Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:778, Did:0, useCase: 3

Vavrinka sestajā stundā salauž Cicipu, tiek uz ceturtdaļfinālu pret Federeru

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

Vavrinka sestajā stundā salauž Cicipu, tiek uz ceturtdaļfinālu pret Federeru
Stens Vavrinka. Foto: Reuters/Scanpix

2015. gada čempions Stens Vavrinka (ATP 28.) uzvarēja šī gada "French Open" ilgākajā mačā, 5:09 stundas ilgā cīņā ar 7:6(6), 5:7, 6:4, 3:6, 8:6 pieveicot Stefanu Cicipu (ATP 6.). Ceturtdaļfinālā svētdien iekļuva arī Rodžers Federers un Rafaels Nadals.

Vavrinka "maratona mačā" apspēlē 14 gadus jaunāko Cicipu

1. setā bija tikai viena breikbumba, kuru atspēlēja Stens Vavrinka, piektajā geimā svarīgajā epizodē izceļoties ar rezultatīvu diagonālo "forehand" uzbrukumu. Vavrinka taibreikā pie 5:6 savas serves izspēlē atvairīja setbumbu, kad pie tīkla izgājušo pretinieku apspēlēja ar "backhand" diagonālo apvedošo sitienu. Kad Vavrinka ieguva savu pirmo setbumbu, Stefans Cicips izcēlās ar dubultkļūdu.

Grieķis 2. setā divreiz nenoturēja breika pārsvaru un arī pie rezultāta 5:3 neizservēja setu, taču par izšķērdību netika sodīts, vēlāk gūstot panākumu ar sesto setbumbu. Vavrinka piecas atspēlēja pie rezultāta 4:5. Fantastiska bija trešās setbumbas izspēle, kad Cicips 23 sitienu garā cīņā vairākas reizes pacēla ļoti sarežģītas bumbiņas pēc vareniem šveicieša "forehand" sitieniem. Stens beigās mainīja virzienu un izpildīja "slaisu" no neērtās puses. Bumbiņa aizķēra tīkla lenti un nokrita Cicipa laukuma pusē.

20 gadus vecais Cicips bija nesatricināms un aiznākamajā uzņemšanā pie 6:5 ar trim "forehand" uzbrukumiem nopelnīja sesto setbumbu. Vavrinka pārāk spēcīgi sita pa diagonāli no labās puses, bumbiņai izlidojot autā. Tas nozīmēja, ka būs jāspēlē vēl vismaz divi seti. Skatītāji tika iepriecināti ar trim setiem.

Cicipam 3. setā breikbumbu nebija, bet Vavrinkam no trešā līdz devītajam geimam bija septiņas breikbumbas (1+2+2+2). Piektajā geimā ticis ārā no 15:40 bedres, Cicips ar identisku deficītu saskārās arī septītajā geimā, šoreiz padodoties jau pirmajai breikbumbai, kuras izspēlē viņam norāvās "backhand" sitiens – 4:3 Vavrinkas labā. Cicips devītajā geimā ar "volley" sitieniem atspēlēja divas setbumbas, Vavrinka pēc tam viegli izservēja setu.

Cicips 4. setā startēja ar 3-0 izrāvienu, breiku uzreiz zaudēja, bet Vavrinka sestajā geimā nespēja panākt izlīdzinājumu 3:3, rezultātam tā vietā kļūstot 2:4. Viņš no 15:40 atspēlēja pirmo breikbumbu, bet otrās izspēlē pārsita pāri gala līnijai ar "forehand". Seta turpinājumā breikbumbu vairs nebija, kā rezultātā Cicips uzvarēja ar trīs geimu pārsvaru.

Pēdējā seta breikbumbas – Cicipam 0/8, Vavrinkam 1/2. Grieķis pirmās trīs iespējas dabūja jau pirmajā geimā, kad Vavrinka izglābās no 0:40. Viņš pirmo breikbumbu atspēlēja ar sitienu pa līniju, bet pēc tam četras reizes ieservēja tā, ka Cicips bumbiņu atsita tīklā vai autā. Vavrinka vēl divas breikbumbas atspēlēja piektajā geimā, bet 11. geimā Cicips neprata izmantot trīs, turklāt visas bija ar iespējām. Pirmajā reizē viņš pie tīkla tika apspēlēts ar apvedošo sitienu, bet pārējās divas breikbumbas izniekoja ar "forehand" kļūdām, sitot autā.

Cicipam tobrīd breikbumbu kopējā statistika mačā bija 5/27. Vairāk iespēju viņš nesagaidīja, bet pēc ilgstoši komfortablas servēšanas pēkšņi neizturēja 14. geimā, kad servēja pie 6:7. Viens auts un divi sitieni tīklā deva 15:40 deficītu. Vavrinkam pirmās breikbumbas setā bija arī mačbumbu vērtībā. Cicips pirmo atvairīja ar labu servi, bet otrās mačbumbas izspēlē bumbiņu laida garām pēc Stena "backhand" apvedošā sitiena, taču neuzminēja – bumbiņa trāpīja uz līnijas.

Cicips tikai otro reizi spēlēja piecu setu maču. Viņa pirmā pieredze bija pozitīva, pērn Vimbldonā ar 6:3, 6:2, 3:6, 4:6, 6:3 uzvarot Džaredu Donaldsonu. Toreiz uz ātrā zālāja pieci seti tika izspēlēti 3:25 stundās. Tikmēr Vavrinkam piecu setu mačos ir 27-21 bilance. Viņš ar šodienas uzvaru "Grand Slam" ceturtdaļfinālā iekļuva pirmoreiz kopš 2017. gada "French Open". Viņš tagad ir sakrājis 16 "major" ceturtdaļfinālus.

Federers un Nadals uzvar ar vienādu rezultātu

2009. gada čempions Rodžers Federers (ATP 3.) ar 6:2, 6:3, 6:3 sagrāva Leonardo Maijeru (ATP 68.), gūstot ceturto uzvaru tikpat mačos pret Argentīnas tenisistu. Federers sāncensim šoreiz nedeva nevienu breika iespēju. Federers 12. reizi sasniedza "French Open" ceturtdaļfinālu, kas viņam būs 54. "Grand Slam" ceturtdaļfināls. Otrais labākais rezultāts pieder Novakam Džokovičam, kurš rīt centīsies sasniegt 44. ceturtdaļfinālu.

37 gadu un 305 dienu vecumā Federers ir vecākais "Grand Slam" ceturtdaļfinālists kopš 1991. gada "US Open", kur līdz pusfinālam tika Džimijs Konorss (39 gadi un 6 dienas).

Federeram pret Vavrinku ir iespaidīga 22-3 bilance, vienīgās problēmas piedzīvojot tieši uz māla seguma, uz kura Vavrinka guvis visas trīs uzvaras. Un pēdējā tika izcīnīta tādā mačā, kādā viņi tiksies otrdien, proti, "French Open" ceturtdaļfinālā. Vavrinka 2015. gadā Federeru uzvarēja ar 6:4, 6:3, 7:6(4). Federeram tas bija pēdējais "French Open" mačs līdz pagājušajai svētdienai, kad viņš atgriešanās mačā Parīzē ar 6:2, 6:4, 6:4 uzvarēja Itālijas tenisistu Lorenco Sonego.

11-kārtējais čempions Rafaels Nadals (ATP 2.) uzvarēja ar tieši tādu pašu rezultātu kā Federers, kortā pavadot pusstundu ilgāk. Rafa mačā pret "Grand Slam" debitantu Huanu Ignasio Londero (ATP 78.) atspēlēja 4/5 breikbumbām, bet vienīgo reizi savas serves geimā zaudēja, kad viņam 3. setā bija 4:1 pārsvars divu breiku vērtībā.

Nadals, kurš rīt svinēs 33. dzimšanas dienu, šodien guva 90. uzvaru "French Open" karjerā (90-2). Viņš "French Open" ceturtdaļfinālā iekļuva 13. reizi, kas ir rekords. To rīt var atkārtot Džokovičs. Nadalam otrdien būs 38. "Grand Slam" ceturtdaļfināls.

"French Open 2019", vīriešu vienspēles

4. kārtas rezultāti

SpēleRezultāts
(2) Rafael Nadal – Juan Ignacio Londero6:2 6:3 6:3
(3) Roger Federer – Leonardo Mayer6:2 6:3 6:3
(24) Stan Wawrinka – (6) Stefanos Tsitsipas7:6(6) 5:7 6:4 3:6 8:6

  +3 [+] [-]

, 2019-06-02 21:04, pirms 5 gadiem
Stan the Man!

  +1 [+] [-]

, 2019-06-02 21:14, pirms 5 gadiem
Jānis Cīrulis rakstīja: Stan the Man!
Stan the Man!
Interesanti, ko Rodžers izvēlēsies - mukt no Rafas vai šoreiz nē. Stans ir atpakaļ un varētu arī izbāzt veco krabi.

P.S. Otrs labākais mačs turnīrā

     [+] [-]

, 2019-06-02 21:24, pirms 5 gadiem
Spēcīgs mačs.
Vienīgi žēl, ka tālāk prognozējami: zaudējums Federeram, kurš savukārt bez variantiem Nadalam (tur Vavrinkam būtu lielākas izredzes). Cerams, ka kļūdos.

     [+] [-]

, 2019-06-02 22:15, pirms 5 gadiem
Tsitsips izskatījās labāk, Vavrinka gandrīz ar katru saves geimu mocījās.
Grieķa laiks vēl pienāks. Izskatās ka drīz.