Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:262, Did:0, useCase: 3

Viedoklis: Kas notiek ar Bufalo "Sabres"?

Juris Miņins
Juris Miņins

Viedoklis: Kas notiek ar Bufalo "Sabres"?
Foto: Sipausa/Scanpix

Bufalo "Sabres" komanda šobrīd pārliecinošiem soļiem iet uz to, lai paveiktu ko tādu, kas vēl nav izdevies nevienai citai Nacionālās hokeja līgas (NHL) komandai, proti, sezonu noslēgt 31. vietā. Kas ar šo komandu notiek un kāpēc no vēl ne tik sen dzirdētajām optimisma pilnajām dziesmām par pārbūvi un cīnīšanos par Stenlija kausu ir palicis vien čiks?

Bufalo komanda Latvijas hokeja līdzjutējiem nu jau kādu laiku ir īpaši tuva, jo, lai arī tā spēle variējas starp "slikti" un "ļoti slikti", tajā spēlē vienīgais mūsu hokejists NHL – Zemgus Girgensons. Arī viņam spēle, pēc divām pirmajām sezonām, ir noplakusi, kas nepacietīgākajiem līdzjutējiem liek rakstīt Interneta komentārus, kuros piedāvā alternatīvas karjeras izvēles iespējas.

Patiesībā Girgensona situācija nav viņa viena problēma, jo viņš ir tikai viens spēlētājs komandā, kura pati pārdzīvo pamatīgu identitātes krīzi. Komandas vadībai nav redzējuma par tās attīstību, jo tā vēlas gan tūlītēju rezultātu, gan nostiprināšanos līgas elitē, tajā pašā laikā gaida momentu, kad nomainīt spēlētājus un trenerus uz "īstajiem", kas jau nu tad spēlēs.

Laikā, ko Girgensons ir pavadījis Bufalo, viņam ir nācies spēlēt jau pie trim treneriem. Sākot no labi zināmā un mūsu hokejistam lojālā Teda Nolana, turpinot ar titulēto Denu Bailsmā, kas savulaik aizveda Pitsburgas talantīgo komandu līdz Stenlija kausam, līdz debitantam Filam Hauslijam. Katrs no viņiem ir nācis ar savu redzējumu, katrs – izgāzies (arī Fils Hauslijs). Taču problēma nav treneros (precīzāk – ne tikai treneris). Problēma ir komandā.

Ne visi ir pamanījuši, bet "Sabres" šosezon spēlē bez kapteiņa. Gan tiešā, gan pārnestā nozīmē. Tiešā, jo Fils Hauslijs, kurš pats savulaik bija ASV izlases kapteinis divos pasaules čempionātos un pildīja asistenta funkcijas daudzās NHL komandās, saprata, ka pretendentu uz kapteiņa uzšuvi nav (un kļūdījās). Toties ir četri kapteiņa asistenti. Nē, tas nav nekas neparasts, jo NHL ir vairākas šādas komandas ("Canucks" ir kapteinis un pieci asistenti), taču kurš ir tas īstais, tas komandas "motors"?

Paklausoties spēlētāju pēcmaču intervijas, rodas sajūta, ka viņus visus ir apmācījuši vieni un tie paši sabiedrisko attiecību treneri, kas strādā ar Latvijas futbola izlasi – pēc zaudējumiem publiski visi priecājas par pozitīvo mācību stundu, ko spēle ir devusi un nākotnē, jā, tad būšot labāk. Tikai reizumis, kad jau pacietības mērs kādam ir pilns, paši spēlētāji norāda, ka neviens neesot uzņēmies iniciatīvu.

Maikls Peka, Kriss Drūrijs, Daniels Briērs – šie spēlētāji bija līderi un ne jau ar savām motivējošajām runām, bet ar spēli laukumā. Vai tā ir nenogurstoša enerģijas spēle "no vārtiem līdz vārtiem" Pekas izpildījumā, vai spēcīga spēle uzbrukumā, gūstot ne tikai daudz vārtu un punktu, bet arī darot to izšķirošajos momentos, kā tas bija Drūrija un Briēra gadījumā.

Pašlaik komandā ir salasīti labi spēlētāji. Tiešām. Viņiem visiem nav ne vainas, bet neviens no viņiem nav līderis. Tā ir komanda, kur visi atbild par visu, taču, kā mēs labi saprotam, šādā situācijā neviens arī neatbild ne par ko.

Ziemeļamerikā jau runā, ka Hauslijs ir labs taktikas speciālists, taču nav "vokālais līderis", t.i., ģērbtuvēs viņš visu atstāj spēlētāju ziņā. Kāds to sauks par demokrātiju, taču laikā, kad komanda cīnās par nepalikšanu pēdējā vietā – tā ir bezatbildība.

Jājautā – kurš ir atbildīgs par šādu komandas spēli? Kāpēc spēlētāji ir tik inerti un neuzņemas iniciatīvu? Atbilde ir acīmredzama – komandā nav šādu spēlētāju. Komandas nominālie līderi ir bez nopietnas NHL izslēgšanas maču pieredzes. Kails Okposo mazliet ir paspēlējis "plejofos", Raienam O’Railijam ir 13 spēles pēcsezonā, Vienīgi Džiesonu Pominvilu var nosaukt par spēlētāju, kurš ir spēlējis izslēgšanas mačos un zina ko tas nozīmē, taču viņš nav komandas līderis. Ne statistiski, ne ģērbtuvēs.

Vai līdera loma ir jāuzņemas Džekam Aihelam? Jā un nē. Protams, ka viņš ir spēlētājs, kuram ir jākļūst par komandas ilggadīgu līderi un komandas seju. No otras puses – viņš ir 21 gadus vecs jaunietis, kurš NHL tikai aprod ar spēli. Jā, viņš ir talantīgs, iespējams, pats labākais hokejists komandā, taču vēl pārāk mazpieredzējis. O’Railijs? Jā, taču bijušais Kanādas U-20 izlases kapteinis savā profesionāļa karjerā tikai "Sabres" rindās izpelnījās papildus "A" burtu uz formas un būt par līderi pilnīgi izformētai komandai ir grūti, lai arī individuāli viņa sniegums ir tikpat labs kā Kolorado.

Beigu beigās, ja komandai neiet, tad, kā vēsta sena NHL patiesība, ir jāspēlē asi, jārāda raksturs, jāiet "kauls kaulā"! Vai to dara "Sabres"? Nē! Bufalo ir viena no miermīlīgākajām komandām visā līgā, jo šogad tikai piecas reizes tās spēlētāji ir kāvušies. Pat pašlaik, kad mode uz kaušanos NHL noplok, viņu 0.2 kautiņi vidēji spēlē priekš viņu situācijas ir nenopietni. No otras puses – par ko kauties un cīnīties? Ko aizstāvēt? Spēka paņēmienos viņi arī ir 11. vietā līgā. Nav švaki, taču absolūti viduvēji.

Līderu trūkums ir viena, bet ne vienīgā problēma. Otrā ir uzbrukums. Bufalo šobrīd ir pēdējā vietā visā līgā, jo pirms iepriekšējās spēles tai 25 mačos bija 55 vārti, t.i., 2.2 vārti vidēji spēlē. Tas ir pie vidējā līgas rādītāja 3.0 vārti vidēji spēlē. Kur ir problēma? Problēma ir tajā, ka "Sabres" līderiem nav palīgu. Tikai četri komandas spēlētāji vidēji mačā gūst vairāk kā 0.5 punktus. Tikai trīs hokejisti, ja turpinās sezonu kā līdz šim, spēs gūt vairāk kā 20 vārtus sezonā.

Okposo, Grifins, Girgensons, Larsons un arī Bufalo komandas "sāpju bērns" Mets Mulsons šajā sezonā ar vārtu gūšanu mūs nelutina. Jā, tam var meklēt un arī atrast objektīvus apstākļus, taču tāpēc vārtu vairāk nekļūs, bet to ir katastrofāli maz – pēdējās trīs spēles komanda ir palikusi bez gūtajiem vārtiem,

Aizsardzība arī neiepriecina un jautājums pat nav par to, ka "Sabres" ir ceturtajā vietā līgā pēc visvairāk ielaistajiem vārtiem, bet par to, ka tā, lai arī pieļauj 31.2 metienus pa saviem vārtiem (21. vieta), ir piektajā vietā pēc bloķētajiem metieniem. Tāpat viņi pēdējā vietā pēc atņemtajām ripām. Beigu beigās, vislabāk par statistiku runā pati spēle. Pirmais periods aizvadītās nakts spēlē pret Pitsburgas "Penguins", kur visi trīs vārti tika gūti nevis pēc aizsargu kļūdām, bet rupjām un nepieļaujamām kļūdām bija vislabākais piemērs Bufalo komandas aizsardzības varējumam.

Īsāk sakot – šī Bufalo komandai ir kārtējā norakstītā sezona, kārtējā sezona bez mērķa, kas spēlē tikai tāpēc, ka jāspēlē. Ja vēl pirms dažiem gadiem varēja cerēt, ka tās ir tikai īslaicīgas problēmas, ko nosaka tas, ka komanda ir pārbūves procesā, bet atnākot jaunajiem talantiem, viss izmainīsies, tad tagad, kad "Sabres" spēlē no citām komandām pārvilinātie veterāni un spēlē vāji, cerību jau nav tik daudz un kamēr pašā Ņujorkas štata komandā nesapratīs ko viņi vēlas, nekas arī nemainīsies.

  +2 [+] [-]

, 2017-12-02 11:47, pirms 6 gadiem
Vai Buffalo piemērs jums kaut ko neatgādina?
Tieši tā -Dinamo Rīga !!!
Bij Dinamo ar OZO,bij rezultāts(neskatoties uz to,ka Dinamo visos laikos bij viena no finansiāli visnabadzīgākām visā KHL)
OZO aizgāja un... Dinamo sabruka kā kāršu namiņš!
Tev var būt ģeniāls treneris,superskilīgi spēlētāji,pilns naudas maciņš,bet ... ja tev nav HARIZMĀTISKS LĪDERIS uz laukuma un ğērbtuvē,tad neceri uz PO !!!

  +1 [+] [-]

, 2017-12-02 11:48, pirms 6 gadiem
Visur kur ir Latvijas spēlētāji/treneri ir ļoti maz iemesto ripu.

  -2 [+] [-]

, 2017-12-02 11:48, pirms 6 gadiem
semerjaks rakstīja: Vai Buffalo piemērs jums kaut ko neatgādina?
Tieši tā -Dinamo Rīga !!!
Bij Dinamo ar OZO,bij rezultāts(neskatoties uz to,ka Dinamo visos laikos bij viena no finansiāli visnabadzīgākām visā KHL)
OZO aizgāja un... Dinamo sabruka kā kāršu namiņš!
Tev var būt ģeniāls treneris,superskilīgi spēlētāji,pilns naudas maciņš,bet ... ja tev nav HARIZMĀTISKS LĪDERIS uz laukuma un ğērbtuvē,tad neceri uz PO !!!
Izplūdes gāzes osti?

  +2 [+] [-]

, 2017-12-02 11:54, pirms 6 gadiem
Ja kādam vēl nepieleca, es rakstīju par OZO kā par spēlētāju nevis kā treneri

  -2 [+] [-]

, 2017-12-02 12:00, pirms 6 gadiem
Kā kas notiek? Nekas nenotiek, viss stabili kā jau pēdējos gados ierasts. Tikko Zemgus būs prom visi par tādu Sabres aizmirsīs un nekad vairs neinteresēsies.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -4 [+] [-]

, 2017-12-02 12:04, pirms 6 gadiem
Man patīk mūsu hokeja 'speciālistula' gudrie spriedelējumi par situāciju NHL komandas ģērbtuvē - spriežot par to pēc dažām pēcspēļu intervijām un atrodoties vairāku 1000km attālumā jo tās Tukša ūdens liešana uz bezmērķīga spriedelēšana - nekas vairāk.

  +1 [+] [-]

, 2017-12-02 12:04, pirms 6 gadiem
Par to ka Lāšūns ir prom un Larsons atpakaļ, patiešām neizsakāms prieks.

  -2 [+] [-]

, 2017-12-02 12:05, pirms 6 gadiem
semerjaks rakstīja: Ja kādam vēl nepieleca, es rakstīju par OZO kā par spēlētāju nevis kā treneri
Tad izsakies skaidrāk jau pašā sākumā

     [+] [-]

, 2017-12-02 12:25, pirms 6 gadiem
Nepiekrītu par tām divām uzbrukumu rindkopām un Zemgu.Līderiem nav palīgu?Da kādi viņi līderi..Samaksāja te dažiem vasarā/rudenī,un tagad spēlē,kā pilnīgas pakaļas..No Zemgusa tiešām nevajag prasīt 20-30 vārtu sezonas.Zemgus ir 15+15 čalis,kas vārtus gūs no vārtu priekšās,vai aizskrienot ātrajā..Izteikts darba rūķis,un kapātājs.

     [+] [-]

, 2017-12-02 12:28, pirms 6 gadiem
Taču problēma nav treneros (precīzāk – ne tikai treneris). Problēma ir komandā.

Piekritīšu šai tezei. Gluži vienkārši šobrīd Buffalo vēl nav tāda komanda,kura būtu spējīga cīnīties par iekļūšanu izslēgšanas spēlēs.Dažreiz komandas pārbūve NHL ieilgst,it sevišķi,ja neveicās ar jaunajiem spēlētājiem kārtējā draftā.Aikels pēc pirmās sezonas ir šobrīd nolaidis gaisu.Jā ,meistarīgs spēletājs,bet laikam nav līderis.Būtībā šobrīd komandā 1/3 spēlētaju meistarības līmenis atbilstu AHL (mūsu Girgensonu ieskaitot)Manuprāt Buffalo tālākais liktenis,lai kļūtu par konkurentspējīgu komandu, joprojām atrodās skautu un menedžeru rokās.Trūkst tādu dūžu ,kā Lafontēns,Mogiļņijs,Hašeks.Un vēl.Mēs jau šeit var spriedelēt cik uziet,tomēr manuprāt lietderīgāk būtu ieklausīties ziemeļamerikāņu speciālistu domās,kuri atrodās komandai blakus.

  +1 [+] [-]

, 2017-12-02 12:49, pirms 6 gadiem
Par potenciālā kapteiņa īpašībām agrāk runāja Girgensona sakarā. Īstenībā niša bija brīva.

     [+] [-]

, 2017-12-02 13:02, pirms 6 gadiem
Sabres ir galīgi sačakarēta tā "parbūve". Pat nezinu ko tur darīt kā tikai mainīt "pačkām" savu pus komandu prom pret kādiem nākotnes potenciālajiem 1-2 kārtas pikiem un saukt kādus potenciālos augšā no AHL, jo sūdīgāk jau vairs nevar būt - 3 spēles bez vārtiem.... Zirgam arī maigi izsakoties ne visai iet tā spēle kā sezonas sākumā savāca tos 1+2 tā arī šobrīd ar tiem trim punktiņiem spēlē, kaut viņš noteikti nav tas sudīgākais kadrs tur šobrīd! Mulsons vispār "spridzina", ja tā var izteikties.... barankas vārtos un piespēlēs un vēl -9 koefs... bēdu ieleja!

  +2 [+] [-]

, 2017-12-02 13:59, pirms 6 gadiem
Eikelam maksā 10 miljonus sezonā lai viņš būtu līderis un paceltu vismaz savus maiņas partnerus augstākā līmenī, kā spēlētāji ar šādiem līgumiem dara. Šobrīd viņš savu līgumu neatpelna pat 20% apmērā. Liela daļa no Bufalo problēmas ir Eikela pārvērtēšana.

     [+] [-]

, 2017-12-02 14:11, pirms 6 gadiem
Grūti būvēt komandu ap līderiem, kas ne tikai nav pārāk spīdoši uzbrukumā, bet pilnīgi izgāžas aizsardzībā!

  -1 [+] [-]

, 2017-12-02 14:35, pirms 6 gadiem
Būs ka ar GSW un Biedriņu, aizies un tad uzbūvēs par čempionu komandu

     [+] [-]

, 2017-12-02 14:41, pirms 6 gadiem
bobiits rakstīja: Būs ka ar GSW un Biedriņu, aizies un tad uzbūvēs par čempionu komandu
Ivanānam un LAK bija līdzīgi, cita starpā.

     [+] [-]

, 2017-12-02 15:00, pirms 6 gadiem
Uzbrukums... Sabres pret Kriļja Sovetov 12:6 pirmajā Supersērijā būdami Stenlija finālistu statusā. Nākamajā reizē - 6:1 pret CSKA un Baldera vārtiem. Bija laiki

     [+] [-]

, 2017-12-02 16:43, pirms 6 gadiem
Ko var no bifeļiem gribēt. Draftēt neprot, menedžementoa normāla nav, treneru un spēles arī ne. Girgensonam novēlu mainīt komandu, kaut vai uz Šveici.

     [+] [-]

, 2017-12-02 17:28, pirms 6 gadiem
Tā komanda ir apsmiekls.

  +1 [+] [-]

, 2017-12-02 19:58, pirms 6 gadiem
Autor, Girgensons spēlējis pie 4 dažādiem treneriem, Ron Rolston aizmirsi pirmajā sezonā.

     [+] [-]

, 2018-01-06 16:15, pirms 6 gadiem
Mets Moulsons taču ir nosūtīts uz AHL. Kā viņš NHL var gūt vārtus?

     [+] [-]

, 2018-01-23 12:57, pirms 6 gadiem
semerjaks rakstīja: Vai Buffalo piemērs jums kaut ko neatgādina?
Tieši tā -Dinamo Rīga !!!
Bij Dinamo ar OZO,bij rezultāts(neskatoties uz to,ka Dinamo visos laikos bij viena no finansiāli visnabadzīgākām visā KHL)
OZO aizgāja un... Dinamo sabruka kā kāršu namiņš!
Tev var būt ģeniāls treneris,superskilīgi spēlētāji,pilns naudas maciņš,bet ... ja tev nav HARIZMĀTISKS LĪDERIS uz laukuma un ğērbtuvē,tad neceri uz PO !!!
Taču Ozo atkal atnāca, bet ar tādu lamzaku brigādi vairs netika galā, un joprojām neviens netiek. Drausmīgā čekistu smakā jāspēlē, Jurčiks tur nav vainīgs.