Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:131, Did:0, useCase: 3

Kārlis Žunda: "Basketbols palīdzēja apmaksāt studijas Latvijas Universitātē"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Kārlis Žunda: "Basketbols palīdzēja apmaksāt studijas Latvijas Universitātē"
Kārlis Žunda. Foto: LU basketbols

"Volejbolā bija interesanti, taču nevarēju iegūt tādas sajūtas kā basketbola laukumā. Turpināju pārstāvēt Saldus pamatskolas komandu un tajā brīdī mani uzrunāja treneris Edgars Buiķis," Latvijas Universitātes uzbrucējs Kārlis Žunda no kautrīga iesācēja kļuvis par LBL komandas kapteini.

Latvijas Universitāte, līdzīgi Saldum, basketbolā ir lielāka par tās fiziskajiem izmēriem. Tās audzēkņi ir Latvijas un Igaunijas līgas titula pretendenti (Mārcis Vītols, Kristaps Dārgais), ieguvuši pieredzi Eirolīgā un Eirokausā (Žanis Peiners) vai gatavojas pirmajai sezonai profesionālajā basketbolā (Renārs Birkāns).

Studenti ir vairāk nekā tikai basketbolisti – viņi sportā ienes izglītības dimensiju. Arī Kārlim izglītība bija spēcīgs dzinējspēks. Spēlēšana LU basketbola komandā ļāva studēt budžeta grupā. “Divpadsmitajā klasē, mācoties Saldus otrajā vidusskolā, zināju, ka gribu studēt un spēlēt augstā līmenī. Tobrīd (2016. gadā) Latvijas Universitāte bija vienīgā komanda Latvijā, kur to varēja apvienot ar spēlēšanu LBL pirmajā divīzijā.

Saldenieks šovasar ieguva bakalaura grādu sporta pedagoģijā. “Mācījos Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātē Imantā – tagad daļa no tās pārcēlusies uz LU jauno kampusu Torņkalnā. Turpinu studijas, apgūstot sporta zinātni. Klātienes nodarbības topošajiem maģistriem notiek jaunajās Zinātņu un Dabas mājās. Izveidota izcila vide studentiem – prieks mācīties!”

Šobrīd dota zaļā gaisma LU Rakstu mājas celtniecībai – tās atklāšana paredzēta 2022. gadā. Nedaudz tālākā nākotnē tai līdzās izaugs Tehnoloģiju, Studentu, Veselības un Čempionu (Sporta) mājas. Pēdējā iecerēts izveidot daudzfunkcionālu sporta kompleksu ar vairākām transformējamām sporta zālēm, plašu baseinu un spēka istabu.

“Nojaušu, ka manu studiju laikā tas vēl nenotiks,” pasmaida Kārlis. “Dzirdēti dažādi iespējamie Sporta mājas atklāšanas datumi – pēc pieciem vai, vēlākais, 12 gadiem.

Viņš nav vienīgais LU students, kurš apguvis sporta pedagoģiju. “Linards Jaunzems savulaik pabeidza to pašu programmu, kurā mācījos es (bijušais LU kapteinis pērn BK “Ventspils” rindās atkārtoti apvienoja spēkus ar treneri Artūru Visocki-Rubeni, bet februārī Pērnavas komandā nomainīja Ivaru Žvīguru). Sezona izvērtās notikumiem bagāta – diemžēl tikāmies tikai laukumā.”

Latvijas Universitātes puiši trenējušies četrus mēnešus. “Treniņus atsākām brīdī, kad valstī atļāva sporta nodarbības svaigā gaisā – maija beigās/jūnija sākumā. Septembrī piedalījāmies Latvijas Universiādē, taču sīvu konkurenci nesastapām. Centāmies laiku izmantot lietderīgi – koncentrējāmies sev svarīgajām lietām un pildījām trenera uzdevumus.”

Pirmajā sezonā LU sistēmā uzbrucējs spēlēja LBL2 un Dubultamatieru līgā. “Vasarā, kad pārcēlos no Saldus uz Rīgu, aizvadīju treniņnometni ar pirmo komandu. Tobrīd radās veselības problēmas – sāka sāpēt iepriekšējā sezonā savainotais celis. Arī asins analīžu rādītāji bija slikti, tāpēc automātiski nokļuvu otrajā komandā. Sezona pagāja kā pa kalniem – īsti nedabūju iespēlēties, jo galveno uzmanību veltīju veselības sakārtošanai.”

Priekšā ceturtā sezona LU galvenajā vienībā. Jaunais kapteinis labi iepazinis komandas biedrus. “Individuāls kontakts izveidojies ar katru. Ilgi spēlējam kopā ar Arti Arnīti – esam kļuvuši par labiem draugiem. Pagājušajā gadā labas attiecības izveidojās ar (toreizējo kapteini) Renāru Birkānu. Rendijs Feikners, tāpat kā es, nāk no Saldus. Visi džeki ir aktīvi, runātīgi un pozitīvi – varu parunāt un pajokot ar ikvienu.”

Sparīgie studenti pirmajās divās sezonās Latvijas un Igaunijas līgā spējuši izcīnīt 14 uzvaras. Kārlim spilgtu brīžu nav trūcis, piemēram, viņš nobloķējis spēcīgo Ventspils centru Ronaldu Zaķi. “Tajā brīdī tas nešķita nekas īpašs – vienkārši spēlēju basketbolu. Vēlāk atskatīties uz notikušo bija diezgan patīkami. Tāpat atmiņā palicis uzvaras tālmetiens pret Tallinas Universitātes komandu “Tallinna Kalev”.

Sporta gaitu sākumā Kārlis nonāca izvēles priekšā. “Pirmais treneris bija tētis – bijušais volejbolists. Viņš ielika pamatus fiziskajā sagatavotībā un kustību koordinācijā. Ar vecākiem vienojos – ja nespēlēšu basketbolu, aktīvi nodarbošos ar citu sporta veidu. Vienu gadu izmēģināju volejbolu – braucu uz Skrundu, kuras komanda spēlēja diezgan augstā līmenī.”

Ventas krastos spēle gāja no rokas, taču drīz sekoja nākamais pavērsiens. “Biju trenējies pavisam nedaudz, kad sāku spēlēt vairāk par citiem džekiem, tomēr volejbolā nebaudīju tās pašas sajūtas kā basketbola laukumā. Turpināju pārstāvēt skolas komandu un tieši tajā brīdī mani uzrunāja treneris Buiķis – mans pirmais treneris basketbolā.”

Sarunai bija izšķiroša nozīme. “Ar treneri Buiķi izveidojās ļoti labs kontakts – viņš vienmēr spējis lieliski saprasties ar jauniešiem. Tobrīd nebiju nobriedis ne fiziski, ne emocionāli, taču treneris man ticēja – pēc diviem trim gadiem spēlēju daudz labāk. Beigās nokļuvu LBL2 komandas pamatsastāvā ar kārtīgu lomu. Biju jaunais starp tādiem pieredzējušiem vīriem kā Jānis Līcītis un Edgars Buiķis (abi nosauktie dzimuši 1984. gadā).”

Vairāki saldenieki – Matīss Kulačkovskis (Bowling Green), Kārlis Garoza (Cal Poly), Rendijs Feikners (Florida Gulf Coast University) – devās izmēģināt spēkus, studējot Amerikā. Tāda doma radās arī Kārlim, tomēr LU piedāvājums ņēma virsroku. “Divpadsmitās klases vidū, kad mācījos Saldus vidusskolā, Matīsa tētis Viktors teica – ja vēlies doties uz Ameriku, jāsāk domāt laicīgi un jāveido spēļu video.”

Kārlis palika Latvijā, taču basketbols viņu aizveda pasaulē. Trīs spilgtākie notikumi risinājušies 2019. gadā. “Jūlijā Latvijas studentu izlases sastāvā devos uz (FIBA kādreizējā ģenerālsekretāra) Borislava Stankoviča kontinentālo kausu. Augustā sekoja starts 30. Pasaules Universiādē, kas notika Itālijas pilsētā Neapolē. Oktobrī vēlreiz devos uz Ķīnu, lai spēlētu U23 FIBA 3x3 pasaules čempionātā.”

“Ķīnā spēlēju kopā ar Rendiju Feikneru, Reini Avotiņu un Nilu Ozoliņu. Pirmie divi bija mani komandas biedri LU, tāpēc bijām diezgan labi saspēlējušies.”