Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:11, Did:0, useCase: 3

Biatlona sezonas starts ar jaukto stafeti Pokļukā

Andris Vētra
Andris Vētra

Biatlona sezonas starts ar jaukto stafeti Pokļukā
Baiba Bendika. Foto: Newspix24/SIPA

Svētdien ar sacensībām jauktajās stafetēs startēs Pasaules kausa izcīņas biatlonā jaunā sezona. Baiba Bendika un Andrejs Rastorgujevs pieteikti pāru jauktajai stafetei. Sacensību starts plkst. 13:00 pēc Latvijas laika. 2 x 6 un 2 x 7.5 kilometru jauktā stafete norisināsies vēlāk pēcpusdienā (starts plkst. 15:35). Šīs sacensības norisināsies bez Latvijas biatlonistu dalības.

Šosezon plānoti deviņi Pasaules kausa izcīņas posmi, kā arī pasaules čempionāts, kas martā norisināsies Estešundā (Zviedrija). Februārī biatlonisti dosies uz Ziemeļameriku, kur Kanādā un ASV norisināsies pa vienam Pasaules kausa izcīņas posmam.

Sievietes

Pēc ilgākām pārdomām lēmumu startēt arī šosezon pieņēma gan Pasaules kausa izcīņas kopvērtējuma uzvarētāja Kaisa Mekereinena (Somija), gan Anastasija Kuzmina (Slovākija), kura iepriekšējās sezonas kopvērtējumā piekāpās Mekereinenai vien par trim punktiem. Kuzmina neslēpj, ka vēlējusies karjeru noslēgt tās virsotnē, tomēr izlēmusi šosezon vēl pamēģināt. Neslēpjot, ka papildus motivācija ir iespēja sezonas laikā būt kopā ar vīru, kurš kļuvis par Slovākijas vīriešu izlases treneri. Kuzmina ir divkārtēja olimpiskā čempione sprintā (2010. un 2014.) un olimpiskā čempione masu startā (2018.). Mekereinena un Kuzmina uzskatāmas par šīs sezonas favorītēm.

Rudenī olimpiskā čempione sprintā un iedzīšanā Laura Dālmeiere (Vācija) paziņoja, ka vēlas ņemt pārtraukumu no biatlona. Vēlāk gan paziņojot, ka atsākusi treniņus kopā ar Vācijas otro komandu un varētu pat startēt Pasaules kausa izcīņas pirmā posma individuālajās sacensībās nākamnedēļ.

Ļoti būtiskas izmaiņas Baltkrievijas izlasē - karjeru noslēgušas gan Darja Domračeva, gan Nadežda Skardino. Domračeva Soču olimpiskajās spēlēs uzvarēja iedzīšanā, klasikā un masu startā, kā arī Baltkrievijas komandas sastāvā uzvarēja stafetē Phjončhanas olimpiskajās spēlēs.

Karjeru noslēgusi Marī Dorēna Abēra, kura ir vairākkārtēja pasaules čempione biatlonā, kā arī Francijas komandas sastāvā kļuvusi par olimpisko čempioni jauktajā stafetē. Iepriekšējā sezonā piecas Francijas biatlonistes ieņēma vietas kopvērtējuma Top30.

Gan Norvēģijas izlase, gan Itālijas izlase būs spēcīgas arī šosezon – komandu sastāvos būs arī iepriekšējo sezonu līderes, attiecīgi Norvēģijai Tirila Ekhofa un Marte Olsbū un Itālijai Doroteja Vīrere un Liza Vitoci. Karjeru noslēgusi Karina Oberhofere (Itālija), kura gan pēdējos gados vairs nespīdēja ar labiem rezultātiem.

Gabriela Koukalova (Čehija), kurai gada sākumā tā arī neizdevās atgriezties tādā līmenī, lai ar augstiem mērķiem startētu olimpiskajās spēlēs, izlēmusi nestartēt šajā sezonā. Karjeru turpina Veronika Vītkova (Čehija).

Šveices biatloniste Selīna Gasparina pēc bērna piedzimšanas biatlonā plāno atgriezties jau janvārī. Karjeru noslēgušas Veronika Novakovska (Polija) un Olga Podčufarova (Krievija).

Vīrieši

Arī šosezon kā par ikvienu sacensību, tā kopvērtējuma favorītu uzskatāms Martēns Furkads (Francija). Sezonas sākums rādīs, vai konkurentu būs kļuvis vairāk. Par galvenajiem konkurentiem uzskatāmi Tarjei un Juhanness Tinness Bē. Pavasarī par karjeras beigām paziņoja leģendārais Ūle Einars Bjerndālens, karjeru noslēdza arī Emils Hegle Svensens.

Sezonai turpina gatavoties arī Antons Šipuļins (Krievija), kurš starpsezonā paņēma vairāku mēnešu pauzi. Pēdējo sezonu laikā Šipuļins ir bijis viens no retajiem, kas vismaz atsevišķās sacensībās spējis konkurēt ar M.Furkadu. Francijas izlasē būtisku izmaiņu nav – karjeru noslēdzis vien Žans Gijoms Beatrikss.

Īpaši sezonas pirmajā posmā Slovēnijā ar labu sniegumu pārsteigt vēlēsies Jakovs Faks (Slovēnija), kuram pērn beidzot izdevās atgriezties biatlonā pēc ilgākas pauzes, kas saistīta ar veselības problēmām.

Ierindā būs arī spēcīgie austrieši Juliāns Eberhards, Dominiks Landertingers un Simons Eders. Karjeru noslēguši Jaroslavs Soukups (Čehija) un Tims Bērks (ASV).

Itālijas komandas līderi arī šosezon būs Lukass Hofers un Dominiks Vindišs.

Starptautiskā Biatlona savienība (IBU) piemērojusi pagaidu diskvalifikāciju astoņiem Kazahstānas biatlonistiem, no kuriem pazīstamākā ir Gaļina Višņevska, kura pērn Pasaules kausa izcīņas kopvērtējumā ieņēma 30. vietu. Analizējot Maskavas laboratorijas datubāzi, sportistu paraugos, kas tika ņemti laika periodā no 2012. līdz 2015. gadam, apsūdzības izvirzītas pret Krievijas biatlonistiem Svetlanu Sļepcovu un trim vīriešu biatlonistiem: Jevgeņiju Ustjugovu, Aleksandru Pečonkinu un Aleksandru Černiševu.

Latvijas biatlonisti

Latvijas biatloniste Baiba Bendika starpsezonā veikusi iespaidīgu darba apjomu, kam būtu jāparādās arī rezultātos. Bendika startējusi sacensībās Šveicē, kur visai cienījamā konkurencē sasniedza desmito rezultātu (kopumā startēja 21 biatloniste).

Andrejs Rastorgujevs iepriekšējā sezonā sasniedza jaunu karjeras rekordu kopvērtējumā – 13. vieta. Rastorgujeva komandā starpsezonā notikušas vairākas izmaiņas, skarot arī treneru sastāvu (Intars Berkulis vairs nebūs komandā, komandu veido norvēģi, piesaistīts arī Frūde Andresens).

Sezonai Pasaules kausa izcīņā bez Rastorgujeva un Bendikas gatavojas arī Aleksandrs Patrijuks, Daumants Lūsa un Roberts Slotiņš. Vairāk par Latvijas biatlonistu gatavošanos sezonai skat. šeit.

Izmaiņas arī sacensību formātā

Šosezon pirmo reizi IBU kausa izcīņas ietvaros norisināsies sacensības masu startā ar 60 dalībniekiem. Nav paredzēts, ka tas aizvietos tradicionālo masu startu ar 30 dalībniekiem.

Ja problēmas sagādās laika apstākļi, tad būs iespēja saīsināt biatlona klasikas distanci (sievietēm no 15 uz 12.5 kilometriem, vīriešiem no 20 uz 15 kilometriem), kā arī soda minūtes vietā būs 45 sekundes. Iespējams, ka atsevišķās pāru jauktajās stafetēs pirmajā posmā startēs vīrieši, nevis sievietes (tagad noteikumi paredz šādu iespēju).

Jauktās stafetes

Pāru jauktajai stafetei pieteiktas 25 komandas. 2 x 6 un 2 x 7.5 kilometru jauktajā stafetē startēs 24 komandas, tomēr vairāku komandu sastāvos nebūs to līderu. Jauktās stafetes norisināsies svētdienas pēcpusdienā (attiecīgi 13:00 un 15:35 pēc Latvijas laika), tiešraide Eurosport 1 un internetā.

Izlase1. posms2. posms3. posms4. posms
ItālijaVitociVīrereVindišsHofers
NorvēģijaSūlemdalaTandrevolaJ.T.BēT.Bē
UkrainaVi.SemerenkoPidhrušnaSemenovsPrima
VācijaHincaHermaneHornsDolls
KrievijaStarihaJurlova-PerhtaMališkoLoginovs
ZviedrijaNilsoneĒberjaNelīnsSāmuelsons
FrancijaBeskonaBrezāM.FurkadsDestjē
SlovākijaFialkova P.PoļakovaHasillaOtčenāšs
SomijaEderaMekereinenaSepeleHīdensalo
BaltkrievijaAlimbekovaKrivkoSmoļskisČepeļins
AustrijaŠvaigereInnerhofereJ.EberhardsLandertingers
ČehijaVītkovaDavidovaKrupčiksKrčmāržs
ŠveiceE.GasparinaHekiVēgersFinello
ASVDanklīĪgenaNordgrēnsDohertijs
KanādaKrofordaTendijaSmitsS.Govs

2018./2019. gada biatlona sezonas kalendārs

DatumsSacensībasNorises vieta
2.-9. decembrisPK 1. posmsPokļuka (Slovēnija)
13.-16. decembrisPK 2. posmsHohfilcene (Austrija)
20.-23. decembrisPK 3. posmsNove Mesto (Čehija)
10.-13. janvārisPK 4. posmsOberhofa (Vācija)
16.-20. janvārisPK 5. posmsRūpoldinga (Vācija)
24.-27. janvārisPK 6. posmsAntholca-Anterselva (Itālija)
7.-10. februārisPK 7. posmsKenmora (Kanāda)
14.-17. februārisPK 8. posmsSoltleiksitija (ASV)
18.-24. februārisEiropas čempionātsRaubiči (Baltkrievija)
7.-17. martsPasaules čempionātsEstešunda (Zviedrija)
21.-24. martsPK 9. posmsHolmenkollena (Norvēģija)

Jauktā stafete 2018./19. sezonā

DatumsPosmsNorises vietaZeltsSudrabsBronza
2. dec.1.Pokļuka
2. dec.1.Pokļuka
17. feb.8.Soltleiksitija
17. feb.8.Soltleiksitija
7. mar.Estešunda

Pasaules kausa izcīņa, 1. posms (Pokļuka)

DatumsLaiksDisciplīnaZeltsSudrabsBronza
2. dec.13:00pāru jauktā stafete
2. dec..15:352 x 6 km + 2 x 7.5 km jauktā stafete
5. dec.15:1520 km individuālā distance vīriešiem
6. dec.15:1515 km individuālā distance sievietēm
7. dec.15:1510 km sprints vīriešiem
8. dec.15:157.5 km sprints sievietēm
9. dec.12:4512.5 km iedzīšana vīriešiem
9. dec.15:4510 km iedzīšana sievietēm

  +6 [+] [-]

, 2018-12-02 01:20, pirms 5 gadiem
Yeees!! Biatlons ir atpakaļ! Viens no interesantākajiem sporta veidiem ko skatīties.

  +1 [+] [-]

, 2018-12-02 08:03, pirms 5 gadiem
No individuālajiem sportiem noteikti pats skatāmākais.

  +1 [+] [-]

, 2018-12-02 10:34, pirms 5 gadiem
Apsveicu biatlona fanus ar sezonas sākumu! Jauns gads, jaunas cerības. Gan sportistiem, gan līdzjutējiem. Un uz pirmo pjedestālu varam cerēt jau šodien. Pārskrienot pāri dalībnieku sarakstam, šķiet, ka Bendika varētu būt viena no ātrākajām dāmām, bet Rastijs vienmēr ir ātrs.

Kaut kur lasīju, ka Dālmeiere startēs tikai pēc jaunā gada. Nesapratu par Koukalovu - viņa izlaidīs otro sezonu pēc kārtas, taču nepaziņo par karjeras beigām?

     [+] [-]

, 2018-12-02 10:47, pirms 5 gadiem
Vai tad Laura nepateica,ka izlaiž visu sezonu?

  -1 [+] [-]

, 2018-12-02 12:21, pirms 5 gadiem
Damokla zobens rakstīja: Apsveicu biatlona fanus ar sezonas sākumu! Jauns gads, jaunas cerības. Gan sportistiem, gan līdzjutējiem. Un uz pirmo pjedestālu varam cerēt jau šodien. Pārskrienot pāri dalībnieku sarakstam, šķiet, ka Bendika varētu būt viena no ātrākajām dāmām, bet Rastijs vienmēr ir ātrs.

Kaut kur lasīju, ka Dālmeiere startēs tikai pēc jaunā gada. Nesapratu par Koukalovu - viņa izlaidīs otro sezonu pēc kārtas, taču nepaziņo par karjeras beigām?
Sākumā info vispār bija, ka Laura izlaidīs visu šo sezonu, bet SC nesen bija šis raksts: Vācijas biatlona zvaigzne Dālmeiere jau...