Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2923, Did:0, useCase: 3

12. maijs: Masaļskis izglābj Latviju, Baldera hat-trick 16 minūtēs, viltīgais Ābols

12. maijs: Masaļskis izglābj Latviju, Baldera hat-trick 16 minūtēs, viltīgais Ābols
Helmuts Balderis. Foto: Helmuta Baldera personīgais arhīvs

Pasaules čempionāta laikā atskatīsimies uz katras dienas spilgtākajiem notikumiem turnīra vēsturē. Protams, visupirms koncentrēsimies uz Latvijas valstsvienību un Latvijas hokejistiem, taču neaizmirsīsim arī par citām izlasēm. Šodien par 12. maiju.

2015. gads. LATVIJA – FRANCIJA 2:3 (PM)

Tik dusmīgu Edgaru Masaļski hokeja laukumā, iespējams, vēl nekad nebijām redzējuši. Tik tuvu izkrišanai no augstākās divīzijas Latvijas izlase vēl nekad nebija bijusi. 2015. gada pasaules čempionātā Aleksandra Beļavska vadītā komanda dreifēja viļņos – sakāves pret Kanādu (1:6) un Zviedriju (1:8), uzvaras papildlaikā pār Šveici un Austriju (2:1). Pēdējā spēlē Latvijas izlase nedrīkstēja pamatlaikā zaudēt Francijai. Kaspars Daugaviņš un Guntis Galviņš izvirzīja Latviju vadībā ar 2:0, taču trešajā periodā francūži panāca izlīdzinājumu. Un tad, padsmit sekundes līdz pamatlaika beigām Kristaps Sotnieks pavirši nospēlēja uz pretinieku zilās līnijas, kas ļāva Žiljēnam Derosjē izskriet aci pret aci ar Masaļski. Vārtsargs šajā duelī bija pārāks un tūlīt pat pauda sašutumu par aizsarga kļūdu, kas varēja maksāt vietu elitē. Interesanti, ka pēcspēles metienu sērijā Derosjē „bullīšus” realizēja abas reizes un nodrošināja Francijai uzvaru, kas tai ļāva palikt augstākajā divīzijā, bet uz 1. divīziju izkrita Austrija.

1978. gads. PSRS – ZVIEDRIJA 7:1

PSRS izlasei turnīrā bija atlikušas divas spēles – pret Zviedriju un Čehoslovākiju. Lai pēdējā mačā pret mājiniekiem pietiktu ar uzvaru ar vismaz divu vārtu pārsvaru, vajadzēja pēc iespējas pārliecinošāk sakaut „Tre Kronor”. Padomju hokejistiem tas izdevās – pirmajā trešdaļā gūtajiem diviem vārtiem otrajā periodā tika pievienoti vēl pieci. Ar hat-trick šajā spēlē izcēlās latvietis Helmuts Balderis, kurš visā turnīrā iemeta deviņus vārtus. Balderis zviedru vārtsargus pārspēja 23. minūtē (3:0), 29. minūtē (6:0) un 39. minūtē (7:1). Tikmēr Čehoslovākija tikai ar 3:2 pārspēja Kanādu, saglabājot PSRS komandai reālas cerības uz zelta medaļām.

2018. gads. LATVIJA – VĀCIJA 3:1

Pagājušā gada uzvara pār vāciešiem līdzjutējiem vēl ir spilgtā atmiņā. Jo īpaši pretuzbrukums, kurā Rodrigo Ābols piemānīja visus, izņemot Ronaldu Ķēniņu, kurš raidīja ripu tukšos Vācijas komandas vārtos. Trešā perioda 15. sekundē Guntis Galviņš dubultoja Latvijas izlases pārsvaru, bet trešdaļas vidū Andris Džeriņš panāca jau 3:0. Pēc nepilnas minūtes vācieši tomēr pārspēja Elvi Merzļikinu, taču apdraudēt Latvijas uzvaru atlikušajā laikā vairs nespēja. Šī uzvara Herningā bija ļoti svarīga cīņā par vietu ceturtdaļfinālā.

2008. gads. LATVIJA – VĀCIJA 3:5

Pasaules čempionāts pirmoreiz risinājās hokeja dzimtenē Kanādā, bet Oļega Znaroka un Harija Vītoliņa vadītajai Latvijas izlasei tas sākās ar diviem smagiem zaudējumiem – 0:4 pret ASV un 0:7 pret Kanādu. Turpinājumā trīs spēlēs tika gūtas divas uzvaras un pēdējā mačā pret Vāciju uzvara būtu ļāvusi kvalificēties ceturtdaļfinālam. Ar Herberta Vasiļjeva, Miķeļa Rēdliha un Mārtiņa Karsuma pūlēm Latvija trīsreiz izvirzījās vadībā un pirms pēdējām 20 minūtēm tablo vēstīja 3:2. Taču trešā perioda vidū vācieši (Kristofs Šūberts, Janniks Zaidenbergs un Kristofs Ullmans) piecu minūšu laikā guva trīs vārtus un gaisināja cerības tikt izslēgšanas spēlēs.

2007. gads. KRIEVIJA – SOMIJA 1:2 (P)

Pasaules čempionātā savās mājās Krievija spēlēja nevainojami – septiņās spēlēs bija gūtas septiņas uzvaras, ieskaitot 5:4 grupu turnīra pirmajā posmā pret Somiju. Pretinieku aizsardzību terorizēja maiņa Daniss Zaripovs – Sergejs Zinovjevs – Aleksejs Morozovs, kā arī tolaik vēl jauniņie Aleksandrs Ovečkins un Jevgeņijs Malkins, bet vārtsargam Aleksandram Jerjomenko bija pārliecinoši labākais atvairīto metienu procents. Pusfināla spēles pirmajā trešdaļā krievus vadībā skaitliskajā vairākumā izvirzīja Malkins, tomēr jau pēc trīsarpus minūtēm Juka Hentunens mazākumā izskrēja viens pret vienu ar Jerjomenko un panāca 1:1. Līdz pat papildlaika 6. minūtei vārti netika gūti, bet tad Tuomu Rūtu paslidināja ripu vārtu virzienā, no vārtiem izgājušā Jerjomenko nūju pacēla Miko Koivu, kurš iebakstīja ripu vārtos un ieveda Somiju finālā.

PIEMINĒŠANAS VĒRTI FAKTI

Latvijas izlase pirms septiņiem gadiem 12. maijā piedzīvoja zaudējumu 0:3 pret Norvēģiju, kas ievadīja „sauso” sēriju trīs maču garumā. Bet 2010. gadā Latvija ar 5:2 pieveica Itāliju, tādējādi nodrošinot grupu turnīra pirmās kārtas pārvarēšanu.

Pirms gada šajā datumā Baltkrievija ar 0:4 kapitulēja Austrijai, tādējādi atvadoties no augstākās divīzijas, kurā baltkrievi bez pārtraukuma bija spēlējuši kopš 2005. gada. 2011. gadā turnīrā vēl nezaudējusī Kanāda ceturtdaļfinālā ar 1:2 piekāpās Krievijai, tādējādi jau ceturtajā pasaules čempionātā pēc kārtas zaudējot saviem principiālajiem konkurentiem. Neveiksmīga šī diena „kļavas lapām” bija arī gadu iepriekš, kad grupu turnīra pirmajā posmā Kanāda pirmoreiz pasaules čempionāta vēsturē zaudēja Šveicei (1:4).

Lai gan desmit gūti vārti nav milzīgs retums, tomēr arī par ikdienišķu notikumu to nenosauksi. 2015. un 2016. gadā tieši 12. maijā divām komandām pretinieku vārtos izdevās samest desmit ripas – attiecīgi Kanāda ar 10:1 sakāva Austriju, bet Krievija ar 10:1 izrēķinājās ar Dāniju. Tikmēr 2000. gadā Slovākijas hokejisti pirmoreiz nodrošināja pasaules čempionāta godalgas, pusfinālā ar 3:1 pārspējot Somiju.

Slēpts komentārs: suncity_3336361623
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +3 [+] [-]

, 2019-05-12 11:47, pirms 5 gadiem
Balderis bija ir un būs labākais.Nesatricināmi.Ja viņš spēlētu ar tagadējo ekipējumu,tad līdzinieku nebūtu arī ārpus Saules sistēmas.Fragmentiņos,kas tagad pieejami You tube u.c. ir tikai 1/1000 daļa no tās meistarības,kuru palaimējās redzēt izredzētajai paaudzei.

     [+] [-]

, 2019-05-12 12:50, pirms 5 gadiem
15.gadā tajā spēlē tija izspēlēta šaha cienīga kombinācija lai izkristu Austrija...
😁

     [+] [-]

, 2019-05-12 12:53, pirms 5 gadiem
Tā bilde ar Balderi atgādina leģendāro Bobija Ora bildi lidojumā

     [+] [-]

, 2019-05-12 14:19, pirms 5 gadiem
no 1978 gada labāka video kvalitāte kā no 2007

     [+] [-]

, 2019-05-12 19:04, pirms 5 gadiem
iihf750 rakstīja: Tak aizver muti sikais
Puikiņ - mācies pieklājīgi izturēties pret citiem ,it īpaši ja tos nepazīsti.Tas viens. Otrs - padomju laikos Balderis nāca regulāri kaimiņos aiz sienas dzert ,detaļas lai paliek vēsturei .Tā ,ka zinu ko runāju.

     [+] [-]

, 2019-05-12 19:45, pirms 5 gadiem
Es kā ieraugu tās slidas Balderim kājās, tā šermuļi pār kauliem! Kā bērnībā no rīta līdz vakaram ar tādām maucām un kājas jēlas un šķības! Skatoties kā viņš to darījā, vienkārši cieņa milzīgākā!! Cepuri nost!!