau vēja dēļ, bet temperatūras dēļ. Tā bija diametrāli pretēja nekā bija pagājušajā nedēļā, kad spēlējām pret RFS [toreiz karstums, šoreiz auksts - aut.]. Punkts arī ir punkts un ir labāk nekā bija iepriekšējā spēlē. Paldies spēlētājiem!

Tagad būs atpūtas laiks, kaut gan mums ir daudz spēlētāju izlasēs. Novēlu viņiem veiksmi un atcerēties to, ka viņi pārstāv Latviju. Tas ir būtiski katram spēlētājam. Tā nebūs kārtējā komanda, kurā piedalīties un vienkārši spēlēt, bet tā ir Latvijas izlase - un jebkura līmeņa izlase, sākot ar U-15, ir ļoti būtisks posms katram spēlētājam. Viņš pārstāv savu valsti un novēlu viņam to arī izdarīt."

Kāpēc neveici maiņas?
Riherts: "Neprasījās. Nebija jau arī ar ko saasināt priekšā. Abdullāhi nedaudz velk mugurpusi - teiksim tā, gaudo nepatīkami. Līdz ar to tādos laika apstākļos neriskējām laist ārā. Pārējiem [rezerves] spēlētājiem būtu grūti ieiet tādā spēlē. Tāpat kā iepriekšējā spēlē - maiņas izdarījām, bet tās nenesa rezultātu."

Dažreiz treneri praktizē ieplānotas maiņas un jau pirms spēles zina, kurus un kad mainīs. Tu pirms spēles zināji, ka nevienu, visticamāk, nemainīsi?
Riherts: "Pa lielam es nekad negribu maiņas taisīt. Priekš kam tās taisīt? Ja spēlētājiem uzticies, tad viņiem jāspēlē visu spēli."

Kur palicis Ņikita Ivanovs?
Riherts: "Pirms divām nedēļām spēlēja dublieru komandas sastāvā [tajā kārtā izlaida Virslīgas spēli diskvalifikācijas dēļ - aut.] un arī pa mugurpuses muskuli iesita, un tas muskulis tāds jūtīgs. Viņš trenējas, taču arī viņa gadījumā neriskējam, lai tur nekas nesaplīst."

Teicāt, ka esat apmierināts ar to, kā spēlētāji tiecās dominēt un uzbrukt. Vai uzskatāt, ka izveidoto momentu skaits ir apmierinošs?
Perevertailo: "Jā, momentu skaits bija pietiekams, lai gūtu vārtus, taču realizācijā pietrūka meistarības. Tas ir izšķirošais faktors uzvaras iegūšanā - noslēdzošais sitiens."

Pēdējās četrās Virslīgas spēlēs jūsu komanda guvusi vārtus [11 metru soda sitiens pret "Spartaku" - aut]. Kur ir problēma - realizācija, momentu radīšana?
Perevertailo: "Nevar viennozīmīgi pateikt, ka pie vainas ir tas vai tas. Bija spēles, kad izveidoto momentu skaits nebija pietiekams, bija arī, kad nevarējām realizēt momentus. Mums ir svarīgi pastiprināt spēli, protams, uzbrukuma zonā - pirmspēdējā, pēdējā piespēle un noslēdzošais sitiens. Ir daudz aspektu - spēja spēlēt uz apsteigšanu, izmantot zonas un laiku. Ir, pie kā piestrādāt."

Kad vadījāt komandu neoficiāli [nebija nokārtoti visi dokumenti - aut.], jums bija tikai uzvaras. Pēc kļūšanas par galveno treneri uzvaru nav. Neesat māņticīgs?
Perevertailo: "Nedomāju, ka tas [oficiālais statuss] kaut kā ietekmē [smaida]. Esmu absolūti pārliecināts, ka mums jāizmanto laiks, kas tagad būs, treniņdarbam. Domāju, mēs to izmantosim."

Vai izdosies to izmantot par 100%, ņemot vērā, ka jūsu komandā ir vairāki izlašu spēlētāji?
Perevertailo: "Es to saprotu, jā. Un tomēr ir ne tikai komandas funkcijas, bet arī individuālās darbības, kuras šajā laikā var uzlabot. Un individuāli taktiskā sagatavošana būs arī visas komandas attīstība. Un domāju, ka mūsu izlases spēlētāji ir augstākas klases spēlētāji un viņu atgriešanās tikai pastiprinās mūsu sastāvu."

Vārtsarga maiņa attaisnojās, taču kāds bija domu gājiens pirms mača, ieliekot Dāvi Ošu Grigorjeva vietā?
Riherts: "Dāvis pirmajā spēlē [pret "Riga"] veiksmīgi nospēlēja pirmo puslaiku, bet otro ne tik veiksmīgi. Devām viņam iespēju reabilitēties."

Indrāns ir pussargs, bet "Metta" izpilda dažādas funkcijas - vienā mačā spēlē zem Gata Kalniņa bez maz vai kā otrs uzbrucējs, citā spēlē spēlē dziļāk. Kur viņu redzi visefektīvāk spēlējam?
Riherts: "Mums ir trīs pussargi, kuri var nospēlēt jebkurā pozīcijā. Mēs arī treniņos praktizējam to, ka spēlētājiem jābūt universāliem. Varbūt Kirils Ševeļovs nebūs centra uzbrucējs. Viņš var nospēlēt jebkurā citā pozīcijā, kas ir vidū - balsta pussargs, centra pussargs vai aizsargs. Principā es nevienu spēlētāju necenšos pieradināt vienai pozīcijai. Vienkārši jebkurā vietā laukumā ir jāspēj iziet no grūtas situācijas. Indrānam ir pietiekami laba tehnika, labi jūt bumbu, viņš ar abām kājām ļoti labi spēlē. Man liekas, tas trijnieks ir diezgan radošs - Emsis, Indrāns, Stuglis. Viņi ir radoši spēlētāji, kuriem abas kājas strādā. Plus raksturs ir labs - neatlaidīgs. Indrāns var jebkurā pozīcijā no tevis nosauktajām nospēlēt, taču viņš ir spēlējis arī malā. Es spēlētājiem saku - viņiem jānāk laukumā, 11 spēlētāji, un jebkurā situācijā, jebkurā laukuma daļā. jāprot iziet ārā."

Kā Indrāns uztvēris to, ka ir izsaukts uz izlasi? Stāv stingri uz zemes?
Riherts: "Domājat, ka viņš tagad ar deltaplānu lido? Helikopteri te [virs Hanzas vidusskolas laukuma - aut.] lido, bet viņš tur nebija [smaida]. Nē, nē, Dāvis Indrāns to šobrīd ir adekvāti uztvēris un redzēsim, kā ies tālāk. Domāju, tiksim galā ar visām tām lietām. Vismaz viņam jātiek galā, un mēs kā klubs pasargāsim viņu no situācijām, lai neaizvestu viņu prom uz citām domām."

Apajevs, Miheličs, Zjuzins - kad viņi gaidāmi laukumā?
Perevertailo: "Iespējams, ka 17. jūnijā, kad mums nākamā spēle, viņi visi būs ierindā. Pēc visiem ārstu sākotnējiem slēdzieniem tā vajadzētu būt. Taču, vai viņi būs gatavi funkcionāli un tehniski-taktiski, tas vēl ir jautājums."

Vai par Zjuzinu ir lielākās šaubas?
Perevertailo: "Nē, nedomāju. Zjuzins no 10. jūnija strādās kopējā grupā. Kā viņš sevi apliecinās, to skatīsimies."

Kāpēc nomainījāt Černomordiju?
Perevertailo: "Man vajadzēja, lai aizsargs kvalitatīvi sāk uzbrukumu. Černomordijs ļoti daudz kļūdījās. Tāpēc biju spiests viņu nomainīt, jo mums bija jāpastiprina uzbrūkošās darbības. Izgāja Timofejevs, kurš ar šo uzdevumu tika galā."

Šodien aizvadījāt pirmspēdējo spēli uz mākslīgajiem laukumiem. Vai esat atraduši dabīgā seguma laukumu, kur trenēties?
Perevertailo: "No 14. jūnija mums būs iespēja trenēties "Skonto" stadionā. 12. jūnijā tur nospēlēs izlase [pārbaudes mačs Latvija - Igaunija - aut.], 13. jūnijā laukumu savedīs kārtībā un no 14. jūnija mums ir vienošanās par laukuma īri. Līdz tam laikam trenēsimies RTU mākslīgā seguma laukumā."

Pagājušajā nedēļā Pertija komentēja tavas komandas spēlētāja Ingara Sarmja Stugļa izteicienus par Liepājas vārtsargu Pāvelu Doroševu [pēc savstarpējās spēles nosauca viņu par "nabadzīgu" vārtsargu - aut.]. Teica, ka tas ir neētiski un ka "Mettai" ir jāatvainojas. Piekrīti?
Riherts: "Es domāju tā [Pertija - aut.] nav tā persona, kas kaut ko tādu varētu teikt. Viņam laikam dzīvē tik daudz par ko jāatvainojas, ka no viņa puses tas vispār nav ētiski par tādām lietām runāt. Mēs iekšienē esam izrunājuši ar Ingaru. Principā jums, žurnālistiem... un arī Virslīgas sapulcēs piedalījos [un to teicu] - neraujiet spēlētājus nost no laukuma un uzreiz neuzdodiet kaut kādus jautājumus! Mēs vienojāmies, ka būs divi trīs cilvēki. Ko Ingars... Bija sabēdājies! Skaidrs, ka tā neviens nevienu neaiztiek, un mēs ar viņu esam izrunājuši šo jautājumu individuāli. Domāju, ka viņš ir sapratis. Rakstīt vēstules, petīcijas un tā tālāk... Ingars satiks Doroševu, paspiedīs viņam roku, atvainosies un domāju, ka Tamazam nav jālien tajās lietās, kur nav jālien. Lai viņš vairāk uztraucas par sevi, par savu komandu un neskaita [izlases] kandidātus un vēl kaut ko! Man tā liekas, ka tas galīgi nav ētiski. Tas, ka jaunietis Ingars ir kļūdījies, - domāju, mēs visi zinām, ka tā dzīvē gadās. Un domāju, ka tas nebija personīgi. Vienkārši karstumā uzreiz paprasa interviju - skaidrs, ka viņš ne īstos vārdus izvēlējās. Tas nebija pareizi. Viņi ir pieauguši cilvēki un tiks galā - domāju, viņi tiks galā un priekš kam trešajam cilvēkam tur līst iekšā? Tas, man liekas, pedagoģiski arī nav pareizi."

Vēl mazliet par pagātni - par spēli ar RFS. Vai izdevās apskatīties video, atkārtojumus un izrunāt komandā par to, kas notika spēles beigās, par kurām teici, ka sajuties kā Gruzijā? Ulimbaševs intervijāsacīja, ka Strods atzinies, ka aizķēris viņu.
Riherts: "Domāju, ka Ulimbaševs kaut ko izdomā. Spēlētājiem pārprasīju, kurš viņam kaut ko tad ir teicis. Domāju, ka arī viņam ir jāuztraucas par sevi un par savām darbībām. Uzreiz saku - 11 metru soda sitiena tur nebija un soda sitiena [kuru nopelnīja Ulimbaševs un pēc kura viņš pats arī panāca 1:1 - aut.] pirmajā puslaikā arī nebija! Ne tuvu nebija! Tā ir komandas oficiālā atbilde. Nezinu, viņš [Ulimbaševs] uz sienas kaut kur izlasīja vai vēl kaut kur? Nezinu, tā taču nevar pļāpāt... Oficiālā atbilde ir skaidra un gaiša - nebija ne 11 metru sitiena, ne soda sitiena. Domāju, tās emocijas atkal viņam... Pēc spēles prasījāt [smaida]?"

Intervija bija nopublicēta RFS mājas lapā.
Riherts: "Tad jau - kādi jautājumi? Tad jautājumu nav."

Par pendeli protestus laikam nevar rakstīt, bet vai kopumā par tiesāšanu nebija doma kaut ko uzrakstīt?
Riherts: "Domāju, mums jākoncentrējas uz sevi. Mēs jau tikai stiprāki paliekam. Mūsu raksturs tiek rūdīts ar tām epizodēm, kas bija pirmajā spēlē [pret "Riga"], kad Indrāns guva vārtus [pie 2:0 pret "Riga" vārti netika ieskaitīti, spēle beidzās 2:2 - aut.], pēc tam nākamajā spēlē, kad "Jelgava" guva vārtus [pie 1:1 "Jelgavas" vārti tika ieskaitīti, "Jelgava" uzvarēja ar 3:1 - aut.], kaut gan mums no cik tur kamerām ir parādīts, ka tur neviens nevar redzēt. Ir visādi 11 metru soda sitieni... Tas jau mūs tikai norūda. Raksturs rūdās un mēs esam pateicīgi par to."

     [+] [-]

, 2017-06-03 02:15, pirms 7 gadiem
Rihertam dūša briest!!!
Prieks, ka izdodas pabīdīt savējos. Citādi Laizāni un Višņakovi norietos jau apnīk.

Gan nāks intersoliņš un tas jau tad parādīs, kurš nabags un kurš nabakasis ; )

  +2 [+] [-]

, 2017-06-03 07:34, pirms 7 gadiem
Jā, latviskākā virslīgas komanda ar nosacītiem pieciem latviešiem. Tā pārspīlētā Riherta uzpūtība, ētikas trūkums un visatļautība ir šī cilvēka etelons. Iebīdīts pat Latvijas izlasē (nez kurš bija viņa nepieciešamības kritērijs?).

  +4 [+] [-]

, 2017-06-03 08:31, pirms 7 gadiem
Riherta kungs vajadzetu ieverot etikas normanas un vienkarsi pakluset attieciba uz Pertijas pusi Jus nemaz neesat ar saviem stikiem un nikiem ''baltaks''par Pertiju ari Jusos ir pietiekami daudz ''blusu''kuras varat izlasit no sava ''kazoka'' bet par teatralo LNK Group komandas ''aktieri'' futbolistu Ulimbasevu tur nu gan viss precizi pateikts skiet sis virelis vairak mil cirku ne futbolu!!!

  +3 [+] [-]

, 2017-06-03 09:09, pirms 7 gadiem
Ja nu kāds Latvijas futbolā patiešām ir nepamatoti pārvērtēts, tas tas ir Riherta kungs.

  +1 [+] [-]

, 2017-06-03 09:09, pirms 7 gadiem
Pilniigs loxs. Teelo kaut kaadu uzpuutiigu, sadusmotu speciaalistu. Smiekliigi

  +2 [+] [-]

, 2017-06-03 14:44, pirms 7 gadiem
Ar tādiem ''supertreneriem'' Latvijas futbolam nav nākotnes.