Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:7, Did:0, useCase: 3

Minusa: "Šī ir pirmā reize, kad beidzot tiešām varam uzvarēt"

Ints Megnis
Ints Megnis

Minusa: "Šī ir pirmā reize, kad beidzot tiešām varam uzvarēt"
Latvijas sieviešu volejbola izlase. Foto: Latvijas Volejbola federācija

Latvijas sieviešu volejbola izlases minimālais mērķis noslēdzošajās divās Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra spēlēs ir uzvarēt vismaz vienā setā, tomēr komanda ir apņēmības pilna sestdien Jelgavā pārspēt Bosniju un Hercegovinu, sarunā ar Sportacentrs.com pauda valstsvienības galvenā trenere Inguna Minusa.

Latvijas dāmas pirmās četras cikla spēles aizvadīja augusta otrajā pusē, kad cieta četras neveiksmes trijos setos. Noslēdzošās divas spēles gaidāmas tagad - sestdien Jelgavā pret bosnietēm un 9. janvārī izbraukumā ar Spāniju.

"Pēdējās divās nedēļās treniņos daudz, kas salikts kopā, jautājums - cik izdosies to realizēt spēlēs, kad būs stresa situācijas. Kopumā ir uzlabojumi, treniņos parādās daudz pozitīva. Arī pati esmu pozitīvi noskaņota - ja mums izdosies parādīt to, ko rādām treniņos, bosnietēm neklāsies viegli. Kā minimums jāuzvar viens sets, tomēr mēs esam noskaņoti uzvarai," stāsta Minusa, kura saka, ka pagaidām simtprocentīgi sākumsastāvs vēl nav zināms, kā arī būs izmaiņas, salīdzinot ar augustu, jo dažas spēlētājas ir nākušas klāt. "ASV studējošā Enija Bidzāne dod ļoti labu papildinājumu un redzu viņu sešiniekā."

Paplašinātajā sastāvā bija iekļautas pat divas ASV studējošas meitenes, tomēr Evas Deisas nebūs sastāvā. "Šīs meitenes nav viegli dabūt - viņām ar augstskolu jārunā laicīgi, lai varētu mācību gada laikā atbraukt mājās. Enijai vasarā nesanāca mums palīdzēt un vienojāmies, ka ziemā viņa būs klāt, tāpēc visu laicīgi sakārtoja. Eva ir atbraukusi uz Latviju, bet diemžēl viņai neizdevās līdz galam nokārtot papīrus - pietrūka viena paraksta, lai varētu spēlēt. Tomēr tas nekas! Viņa ir ar mums un nākamajās reizēs, ja būs iespēja, pievienosies sastāvam."

Latvijas izlasē būs arī trīs leģionāres no Eiropas - Terēza Hrapāne ikdienā spēlē Francijā, bet Annija Āboliņa un Inese Raciņa Austrijā. "Annija palikusi pārliecinošāka, jo Austrijā spēlē pamatsastāvā, turklāt to dara gan diagonāles, gan pusītes pozīcijā. Līdz ar to viņa pilnveidojusi abas šīs pozīcijas, kas arī mums dod iespēju variēt. Terēza uzlabojusi bloku, kas bija viens no mīnusiem, spērusi solīti uz priekšu."

"Visas, kuras uzrunājām, ir sastāvā. Vasarā ar mums bija Anna Embrekte, tomēr šoreiz viņa paliks mājās, jo darbā netika pie atvaļinājuma. Zinājām, ka meitenes nav profesionāles, ir darbi un mācības, kas var iztraucēt, tāpēc sākumā sastāvs bija plašs. Vasarā mums nepalīdzēja Monta Urbāne, tagad viņa būs sastāvā. Nav neviena, kura pateikusi, ka negrib, visas ir iespējami atsaucīgas, pieskaņo savus plānus," stāsta Minusa, no spēlētājām, kuras varētu palīdzēt, bet pašlaik ārstē traumas, nosaucot Lindu Liniņu un Jeļizavetu Morozovu.

"Šajās divās spēlēs minimālais mērķis ir viens uzvarēts sets, tomēr jāiet uz maksimumu, kas būtu uzvarēta spēle. Meitenes var, ko parādīja mājas spēlē pret Spāniju. Vajadzīgs tikai laiks un pieredze. Šī ir pirmā reize, kad beidzot tiešām varam uzvarēt," kaujinieciski noskaņota ir trenere. "Mēs kāpjam uz augšu, meitenēm ir vēlme uzvarēt un tieši šai vēlmei ir ļoti liela nozīme - viņas apzinās, ka ieguldījušas lielu darbu, veltot brīvo laiku. Ja neizdosies, nevienai nevarēšu pārmest, ka viņa necentās vai negribēja."

Latvijas izlase pamatā spēlēs ar sistēmu 5-1 jeb vienu cēlāju. "Visu laiku jābūt četriem uzbrucējiem, kas gatavi apbižot pretinieku."

Latvijas izlases sastāvs ir ļoti jauns - vecākā ir 1993. gadā dzimusī Kristīne Dzierkale. "Jāaudzina jaunā paaudze," saka trenere. "Vecākajām volejbols ir otrajā plānā - aiz darba un ģimenes, kur viss sakārtots. Viņām volejbols ir amatieru sports sev. Savukārt jaunajām rādām, ka volejbols var būt arī kā profesionāls - ja varbūt viņas vēl nav profesionāles samaksas ziņā, tad mēģinām sakārtot pārējās puses, lai ne par ko nav jādomā. Ja viņām patiks un sanāks, ir lielāka iespēja, ka vismaz studiju gadus un nedaudz pēc tam veltīs volejbolam. Annija Āboliņa ir mūsu pirmā profesionāle, kura atgriezusies no ASV un devusies spēlēt Eiropā. Varbūt ne pašā augstākajā līmenī, tomēr tāpat ir Eirokausā un paver sev durvis, lai citi pamanītu. Ļoti daudzas jaunās meitenes ir motivētas, saista sevi ar volejbolu, gribētu ar to pelnīt naudu. Viņas skatās uz mūsu trim leģionārēm, redz, ka tā tas notiek, un iegūst vēl lielāku motivatoru."

Minusa atzīst, ka šosezon līmenis krities Baltijas līgai. Tajā šosezon spēlē trīs Latvijas klubi, bet diviem pārstāvniecība izlasē ir ļoti minimāla - no "Jelgava"/LLU sastāvā vienīgi Dzierkale, bet no Daugavpils "miLATss" nav nevienas volejbolistes.

"Jelgava sezonu sāka ar komandu, ko izveidoja no Nacionālās līgas spēlētājām un meitenēm, kuras palika no iepriekšējā gada. Tomēr tas ir nepietiekoši izlasei un pie mums ir vienīgi Dzierkale, kura ar attieksmi un darbu sevi pierādījusi. Savukārt Daugavpils ir vēl jauna - pērn tur bija Terēza Hrapāne, bet šogad sastāvs pamainījies. Tā ir jaudīga un laba komanda, bet individuāli nepietiekoši, lai kāda spēlētu izlasē. Ja mums piecas meitenes ir vienādas, tad izvērtējam, kurai uz šo brīdi ir lielāks plusiņš, kura varētu palīdzēt izlasei vairāk. Šobrīd neviena nav no Daugavpils," stāsta Minusa. "Tikmēr RVS sistēmā ir apakšā darbs, kas nes augļus. No šīs komandas mums sastāvā ir trīs meitenes, kurām Baltijas līga devusi rezultātu. Manas komandas - RSU/MVS - meitenēm pieredze ir no iepriekšējiem gadiem. Šosezon Baltijas līgā nestartējam, jo nebija cilvēku resursi, lai tik daudz spēlētu sestdienās un svētdienās.To nevarējām realizēt un šosezon esam Nacionālajā līgā. Tikmēr Monta Urbāne, kura arī spēlē Nacionālajā līgā, jau no laika gala bijusi manā redzeslokā - spēlējusi junioru izlasē, ar RSU Baltijā. Viņa mācās medicīnu un to nevar savienot ar Baltijas līgu, jo studijām, protams, prioritāte. Tomēr cepuri nost - vasarā piedāvāju viņai palīdzēt izlasei un šajās nedēļās viņa visu sakārtojusi, lai mums pievienotos pilnībā."

"Baltijas līgai līmenis šogad ir vājāks, tomēr tas tāpēc, ka nomainās paaudze. Sievietes ir sievietes, daudzas izvēlas ģimeni un bērnus vai aizbrauc uz ārzemēm izmēģināt spēkus, kas sevišķi redzams Igaunijā. Tāpēc līmenis šosezon ir zemāks, tomēr uzskatu, ka jau nākamsezon visam atkal vajadzētu būt kārtībā," noslēdza Minusa.

Abas gaidāmās sieviešu volejbola izlases spēles būs iespējams redzēt Sportacentrs.com tiešraidē. Sestdien spēle no Jelgavas sāksies plkst. 18:00, bet 9. janvārī Spānijā gaidāmā dueļa sākuma laiks nolikts plkst. 20:30.

     [+] [-]

, 2019-01-03 23:26, pirms 5 gadiem
Iekopēju - 5.jan . 19:00 Latvija - Bosnija un Hercegovina vai
Abas gaidāmās sieviešu volejbola izlases spēles būs iespējams redzēt Sportacentrs.com tiešraidē. Sestdien spēle no Jelgavas sāksies plkst. 18:00
Tad īsti cikos sākums?

     [+] [-]

, 2019-01-04 00:08, pirms 5 gadiem
burago rakstīja: Iekopēju - 5.jan . 19:00 Latvija - Bosnija un Hercegovina vai
Abas gaidāmās sieviešu volejbola izlases spēles būs iespējams redzēt Sportacentrs.com tiešraidē. Sestdien spēle no Jelgavas sāksies plkst. 18:00
Tad īsti cikos sākums?
Spēle Jelgavā sestdien sāksies plkst. 18.00

     [+] [-]

, 2019-01-05 19:35, pirms 5 gadiem
Ha, Minusa atkal visiem pa ausiim nobrauca. Kauns tadu treneri suutiit kkur reprezenteet savu valsti, kas infantiili smaida par savu speeleetaaju tizlajaam kluudaam. Taapat vazaajas kaa veca ome sakumpusi, buutu ieteicams apmekleet vismaz LSPA vingroshanas nodarbiibas, lai iemaacaas normaali tureet augumu.