Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:554, Did:0, useCase: 3

Šketovs: "Latvijā vairs nav nevienas profesionālas futzāla komandas, taču Eiropā ieņēmām 20. vietu"

Agris Suveizda

Šketovs: "Latvijā vairs nav nevienas profesionālas futzāla komandas, taču Eiropā ieņēmām 20. vietu"
Latvijas izlases galvenais treneris Artūrs Šketovs. Foto: Sanita Ieva Sparāne, LFF

Latvijas telpu futbola izlase no Pasaules kausa kvalifikācijas pamatkārtas Portugālē atgriezās ar trešo vietu apakšgrupā - 0:4 pret Portugāli, 1:7 pret Čehiju un 7:2 pār Vāciju. Valstsvienības galvenais treneris Artūrs Šketovs sarunā ar Latvijas Telpu futbola asociāciju atskatījās uz aizvadīto turnīru.

Kāds ir sausais atlikums, atgriežoties no Portugāles?
Līdzjutēji jau pieraduši, ka spēlējam kvalifikācijas pamatkārtā. Taču visas septiņas reizes [vienreiz Latvija sāka ar pamatkārtu] priekšsacīkstes pārvarējām ar lielām grūtībām. Atzīmēšu, ka allaž izcīnījām 1. vietu priekšsacīkšu turnīrā, lai gan šogad tālāk tika arī otrā spēcīgākā komanda. Pamatkārtā spēkojāmies pret esošajiem Eiropas čempioniem portugāļiem, kuri arī uzņēma četru komandu turnīru. Uzskatu, ka aizvadījām cienīgu spēli. Pie 0:2 rezultāta portugāļi palika mazākumā, kas deva mums iespējas gūt vārtus. Otrajā puslaikā bija vēl vārtu gūšanas iespējas, kuras neizmantojām. Spēlējām piecatā pret četriem. Beigu beigās ielaidām trešos vārtus, bet ceturtos Portugāle iesita tukšos.

Nebija domas pataupīt spēkus mačā ar favorīti Portugāli, jo nākamajā dienā bija mačs pret galvenajiem sāncenšiem čehiem?
Bieži dzirdu šādus priekšlikumus. Ja mums dotu 200% varbūtību, ka spēku ekonomija mačā ar Portugāli ļautu apspēlēt Čehiju, es noteikti šādi rīkotos. Ir jācenšas tikt pie punktiem pret jebkuru pretinieku. Ja mēs tiktu kvalifikācijas Elites raundā, tad tur visas komandas būtu vienā līmenī ar Portugāli… Atzīmēšu, ka Čehija aizvadīja līdzvērtīgu maču pret Portugāli [mājinieki uzvarēja ar 4:1]. Viņu līmenis atbilst Eiropas čempionu portugāļu līmenim. Visu izšķīra Portugāles vadošo spēlētāju Rikardinju un Kardinala meistarība.

Čehijai zaudējām ar 1:7. Cik daudz tas rezultāts atbilst spēles gaitai?
Telpu futbolā šādi rezultāti nav retums. Šī spēle mums neizdevās. Jau 20. sekundē ielaidām vārtus pēc stūra sitiena. Pie vienkāršas izspēles pieļāvām kļūdu. Arī otros vārtus ielaidām pēc stūra sitiena. Tālāk izveidojām pāris labu iespēju, neiesitām tukšos vārtos. Otrajā puslaikā ielaidām trešos vārtus un sākām spēlēt ar piekto laukuma spēlētāju. Jā, varējām pabeigt ar cienīgu 0:2 vai 0:3, taču izvēlējāmies riskēt. Ne visai sekmīgi nospēlējām piecatā – paši iesitām vienus vārtus, bet ielaidām trīs.

Noslēdzošo spēli aizvadījām pret vāciešiem. Pirms dažiem gadiem Jelgavā pret šo komandu spēlējām neizšķirti 3:3. Cik mainījusies ir Vācijas komanda?
Šī izlase ir spēcīgāka. Vācieši spēlē tikai otro atlases ciklu. Šoreiz viņiem izdevās pārvarēt priekšsacīkšu kārtu, kas liecina par komandas progresu. Telpu futbols Vācijā strauji progresē, pēc gada rīkos profesionālu Bundeslīgas čempionātu. Vācieši aizvadīja labu maču pret čehiem [beigās zaudējums ar 0:3], otrajā puslaikā dominēja. Viņu mačā pret Portugāli ilgi turējās 0:0 rezultāts [pirmos vārtus portugāļi iesita 16. minūtē]. Pirms mūsu spēles ar Vāciju izredzes vērtēju kā 50/50. Ja spēle pret Čehiju mums nepadevās, tad pret Vāciju tieši otrādi labi izmantojām savas izdevības. Vārtsargs Aigars Bondars neļāva vāciešiem pietuvoties rezultātā. Bijām vadībā ar 6:0, tomēr beigās divus vārtus ielaidām. Izcīnījām pelnītu uzvaru 7:2, aizvadot ļoti labu maču.

Kuru spēlētāju sniegums patīkami pārsteidza? Vai kāds lika vilties?
Vispirms atzīmēšu komandas sasniegumu. Desmit gadus nebijām uzvarējuši spēli kvalifikācijas pamatkārtā. Šobrīd notiek sastāva atjaunošanās process. Pusei komandas nav tik lielas starptautiskas pieredzes. Brāļi Kuļešovi, Artūrs Strazdiņš, Andrejs Baklanovs un Matīss Babris varbūt nav tie jaunākie spēlētāji, taču viņiem vēl jāgūst lielo starptautisko spēļu praksi. Vēlreiz vēlos izcelt Bondaru, kurš, neraugoties uz solīdu vecumu, atbildīgajās spēlēs dod pārliecību par mūsu vārtu drošību. Mačā pret Vāciju neielaida nevienus vārtus, jo tika nomainīts pie rezultāta 6:0. Vismaz piecus gadus dzirdu runas, ka Bondars jau par vecu un tūlīt jau beigs savu spēlētāja karjeru. Taču es ticu savām acīm un intuīcijai. Mēs viņu saucam un viņš attaisno mūsu uzticību.

Laukuma spēlētāji apliecināja savu līmeni. Kāds nospēlēja mazliet labāk, cits mazliet sliktāk. Nevēlos kādu īpaši izcelt. Ir jāsaprot, ka Čehija regulāri spēlē Eiropas čempionāta un Pasaules kausa finālturnīros. Šobrīd Latvijā nav profesionālas telpu futbola komandas. Ir tikai Jānis Pastars, kurš ikdienā spēlē profesionālajā līmenī Polijā. Nupat mēs spēlējām pret Portugāli, kuras sastāvā ir lielo Eiropas klubu vadošie spēlētāji. Ja saliekam kopā citu pamatkārtas grupu rezultātus, var teikt, ka esam ierindojušies 20. vietā starp Eiropas izlasēm.

Kādi ir tālākie nacionālās izlases plāni?
Igaunijā notiks Baltijas kausa izcīņā. Mums paredzētas spēles 3. un 4. decembrī. Janvāra beigās spēlēsim Eiropas čempionāta kvalifikācijas priekšsacīkšu kārtā. Jau 7. novembrī noskaidrosim savus pretiniekus priekšsacīkšu turnīrā, ko uzņemsim savā laukumā.

Izmantotie resursi:
LTFA