Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

Austrālija "Pelnu sēriju" sāk ar 284 punktiem

Juris Miņins
Juris Miņins

Austrālija "Pelnu sēriju" sāk ar 284 punktiem
Stīvs Smits
Foto: AFP/Scanpix

Šodien Lielbritānijā, Anglijas pilsētā Birmninghemā tika dots starts prestižajai "The Ashes" kriketa maču sērijai. Pēc pirmās dienas Austrālijas izlase ir guvusi 284 punktus.

Nav pagājis pārāk liels laiks kopš Starptautiskās kriketa padomes (ICC) rīkotā Pasaules kausa, kā starptautiskajā kriketā ir sākušies jauni un gana prestiži mači, proti, "jaunizceptie" Pasaules kausa uzvarētāji, Anglijas izlase, tiksies ar bijušajiem čempioniem, Austrāliju, tā sauktajā "The Ashes" sērijā.

Par "The Ashes" , jeb "Pelnu sēriju", sauc Austrālijas un Anglijas kriketa izlašu cīņu, kas tiek aizvadīti pēc Testa kriketa noteikumiem. Savukārt šo savdabīgo nosaukumu sērija ir ieguvusi pateicoties britu žurnālistiem, kas 1882. gadā, pēc Anglijas bezierunu zaudējuma, paziņoja, ka "Anglijas krikets ir miris. Tā ķermenis tiks kremēts, bet pelnus nosūtīs uz Austrāliju". Savukārt pirms nākamās sērijas Anglijas izlases kapteinis Aivo Blidž, atceroties šos tekstus, paziņoja, ka viņa komanda dodas "atgūt tos pelnus".

Interesanti, ka pēc tam kā Anglija bija uzvarējusi divās no trijām spēlēm, kāda Melburnas sieviešu grupa uzdāvināja Blidžam nelielu urnu, kādās parasti arī tiek glabāti kremēto cilvēku pelni. Tā gan bija neoficiāla dāvana, ko pasniedza tieši Anglijas izlases kapteinim, taču ar laiku šāda urna kļuva par maču sērijas simbolu. Mūsdienās komandas saņem aptuveni 15 cm augstu urnu, kurā ir iebērti sadedzinātas kriketa bumbiņas pelni.

Šodienas mačs, kas risinājās Edžbastonas kriketa arēnā, sākās ar viesu komandas uzvaru pirmsmača monētas mešanā, kas ļāva viņiem izvēlēties ar ko sākt spēli – atsišanu vai mešanu. Austrālieši izvēlējās atsišanu, taču nevar teikt, ka tas viņiem deva kādas lielas priekšrocības.

Spēles ievadā austrāliešiem nekas diži labs nesanāca un sākumsastāva atsitēji, skaitot katra punktus atsevišķi, tika vien pie desmit punktiem. Nedaudz labāk veicās Deividam Vorneram, taču 13 punkti arī nav tas rādītājs ar ko lepoties. Atvieglojums Austrālijas atbalstītājiem nāca līdz ar Stīva Smita došanos laukumā. Viens no planētas apmaksātākajiem kriketistiem kopumā guva 144 punktus, 16 reizes sasniedza laukuma malu, bet divreiz raidīja bumbiņu ārpus tā robežām.

Jāatzīst gan, ka Smits bija arī vienīgais austrālietis, kuram šajā spēlē izdevās gūt vairāk par 45 punktiem. Otrais rezultatīvākais austrāliešu spēlētājs bija Pīters Sidls, kurš kopējā "katlā" pievienoja 44 punktus.

No jauno Pasaules kausa ieguvēju metējiem var izcelt Stjuartu Broudu, kurš ne tikai laukumā pavadīja visilgāko laiku, 22.4 overus, bet arī noorganizēja piecus viketus, t.i., izslēdza no spēles piecus pretiniekus. Savukārt labākais ekonomijas rādītājs angļu rindās bija Krisam Vouksam – 2.76. Viņa kontā arī trīs viketi.

Anglijas izlase, tikusi galā ar Smitu, šodien jau pati varēja doties uzbrukumā, tiesa, vairāk par diviem overiem, jeb 12 metieniem, neizspēlēja. Rorijs Bērnss un Džeisons Rojs, kas angļiem nāca sākumsastāvā, savu ininga pusi sāka ar gūtiem desmit punktiem.

Jāpiebilst, ka tā kā Testa kriketa mači nav ierobežoti ar konkrētu norises laiku, tad arī ir pilnīgi normāli, ja viena spēle ilgst vairākas dienas (parasti gan viens mačs iekļaujas piecu dienu robežās). Rītdien abas komandas dosies laukumā, lai izspēlētu atlikušos pirmā ininga overus.

Kopumā "The Ashes" sērijā ir paredzēti pieci mači un plānots, ka sērija varētu noslēgties 16. septembrī.

2019. gada "The Ashes" sērija

#AnglijaAustrālijaPiez.
1. spēle10284Pēc 1. dienas
2. spēle
3. spēle
4. spēle
5. spēle