Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

Latvijas 3x3 basketbols: kas maksās rēķinus pēc Tokijas spēlēm?

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Latvijas 3x3 basketbols: kas maksās rēķinus pēc Tokijas spēlēm?
"Riga Ghetto" basketbolisti triumfē "Jeddah Masters" turnīrā. Foto: FIBA

Romantisma laikmets 3x3 basketbolā ir beidzies. Pēc pirmo četru Tokijas dalībnieku nosaukšanas kļuvis skaidrs, ka mazajām valstīm – pastāvot pašreizējiem noteikumiem – automātiski kvalificēties Olimpiskajām spēlēm pēc sportiskā principa būs gandrīz neiespējami.

Olimpiskās kustības ideāli par godīgu cīņu lēnām izgaist. Lielvalstu ambīcijas, korporatīvo sponsoru intereses un televīzijas reitingi – tiem ir daudz lielāka ietekme globālo sporta notikumu dienas kārtībā nekā Miroslava Tirša un Pjēra de Kubertēna sapņiem.

Latvijas 3x3 basketbols 2019. gadā atrodas līdz šim augstākajā punktā. Visvairāk uzvaru Pasaules tūres posmos – Dohā, Prāgā, Džidā. “Riga Ghetto” pirmā vieta komandu rangā. Kārļa Lasmaņa, pēc tam Naura Mieža pirmā vieta individuālajā rangā. Dāmu izlases trešā vieta Eiropas čempionātā.

Tas ir lieliski, tomēr nepietiekami, lai automātiski kvalificētos Tokijas spēlēm. FIBA vārdos un PR materiālos slavēja basketbola jaunās disciplīnas ātrumu, dinamismu un neprognozējamību, taču praksē – un oficiālajos kvalifikācijas noteikumos – neaizmirsa par lielvalstu interesēm.

Piektdienas, 1. novembra, ceremonijā Japānā brīnumi nenotika. FIBA pusi no automātiskajām ceļazīmēm piešķīra divām valstīm – Ķīnai un Krievijai. Japāna tika pie vienas ceļazīmes kā Olimpisko spēļu rīkotāja, bet Rumānija un Mongolija tika atalgotas par federāciju uzticību 3x3 basketbolam.

Atmetot augstāk uzskaitītos reveransus, masveidību un federāciju darbu, automātisku kvalificēšanos bija pelnījušas trīs no astoņām komandām. Serbijas kungi, kā arī Krievijas un Ķīnas dāmas. Vīriešiem “aiz borta” palika Latvija, Lietuva un ASV, sievietēm Francija un Kanāda.

Pasaules individuālā ranga “Top 50” vīriešiem ir: 35 eiropieši, 14 ziemeļamerikāņi un Mongolijas basketbolists Delgernams Davasambu. Džidas komandā no Saūdu Arābijas pieteikts francūzis, serbs un polis. Labākās Japānas un Filipīnu vienības daļēji pārstāv serbi, amerikāņi un francūži.

Kāpēc? Atbilde sastāv no vairākām daļām, taču galvenā – 3x3 basketbols ir nišas disciplīna, kura masveidības, nodarbinātības, komerciālā potenciāla un patērētāju intereses ziņā atrodas gaismas gadu attālumā no klasiskā 5x5 basketbola. Tas ir novērojums, nevis pārmetums.

Atšķirība slēpjas tajā, ka neviens nav mēģinājis 3x3 basketbolu privatizēt. Disciplīnas statuss un prestižs pieauga vienīgi pēc tās iekļaušanas Olimpisko spēļu programmā. Ja turnīrā nevarētu iekļaut vismaz pāris lielvalstis – kurām interesē cīņa par uzvaru OS kopvērtējumā – interese par jaunievedumu globālā līmenī būtu gaužām niecīga.

ASV neinteresē 3x3 basketbols

Pasaules galvenajā basketbola tirgū – ASV – 3x3 basketbols ir gandrīz nepamanāms. NBA, studentu un vidusskolu basketbols – jebkurš no šiem atpazīstamības ziņā ir vairākus līmeņus priekšā. Klasiskais basketbols dod darbu simtiem tūkstošu cilvēku, bet – cik darba vietu valstī nodrošina 3x3 basketbols? Ļoti, ļoti maz.

NBA ir milzīga industrija, kura apgroza desmitiem miljardu dolāru. Ņujorkas un Losandželosas klubu vērtība pēc “Forbes” datiem sasniedz četrus miljardus dolāru. Līgā spēlē pasaules sporta superzvaigznes.

Studentu basketbolā pastāv apmēram četri tūkstoši komandu, tai skaitā – pateicoties Devītajam pantam (Title IX) – apmēram divi tūkstoši sieviešu vienību. Šīs komandas apkalpo vairāki desmiti tūkstošu basketbola profesionāļu.

Vidusskolu basketbols aptver teju katru ASV mācību iestādi – basketbolu spēlē miljoniem bērnu. Viņi visi – ar interneta un televīzijas starpniecību – seko NBA un NCAA pirmajai divīzijai. Viņu vecāki tērē desmitiem miljardu dolāru par basketbola inventāru un infrastruktūru.

Vairākums amerikāņu var nosaukt vismaz vienu NBA zvaigzni. Valstī pastāv “slavenību kults”. Cik amerikāņu var nosaukt kādu pilna laika 3x3 basketbolistu?

Lielajām Eiropas federācijām tā nav prioritāte

Spānija, Francija, Itālija, Vācija, Turcija, Lietuva nav automātiski pārstāvētas 3x3 pamatturnīrā? Nu, un? Tā nav šo valstu basketbola federāciju prioritāte. Minētajās valstīs ir spēcīgi nacionālie čempionāti, daudzpakāpju reģionālie un amatieru turnīri, spēcīgas klubu sistēmas, vairāk un mazāk attīstītas jaunatnes piramīdas.

3x3 basketbols vairāk atrodas sabiedrisko organizāciju, nevis līgu, klubu un federāciju paspārnē. Atšķirībā no klasiskā basketbola, kurā nacionālie un starptautiskie klubu turnīri notiek ziemā – jā, basketbols ir ziemas sporta veids – tas koncentrēts vasarā. Kur Eiropā ir stacionārie 3x3 basketbola brīvdabas stadioni? Kur notiek 3x3 klubu čempionāti? Cik spēlētājiem tā ir pamatnodarbošanās?

99,99% dalībnieku tas ir hobijs. Ierobežotais sezonas garums, klubu sistēmas neesamība, nepastāvīga un no laika apstākļiem atkarīga infrastruktūra, kā arī ievērojamās izmaksas, lai piedalītos pasaules līmeņa sacensībās, kavē sporta veida profesionalizāciju. Bez valsts (Latvijas Olimpiskā vienība) un pašvaldību (Rīgas Dome) dotācijām pasaulē konkurēt nebūs iespējams.

Lieli izdevumi, mazas iespējas atpelnīt

Piedalīšanās Pasaules tūrē pat ar vienu komandu prasa lielus izdevumus. Atpelnīt šos līdzekļus ir gandrīz neiespējami. Divas vai trīs vadošās vīriešu vienības gada laikā bonusos var iegūt 200-400 tūkstošus eiro, taču, cik paliks pāri, atskaitot gatavošanos un pusgadu ilgu braukāšanu pa pasauli? Cik komandas var atļauties uzturēt no valsts un pašvaldību līdzekļiem?

Bagāti atbalstītāji vai valstis, kuras atvēl daudz naudas augsto sasniegumu sportam – tāda ir ideālā situācija 3x3 profesionāļiem. Krievijai un Ķīnai punkti olimpiskajā kopvērtējumā ir valstiska prioritāte. 3x3 basketbols ir lielisks vaļasprieks, bet dārgs pasākums, ja to vēlas darīt globālā līmenī. Pēc olimpiskās debijas izmaksas tikai pieaugs. LBS būs jālemj, vai tas ir prioritātes vērts.

FIBA arī gaida izvēle. Cīņā par labāko klubu basketbolu tā nevarēja konkurēt ar NBA un zaudēja ULEB. Cīņā par nozīmīgāko valstsvienību turnīru Pasaules kauss atpaliek no Olimpiskajām spēlēm. Vai Ženēva vēlas izņemt klasisko basketbolu no OS programmas, lai iegūtu lielāku pīrāga daļu? Vai nākotnē spēļu programmā paliks tikai 3x3 basketbols? Atbilžu vietā saņemti neskaidri mājieni un flirts ar maksātspējīgām lielvalstīm.

  +3 [+] [-]

, 2019-11-02 22:36, pirms 4 gadiem
man interesē vai tiešām nebūs nekāds protests no LBS?

šeit tiek tērēti mūsu nodokļu maksātāja līdzekļi, lai valsts 3x3 basketbola izlase varētu spēlēt olimpiskajās spēlēs. Esam 1. vietā pasaules rangā, bet mūsu vietā ieliek tādas valstis kā pat Rumānija!

Līdzīgs stāsts arī par klasisko basketbolu, bet no LBS nekādas reakcijas!

FIBA uz tiesu, lai būtu līdzīgi kā Skotija regbijā piedraudēja starptautiskajai regbija federācijai, kad sākās runas, ka dēļ taifūna spēle pret Japānu nenotiks. Saprotams spēle līdz ar to notika tomēr.

  +1 [+] [-]

, 2019-11-02 22:38, pirms 4 gadiem
Diezvai komandā ir Nauris Lasmanis

  +3 [+] [-]

, 2019-11-02 22:44, pirms 4 gadiem
Kāpēc ir jābimbā?

  +8 [+] [-]

, 2019-11-02 23:10, pirms 4 gadiem
Latvis rakstīja: šeit tiek tērēti mūsu nodokļu maksātāja līdzekļi, lai valsts 3x3 basketbola izlase varētu spēlēt olimpiskajās spēlēs. Esam 1. vietā pasaules rangā, bet mūsu vietā ieliek tādas valstis kā pat Rumānija!
Labāk jājautā - vai valsts un pašvaldību naudas, kā arī federācijas funkcionāru ietekmes (cik nu tā ir liela) tērēšana tik marginālam un amatieriskam sporta veidam ir jēdzīga un attaisnojama tikai tā viena iemesla dēļ, ka pie apvāršņa iemirdzējušies olimpiskie apļi. Skaidrs taču - ja šīs disciplīnas olimpiskais statuss ieinteresēs kaut pāris lielvalstu, tādi kā mēs (un visas Mongolijas un Rumānijas) par cīņu par augstām vietām varēs aizmirst.

  +2 [+] [-]

, 2019-11-02 23:58, pirms 4 gadiem
Vispār primārais jautājums izlasot šo rakstu ir kāpēc tad šo veidu vispār iekļāva olimpiādē? Lielvalstu interesēs? Neticās. Viņjem pagaidām nekā īsti liekas nav. Biznesa (inventāra kompāniju) interesēs?

  +1 [+] [-]

, 2019-11-03 00:09, pirms 4 gadiem
Vienkaarshi jaaizsleedz visi shie pseidosporta veidi - streetball, skeletons, regbijs7, bmx, pludmles volejs utt no OS programmas… To esamiiba tikai pieraada cik ljoti $$$ ietekmee OS hartu. Esmu tikai par klasisko veidu paarstaavnieciibu OS.

  -2 [+] [-]

, 2019-11-03 01:39, pirms 4 gadiem
Azimuts rakstīja: Vienkaarshi jaaizsleedz visi shie pseidosporta veidi - streetball, skeletons, regbijs7, bmx, pludmles volejs utt no OS programmas… To esamiiba tikai pieraada cik ljoti $$$ ietekmee OS hartu. Esmu tikai par klasisko veidu paarstaavnieciibu OS.
Tiešām, ja? Es saprotu, ka tevi noteikti interesē klasiskā(grieķu-romiešu) cīņa, diskobols, skriešana, loka šaušana, šķēpa mešana un teiksim - zirgu ratu sacīkstes, bet iespējams, ka ar šiem klasiskajiem sporta veidiem būs par maz, lai kādam būtu interese par tavām "klasiskajām olimpiskajām" spēlēm.

     [+] [-]

, 2019-11-03 08:08, pirms 4 gadiem
Azimuts rakstīja: Vienkaarshi jaaizsleedz visi shie pseidosporta veidi - streetball, skeletons, regbijs7, bmx, pludmles volejs utt no OS programmas… To esamiiba tikai pieraada cik ljoti $$$ ietekmee OS hartu. Esmu tikai par klasisko veidu paarstaavnieciibu OS.
Piekrītu tikai daļēji Pludmales Volejs ir jāatstāj, jo tīri sportiskā un skatāmības ziņā viņš nebūt neatpaliek no klasiskā Voleja Tikpat labi tad Ziemā varētu nahrenizēt Hokeju, to aizstājot ar Bendiju, jo tas tak ir senāks un klasiskāks

     [+] [-]

, 2019-11-03 08:16, pirms 4 gadiem
Nu ja paskatās uz esošo situāciju no gaišās puses , tad OS , kur ar lielu varbūtību mūsējie tāpat nokļūs , tad vismaz grupu turnīrā cīnītiies būs vieglāk, nekā tas ir WT turnīros. Kopumā gan FIBA gan ir nožēļojams kantoris. Visi pēdējo gadu lēmumi ir izcili tizli.
P.S.
Strēlnieks izskatās iespēlējies. Nekrīt vairs no kolektīva ārā, kā tas bija iepriekšējā WT posmā.

  +5 [+] [-]

, 2019-11-03 09:43, pirms 4 gadiem
Ja citi saaks nopietni uztvert so basketbola elementu,tad tacu mums ir iespeeja atkal kljuut par liideriem citos elementos. Veel tacu ir dankoshana,triispunktnieki,soda metieni,auta izmeshana,galu galaa vareetu kljuut par pirmajiem chempioniem miinusos.

  +1 [+] [-]

, 2019-11-03 19:33, pirms 4 gadiem
Pārfrāzējot vienu labi zināmu teicienu - pasakiet komandu, rangu izdomāsim. Kā var pasaules ranga pirmā komanda ar pasaules ranga vadošajiem spēlētājiem neiegūt automātisku ceļazīmi? Vēl saprastu, ja iedotu kādiem slovēņiem, bet nu ķīniešiem, mongoļiem un rumāņiem?

     [+] [-]

, 2019-11-03 22:18, pirms 4 gadiem
kaitina cik zemā līmenī SC nolaidies, ka atļaujas publicēt tik vienpusīgus subjektīvus savārstījumus!

kvalifikācijas sistēma un noteikumi visiem zināmi no paša sākuma, ja kādam interesēja kaut ko vairāk izcīnīt - varēja mierīgi plānot un to darīt. respect pašiem LV džekiem - apzinājās savu vietu un jau laicīgi saprata/pateica kur un kā cīnīsies par ceļazīmi uz OS.

arī par paša sporta veida nozīmi un attīstību neredzu vietu panikai - viss gadiem ilgi zināms un saprotams - jauns sporta veids, kas tikai pašā ceļa sākumā - brīnumaini, ka kaut kādi histēriķi mēģina nostatīt pret simtgadīgām tradīcijām.

tā vietā, lai priecātos, ka jauns papildus sporta veids un dažiem amatieriem papildus iespēja nopelnīt lielu naudu un aizbraukt uz OS - histēriska panika par savu stulbumu, ka kaut kas nav saprasts un kaut kas nav pasniegts uz paplātes ...