Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:115, Did:0, useCase: 3

Riherts: "RFS spēlē diezgan primitīvi, kā arī pieradusi krist soda laukumā, un visi svilpj"

Edmunds Novickis
Edmunds Novickis @EdmundsN

Riherts: "RFS spēlē diezgan primitīvi, kā arī pieradusi krist soda laukumā, un visi svilpj"
Andrejs Kaļiņins un Andris Riherts
Foto: FK RFS

Sestdien "SynotTip" futbola Virslīgā "Metta"/LU visai negaidīti ar 2:0 pārspēja RFS. Piedāvājam abu komandu galveno treneru sacīto pēcspēles preses konferencē.

Kā ierasts pēdējā laikā, pēc "Mettas"/LU mājas spēlēm preses konference notiek divas daļās, katram trenerim uzstājoties un atbildot uz jautājumiem atsevišķi.

Andrejs Kaļiņins, RFS galvenais treneris: "Pirmkārt, apsveicu pretinieku ar labu un pelnītu uzvaru - sevišķi man patika šīs komandas darbības pirmajā puslaikā. Attiecībā uz mums pirmajā puslaikā acīs krita liels individuālo darbību brāķis, it sevišķi vienkāršās situācijās. It kā neslikti sākām, pirmajās 12-13 minūtēs [pirmie vārti tika ielaisti 14. minūtē - aut.] radījām spiedienu pretinieka soda laukumā, mums bija pārsvars. Kas notika pēc tam, man grūti sacīt. Iespējams, pazaudējām koncentrēšanos, varbūt tehniska kļūda - jāpaskatās [video]. Dabiski, ka dodot handikapu šādai komandai - vispirms vienus vārtus, pēc tam pat divus - tiek lauzta mūsu komandas struktūra, par 80% jādomā par uzbrukumu, jāatstāj brīvās zonas sev aiz muguras. Un pretinieks, kuram ir ātri spēlētāji, to var izmantot. Un pretinieks pretuzbrukumos mums šodien sagādāja ļoti lielas problēmas.

Šodienas spēlē varu vainot tikai mūs pašus - zaudējām paši sev. Mums bija liels pārsvars, spiedienu radījām, bet asumu, efektivitāti uzbrukumā nenodemonstrējām. Nespējām arī turēt drošībā savus vārtus, pieļāvām individuālas kļūdas. Tāpēc laikam likumsakarīgs rezultāts. Otrajā puslaikā bijām noskaņoti atspēlēties, mums par to bija pārliecība un puslaika trešajā minūtē nopelnījām pendeli, kas varēja kļūt par spēles lūzuma punktu - vārti dotu mums impulsu, pārliecību un varētu turpināt uzbrukt, lai cerētu uz otrajiem un trešajiem vārtiem. Diemžēl tas nenotika un tālākie uzbrukumi bija līdzīgi viens otram, pretinieks zemu nosēdās, kompakti nosēdās un mums atlika meklēt veiksmi vienīgi flangos un nogādāt bumbu ar centrējumiem. Taču arī tie šodien nebija augstākajā līmenī un pretinieks principā tika ar tiem galā. Neveiksmīga diena mūsu komandai, taču arī šeit mums jābūt stipriem, ir jāiztur šis sitiens un sezonas galotne jāaizvada mazliet citā, kvalitatīvākā līmenī."

Vai vilšanos sagādāja atsevišķi spēlētāji tieši uzbrukumā? Eduards Višņakovs, Uldriķis?
"Principā viņiem bija daži labi momenti, taču pievīla realizācija, precizitāte, aukstasinība. Uldriķis ir jaunāks puisis, Eduardam, protams, ir jāizspiež maksimums no momentiem, kas rodas pretinieku vārtu tuvumā."

Vai gaidījāt, ka "Metta" spēlēs ar trim centra aizsargiem?
"Bija divi varianti - viņu standarta shēma [4-2-3-1] un, protams, mēs katram gadījumam gatavojāmies variantam, ka viņi spēlē ar pieciem aizsargiem."

Liepāja nesen šajā pašā laukumā no 0:2 uzvarēja ar 5:2. Kas viņiem bija labāks nekā jums?
"Viņiem bija labāka momentu realizācija. Neteiktu, ka viņi [liepājnieki] izveidoja vairāk momentu, taču viņiem bija labāka realizācija. Plus viņi guva vārtus vēl pirms pārtraukuma un guva ātrus vārtus arī pēc pārtraukuma. Psiholoģiskais pārākums bija jau viņiem. Pretinieks ["Metta"/LU] kļuva mazliet dezorientēts un to varēja izmantot. Mūsu gadījumā momentu neizmantošana deva tikai pozitīvu impulsu pretiniekam, deva tam spēkus, enerģiju tālāk sisties un nosargāt uzvarošo rezultātu."

Vai šobrīd varat pateikt, kur bija kļūda otrajos ielaistajos vārtos? Ševeļovs guva vārtus no pāris metriem pēc standartsituācijas netraucēts...
"Grūti pateikt, tur [soda laukumā] bija ļoti daudz cilvēku. Skaidrs, ka pazaudējām cilvēku - koncentrēšanās, uzmanība brīvsitienu brīdī. Spēlējam pēc zonas principa, taču atstāt nepiesegtu futbolistu smailē, protams, ir... koncentrējāmies pirmajai bumbai un pazaudējām spēlētāju bīstamajā zonā."

Pēc divām uzvarām pār "Spartaku" šķita, ka tēmējat uz pirmo vietu. Tagad galvenais uzdevums būs nosargāt vietu trijniekā?
"Uzdevumu mums neviens nav mainījis - mums jātiek trijniekā. Dabīgi, ka katrā mačā cīnīsimies par uzvaru un visaugstākajām vietām. Iespējas vēl nav zaudētas. Šodien vēl "Spartaks" ar "Riga" spēlēs, kāds zaudēs punktus. Mums šobrīd svarīgi detalizēti tikt skaidrībā ar šī zaudējuma iemesliem un nokoncentrēties pēdējām četrām spēlēm. Iespējas vēl ir - arī uz pirmo vietu."

Uz izlasi izsaukti septiņi RFS spēlētāji, kas ir absolūtais rekords gan jums kā klubam, gan arī lielākā pārstāvniecība starp klubiem izlasē vispār. Vai Latvijas izlases līdzjutējiem ir jāuztraucas pirms spēlēm ar Fēru salām un Andoru, ja RFS ar septiņiem spēlētājiem izlasē zaudē pastarītei "Mettai"?
"Domāju, Latvijas izlases līdzjutējiem pirms Latvijas izlases spēlēm vienmēr ir iemesls satraukties. Tas pirmkārt. Otrkārt, paskatīsimies. No vienas puses mēs, treneri, un kluba vadība, protams, ir ļoti priecīga, jo tas pierāda, ka futbolisti klubā progresē. Progresēt un saņemt izsaukumus uz izlasi ļauj kluba vadības radītā atmosfēra ap klubu, radītie treniņu apstākļi. Reizē ar to jūtam lielu atbildību - ja vairāki mūsu futbolisti parādīsies laukumā, tad mēs, treneri, izbaudīsim veiksmes un neveiksmes uz savas ādas."

Šodien Sizko nebija vainojams, bet citās spēlēs viņam bija diezgan rupjas kļūdas. Kāpēc Māliņš netiek pie iespējas kopš tās senās spēles vasarā ar "Riga"?
"Šāds jautājums atkrita, jo Germanam ir neliela trauma. Ja manījāt, pret "Spartaku" viņš nebija pat pieteikumā. Šodien viņš bija pieteikumā, bet, godīgi sakot, viņš nebija gatavs iet laukumā. Pat atkrita šāda problēma pieņemt lēmumu."

Bet ar Sizko sniegumu jūs esat apmierināts vai nē?
"Viņam bija kļūdas, bet kļūdas ir arī laukuma spēlētājiem. Jā, viņam bija ļoti neveiksmīga spēle Liepājā, ar "Spartaku" vienīgajos ielaistajos vārtos viņa darbība nebija pārliecinoša. Taču mana pozīcija attiecībā uz vārtsargiem - man nepatīk pēc pirmās kļūdas vārtsargu mainīt. Katram jādod iespēja labot savu kļūdu. Ja tas [kļūdas] ir kā sistēma divu trīs spēļu garumā, tad ir jāaizdomājas. Viena spēle nav iemesls, lai mainītu vārtsargu."

Ņemot vērā, ka septiņi futbolisti izsaukti uz izlasi, kā tas varētu ietekmēt komandu pēc izlašu pauzes? Pluss vai mīnuss?
"Atkārtošos, ka tas ir gan pluss, gan mīnuss. Kluba attīstības ziņā tas ir liels pluss. Treneru štābam tas ir mīnuss - tev paņem prom septiņus futbolistus uz Latvijas lielo izlasi, vienu uz Gruzijas izlasi, trīs uz Latvijas U-21 izlasi, vienu uz jauniešu izlasi. 12 futbolisti uz laiku pamet komandu. Mums paredzēta pārbaudes spēle ar U-19 izlasi un, lai mums pietiktu spēlētāju, būs jāņem papildus futbolisti no dublieru komandas. Protams, tas ir mīnuss, taču mums jau ir zināma pieredze šādās pauzēs un futbolistu atjaunošanā. Domāju, viss būs kārtībā un spēlei ar Liepāju būsim gatavi. Turklāt, domāju, šodien tika aizskarta futbolistu pašcieņa un būs liela vēlme reabilitēties."

Andris Riherts, "Mettas"/LU galvenais treneris: "Jāsāk ar patīkamo - jāsaka paldies Arturam Gaidelam par vienkārši fantastiskām organizatora spējām, viņa neatlaidīgo darbu. Tāpat Vadims Čerņikovs arī uzslavas ir pelnījis. Man tiešām patīk kā viņi strādā - būtu vairāk tik precīzu un neatlaidīgu cilvēku! [to visu Riherts sacīja, protams, ar ironiju - aut. piez.]

Runājot par spēli, skaidrs, ka pirmais puslaiks man patika, otrais bija... vienojāmies ģērbtuvē, ka vajag vinnēt šo spēli un visu aizmirst. Tā ka paldies spēlētājiem par pozitīvo rezultātu. Domāju, ka bijām pelnījuši uzvarēt šajā spēlē."

Salīdzinoši nesen bija līdzīgi - 2:0 pret Liepāju, toreiz zaudējāt ar 2:5. Ar ko šīs spēles atšķīrās - kāpēc diametrāli pretēji rezultāti?
"[Šodien] Neatvedām vārtus. Tāda tā starpība."

Ja RFS realizētu pendeli, vai cīņas gaita lūztu un RFS glābt spēli būtiski pieaugtu?
"Ja godīgi, visas spēles garumā neredzēju, ar ko viņi varētu mūs uzlauzt. Kā jau teicu, RFS ir pieradināta krist soda laukumā, viņi arī krīt un visi [tiesneši - aut.] svilpj. Man liekas, tas arī bija vienīgais, kā viņi varēja mūs uzlauzt. Vismaz šajā spēlē."

Tad par pendeli, ko piešķīra par labu RFS, piekrīt vai nē?
"Tas viss ir bezjēdzīgi. Katru spēli uz mūsu vārtiem liek pendeli, es par to nesatraucos."

Un par Kalniņa epizodi, kad neieskaitīja vārtus?
"Gatis Kalniņš tādus vārtus sit katru gadu jebkuram vārtsargam. Mēs zinām, ka ir soda laukums 16 metru garumā, kur vārtsargam ir priekšrocības spēlēt ar rokām. Un ir vārtsarga laukums piecu metru garumā, kur pret vārtsargu nedrīkst asi spēlēt. Šī epizode bija 16 metru zonā. Domāju, apskatoties video, ja kāds teiks, ka tur nav [pareizi gūtu] vārtu, tad... visdrīzāk viņš nav redzējis to momentu un skatās kaut kur citur."

Tā bija viena no divām neveiksmīgām epizodēm Gatim Kalniņam saistībā ar tiesāšanu. Vēl bija otrā dzeltenā kartīte pašās, pašās beigās. Tobrīd principā uzvara bija rokā un varēja mierīgi pabeigt spēli un Gatis būtu arī nākamajā spēlē pieejams.
"Ko darīt... Tiesnesis bija principiāls. To tikai varu pateikt."

Tagad tev pašam būs posms izlasē. Tamdēļ, ka RFS ar septiņiem izlases spēlētājiem zaudē tieši pirms izlases posma, būs jāpiestrādā ar šiem spēlētājiem psiholoģiski?
"Zaudēt "Mettai" ir kaut kāds psiholoģiskais trieciens [smaida]?"

Jebkurš zaudējums pirms izlases posma lielai grupai spēlētāju.
"Ja viņi ir izlasē, tad viņiem ir jātiek galā ar tādām lietām. Neviens jau tur viņus nepaijās. Skaidrs, ka varbūt nepatīkami aiziet uz citu vidi ar tādu rūgtuma piegaršu, bet ko darīt? Tāds ir futbols. Tāds vispār ir sports - kāds zaudē, kāds uzvar."

Kā nāca lēmums šodien spēlēt ar trim centra aizsargiem?
"Runājot par RFS, viņi diezgan... visi sakām, ka viņi daudz bumbu kontrolē un tā tālāk, bet viņi diezgan primitīvi spēlē. Dabū bumbu centra pussargs, atdod uz malu, tad ir centrējums un tad ir vai nu kritiens zemē vai sit pa vārtiem. Līdz ar to, domāju, vidū viņi pārsvaru tik un tā neizveido, tāpēc pieņēmām lēmumu, ka ir vairāk jānostiprina malas, kur mums ir spēcīgi spēlētāji viens uz viens. Plus centrālā zona, no kuras viņi gūst vārtus - tur bija trīs aizsargi. Izmērs nebija būtisks, svarīgas bija kvalitātes, kā viņi iet divcīņās."

Iepriekšējā spēlē, kad Eduards Višņakovs guva vārtus, arī bija klasiski - centrējums, sitiens ar galvu.
"Jā, jā. Arī pret Liepāju viņš tādus pašus vārtus guva."

Uz izlasi vienīgais izsauktais ir Dāvis Indrāns. Jauniem spēlētājiem parasti tipiski ir kritumi, pacēlumi, progress, regress. Kā tu redzi viņa sezonu kopumā? Vai šobrīd, sezonas beigās, viņš ir labāks nekā martā - gan fiziski, gan psiholoģiski, gan tehniski?
"Domāju, viņa trumpis noteikti ir stabilitāte - viņš diezgan stabili aizvadījis visu sezonu. Viņš ir guvis piecus vārtus, viņš ir labākais vārtu guvējs mūsu komandā, kaut gan spēlē balsta pussarga pozīcijā... nu, dažādās pozīcijās. Pietiekami universāls spēlētājs ar labu tehniku. Vispār jābrīnās, jo viņam šī ir tikai otrā pilnā sezona Virslīgā un to stabilitāti viņš ir panācis diezgan ātri. Tas laikam ir viņa pluss, kura dēļ viņš ir arī izlasē."

U-21 izlasē tūlīt būs jāspēlē Vladislavam Fjodorovam. Kāpēc viņš šodien sāka rezervē? Seriba labāks?
"Seriba nespēlē viņa pozīcijā. Ozoliņš spēlēja. Vēl Indrāns, Emsis, Abdullāhi ir. Šobrīd mums visi spēlētāji bija veseli un parādījās konkurence. Plus Vlads, kā zinām, visas iepriekšējās spēles spēlēja pamatsastāvā. Viņam vajadzēja nedaudz ienākt no citādas vides spēlē. Viņš labi to izdarīja."

Kad parādījās Varslavāns, visi runāja par viņu, bet tagad Rihards Ozoliņš aizvadījis vairākas spēles pamatsastāvā, viņam tikai 16 gadi. Lielas cerības varam saistīt ar viņu nākotnē?
"Jūs redzat, ka puika ir mierīgs, nosvērts, labi saprot spēli, diezgan tehnisks. Domāju, ka "Mettas" akadēmijā ir daudz spēlētāju, kuri ir tādā stilā audzināti un viņiem ir lielas iespējas iekļauties pieaugušo futbolā diezgan agrā vecumā. Skaidrs, ka tas vienmēr ir tā kā uz svariem - jauns spēlētājs ir stabilitātes jautājums un tas ir tas, ar ko jāsadzīvo treneriem un arī spēlētājam. Rihards šobrīd ir iekarojis vietu pamatsastāvā un nevienam negrasās to atdot. Tā ir laba īpašība."

Par to sākuma uzrunu Gaidelam un Čerņikovam - vai tas joprojām ir domāts par veco spēli ar "Spartaku" [kausa mačs, kura papildlaiks risinājās pustumsā - aut.], lai katru reizi viņiem par to atgādinātu vai bijis kaut kas jauns?
"Nē, vienkārši cilvēki labi strādā. Kāpēc kaut ko atgādināt?"

Līdz sezonas beigām pēc katras spēles atgādināsi to?
"Katra iespēja jāizmanto. Ikdienā tu viņus satiec un pasaki, bet ja tu vari visiem pateikt, tad tas jau ir krietni labāk. Par labiem darbiem cilvēki ir jāuzslavē."

  +1 [+] [-]

, 2017-10-01 07:34, pirms 7 gadiem
Tie septiņi spēlētāji protams tā ir federācijas un Starkova politika veidot bāzes klubu,kā tas bija Skonto laikos.Tas ir veltīgs pasākums,pirmkārt,tāpēc ka Kaļiņins nav tas treneris,kas būs spējīgs to laivu pavilkt,pārāk sekli peld,otrkārt, tas jau ir vecmodīgs risinājums.

  +3 [+] [-]

, 2017-10-01 11:29, pirms 7 gadiem
Riherts savā stilā,bet divās lietās es viņam piekrītu.RFS spēlētājiem patīk meklēt soda laukumā pendeles un Kalniņa gūtos vārtus laikam jau tomēr vajadzēja ieskaitīt.Tur bija cīņa,bet nevis uzbrukums vārtsargam.Nu par otro dzelteno gan pats Gatis vainīgs.Kāpēc tiesnesim būtu viņš jāžēlo ,ja tīru ,pie tam vēl muļķīgu,dzelteno nopelnīja?Regulārā uzbraukšana preses konferences sākumā Gaidelam un Čerņikovam gan neko labu par Rihertu neliecina.Vienreiz pasacīja un pietiek.Vai viņam rados kāds papagailis?Interesanti ,ja kāds no pretinieku treneriem regulāri preses konferencē izsmietu pašu Rihertu par kādu no pieļautajām aušībām pēc katras spēles.Tie no Riherta puses tādi pusaudža izlēcieni vien ir,lai arī jau pusmūžā un pat cienījams vēderiņš parādās.

     [+] [-]

, 2017-10-01 11:36, pirms 7 gadiem
emox rakstīja: Tie septiņi spēlētāji protams tā ir federācijas un Starkova politika veidot bāzes klubu,kā tas bija Skonto laikos.Tas ir veltīgs pasākums,pirmkārt,tāpēc ka Kaļiņins nav tas treneris,kas būs spējīgs to laivu pavilkt,pārāk sekli peld,otrkārt, tas jau ir vecmodīgs risinājums.
Nedomāju, ka tas ir apzināts lēmums veidot bāzes klubu. Vienkārši RFS tiešām ir sapulcināti individuāli spēcīgi futbolisti. Bet tas, ka nav rezultāta, ir galvenā trenera vaina. Zaļknābis nav gatavs vadīt tik spēcīgu Latvijas mērogam komandu

  +2 [+] [-]

, 2017-10-01 11:40, pirms 7 gadiem
alguns rakstīja: Riherts savā stilā,bet divās lietās es viņam piekrītu.RFS spēlētājiem patīk meklēt soda laukumā pendeles un Kalniņa gūtos vārtus laikam jau tomēr vajadzēja ieskaitīt.Tur bija cīņa,bet nevis uzbrukums vārtsargam.Nu par otro dzelteno gan pats Gatis vainīgs.Kāpēc tiesnesim būtu viņš jāžēlo ,ja tīru ,pie tam vēl muļķīgu,dzelteno nopelnīja?Regulārā uzbraukšana preses konferences sākumā Gaidelam un Čerņikovam gan neko labu par Rihertu neliecina.Vienreiz pasacīja un pietiek.Vai viņam rados kāds papagailis?Interesanti ,ja kāds no pretinieku treneriem regulāri preses konferencē izsmietu pašu Rihertu par kādu no pieļautajām aušībām pēc katras spēles.Tie no Riherta puses tādi pusaudža izlēcieni vien ir,lai arī jau pusmūžā un pat cienījams vēderiņš parādās.
RFS tiešām spēlē primitīvu futbolu. Un ja arī RFS tiks trijniekā, tad tas būs tīri uz spēlētāju individuālo meistarību. Nu nav Kalinins gatavs vadīt tik labi nokomplektētu komandu. Un ja spēlētāji nezina kā gūt vārtus, tad loģiski, ka pēdējais salmiņš ir pendeļu prasīšana

     [+] [-]

, 2017-10-01 11:58, pirms 7 gadiem
Riherts tak ir garīgi nevesels

     [+] [-]

, 2017-10-01 12:47, pirms 7 gadiem
Par Latvijas futbola dekolonizāciju !

  +1 [+] [-]

, 2017-10-01 12:52, pirms 7 gadiem
Primitīvi. Tā pat kā izlase.

  -2 [+] [-]

, 2017-10-01 13:06, pirms 7 gadiem
RFS spēlē diezgan primitīvi, kamēr Metta spēlē vispār nekā, un virslīgā atrodas tikai konkurences trūkuma dēļ.

  +2 [+] [-]

, 2017-10-01 13:53, pirms 7 gadiem
vismaz tashtalkā Metta ar Rihertu ir čempioni virslīgā

  -2 [+] [-]

, 2017-10-01 14:24, pirms 7 gadiem
Riherts visu zin un visu var labāk par citiem...tā teikt labākais...bet kā iesūkā sezonu no sezonas tā iesūkā....

  -1 [+] [-]

, 2017-10-01 14:59, pirms 7 gadiem
Bronsons rakstīja: Riherts visu zin un visu var labāk par citiem...tā teikt labākais...bet kā iesūkā sezonu no sezonas tā iesūkā....
Bet ko viņš nepareizu pateica? Vai tu joprojām nevari pārdzīvot, ka mettietis MU sistēmā pabija?

     [+] [-]

, 2017-10-01 15:28, pirms 7 gadiem
Ferdinands Lieliskaisss rakstīja: Bet ko viņš nepareizu pateica? Vai tu joprojām nevari pārdzīvot, ka mettietis MU sistēmā pabija?
Pārdzīvotu ja es būtu kļūdījies ar savu viedokli...bet tu kaifo tik tālāk par savu elku ...un neliecies traucēts...

  -1 [+] [-]

, 2017-10-01 15:32, pirms 7 gadiem
Bronsons rakstīja: Pārdzīvotu ja es būtu kļūdījies ar savu viedokli...bet tu kaifo tik tālāk par savu elku ...un neliecies traucēts...
Bet tu turpini riet kā krancis pie katra Mettas raksta.