Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:131, Did:0, useCase: 3

Par LBL labāko janvāra spēlētāju atzīts LU uzbrucējs Linards Jaunzems

Andrejs Siliņš

Par LBL labāko janvāra spēlētāju atzīts LU uzbrucējs Linards Jaunzems
Linards Jaunzems
Foto: Māris Greidāns, bk.lu.lv

Par "OlyBet" Latvijas Basketbola līgas (LBL) labāko spēlētāju janvāra mēnesī atzīts "Latvijas Universitātes" uzbrucējs Linards Jaunzems, informē Latvijas Basketbola savienība (LBS).

22 gadus vecais spēka uzbrucējs janvārī savai komandai palīdzēja uzvarēt liepājniekus un četrās spēlēs vidēji laukumā pavadīja vairāk nekā 32 minūtes, guva 20,8 punktus, izcīnīja 6,3 atlēkušās bumbas, izprovocēja 7,8 pretinieku piezīmes un nopelnīja vidējo efektivitātes koeficientu 21.

Linards audzis Iecavā un basketbolā sācis trenēties jau bērnudārznieka vecumā. Sākumā ar garu augumu neesot izcēlies, bet pusaudža gados vienā vasarā iztiepies, un tad mainījušies arī viņa pienākumi laukumā. Pārstāvējis Iecavas komandu Jaunatnes līgas mačos un Latvijas Basketbola līgas 3. divīzijā, līdz…

“Spēlē ar “Pārdaugavas” komandu sametu, šķiet, 51 punktu,” atceras Linards. “Tā nebija mana ikdienas norma, tomēr varēju gan uzņemties iniciatīvu, gan trāpīt grozā. To redzēdams, Iecavas komandas treneris Voldemārs Pārums deva “zaļo gaismu” un biju izvirzījies komandas līderos. Laikam jau rīdzinieku treneris Artūrs Visockis-Rubenis to pamanīja un novērtēja. Sekoja uzaicinājums trenēties Rīgā. Mācoties 11. un 12. klasē braukāju no Iecavas, pēc iestāšanās Latvijas Universitātē kļuvu par rīdzinieku.”

Linards atceras, ka treneris Visockis-Rubenis uzrunājis ne tikai ar piedāvājumu mainīt sporta skolu. “Pārdaugavas” komanda bija “Latvijas Universitātes” basketbola sistēmas daļa, jauniešiem piedāvājot iespēju ne tikai pilnveidot sportisko meistarību, bet arī turpināt izglītošanos prestižā augstskolā. LU pirmajā komandā Latvijas līgas spēlēs Jaunzems debitējis vēl mācoties vidusskolas pēdējā klasē. Nākamajās trijās sezonās spēles laiks un ieguldījums pieaudzis un šosezon Linards jau ir viens no komandas līderiem. “Rīgā gandrīz uzreiz bija iespēja trenēties kopā ar Universitātes pirmās komandas džekiem un tas bija gan stimuls, gan milzīgs ieguvums. Sapratu, ko nemāku, bet sapratu arī, ka augstākā līga nav nesasniedzams kosmoss”

2015. gadā Linards Jaunzems pārstāvēja Latviju Eiropas U20 čempionātā, toreiz gan paliekot citu uzbrucēju ēnā. Toties veiksmīgāks bija nākamais starptautiskais starts – pagājušajā vasarā viņš bija viens no līderiem Latvijas studentu izlasei, kas negaidīti izcīnīja trešo vietu Universiādē. “Mums bija atšķirīga pieredze – daži bija spēlējuši jaunatnes izlasēs, citiem tā bija pirmā nopietnā starptautiskā pieredze. Nezinājām, ko varam. Sākumā gribējām izcīnīt kādu uzvaru, tad – iekļūt izslēgšanas spēlēs. Kad izdevās, tad jau apetīte bija modusies un gribējām izcīnīt medaļas. Sapratām, ka varam veiksmīgi spēlēt tādā līmenī un tas pacēla pašapziņas latiņu ļoti augstu.”

Veiksmīgās vasaras sekas jūtamas arī garajā klubu sezonā. Gatavojoties Universiādei, treniņi sākušies agrāk nekā parasti. Prestižajā turnīrā spēlētāji ieguvuši neatsveramu pieredzi un pozitīvas emocijas, kas palīdz “Latvijas Universitātei” cīņās ar pretiniekiem OlyBet Latvijas Basketbola līgā, kur 17 spēlēs izcīnītas četras uzvaras un vēl vairākos mačos pretinieki bijuši labāki tikai par dažiem punktiem.

“Darām, ko varam. Ne vienmēr pietiek spēka – ir diezgan šaura rotācija un pietrūkst augumu centimetru. Tomēr mērķis – iekļūt izslēgšanas turnīrā – joprojām ir sasniedzams. Jāizkapā dažas spēles ar tuvākajiem konkurentiem, un tad…” Pirmā no tādām būs jau svētdien plkst.18 Elektrum Olimpiskajā centrā pret “Valmiera/ORDO” komandu, ko studentiem šogad divreiz jau izdevies pieveikt.

Līdztekus basketbola treniņiem un spēlēm Linards studē Latvijas Universitātes Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātē. Topošā sporta pedagoga teorijā un praksē iegūtās zināšanas palīdz labāk saprast trenera Gunta Endzela lēmumus un, visticamāk, tālā nākotnē pašam noderēs trenera darbā. Bet tuvākā nākotnē gaida līdzdalība OlyBet LBL un Igaunijas līgas zvaigžņu spēlē Tallinā (16. februārī), cīņa par izslēgšanas turnīru, vēl vismaz viena sezona LU komandas sastāvā un centieni veidot profesionāla basketbolista karjeru. Piedāvājumi vēl nekrājas, bet vēlme pamēģināt spēkus augstākā līmenī Linardam ir noteikti.

OlyBet LBL mēneša vērtīgākie spēlētāji

MēnesisSpēlētājsKomanda
OktobrisAigars ŠķēleVentspils
NovembrisEdgars JeromanovsJūrmala
DecembrisRonalds ZaķisVentspils
JanvārisLinards JaunzemsLatvijas Universitāte

Izmantotie resursi:
OlyBet LBL Janvāra spēlētājs Linards Jaunzems...