Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:440, Did:0, useCase: 3

Pasaules čempions sambo V. Čerņavskis izvairījies no dopinga pārbaudes

Ints Megnis
Ints Megnis

Pasaules čempions sambo V. Čerņavskis izvairījies no dopinga pārbaudes
Vladislavs Čerņavskis ar medaļām. Foto: bjjee.com

Trīskārtējais pasaules čempions sambo Vladislavs Čerņavskis februārī izvairījies no dopinga pārbaužu veikšanas, līdz ar to tagad viņam draud diskvalifikācija, vēsta Latvijas Antidopinga birojs.

24. februārī notikušajā Latvijas čempionātā sambo titulētais cīkstonis izvairījies no paraugu vākšanas, atteicies ierasties vai nav ieradies uz paraugu vākšanu.

Portālā bjjlatvia.lv apkopots, ka Vladislavs Čerņavskis ir trīskārtējs pasaules čempions sambo, bet pie medaļām ticis vēl astoņas reizes. Tāpat viņš trīs reizes ieguvis medaļas Eiropas sambo čempionātā, bet sešas reizes - pasaules un Eiropas čempionātos kaujas sambo. Viņam ir melnā josta džudo un melnā josta Brazīliešu džiudžitsu.

Viņš ir treneris džudo, sambo, kā arī Brazīliešu džiudžitsu, tomēr dopinga pārkāpums nozīmē, ka diskvalifikācijas gadījumā Čerņavskis nevarēs arī trenēt.

"Sportisti neapzinās, ka nekādā veidā nedrīkstēs iesaistīties sportā, kas arī ir izglītības jautājums. Likuma nezināšana neatbrīvo no atbildības," intervijā Sportacentrs.com izteicās Latvijas Antidopinga biroja eksperts juridiskajos jautājumos Roberts Lauris. "Daudzas reizes gadās, ka sportists domā: "Pāris gadus nestartēšu, bet varēšu vismaz trenēt." Kad viņam pasaka, ka diemžēl arī trenēšana nav iespējama, sportists nesaprot, kā tas ir iespējams. Tomēr mērķis ir nepieļaut diskvalificēto nekādu saistību ar jaunajiem sportistiem. Ja viņš, iespējams, ir apzināti lietojis aizliegtās vielas, nedrīkst, ka viņš to nodod jaunajiem sportistiem."

Tāpat Antidopinga birojs ziņo, ka 9. martā pozitīvas dopinga analīzes konstatētas pauerliftinga sportistam Jurijam Cibrijam. Šajā dienā notika Līvānu novada čempionāts klasiskajā svaru stieņa spiešanā guļus, kurā Cibrijs uzvarēja "Open" grupā svara kategorijā virs 120 kilogramiem.

Šobrīd aktīvas diskvalifikācijas ir jau 11 pauerliftinga sportistiem. Šogad četru gadu diskvalifikācijas par pērn veiktiem pārkāpumiem piešķirtas Aleksandram Bļinkovam un Valērijam Smanam, tāpat diskvalifikācijas ir spēkā Andrejam Razujevam, Intaram Grauzim, Andrejam Mortuļevam, Alīnai Abramčikai, Mārim Krievelim, Mārim Osim, Robertam Dimantam, Dainim Stivkam un Ainim Stagaram, bet izskatīšanas stadijā joprojām ir Sandras Bileišes, Ariona Nazarenko, Arņa Krauzes, Artūra Šutova, Klintas Korsakas un Ulda Ķiploka lietas.

"Ar pauerliftinga federāciju mums ir ļoti pozitīva sadarbība, viņu pašu uzstādījums ir, lai sporta veids būtu tīrs un atbilstu visām prasībām. Tā ir viena no federācijām, kuru varētu paslavēt. Arī analīžu ziņā izskatās, ka paliek labāk, ir novērojams, ka netīrie sportisti nepiedalās sacensībās," Sportacentrs.com teica Latvijas Antidopinga biroja direktora vietnieks Alekss Ūpis.

Vēl šogad oficiāli izskatīta regbista Maksa Prauliņa lieta, kuram piespriesta četru gadu diskvalifikācija līdz 2023. gada 21. februārim.

Kā vēstīts, 2017. gadā pozitīvas dopinga analīzes konstatētas 13 gadījumos, trīs sportisti atteikušies no dopinga kontroles, bet viens sportists 12 mēnešu laikā nav trīs reizes bijis pieejams dopinga kontrolei. Šis ir pārliecinoši lielākais dopinga lietu skaits neatkarīgās Latvijas laikā, tomēr pērn arī tika veikts divreiz vairāk analīžu nekā iepriekš un tuvākajos gados plānots šādu analīžu skaitu saglabāt.

Pilnu interviju ar Latvijas Antidopinga biroja pārstāvjiem Sportacentrs.com piedāvās tuvākajā laikā.

  -3 [+] [-]

, 2019-04-02 21:23, pirms 5 gadiem
Īsts letiņš

  +1 [+] [-]

, 2019-04-02 21:30, pirms 5 gadiem
4 gadi diskābelis

  +2 [+] [-]

, 2019-04-02 21:37, pirms 5 gadiem
Adolfs'Hitlers rakstīja: Īsts letiņš
Ir jau ar!

  +1 [+] [-]

, 2019-04-02 21:44, pirms 5 gadiem
Adolfs'Hitlers rakstīja: Īsts letiņš
Kad gūst panākumus, tad latvietis, kad sūdi, tad krievs... Pareizi sapratu? Tu esi viens no tiem muļķiem?

     [+] [-]

, 2019-04-03 18:12, pirms 5 gadiem
opa! LV ir antidopinga birojs ))))