Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2551, Did:0, useCase: 3

K.Valters: "Piedāvāja Andora, "Rytas", "Krasny Oktyabr"..."

Andrejs Siliņš

K.Valters: "Piedāvāja Andora, "Rytas", "Krasny Oktyabr"..."
Kristaps Valters
Foto: Renārs Buivids

Kristaps Valters rudenī pārsteidza daudzus vietējos līdzjutējus, pēc desmit gadu pārtraukuma izejot laukumā Latvijas čempionātā un pārstāvot „Barons/LDz” komandu. Jau tobrīd Kristaps atzina, ka uzturēsies Latvijā ne ilgāk kā līdz Jaunajam gadam, un decembra sākumā viens no Latvijas labākajiem saspēles vadītājiem pievienojās Ankaras „Turk Telekom” vienībai. Telefonsarunā no Turcijas galvaspilsētas Valters dalījās iespaidos par LBL pieredzēto, „Barons” organizāciju un mērķiem savā jaunajā darba vietā.

LBL turnīrā Kristaps piedalījās astoņās spēlēs, vidēji nepilnās 27 minūtēs gūstot 12 punktus, atdodot 4,5 rezultatīvas piespēles, izcīnot 2,5 atlēkušās bumbas un izprovocējot 5,8 piezīmes. Ar Valteru ierindā „Barons/LDz” svinēja sešas uzvaras astoņos mačos. Baltijas līgā Kristapam vidēji 27 ar pusi minūtēs guva 16,5 punktus, atdeva 5,5 piespēles un izprovocēja 4,0 noteikumu pārkāpumus.

Saprotu, ka variantu tev karjeras turpināšanai nav trūcis...
- Jā, varianti bija ļoti daudz. Andora (ACB līgas klubs „MoraBanc Andorra” - A.S.) piedāvāja uz vienu mēnesi ar iespēju pagarināt līgumu. Biju izlēmis, ka ar ģimeni paliksim Latvijā trīs mēnešus pēc meitas piedzimšanas un Andora līdz ar to atkrita. Tuvu mājām bija variants no „Lietuvos Rytas”, bet nebiju mierā ar naudas nosacījumiem un arī treneris pēc tam sāka pārdomāt. Tad vēl bija variants „Krasny Oktyabr”, kur it kā pēc Dirka Bauermana atnākšanas ir laba komanda. Tomēr tā ir Krievija, viens pats vēl varētu braukt, bet ar ģimeni – tas pilnīgi atkrīt.

Spānijā jau naudas tagad esot maz.
- Jā, bet tas, ko piedāvāja Andora, nebija sliktākais variants. Bet, nu, protams, „Turk Telekom” pārsita visus iepriekšējos variantus, arī naudas ziņā.

Vai esi gatavs atklāt vairāk par to, kā viss izvērtās ar „Panathinaikos” piedāvājumu?
- Bija tā, ka aģents teica – tūlīt sūtīs līgumu, bet pazuda uz divām trim stundām. Man bija darīšanas Rīgā, tāpēc īpaši nepievērsu tam uzmanību un tad pēkšņi aģents man zvanīja un teica, ka [galvenais treneris Duško] Ivanovičs neatbild uz telefona zvaniem. Vismaz būtu pateicis, ka atrada vietā citu, ka vajag vairāk otro numuru un metēju nekā saspēles vadītāju - viss kārtībā, uz redzēšanos. Domāju, ka Jankam [Blūmam] šāda situācija der labāk, spēlēt pie serba, kur treniņi ir pa trim stundām – tas viņam piestāv vairāk nekā man. Padomāju, varbūt viena sezona pie Ivanoviča būtu noslēgusi manu karjeru. Jānis teica, ka aizbraucot bija medicīniskās pārbaudes un uzreiz trīs stundu treniņš. Bet esmu priecīgs par Jāni, par to, ka viņš noslēdza līgumu līdz sezonas beigām un vēl ar iespēju pagarināt to.

Cik taisnības ir tajā, ka arī „Ventspils” runāja ar tevi pirms sezonas?
- Jā, bet līgums uz trim mēnešiem viņus īsti neapmierināja. Neviens jau negrib parakstīt spēlētāju uz pussezonu un dot tev kaut kādu naudas summu, ja pēc kāda laika brauksi projām. Mani savukārt pilnīgi neapmierināja tas, ka tikai reizi nedēļā būtu Rīgā, plus vēl līguma nosacījumi nebija tādi, kā vēlējos, tāpēc vienojāmies ar Ralfu [Pleinicu], ka tomēr palikšu Rīgā, trenēšos ar „Baronu” un beigās arī sāku spēlēt pie „Barona”.

Pirms sezonas teici, ka gribi uzspēlēt ar Kambalu un gribi saprast, kāds tagad ir LBL līmenis. Kāds tas ir, kādi iespaidi palika?
- Domāju, ka vidējais līmenis ir audzis. Protams, grūti jau atcerēties, kā es pats spēlēju pirms desmit gadiem. Basketbols kļuvis fiziskāks, gudrāks un organizētāks. Tik viegli iemest 50 punktus LBL kā to varēja pirms desmit gadiem vairs nevar. Ja nemaldos, pret „Policiju” pāris reizes iemetu pa 50, tagad noteikti to tik viegli nevar. Līmenis ir audzis, arī treneri ir gudrāki. Tomēr bieži ir tā, ka nevari sevi motivēt par 100 procentiem. Tu zini, ka iznāksi, savāksies un vinnēsi. Dienās, kad jūties ne tik labi, ir grūtāk piespiesties nekā tad, ja spēlētu augstākā līmenī.

”Barons” ar Valteru un bez – tās varētu būt divas dažādas komandas. Cik reāli „Baronam” būs pacīnīties par medaļām šosezon?
- Domāju, „Baronam” ir tāls ceļš ejams, pat ja es būtu palicis. Ir daudz jaunie spēlētāji, kuriem daudz jāmācās – gan aizsardzības sistēmas, gan uzbrukumā nospēlēt pareizāk un pacietīgāk, jāmācās, kā trenēties. Tas pats Edgaram Teterim – arī viņš kā treneris vēl ir jauns un noteikti var progresēt, lai kļūtu par vadoša kluba treneri.

Izbaudīji uz savas ādas, ka spēlēt kopā ar zemāka līmeņa komandas biedriem ir grūtāk nekā ar augstāka līmeņa komandas biedriem?
- Tas noteikti ir grūtāk. Augstākā līmenī spēlējot, tu vieglāk tiec pie situācijām, jo pats visu neveido. „Baronā” gandrīz visas metienu iespējas bija jāizveido pašam. Augstākā līmenī spēlētājiem ir arī lielāka izturība un viņi runā vairāk, tāpēc ir daudz vieglāk. Arī pašam jābūt labā formā, jo, ja esi sliktā, tad arī pats izskaties ļoti slikti uz kopējā fona. Atlaist nevar, jābūt sagatavotam augstākajā līmenī.

Kambala neizskatās labākajā formā...
- Jā, Kaspars arī. Nezinu, vai tie ir gadi vai kas cits, bet nevienu izcilu spēli viņš vēl „Baronā” nav aizvadījis. Varbūt tagad, kad es esmu projām, spēle būs citādāka, varbūt bumba vēl vairāk nonāks pie viņa. Nebūs vairs tik labas „pick’n’roll” iespējas, kur pēc aizsega atliks vien saņemt „konfektīti” un iemest divus punktus no apakšas. Varbūt tagad viņam vairāk būs jāspēlē groza apakšā viens pret vienu. Viņam tagad būs visas iespējas kļūt par „Barona” līderi.

Zaudējums Jūrmalai, sagrāve pret „Ventspili” – šajās spēlēs līdzjutēji tomēr gaidīja ko vairāk. Kāpēc neizdevās?
- Tu domā zaudējumu Jūrmalai pašā sezonas sākumā? Tā man bija pirmā spēle, Kaspars bija sācis nupat spēlēt pēc ļoti ilga pārtraukuma, Gatis Jahovičs nebija formā, tikko Ernests [Kalve] bija pievienojies – domāju, to zaudējumu vispār nevar uztvert kā pārsteigumu. Bijām salasīti džeki komandā un sākām spēlēt. Vajadzēja kādas piecas spēles, lai saprastu, kas notiek, un ieietu labā formā. Rezultāts pēc tam parādījās. Daudzi to nesaprot – domā, ka savākti spēlētāji ar vārdiem uzreiz var sākt spēlēt.

Un pret „Ventspili”?
- Vairāki spēlētāji bijām saslimuši. Es, Kambala, [Artūrs] Bricis – trīs pamata sastāva spēlētāji. Jau pret „Valmieru” spēlēju ar 38,5 temperatūru un gandrīz visu spēli. Pēc tam trīs dienas slimoju un tikai ceturtdien atsāku kaut ko darīt. Sestdienā jau bija spēle. Pirmajā puslaikā jutos puslīdz labi, otrajā pilnīgi noplīsu. Ar visu to bija 12-14 punktu starpība un, ja iemestu pāris tālmetienus, varbūt viss aizietu citādāk. Sanāca otrādāk un zaudējums bija likumsakarīgs.

Organizācijas ziņā droši vien „Baronu” salīdzināt ar to līmeni, kur esi bijis, grūti...
- Protams. „Barons” spēlē tikai Latvijā. Pirmkārt, „Baronam” vajag savu zāli. Katru dienu trenējamies citā zālē. Vakrā ir spēle Mārupē, bet no rīta metienus metam Ķeizarmežā. It kā ir tas mērķis trīs gadu laikā kļūt par vadošo klubu Latvijā, bet jāsāk ar pamatiem. Ir daudz organizatoriskās lietas, pie kurām var piestrādāt. Ir iespējas augt. Tai pašā laikā medicīna tika nodrošināta, tādā ziņā neko nevar pārmest. Gribu arī pateikt paldies klubam par doto iespēju trenēties un spēlēt. Tas ir Rīgas klubs un tādi ir vajadzīgi, lai basketbols augtu Latvijā. Paldies arī trenerim Teterim, kurš cīnījās ar mums. Ceru, ka jaunie daudz ko iemācījās no manis šajā laikā.

”Turk Telekom” atrodas Turcijas līgas tabulas vidusdaļā (9. vieta). Pieļauju, ka galvenais mērķis ir tikt izslēgšanas mačos?
- Neesmu dzirdējis, bet pēc sastāva komanda izskatās ļoti laba. Varam noteikti pacīnīties par „play-off” un varbūt mēģināt tikt ULEB Eiropas kausā. Pēc budžeta „Turk Telekom” noteikti ir starp Turcijas top klubiem, bet pēdējos gados tam nav izdevies tikt izslēgšanas spēlēs, tāpēc ar naudu tas nesvaidās un izmanto to gudri. Klubs nupat parakstīja līgumu ar Ercumentu Sunteru, kurš bija galvenais treneris pagājušajā sezonā „TED Kolejliler”, un viņš uzreiz izvēlējās mani kā komandas papildinājumu.

Ar ko būs jākonkurē par minūtēm?
- Otrs saspēlnieks ir Turcijas izlases pirmais numurs Barišs Ermišs, labs un pieredzējis spēlētājs. Domāju, ka vismaz sākumā es varētu iet uz maiņu un spēlēt 15-25 minūtes. Tas ir arī ļoti pieklājīgs un pilnīgi pietiekošs spēles laiks, spēlējot tādā līmenī. Domāju, ka viss būs labi un sezona mums izdosies.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Nākamo spēli Ankaras „Turk Telekom” jāaizvada sestdien, izbraukumā tiekoties ar Stambulas BSB.

„Turk Telekom” klubs dibināts 1991. gadā un visu tā vēsturi spēlējis augstākajā līgā. Lielākais panākums ir 2009. gadā izcīnītais Turcijas kauss, bet vēl divas reizes izcīnīts Prezidenta kauss. Divas reizes (1997, 2008) komanda kļuva par Turcijas vicečempioni, tā spēlējusi visu līmeņu starptautiskajos klubu turnīros Eiropā. Pēdējos četros gados „Turk Telekom” nav spējusi tikt izslēgšanas mačos un jau trešo sezonu nespēlē turnīros arī ārpus Turcijas.

Klubā savulaik spēlējis Kaspars Kambala, pārstāvot to 2011./2012. gada sezonā.

Slēpts komentārs: Jirgens Adrians Rozenbergs J.A.R.

  +8 [+] [-]

, 2014-12-02 22:55, pirms 9 gadiem
Veiksmi !

 +10 [+] [-]

, 2014-12-02 23:02, pirms 9 gadiem
paldies par interviju!

  +4 [+] [-]

, 2014-12-02 23:04, pirms 9 gadiem
Turkiem dziļas kabatas!

 +10 [+] [-]

, 2014-12-02 23:21, pirms 9 gadiem
Paldies, laba intervija.

  +5 [+] [-]

, 2014-12-02 23:24, pirms 9 gadiem
Labi, ka KV piekrita intervijai, un normāli pastāstīja savu redzējumu. Diezgan skarbi, bet korekti.

Barona menedžerim, ja tāds vispār ir, daudz darāmā
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +3 [+] [-]

, 2014-12-02 23:30, pirms 9 gadiem
Ja nebūtu problēmas ar raksturu un attieksmi, tad būtu labs dziļuma spēlētājs izlasē. Tieši ir vakance otram saspēlniekam. Bet nu, pats vainīgs.

  +7 [+] [-]

, 2014-12-02 23:31, pirms 9 gadiem
Laba saruna ar Adolfu, reala. Nekadu sirupu nelej, stasta, ka tas lietas ir.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -3 [+] [-]

, 2014-12-03 01:19, pirms 9 gadiem
"viens no Latvijas labākajiem saspēles vadītājiem" OH MY FAKIN GODD.. kad ta vispar ir bijis? karjavijs ka makaka

  +1 [+] [-]

, 2014-12-03 09:26, pirms 9 gadiem
Labs meistara darbs!

     [+] [-]

, 2014-12-03 10:56, pirms 9 gadiem
Turkiem ir nauda ! Lai veicas Ādolfam , normāls vecis

     [+] [-]

, 2014-12-03 11:34, pirms 9 gadiem
MachimoI rakstīja: Ja nebūtu problēmas ar raksturu un attieksmi, tad būtu labs dziļuma spēlētājs izlasē. Tieši ir vakance otram saspēlniekam. Bet nu, pats vainīgs.
Strēlnieks, Šķēle, Janka Blūms, Dairis, J.Bērziņš... vairāk i nevajag.

  -1 [+] [-]

, 2014-12-04 09:17, pirms 9 gadiem
Laba intervija! Nezinu kā ar raksturu, bet viens no pēdējās desmitgades labākiem latviešu baskatbolistiem!

     [+] [-]

, 2014-12-05 23:25, pirms 9 gadiem
Lai veicas! Savākties nekad nav par vēlu!