Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Kaspars Mājenieks: "Paldies Dievam, ka neaizbraucām uz Ķīnu"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Kaspars Mājenieks: "Paldies Dievam, ka neaizbraucām uz Ķīnu"
Kaspars Mājenieks EWBL spēlē Liepājā 2020. gada 10. janvārī. Foto: Ģirts Gertsons

"Prieks, ka visas spēlētājas atgriezušās ierindā. Tagad viņām jācīnās par vietu sastāvā – uz spēli Rīgā paņēmu 10 spēlētājas, lai visas varētu izspēlēties," sestdien, 1. februārī, pēc pirmās tikšanās ar TTT teica basketbola kluba "Liepāja" galvenais treneris Kaspars Mājenieks.

Liepājas sezona izvērtusies notikumiem bagāta – debija “Douglas” basketbola līgā un pirmās cīņas pret Lietuvas komandām, spēles pret sešu dažādu ārvalstu klubiem Eiropas Sieviešu basketbola līgā (EWBL), piedzīvojumiem bagāts brauciens uz Krieviju un pēdējā brīdī atceltais ceļojums uz augsta līmeņa pārbaudes turnīru Ķīnā.

Pazīstama lietuviešu aģenta piedāvājums paredzēja tikšanos ar Taijuaņas “Shanxi Flame” – komandu, kura 2013., 2014. un 2015. gadā ar spāņu treneri Lukasu Mondelo un amerikāņu superzvaigzni Maju Mūru kļuva par trīskārtēju Ķīnas čempioni. Šobrīd “liesmu” vada Mondelo asistents Sēzars Ruperess, bet vienībā spēlē Austrālijas lielākā zvaigzne Elizabete Kembedža.

Turnīra rīkotāju pārstāvji atsūtīja brīdinājumu par masu pasākumu ierobežošanu 22. janvāra pusdienlaikā – apmēram 15 stundas pirms tam, kad Uhaņas pilsētā sākās karantīnas režīms jaunā elpceļu vīrusa “2019-nCoV” straujās izplatības dēļ. Dažas dienas vēlāk karantīna aptvēra faktiski visu Hubei provinci – teritoriju trīs Latviju lielumā, kurā dzīvo apmēram 60 miljoni cilvēku.

Honkongā bāzētā laikraksta “South China Morning Post” dati – atsaucoties uz Ķīnas varas iestāžu publiskoto informāciju – vēsta, ka 3. februāra rītā oficiāli apstiprināti 17 485 inficēšanās gadījumi – no tiem 17 302 Ķīnā un 15 Honkongā – kā arī 362 cilvēku nāve. Eiropā reģistrēts 21 inficēšanās gadījums, Ziemeļamerikā 15.

Liepājas kluba vadība 22. janvārī pieņēma labāko lēmumu, domā Mājenieks. Komanda spētu aizlidot un atlidot no Ķīnas – Taijuaņa atrodas 800 kilometru attālumā no Uhaņas, taču piecas diennaktis būtu jāpavada pašu apmaksātā viesnīcā. “Mums ar treneri Niku (Lagzdiņu) bija āķis lūpā – apsvērām iespēju pēdējā brīdī aizbraukt uz Pekinu divatā. Tagad – paldies Dievam, ka neaizbraucām.

Komandas kalendārs līdz 31. janvārim bija pakārtots Ķīnas braucienam. Pārplānot visu pēdējā brīdī nebija iespējams – radās neplānotas, taču vērtīgas brīvdienas. “Bija laiks ģimenei. Meitenes atpūtās, aizgāja uz (Kristīnas Petermanes izkārtoto) kikboksa treniņu (“Ballistic” boksa klubā). Cita slodze un emocijas – turpināsim! Liepājas džeki to izmēģināja jau pagājušajā gadā.”

Sestdien, 1. februāra spēlē Rīgā, liepājnieces beidzot bija pilnā sastāvā. Ar vērtīgu papildinājumu – Lietuvas U20 izlases saspēles vadītāju Daļu Donskihiti. Ņiprā Viļņas meitene pirmajās trīs spēlēs vidēji izdarīja 6,0 rezultatīvas piespēles un pārķēra 5,0 bumbas, kā arī atļāva Meganai Rozenbomai beidzot iejusties uzbrūkošas aizsardzes lomā.

“Pirmo reizi par Daļu interesējos oktobra beigās un novembra sākumā. Pats rakstīju, jo redzēju, ka viņa labi spēlē Klaipēdā. Viņai tobrīd bija (spēkā esošs) līgums. Pirmajā janvārī uzrakstīja Daļas tēvs – no Jaunā gada spēkā atvērtais līgums, bet Klaipēdai pirmajos divos mēnešos paredzētas tikai četras spēles. Nauda nav svarīgākā, grib spēļu praksi. Tēvs redzējis, kā trenēju un novērtē to.

Uzticamas aizsargu līnijas izveide padarīja Liepājas cīņu pret TTT daudz skatāmāku. Agresīva aizsardzība, drošs un sekmīgs uzbrukums – pirmajā puslaikā liepājnieces sameta 41 punktu. “Daļa nedaudz pārdega – iepriekšējās spēlēs bija mazāki ātrumi. Sestdien pretī nāca cita līmeņa komanda, bet – viņa nav tik lēna. Pārdega, jo gribēja parādīt sevi pret Eirolīgas komandu.”

Mājenieks norādīja, ka lietuviete pielāgojusies Liepājas stilam. “Daļas ierašanās dod citas iespējas un priekšrocības. Tas ļoti priecē. Līgums noslēgts līdz sezonas beigām. Jāskatās, kādas būs mūsu iespējas (nākamajā sezonā). Būtu labi, ja varētu turpināt spēlēt Eiropas Sieviešu basketbola līgā (EWBL) – tādā gadījumā varētu domāt par Daļas piesaisti.”

“Pirmajā puslaikā augstu atzīmi varu likt par uzbrukumu – iemetām 41 punktu. Aizsardzībā – nē! Ielaidām 61 punktu,” turpināja treneris. “Dāmas vēl līdz galam nenotic, ka var spēlēt. Viņas var! Būtu labi, ja to izdarītu vismaz vienā no 20 spēlēm. Respektēt, bet negriezt ceļu. Diemžēl, pirmajā puslaikā laidām (cauri), TTT mūs nospieda ar masu. Otrajā puslaikā neiekrita pāris metieni un...”

Sezonas pirmajā pusē, neskaitot jaunus savainojumus un slimības, Liepāja spēlēja bez snaiperes Ketijas Vihmanes un garās spēlētājas Elvijas Veršeles. Sestdien Vihmane pirmajā puslaikā iemeta 4 no 4 trīspunktu metieniem, bet Veršelei bija veiksmīgas epizodes cīņā ar augumā garākajiem TTT centriem.

“Gan Ketija, gan Elvija – visas meitenes – pamazām uzlabo sniegumu,” teica Mājenieks. “Daniela (Grigorjeva) – lēnām mēģinu viņu iespēlēt par trešo numuru, bet jaunatnē izmantot kā saspēles vadītāju. Viņai jāiemācās spēlēt ar seju. Kājas kļuvušas stiprākas. Jāturpina tās nostiprināt, lai varētu nostrādāt aizsardzībā.”