Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2890, Did:0, useCase: 3

Apskatnieks: Dalasai ir 18 mēneši laika Porziņģa pārliecināšanai

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Apskatnieks: Dalasai ir 18 mēneši laika Porziņģa pārliecināšanai
Kristaps Porziņģis un Andrejs Gražulis 2018. gada 7. augustā Rīgā. Foto: Romāns Kokšarovs, f64

"Nav zināms, vai Kristaps Porziņģis spēlēs jau šosezon. "Mavericks" būs ārkārtīgi piesardzīgi viņa veselības jautājumos, taču vienlaikus viņi vēlas iespēlēt latvieti kopā ar (Luku) Dončiču," pēc basketbolista aizmainīšanas uz Dalasu raksta "The Ringer" apskatnieks Džonatans Tjarks (Jonathan Tjarks).

Kristaps Porziņģis šovasar var parakstīt viena gada kvalifikācijas līgumu, lai 2020. gada vasarā kļūtu par neierobežotu brīvo aģentu (UFA – unrestricted free agent). Dalasai ir 18 mēneši laika, lai pārliecinātu Porziņģi izveidot ilgtermiņa partnerību ar Dončiču.

Abi eiropieši var kļūt par titula pretendentes labākajiem spēlētājiem, vai arī viss var izjukt Dončiča pirmā līguma beigās. “Mavericks”, uzsākot jauno ceļu, nav daudz izvēles iespēju, jo Porziņģa piemērs rāda, ka NBA jaunās zvaigznes vairs neizvēlas pārbaudītus risinājumus (maksimālos līguma pagarinājumus ar “mātes” komandu), raksta Tjarks.

Porziņģis, noraidot līguma maksimālā pagarinājuma piedāvāto drošību (vairāk nekā 150 miljoni dolāru), varētu būt atvēris Pandoras lādi. Citas jaunās zvaigznes – vismaz pašreizējā kolektīvā līguma (CBA) ietvaros – necentās noraidīt piedāvājumu. Komandai, kura draftēja spēlētāju, bija pirmā roka piedāvāt viņam ilgtermiņa līgumu un tiesības nosargāt basketbolistu ierobežotā brīvajā aģentūrā.

Atkāpe. Pandoras lāde – atsauce uz sengrieķu mitoloģiju. Kad Prometejs nozaga uguni no debesīm, dievu valdnieks Zevs atriebās, iepazīstinot Pandoru ar Prometeja brāli Epimeteju. Pandora atvēra viņa gādībā nodoto lādi, izlaižot pasaulē slimības, nāvi un citus ļaunumus.

Porziņģis, vismaz uz papīra, izskatās viens no mazāk ticamajiem kandidātiem, kurš varētu riskēt ar viena gada līgumu, jo viņa izmēru spēlētāji pakļauti savainojumu riskam. Viņš iesaistījies azartspēlē, ka vismaz viena cita komanda varētu vēlēties viņam maksāt naudu, neatkarīgi no augstākminētā. Lielā komandu interese par viņu brīdī, kad Porziņģis ceturtdien kļuva pieejams, liecina, ka viņam varētu būt taisnība. Iespēja iegūt tādu spēlētāju ir pārāk reta, lai to laistu garām.

Latvietis izvairījās no Entonija Deivisa un Karla Entonija Taunsa likteņa, kuri parakstīja ilgtermiņa līgumus ar komandām, kuras viņu draftēja pie pirmās iespējas. Viņiem ir maz iespēju ietekmēt situāciju. Deiviss, kurš šonedēļ pieprasīja maiņu, Ņūorleānā pavadīja sešarpus sezonas. Taunsam ir līgums ar “Minnesota” līdz 2024. gadam, taču pēdējās divās sezonās Mineapolē notiekošais cirks rada daudz iemeslu neapmierinātībai.

Dončicam jāņem notiekošais vērā. “Mavericks” pēdējos mēnešos viņam dod bumbu, cik vien iespējams, padarot jauno slovēņu uzbrucēju par vienu no lielākajiem saspēles vadītājiem līgā. Viņš jau izskatās kā zvaigzne. Dončičs būs izcils spēlētājs daudzus gadus un nav neko parādā Dalasai, jo izauga Madrides “Real” sistēmā.

Dalasai pirms Porziņģa darījuma nebija daudz variantu. “Mavericks” bija 1 no 14 loterijas komandām ar mazām iespējām iegūt jaunu spēlētāju 2019. gada drafta pirmajā kārtā. Nebija nekādu garantiju, ka viņi varētu uzbūvēt titula pretendenti apkārt Dončičam, paļaujoties tikai uz brīvo aģentūru (no 1. jūlija). Dončičs beigās varētu kļūt tikpat nelaimīgs kā Porziņģis Ņujorkā un censtos panākt līdzīgu maiņu.

Porziņģis, ja turēsies pie labas veselības, varētu ar Dončiču izveidot perfektu zvaigžņu duetu. Abiem ir daudz labākas uzbrukuma lomu sadales iespējas nekā Dončiča un Denisa Smita jaunākā gadījumā. Porziņģis ir “Mavs” ikonas Dirka Novicka evolucionārā versija. Viņš nav tik nāvējoši bīstams no ārienes, taču apvieno metiena izjūtu ar spēju aizsargāt grozu.

Nekad agrāk līdzīgs spēlētājs nav redzēts. Kristaps Porziņģis kļuva par pirmo spēlētāju NBA vēsturē, kurš vidēji sezonā guva 20 punktus, bloķēja divus metienus un izdarīja četrus trīspunktu metienus. Viņš aizsargās Dončiču aizsardzībā, pavērs viņam plašumu uzbrukumā un kalpos kā “pick-and-roll” partneris.

Porziņģis ir apguvis nepieciešamās mācības no pirmajām divām sezonām NBA kopā ar Karmelo Entoniju, jo vidēji karjerā 1,3 piespēlēm pievienojis 1,8 kļūdas. Viņam ir tik augsts bumbas izmešanas punkts (release point), ka Porziņģis vienmēr var radīt sev iespējas uzbrukumā – nav nepieciešams nolasīt aizsardzību, lai radītu metiena iespēju kādam citam. Viņš vienkārši met pirmais.

Blakus tik talantīgam saspēles vadītājam kā Dončičs par to vispār nebūs nekādu jautājumu. Porziņģis varēs censties iemest katru reizi, kad saņems bumbu, kamēr Dončičs varēs rūpēties par visu pārējo. Pagaidām nav zināms, kā “Mavericks” izskatīsies nākamajās pāris nedēļās, tāpēc trenerim Kārlailam īsā laikā būs jāveic lomu pārdale jaunajiem spēlētājiem.

Galvenais jautājums komandai – kurus spēlētājus nākamajā sezonā paturēt apkārt Porziņģim un Dončičam. Ja Harisons Bērnss (25,1 miljons ASV dolāru) un Dvaits Pauels (10,3 miljoni) izmantos iespējas pagarināt līgumu, komandas rīcībā paliks maz brīvo līdzekļu. Dončičam kā saspēles vadītājam būs jārūpējas par Porziņģa un Bārnsa labsajūtu, jo abi centīsies nopelnīt jaunus līgumus.

“Mavericks” lielākais pluss būs viņu spēlētāji izmēri. Lī ar 195 centimetriem būtu mazākais starta piecinieka dalībnieks, bet Hārdavejam un Bārnsam piemīt nepieciešamie augumi un atlētisms, lai papildinātu Dončiču un Porziņģi. Dalasa var būt ievainojama aizsardzībā pret mazākiem un ātrākiem saspēles vadītājiem, taču var radīt viņiem problēmas uzbrukumā.

Ja Dončičs turpinās progresēt un Porziņģis atgriezīsies tuvu snieguma maksimumam, Dalasai jāspēj iekļūt izslēgšanas spēlēs. Un, ja Porziņģis nākamvasar piekritīs palikt, viņi varēs atviegloti uzelpot un veidot ilgtermiņa plānu ap divām zvaigznēm. Tiesa, ir daudz “ja”. Viss var arī pajukt.

Izmantotie resursi:
https://www.theringer.com/nba/2019/...

  +5 [+] [-]

, 2019-02-01 13:53, pirms 5 gadiem
Neredzu iemeslu,lai KP neparakstītu garāku līgumu.
Neticas,ka viņš šo ir teicis Dalasas sakarā.Drīzāk NO sakarā viņš ir teicis,ka neparakstīšos neko vairāk par QO.
UN cilvēki jau ir teikuši,ka viņš neko tādu nav teicis.

  +2 [+] [-]

, 2019-02-01 14:00, pirms 5 gadiem
KP galvenā motivācija tam visam ir uzvaras. Ja tās būs, domāju arī piekritīs palikt DAL. Domāju, ka Kūbans domās par jaunu džeku piesaistīšanu, t.sk lielā kalibra džekiem.
No otras puses žēl, ka ir prom no NYK. Viņam vajadzēja paciesties līdz sezonas beigām, un viņam jau bija skaidrs, ka NYK tankosies visu sezonu. Ja būtu pacieties, noteikti atnāktu kāds lielāka kalibra spēlētājs un arī drafta čalis būtu labs, un NYK būtu pavisam kkas cits. Bet tagad viņš ir Rietumos, kur nav viegla pastaiga+ja būs traumatisks, DAL arī ir prasīga un izēd ātri spēlētājus, kuriem ir bijis potenciāls.

  +4 [+] [-]

, 2019-02-01 14:09, pirms 5 gadiem
Ja par to kvalifikācijas līgumu ir taisnība, tad tās ir ļoti labas ziņas - tas nozīmē, ka Porziņģis nešaubas par savu veselību un spēju atkal spēlēt augstā līmenī, jo pretējā gadījumā būtu cietis klusu un parakstījis jebkuru līgumu kuru dotu.

     [+] [-]

, 2019-02-01 14:15, pirms 5 gadiem
bembists rakstīja: Ja par to kvalifikācijas līgumu ir taisnība, tad tās ir ļoti labas ziņas - tas nozīmē, ka Porziņģis nešaubas par savu veselību un spēju atkal spēlēt augstā līmenī, jo pretējā gadījumā būtu cietis klusu un parakstījis jebkuru līgumu kuru dotu.
Jā Nerlins Noels arī tā domāja kad Parakstīja QO , un apskaties kur tagat viņs ir NBA Pabira , ja KP grib tādu nākotni un spēlēt par apsolūto minimu tad lūdzu neviens nespiež

  +7 [+] [-]

, 2019-02-01 14:16, pirms 5 gadiem
cobham rakstīja: KP galvenā motivācija tam visam ir uzvaras. Ja tās būs, domāju arī piekritīs palikt DAL. Domāju, ka Kūbans domās par jaunu džeku piesaistīšanu, t.sk lielā kalibra džekiem.
No otras puses žēl, ka ir prom no NYK. Viņam vajadzēja paciesties līdz sezonas beigām, un viņam jau bija skaidrs, ka NYK tankosies visu sezonu. Ja būtu pacieties, noteikti atnāktu kāds lielāka kalibra spēlētājs un arī drafta čalis būtu labs, un NYK būtu pavisam kkas cits. Bet tagad viņš ir Rietumos, kur nav viegla pastaiga+ja būs traumatisks, DAL arī ir prasīga un izēd ātri spēlētājus, kuriem ir bijis potenciāls.
Tev tiešām šķiet, ka Porzinģis pats prasīja maiņu? Perijs un Mailzs bija izmisumā , jo nevienam tos Hardaveja un Lī līgumus, bez papildus drafta izvēlēm vai jaunajiem spēlētājiem nevajadzēja, bet algu griesti bija jaatbrīvo, lai varētu vismaz 1 superzvaigzni parakstīt.
Par Porzinģi runājot Dalasā ir normāla organizācija, normāls treneris un komanda un ja viņi ir viņu iemainījuši, tad droši vien ir gatavi dot maksimālo līgumu vai ko tuvu tam.

  +4 [+] [-]

, 2019-02-01 14:19, pirms 5 gadiem
Emka953 rakstīja: Jā Nerlins Noels arī tā domāja kad Parakstīja QO , un apskaties kur tagat viņs ir NBA Pabira , ja KP grib tādu nākotni un spēlēt par apsolūto minimu tad lūdzu neviens nespiež
Atšķirība tāda,ka Noels sadomājās ''nedaudz'' par daudz.Viņam deva ja nemaldos līgumu 60-70 miljonu apmērā,un viņam tas likās par maz

  +2 [+] [-]

, 2019-02-01 14:19, pirms 5 gadiem
Edgars rakstīja: Tev tiešām šķiet, ka Porzinģis pats prasīja maiņu? Perijs un Mailzs bija izmisumā , jo nevienam tos Hardaveja un Lī līgumus, bez papildus drafta izvēlēm vai jaunajiem spēlētājiem nevajadzēja, bet algu griesti bija jaatbrīvo, lai varētu vismaz 1 superzvaigzni parakstīt.
Par Porzinģi runājot Dalasā ir normāla organizācija, normāls treneris un komanda un ja viņi ir viņu iemainījuši, tad droši vien ir gatavi dot maksimālo līgumu vai ko tuvu tam.
Jau pirms tikšanās viss notika
Knicks GM Scott Perry said the club had conversations with teams about potential trades prior to Thursday's meeting. "When the meeting occurred this morning we’d already been having many conversations with a number of teams. So we decided to act upon one.”

  +3 [+] [-]

, 2019-02-01 14:24, pirms 5 gadiem
Fakts ir fakts - KP ieradās ar saviem brāļiem, lai izrādītu neapmierinātību par kluba vīziju utt.
Visiem bija ļoti skaidrs, ka NYK tankojās, un KP vnk vajadzēja paciesties, jo pašlaik viņš ir pamatoti nolikts kā vaininieks.
No otras puses NYK vadībai vajadzēja panākt pretī KP un censties viņu noturēt. Es arī nesaprotu, kā viņi varēja viņu tā palaist. Praktiski gan KP, gan NYK tomēr sev iešāva paši kājā ar šo gājienu - vienam sabojāts legacy, otri nenotur superstāru komandā.
Edgars rakstīja: Tev tiešām šķiet, ka Porzinģis pats prasīja maiņu? Perijs un Mailzs bija izmisumā , jo nevienam tos Hardaveja un Lī līgumus, bez papildus drafta izvēlēm vai jaunajiem spēlētājiem nevajadzēja, bet algu griesti bija jaatbrīvo, lai varētu vismaz 1 superzvaigzni parakstīt.
Par Porzinģi runājot Dalasā ir normāla organizācija, normāls treneris un komanda un ja viņi ir viņu iemainījuši, tad droši vien ir gatavi dot maksimālo līgumu vai ko tuvu tam.

  +8 [+] [-]

, 2019-02-01 14:27, pirms 5 gadiem
Leta zino, ka Strelnieks un Dairis bus uz Melnalnes speli.

  +3 [+] [-]

, 2019-02-01 14:31, pirms 5 gadiem
polārlācēns rakstīja: Leta zino, ka Strelnieks un Dairis bus uz Melnalnes speli.
Super, šos ļoti gribējās uz lielo kauju.

  +1 [+] [-]

, 2019-02-01 14:44, pirms 5 gadiem
cobham rakstīja: Fakts ir fakts - KP ieradās ar saviem brāļiem, lai izrādītu neapmierinātību par kluba vīziju utt.
Visiem bija ļoti skaidrs, ka NYK tankojās, un KP vnk vajadzēja paciesties, jo pašlaik viņš ir pamatoti nolikts kā vaininieks.
No otras puses NYK vadībai vajadzēja panākt pretī KP un censties viņu noturēt. Es arī nesaprotu, kā viņi varēja viņu tā palaist. Praktiski gan KP, gan NYK tomēr sev iešāva paši kājā ar šo gājienu - vienam sabojāts legacy, otri nenotur superstāru komandā.
Muļķības. Sabojāts nav nekas.
Norims tracis par maiņu, viss atgriezīsies iepriekšējās sliedēs.

Pēc tam viss atkarīgs no paša KP kā turpinās karjeru.

Tāpat arī Knicks- viegli nebūs, bet ja tiešām izdodas piesaistīt lielās zvaigznes, tad nebūs nekādi zaudētāji.

 +12 [+] [-]

, 2019-02-01 14:55, pirms 5 gadiem
Tagad būtu jautri, ja Knicks paliktu ar garu degunu gan 1. pika sakarā, gan brīvo aģentu tirgū...

  -3 [+] [-]

, 2019-02-01 15:17, pirms 5 gadiem
samurays rakstīja: Tagad būtu jautri, ja Knicks paliktu ar garu degunu gan 1. pika sakarā, gan brīvo aģentu tirgū...
Pirmo piku jau noteikti izcels , bet vai kāds tajā gaisotne un pie tāda menedžmenta gribēs spēlēt grūti spriest ja nu vienīgi Butlers

     [+] [-]

, 2019-02-01 15:45, pirms 5 gadiem
Emka953 rakstīja: Pirmo piku jau noteikti izcels , bet vai kāds tajā gaisotne un pie tāda menedžmenta gribēs spēlēt grūti spriest ja nu vienīgi Butlers
Kāds noteikti? Tu seko līdzi NBA?

     [+] [-]

, 2019-02-01 16:39, pirms 5 gadiem
Bostonietis rakstīja: Atšķirība tāda,ka Noels sadomājās ''nedaudz'' par daudz.Viņam deva ja nemaldos līgumu 60-70 miljonu apmērā,un viņam tas likās par maz
Nesaukšu Noelu par pabiru, labākais backup centrs līgā, manuprāt.
Viņš negribēja palikt Dallasā, jo Dalasa viņu biedēja, ja neparakstīs līgumu, nedabūs spēlēt, sava veida ultimāts.
Piedāvāja 70milj uz 4 sezonām, un viņam nepiekrītot, tajā pašā sezonā izlaida laukumā tikai 40 spēlēs kautkur..

     [+] [-]

, 2019-02-01 16:42, pirms 5 gadiem
Emka953 rakstīja: Pirmo piku jau noteikti izcels , bet vai kāds tajā gaisotne un pie tāda menedžmenta gribēs spēlēt grūti spriest ja nu vienīgi Butlers
Pēdējām trim komandām līgā ir vienādas iespējas "izcelt" pirmo piku.
Un tā 14%iespējamība nebūt nav tik liels skaitlis kā agrāk 20 vai 25%, īsti neatceros

     [+] [-]

, 2019-02-01 17:04, pirms 5 gadiem
cobham rakstīja: Fakts ir fakts - KP ieradās ar saviem brāļiem, lai izrādītu neapmierinātību par kluba vīziju utt.
Visiem bija ļoti skaidrs, ka NYK tankojās, un KP vnk vajadzēja paciesties, jo pašlaik viņš ir pamatoti nolikts kā vaininieks.
No otras puses NYK vadībai vajadzēja panākt pretī KP un censties viņu noturēt. Es arī nesaprotu, kā viņi varēja viņu tā palaist. Praktiski gan KP, gan NYK tomēr sev iešāva paši kājā ar šo gājienu - vienam sabojāts legacy, otri nenotur superstāru komandā.
Porzingis "The truth will come out "

  +1 [+] [-]

, 2019-02-02 00:12, pirms 5 gadiem
Nu par tiem brīvajiem līdzekļiem situācija nemaz nav tik bezcerīga - jā šovasar Barns un Pauels droši vien izmantos player option un pagarinās uz gadu, bet nākamvasar tad beidzas līgumi viņiem abiem (kopā 35M) un arī LĪ 12M līgums, kas atbrīvo jau 47M, bet vēl pēc sezonas beidzas arī 20M Hardeveja līgums. Porzinģis un Dončičs tomēr ir gados vēl ļoti jauni un papildspēku piesaisti vīņiem var veikt arī pēc sezonas vai divām.