Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:132, Did:0, useCase: 3

Māris Noviks ASV: Rodions Kurucs. Treniņi blakus Brīvības statujai

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Māris Noviks ASV: Rodions Kurucs. Treniņi blakus Brīvības statujai
Rodions Kurucs 2019. gada 31. janvārī. Foto: USA Today/Scanpix

Ziemeļu pusē skatam paveras plaša, stiklota siena – 56 taisnstūri četrās rindās. Ziemeļaustrumos redzamas Bruklinas centra augstceltnes. Vairāk uz rietumiem – Manhetenas finanšu rajons. Vēl tuvāk, taču pamanāma, pieejot pie logiem, Brīvības statuja. Tas viss redzams no Bruklinas "Nets" treniņcentra.

Klubam pārceļoties no Ņūdžersijas – pavalsts Hadsona upes rietumu krastā – uz Longailendas salu, “Nets” bija vajadzīga ne tikai jauna arēna, bet arī treniņcentrs. Pēdējo 20 gadu laikā pie tāda tikuši, šķiet, visi NBA klubi un bruklinieši nebija izņēmums.

Par komandas jauno pastāvīgo mājvietu kļuva biroju centrs Bruklinas 39. ielā, apmēram četrus kilometrus uz dienvidiem no Manhetenas lejasgala. Treniņcentram izvēlēta vieta astoņstāvu ēkas astotajā stāvā.

No “Barclays Center”, kājām ejot, treniņcentrā var nokļūt stundas laikā. Jānoiet daži kvartāli pa Atlantijas avēniju – šo ielas posmu lielā arābu iedzīvotāju skaita dēļ var saukt arī par “mazo Bagdādi” – Trešajā avēnijā jānogriežas pa kreisi un apmēram 50 minūtes jāsoļo līdz 39. ielai.

Salīdzinot ar Manhetenu un Bruklinas centru, gājēju te maz. Un tas ir saprotami, jo daudzstāvu māju vietā te atrodas ostas teritorijas un noliktavas (rietumu pusē), kā arī daudzi autoservisi, metāllūžņu pieņemšanas un rūsēšanas punkti, dažādi mazie uzņēmumi.

”Nets” treniņcentrs 39. ielā Bruklinā

Ieeja treniņcentrā

Tiekot līdz 29. ielai, ostas pusē skatam paveras iespaidīgi nocietināta ēka ar kontrolpunktiem un aizrestotiem logiem. Tajā izvietojies Tieslietu ministrijai (Department of Justice) pakļautais Federālais cietumu birojs. Šajā pašā ielā var pagriezties pa labi un, paejot garām “Cietoksnim”, nokļūt līdz piekrastes ielai, kur pretējā krastā redzama Ņūdžersija un tuvāk Brīvības statuja.

“Uber” – Rodions Kurucs atbild uz jautājumu par pārvietošanos no dzīvokļa “Barclays Center” apkaimē līdz treniņcentram. Vēl viena alternatīva ir metro – uz Braitonas pludmali un Koni salu kursējošie B un D vilcieni palīdzēs nokļūt dažu simtu metru attālumā no galamērķa.

Astotajā stāvā iespējams nokļūt at diviem ietilpīgiem liftiem. Ēkā ir arī septiņas kāpņu telpas, kuras var izmantot avārijas situācijas gadījumā. Atveroties lifta durvīm, pretī redzama recepcija, bet abās sānu pusēs aizstiepjas plats, apmēram 20 metrus garš gaitenis. Blakus recepcijai ir ieeja mediju istabā, savukārt tās galā ir durvis uz preses konferenču zāli.

”Nets” treniņzāle atrodas ēkas astotajā stāvā

”Šokolādes pērkons” Derils Doukinss (1957-2015)

Vinss Kārters

Dražens Petrovičs (1964-1993)

“Nets” preses telpa ir mājīgāka nekā “Knicks” treniņcentrā pieejamā, vienīgi bez logiem. To vietā ir plakāti-lielizmēra fotogrāfijas ar kluba leģendām. “Šokolādes pērkons” Doukinss, iespaidīgu danku īpašnieks Vinss Kārters un “basketbola Mocarts” Dražens Petrovičs.

Gaiteņa tālākajā galā sānos redzama liela pasaules karte – uz baltas sienas melnā krāsā atveidotas kontinentu kontūras. Kartē izceļas divi lieli uzraksti: 1) “Onexim Group” – tās īpašniekam Mihailam Prohorovam pieder 51% “Nets” akciju, 2) “Joe Tsai” – ķīniešu uzņēmējs kontrolē 49%. Spēlētāju dzimtās vietas atzīmētas ar mazākiem uzrakstiem.

Klātienē nākas dzirdēt, ka “Nets” vadība nav īpaši entuziastiska par preses klātbūtni treniņcentrā. Arī gaidītāju pulciņš mazāks nekā “Knicks” nometnē – kad īsi pirms vieniem pēcpusdienā atveras zāles durvis, pa tām ieiet ne vairāk kā 10 cilvēki, trīs latviešus ieskaitot.

Līdzīgi kā “Barclays Center” gadījumā, arī “Nets” treniņzāle ir krietni jaunāka nekā Ņujorkas konkurentiem. Jauns parkets, stiklotā siena gar sānu līniju, dizaina elementi – viss izskatās moderni.

Dienvidu pusē vienlaidus stikla sienas nav – logi ir mazāki, zemāki, aizklāti ar caurspīdīgām žalūzijām. Te ir slavas karogu siena ar nieka četriem plakātiem. Divi no tiem vēsta par “Nets” uzvarām Amerikas Basketbola asociācijā 1974. un 1976. gadā. Ņemot vērā, ka “Knicks” tajā pašā desmitgadē divreiz triumfēja NBA, septiņdesmitie uzskatāmi par Ņujorkas basketbola zelta gadiem.

Rodions Kurucs zālē ir jau trešo stundu un atstrādā trīspunktu metienu – viņa tālmetienam jākļūst stabilākam. Spēlētāju vajadzībām pieejami seši grozi, bet latvietis strādā pie tā, kurš atrodas vistuvāk Bruklinas centram.

Drīz nodarbība ir galā. Spēlētāji aiz žurnālistu skatam neredzamās sienas veic somu kārtošanu un pa vienam vai diviem dodas uz rietumu pusē esošo izeju. Kenijs Atkinsons atnāk pie reklāmas sienas un sniedz īsus komentārus. Stāstot par Rodionu Kurucu, viņš pieļauj iespēju vasarā ierasties Latvijā personīgi.

”Nets” treniņzāles viesu uzņemšanas punkts

Bruklinas tilts ir viens no Ņujorkas simboliem

“Komanda uz izbraukuma spēlēm dodas ar “Delta Airlines” līgumreisu,” uz Sportacentrs.com jautājumu par gaidāmā lidojuma niansēm atbild “Nets” sabiedrisko attiecību nodaļas pārstāvis Īlaja Pīrlštains (Eli Pearlstein). Vēl pāris minūtes un vienība ir ceļā uz lidostu.

Latvieši Bruklinā pirmo reizi spēlēja jau pirms 80 gadiem – valstsvienības treneris Valdemārs Baumanis ar Maksi Kazāku un Visvaldi Melderi 1939. gadā mācījās pie tobrīd slavenākā studentu trenera Klēra Bī. “Long Island University” (atrodas netālu no “Barclays Center”) boss vēl pirms Otrā Pasaules kara nodarbojās ar pastiprinātu skautingu un piedāvāja saviem sekotājiem noskatīties pirmos video.

Šodien Bruklinai vēl nav izdevies pacelties priekšteču kādreiz sasniegtajos augstumos. Basketbols apkaimē ir cieņā, taču līdz slavas brīdim jāpagaida. Daudzi cilvēki ir noticējuši “Nets”, bet lielākam izrāvienam pietrūkst mūsdienās gūti panākumi.

     [+] [-]

, 2019-03-02 12:15, pirms 5 gadiem
Ļoti labi, tā turpināt!

  +2 [+] [-]

, 2019-03-02 14:05, pirms 5 gadiem
Latviešu valodā nav Hadsona upes, bet gan Hudzona.

     [+] [-]

, 2019-03-02 14:11, pirms 5 gadiem
"latvietis strādā pie tā, kurš atrodas vistuvāk Bruklinas centram"
"pa vienam vai diviem dodas uz rietumu pusē esošo izeju"
Nesaprotu šo nevajadzīgo teksta lērumu...
Vai tiešām kādam tas varētu interesēt, ka grozs pie kura darbojas Kurucs ir vistuvāk Bruklinas centram?
Vai arī tas, ka čaļi iziet no zāles tieši pa rietumu (nevis austrumu) pusē esošo izeju?

     [+] [-]

, 2019-03-02 15:38, pirms 5 gadiem
Supervaronis rakstīja: Latviešu valodā nav Hadsona upes, bet gan Hudzona.
Tiesa gan! Atsauce uz Pēdējo Mohikāni un Zvērkāvi un citiem Indiāņu romaniem!

     [+] [-]

, 2019-03-02 15:39, pirms 5 gadiem
... Tāpat kā latviešu valodā nav Lesteras, bet ir - Leičestera!

     [+] [-]

, 2019-03-02 20:56, pirms 5 gadiem
laba reportāža, bet labāk vairāk foto un video.

autors būs kārtīgi nostaigājies, interesanti kāds iemesls neizmantot transportu.

     [+] [-]

, 2019-03-04 23:58, pirms 5 gadiem
Iestrādnes labas, bet nepamet sajūta, ka autors vairāk izbauda atpūtu NY ielās, kā pievēršas drukāšanai. Pietrūkst arī vizualizācijas...