Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:118, Did:0, useCase: 3

Sofijas CSKA – priekos un bēdās līdz nāve mūs šķirs?

Agris Suveizda

Sofijas CSKA – priekos un bēdās līdz nāve mūs šķirs?
Fanu atbalsts klubam tagad ir vajadzīgs kā nekad. Kā morālā, tā finansiālā ziņā.
Foto: sportal.bg

Vadības un īpašnieku maiņa, uzbrukumi spēlētājiem, riepu pārduršana, svastika tribīnēs, fanu piedošana, atkārtota treneru maiņa… Pēdējo mēnešu, nedēļu un pat tikai pāris dienu laikā Bulgārijas titulētākajā un slavenākajā futbola klubā Sofijas CSKA ir bijis tik daudz notikumu, ka neiespējami tos visus nosaukt, izstāstīt un aprakstīt. Šajā haosā un izmisīgajā cīņā par izdzīvošanu iesaistīts arī Latvijas čempions Maksims Uvarenko, kurš beidzot, gluži kā pārējie komandas biedri, ir saņēmis iepriekš nesamaksāto algu. Tomēr skaidrības par nākotni nav nevienam.

CSKA lielākie akcionāri nodod akcijas fanu rokās
Pēdējo - 31. - čempiones titulu CSKA izcīnīja 2008. gadā, taču lielo parādu dēļ klubs netika pielaists UEFA Čempionu līgai. Par galveno vainīgo tika uzskatīts prezidents Aleksandars Tomovs, kurš atkāpās no amata un vēlāk ne tikai tika arestēts, bet pat notiesāts uz deviņiem gadiem cietumā. Tomovs, pazīstams politiķis, kurš savulaik kandidējis arī prezidenta vēlēšanās, tika attaisnots izvirzītajās apsūdzībās par 3,5 miljonu eiro izkrāpšanu no CSKA, kā arī 29 miljonu levu jeb 14,8 miljonu eiro izkrāpšanu no metalurģijas uzņēmuma "Kremikovtzi", tomēr viņš kopā ar vēl vairākām personām tika atzīts par vainīgu senākā nodarījumā, no "Kremikovtzi" izkrāpjot 7,05 miljonus eiro. Vēlāk gan Apelācijas tiesa atcēla lēmumu un atgrieza lietas izskatīšanu Sofijas pilsētas tiesā, kas šā gada februārī pilnībā attaisnoja Tomovu.

Tikmēr CSKA 2013. gadā atkal tika atteikta Eirokausu licence un Tomovs, klubam esot uz bankrota sliekšņa, vasarā kļuva par tā īpašnieku un atgriezās prezidenta krēslā. Šoziem, Uvarenko pievienojoties komandai, CSKA bija čempionāta līdere, par trim punktiem apsteidzot "Ludogorets". Taču tad finansiālajām problēmām pievienojās strauja sportisko rezultātu pasliktināšanās, kas kopā ar tuvojošos 31. martu (termiņš, līdz kuram bija jāiesniedz dokumenti Eirokausu licencei) noveda pie krīzes eskalācijas. 15. martā akcionārs Petars Mandžukovs paziņoja, ka vairs nefinansēs klubu, bet piecas dienas vēlāk atlūgumu uzrakstīja galvenais treneris Stoičo Mladenovs, kurš pēc publiskas kritikas saņemšanas vairs nejuta valdes uzticību.

Klīda runas, ka Mandžukovs kopā ar vēl vienu tobrīdējo akcionāru Julijanu Indžovu varētu iegādāties kontrolpaketi un pārņemt CSKA savās rokās, tomēr 25. martā viņi paziņoja par atteikšanos to darīt. Iemesls bija neuzticēšanās Tomovam, kurš, viņuprāt, slēpa patieso situāciju klubā un parādu lielumu. ""Nevēlos vairs nekādas personiskās attiecības ar Tomova kungu" pēc dažām nedēļām sacīja Mandžukovs. "Visas iespējamās attiecības, kuras mums būs, būs ar tiesu un juristu starpniecību." Visbeidzot, jauno īpašnieku meklēšanas epopejas pirmā fāze noslēdzās ar to, ka Mandžukovs un Indžovs (27. martā), kā arī Tomovs (2. aprīlī) piekrita CSKA uzticīgā G sektora prasībai akcijas nodot faniem, kuri no savas puses izvirzīja Milko Georgijevu un Borislavu Lazarovu. 24. aprīlī par CSKA jauno īpašnieku oficiāli tika pasludināta šā gada sākumā dibinātā "Finanšu mārketinga kompānija", kuras vadībā ir jau pieminētais Georgijevs, kā arī Petara Mandžukova dēls Ivailo Mandžukovs, kurš arī jau iepriekš bija CSKA akcionārs un nesekoja tēva aiziešanas piemēram.

Cik lieli īsti ir CSKA parādi?
Bija skaidrs, ka ne jau Georgijevs un Lazarovs būs tie, kuri no savas kabatas glābs CSKA. Jaunās vadības uzdevums bija (un ir joprojām) atrast investorus un jaunus īpašniekus, taču līdzšinējās sarunas vēl veco akcionāru laikos allaž kavēja neziņa par kluba patieso stāvokli. Par parādiem skaidrs bija tikai viens – tie ir milzīgi. 6. martā CSKA izplatīja paziņojumu, apgalvojot, ka 2012. gada 31. decembrī parādi bija 35 miljoni levu (17,6), 2013. gada 31. decembrī tie bija 19 miljoni (9,6), bet marta sākumā tie bija sarukuši jau līdz 13 miljoniem (6,6).

Divas nedēļas vēlāk Tomovs atklāja, ka lielākā parādu daļa, protams, ir pret Valsts ieņēmumu dienestu – 9,6 miljoni levu (4,8). Taču tāpat viņš apgalvoja, ka 8,5 miljoni levu (4,3) jau esot nodrošināti un ka jāatrodot vēl tikai miljons. Pametot klubu, Tomovs uzsvēra, ka viņa vadībā CSKA parādsaistības esot mazinājušās. Taču 29. aprīlī mediju atklātā informācija no tikko veiktā audita liecina, ka Tomova vārdi par parādu sarukšanu neesot patiesi. 2013. gads pabeigts ar 19,9 miljonu levu (10,0) lieliem parādiem, taču 2014. gada beigās tie ir nevis sarukuši, bet tieši pieauguši – līdz 22,9 miljoniem levu (11,5).

Draud punktu atņemšana, spēlētāji beidzot saņem algas
Saprotams, daudzi klubi, spēlētāji, treneri, aģenti, darbinieki un uzņēmumi, kuriem CSKA ir palikusi parādā, ir vērsušies ar oficiālām prasībām atgūt naudu. Tā, piemēram, Sofijas grands pagājušajā vasarā par diviem miljoniem eiro Itālijas "Palermo" pārdeva pussargu Ivailo Čočevu, taču joprojām nav samaksājis 350 tūkstošus Čočeva bijušajai komandai "Chavdar". CSKA jaunā vadība aprīlī piedāvāja kompromisa summu – 150 tūkstošus eiro -, bet amatieru kluba vadītāja atbilde bijusi tieša un konkrēta: "Ejiet d*!"

320 tūkstošus eiro CSKA ir parādā aģentam Genādijam Vučkovam, kura četri klienti savulaik no Plovdivas "Lokomotiv" pārgāja uz CSKA. Citai aģentei tuvāko nedēļu laikā ir jāatdod 50 tūkstoši eiro, citādi klubam var tikt atņemti punkti. Savukārt martā aizgājušais treneris Mladenovs vēloties atgūt neizmaksātās algas 200 tūkstošu levu (100,8) apmērā. Nosauktie gadījumi ir tikai daži no visa parādnieku saraksta, taču tajā bez sportiska rakstura lietām ir vai vismaz bija iekļauti arī sadzīviska rakstura parādi - par viesnīcu, lidmašīnas biļetēm, elektrību u.c. Tā, piemēram, bulgāru mediji šomēnes lēsa, ka divi leģionāri nepiedalījās kādā dublieru komandu spēlē, jo…viņus nevarēja sazvanīt kluba dāvāto telefonu dēļ, kuriem nebija nomaksāti rēķini.

21. aprīlī beidzot sekoja pozitīva vēsts – bijušajiem akcionāriem Petaram Mandžukovam un Indžovam sametot kopā ap 320 tūkstošiem levu (161,3), spēlētājiem pilnībā tika dzēsti visi algu parādi. To sarunā ar Sportacentrs.com apstiprināja arī Uvarenko aģents Dmitrijs Hohlovs: "Tekošo parādu par iepriekšējiem mēnešiem vairs nav." Tiesa, arī šoreiz neiztika bez kāda amizanta atgadījuma – ja komandas biedri algu saņēma, Ivans Stojanovs, izrādās, tika piemirsts. Klubs šo nejaušo kļūdu vēlāk laboja.

Citāda situācija gan ir ar treneriem un kluba darbiniekiem. Pēc Mladenova aiziešanas par galveno treneri tika paaugstināts Galins Ivanovs, kurš algu nesaņēma un kuram bija parādā vēl par darbu ar jauniešiem. "Nauda nav galvenā," teica Ivanovs. Sportiskajiem rezultātiem nekļūstot labākiem, otrdien Ivanovu trenera amatā aizstāja fanu favorīts Ļuboslavs Penevs, kurš pagājušā gada novembrī tika atlaists no Bulgārijas izlases. Kā atklāja Georgijevs, arī Penevs līdz sezonas beigām strādāšot par baltu velti. Ja CSKA iekļūs labāko trijniekā, Penevam gan pienāksies 50 tūkstošu levu (25,2) prēmija.

Fanu dusmas, rasisms, caurdurtas riepas, svastika
Kā jau par to liecina arī kluba īpašnieku maiņas process, CSKA dzīvē lielu lomu spēlē tās fani. Ja komandai sokas labi, viss ir lieliski, bet, ja komanda spēlē slikti, tad… Kopš ziemas pārtraukuma CSKA rezultāti ir katastrofāli – astoņās spēlēs ne tikai nevienas uzvaras, bet pat nevienu gūtu vārtu -, un spēlētāju nostrostēšana pēc spēlēm no fanu puses jau kļuvusi par ikdienu. Miermīlīgu lekciju pēc savas debijas spēles 21. martā kopā ar partneriem saņēma arī Uvarenko (0:0 pret "Beroe"), toties 20. aprīlī pēc zaudējuma Sofijas "Lokomotiv" (0:1) un noslīdēšanas uz trešo vietu fanu pacietības mērs bija izsīcis.

Šoreiz lekcijas vietā pārrunas starp līdzjutējiem un futbolistiem bija augstākos toņos, un fani pieprasīja, lai spēlētāji novelk un atdod savus krekliņus, jo viņi nav to cienīgi. Dažiem spēlētājiem patiesi nācās no tiem šķirties, un šī soda akcija atgādināja pirms vairākiem gadiem notikušo incidentu Sofijas "Levski" preses konferencē, kurā tika izģērbts jaunais galvenais treneris, kurš pagātnē esot izteicis CSKA simpatizējošus komentārus. Vienā no bulgāru medijiem parādījās nelielas vārdu pārmaiņas atšifrējums starp kādu fanu un Borisu Galčevu. "Velc nost kreklu!" pavēlēja fans. "Es novilkšu, taču tad man nebūs ar ko spēlēt līdz sezonas beigām," atbildēja pussargs. "Tu arī nespēlēsi," atcirta fans. Šajā mačā Uvarenko nepiedalījās, jo bija iedzīvojies savainojumā, kuru turpina ārstēt joprojām.


Foto: sportal.bg

Pēc šīs pašas spēles rasistiskus izsaucienus no fanu puses nācās klausīties vienam no CSKA līderiem Tonijam Silvam. "Es fanus cienu, bet viņi mani ne," sarūgtināts bija portugālis. Silva gan pēc vairākām dienām publiskā vēstulē norādīja, ka netur ļaunu prātu par šīm izdarībām, taču tajā pašā dienā, kad vēstule tika publiskota, Silvas automobilim treniņa laikā tika pārdurtas riepas. Nu gan portugāļa jūtas (un īpašums) bija aizskartas, un viņš atteicās trenēties. Emocijas gan norima, un Silva ne tikai atgriezās ierindā, bet jau pēc trim dienām izgāja pamatsastāvā. Kā kronis visam sekoja klubam piespriestais naudas sods (37,5 tūkstoši levu), jo 20. aprīļa spēlē CSKA fanu sektorā bija redzama svastika. Zīmīgi, ka CSKA fanus nodeva "Levski" atbalstītāji, kuri apžēlošanas gadījumā par svastiku un rasisma izpausmēm bija gatavi ziņot arī UEFA.


Foto: sportal.bg

Fani piedod, bet jautājums paliek – kā dzīvot tālāk?
Pēc skandalozā zaudējuma pret "Lokomotiv" Ivanovs, kurš tobrīd vēl bija CSKA galvenais treneris, publiski kritizēja fanu uzvedību un lūdza viņus nomierināties: "Spēlētāji jau tā ir pakļauti milzīgam stresam, un šāda rīcība situāciju tikai pasliktina." Līdzjutēji šos vārdus acīmredzot sadzirdēja, jo 26. aprīlī, par spīti zaudējumam pret "Litex" (0:2) un noslīdēšanai jau uz ceturto pozīciju, atmosfēra tribīnēs bija daudz pozitīvāka un pēc mača fani uzmundrināja un pateicās komandai par izlietajiem sviedriem. Sapratuši, ka pret "Lokomotiv" nebija korekti kā vienu no galvenajiem vainīgajiem izcelt tikai 20 gadus veco Petaru Vitanovu, kuram tā bija debija pamatsastāvā, spēlētājam treniņa laikā pat tika atdots viņam atņemtais krekls.

"Skaidrs, ka nevienam nepatīk pašreizējā situācija," teica Hohlovs. "Gan klubam, gan pašiem faniem ir sena vēsture ar lielām uzvarām. Pret dažām lietām, kas mums izskatās nepieņemamas, viņiem ir cita attieksme. Tā ir viņu vēsture un iekšējās īpatnības." Lai arī CSKA 2015. gadā ir sliktākā bilance visā augstākajā divīzijā, Sofijas klubs joprojām reāli pretendē uz labāko trijnieku, kas ļaus izcīnīt ceļazīmi uz Eiropas līgu. Un iespējamā Eiropas nauda gadījumā, ja izdotos iekļūt grupu turnīrā, ir ārkārtīgi svarīga kluba dzīvotspējai nākamajā sezonā. Tomēr pat, ja CSKA sezonu pabeigs Eirokausu zonā, ir ļoti liels risks, ka tai netiks piešķirta licence. Bulgārijas Futbola savienība nule jau paziņoja, ka ir vairāki klubi, kuriem var rasties lielas problēmas ar tās saņemšanu. Domājams, ka to vidū ir arī CSKA.

Arī, ja šo sezonu CSKA pabeigs uz pozitīvas nots, par nākamo skaidrības pašreiz nav nevienam. Ne par to, kas būs kluba īpašnieki. Ne par to, kur tiks ņemts finansējums. Ne par to, kas būs komandas galvenais treneris. Un arī ne par to, kāds būs komandas sastāvs. "Mēs kopā ar Ivailo pārņēmām akcijas, jo neviens cits tās vienkārši nevēlējās. Tā ir patiesība," sacīja Georgijevs. "Vai klubs bankrotēs? Varu teikt, ka kopā ar Ivailo strādāsim cauru diennakti – burtiskā nozīmē -, lai tas nenotiktu. Taču man nav miljonu, kurus apsolīt. CSKA jau kopš bērnības ir vieta manā sirdī, bet tagad mans sapnis ir pēc iespējas ātrāk atrast investoru, nevis būt līdzīpašniekam."

"Pirms dažām dienām runāju ar kluba pārstāvi, un viņš teica, ka skaidrībai par nākotni jābūt nākamajā nedēļā. Gaidīsim!" piebilda Hohlovs. CSKA īpašnieki plāno 9. maijā sasaukt īpašu sanāksmi, kurā tiks prezentēta vīzija par attīstību tuvākajos trīs gados. Savas idejas izklāstīt aicināti arī pārējie, ieskaitot fanu grupējumus, kas šopavasar jau vairākkārt pēc īpašiem kluba uzsaukumiem ziedojuši kaut nelielas summas no paši savām kabatām. Šī vasara būs ļoti izšķiroša CSKA pastāvēšanas saglabāšanai, un notikumi Sofijā var būtiski ietekmēt karjeru arī vienam no Latvijas meistarīgākajiem vārtsargiem.

Bulgārijas labāko sešinieks

VKomandaSUNZVārtiP
1.Ludogorets27167453:1755
2.Lokomotiv Sofia27155735:2550
3.Litex27145842:2847
4.CSKA27137739:2246
5.Beroe27128739:2744
6.Botev271161033:2939

Komandām savā starpā vēl jāizspēlē viens riņķis (piecas spēles).

Visu komandu bilance 2015. gadā

VKomandaSUNZVārtiP
1.Lokomotiv Sofia853010:218
2.Levski851226:616
3.Cherno More851211:816
4.Litex84317:415
5.Ludogorets842211:414
6.Beroe83419:613
7.Botev83328:312
8.Slavia832310:811
9.Haskovo82245:178
10.Marek81162:164
11.Lokomotiv Plovdiv81074:173
12.CSKA80260:122

Izmantotie resursi:

9 г. затвор за Томов, ощипал “Кремиковци” с € 7...
Писаните две години мотиви по делото срещу...
Александър Томов оправдан за източването на...
Агент осъди ЦСКА за 320 000 евро - ако...
Спорт | ЦСКА дължи 9.6 млн. лева на НАП, Томов...
Адвокатът на Мадам Ба потвърди заплахата срещу...
ПФК ЦСКА София - Новина
Защо Манджуков е помогнал на ЦСКА и какво става...
Официално: Инджов и Манджуков се отказаха от...
Инджов и Манджуков подариха 4 млн. на ЦСКА -...
Сектор "Г" излъчи двама представители...
Ексклузивно в Sportal.bg: Смяна на...
Емил Димитров за ЦСКА: Теглих им една майна! |...
Петър Манджуков: Във вторник ще покажем кои са...
Култов разговор между Галчев и фен на ЦСКА -...
Платиха заплатите в ЦСКА - БГ Футбол - Sportal.bg
НКП на Левски поиска сурово наказание за ЦСКА -...
ЦСКА изпитва трудност с набирането на...
Спукаха гумите на Тони Силва - БГ Футбол -...
Португалец отказва да тренира и играе за ЦСКА -...
Иван Стоянов забравен при заплатите - БГ Футбол...
Галин Иванов и Владо Манчев работят без пари в...
Официално: ЦСКА с нов собственик - Петър...
ДК към БФС наказа ЦСКА на тайно заседание -...
Ето какво показа одитът в ЦСКА - БГ Футбол -...

  +3 [+] [-]

, 2015-05-01 16:54, pirms 9 gadiem
Trekns +1 Agrim par šo, ļoti interesanti.